Eto, nedavno sam svoju foto torbu otezao jos malo sa jos jednim komadom opreme. Radi se o u naslovu teme navedenome objektivu. Na pocetku zelim reci da se na kupnju ovoga objektiva nisam odlucio spontano i da ga nisam kupio bez prethodnih analiza i razmisljanja. Za njega sam se odlucio tek nakon prilicna proucavanja svega sto se u tome segmentu nudi na trzistu.
Oni koji su citali recenzije, koje sam vec pisao po forumu, znaju da imam Nikon DSLR tijelo. Ponuda objektiva za Nikon mount je ipak nesto siromasnija od ponude koja vlada za Canon konkurenciju. Ipak, kada govorimo o sirokokutnome segmentu objektiva, trenutno na trzistu, prilicno izjednacenu ponudu korisnicima omogucuju i Canon i Nikon, kao i alternativni proizvodjaci, koji proizvode objektive za doticne tipove digitalnih foto aparata.
Od objektiva imam Nikkora 50 F2.8, kojega sam se vrlo nedavno rijesio (dakle vise ga nemam), jer mi F2.8 nije bila tolika privilegija da bi konstantno sarafio objektiv konstantne, za interijere (gdje sam ga radi dobre svjetlosne vrijednosti najvise koristio), prilicno nezgodne duljine. Osim nevedenoga opskrbljen sam i sa vrlo polivalentnim i turisticki najpopularnijim, Nikkorom F3.5-5.6 18-200 ED G objektivom. Usprkos prilicno sirokome kutu koji korisniku omogucava potonji primjerak svatko tko uziva u fotografiji pejsaza i eksterijera (tu zelim dodati i turisticku fotografiju i fotografiju arhitekture), prije ce ili kasnije imati potrebu za nesto ekstremnijim sirokim kutom pri fotografiranju.
Tu jedan odredjeni postotak fotografa zna pribjeci primjeni sirokokutnih fisheye objektiva. To rijesenje omogucava daleko najsiri kut u pokrivanju, ali i popratne efekte zakrivljenosti (sfernosti) prostora, koji osobno ne cijenim previse. Iz toga razloga sam trazio najsiri kut koji mogu dobiti, a bez popratnih, nezeljenih, fisheye efekata.
U tome segmentu sam, s obzirom na tijelo koje posjedujem, trenutno mogao birati izmedju sljedecih objektiva:
U pocetku ove nabavke sam se interesirao o mogucnostima nabavke Tamronovoga primjerka, ali sam nakon prilicnoga broja negativnih iskustava koje sam imao prilike procitati u recenzijama na netu, te nakon proucavanja sampleova koji su korisnici stavljali kao prilog recenzijama, odustao od ove kupnje. Samo da usput napomenem, cak i da sam se odlucio na kupnju doticnoga Tamrona, vrlo bi tesko istu realizirao u RH. Kupiti bi navedeni objektiv najjednostavnije i najisplativije mogao u susjednoj nam Sloveniji ili Austriji, jer nasi dobavljaci foto opreme jos uvijek ovoga proizvodjaca ne dozivljavaju preozbiljno, ali sam kroz trazenje shvatio da bi se i to moglo ubrzo promijeniti (postoje neke naznake da neke tvrtke u RH pocnu ozbiljno distribuirati i Tamron proizvode).
- Nikkor 12-24 F4
- Sigma 10-20 F4-5.6
- Tamron 11-18 F4.5-5.6
- novi Nikkor 12-24 F2.8 koji je tek najavljen i treba ga cekati gotovo pola godine
- jos jedna Tokina slicnoga raspona koju sam odbacio u startu
Nakon odluke da odbacin Tarmon kao mogucu kupnju, u uzem izboru ostala su dva objektiva: Nikkor 12-24 F4 i Sigma 10-20 F4-5.6. Imao sam srece (i prilike) da testiram oba prije kupnje, sto smatram daleko najzahvalnijim nacinom da se uvjerite da kupujete ono sto doista zelite (iako mnogo puta nismo u mogucnosti kupovati na taj nacin).

Odgovori uz citat

Bookmarks