Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9
    Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Oct 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Smile Canon EOS 400D ili Sony DSLR A 100

Bok ekipa,

molim za savjet.

Mogu reći da sam još početnik, bavim se fotografijom oko 1,5 - 2 godine, te posjedujem Minoltu Dimage Z1, s kojom sam zadovoljan, ali naravno prerasao sam je.

Da skratim priču, htio bih kupiti SLR, koji će ju dostojno zamijeniti i izabrao kao best buy EOS 400D ili Sony A100.

Molim savjet koji je isplatljivije kupiti te koji je kvalitetniji što se tiče preformansi.

Još jedna stvar Minolta ima 10 x optički tj. 38-380 mm, kako se računa kod canon-.a ili sony-a povečanje kod npr 75-300 objektiva od sony-a ili 55-200mm canon?

Našao sam cijene na portalu www.fotaparati.net za Canon EOS 400D s 18-55mm i 55-200mm 7800,00 i z a Sony A 100 s 18-70mm i 75-300mm 7450,00 kn.

Da čujem kvalitetno mišljenje da se ne zaletim i napravim krivu procjenu.

Hvala unaprijed.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovo sto pitas je cesta dvojba, pa evo za pocetak malo pogledaj nize navedene linkove, pa onda ako bude jos pitanja, a vjerujem da ce ih biti, pitaj konkretnije sve sto te zanima, radilo se o sitnicama ili vecim nejasnocama:

http://www.cameralabs.com/features/1...st/index.shtml
    http://www.digitalreview.ca/cams/A100vsD80vsXTi.shtml
    http://www.photocafe.dk/showcam.php?...lpha_dslr_a100
    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=168460
    http://www.eos-numerique.com/forums/...ad.php?t=17983
    http://www.pixalo.com/community/came...a100-8142.html

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Oct 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Canon 400d

A čuj ... unaprijed mi otpada Nikon jer mi je preskup za hobi fotografiranje.

Čitajući forume i testove Sony ima puno manju mogučnost nadogradnje od Canona i Nikona.

Na Canona 400 bi eventualno stavio umjesto 18-55 navodno puno bolji 18 - 85 objektiv jer sam na forumu, a i od nekih fotografa čuo da je 18-55 jako loš objektiv, a Eos 400 u kombinaciji s boljim objektivom da je super.

Tu je i naravno cijena koja je kod Canona najpristupačnija.

Ili možda nisam u pravu???

Iskreno puno od testova nisam razumio jer nisam neki vrsni poznavaoc opreme.

Može objašnjenje o povečanjima tj. žarišna duljina pa kako se dobije povečanje koje ima objektiv?

Hvala
    Zadnji uredio minolta : 30-10-2006 u 21:41

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OK, dakle Nikon otpada.

Ostaju nam Sony A100 (alpha system) i Canon 400D.

Sto se tvoga pitanja oko nadogradnje Sony aparata tice, baci malo oko na ovu temu:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=23388

Iz nje ces vrlo lako moci zakljuciti da je Sony A100 prvijenac doticne tvrtke u DSLR svijetu. Uz navedeni model SLR digitalnoga foto aparata Sony je kako je i u postu navedeno izbacio i citavu podrsku koju bi jedan SLR digitalac trebao imati. Dakle sto se nabavke opreme cise neces imati problema, jer sve sto pozelis moci ces kupiti iz Sony Alpha game proizvoda. Mana je Sony SLR a u odnosu na Canon sljedeca. A100 podrzava iskljucivo upotrebu Sony Alpha sustava objektiva i Minolta Maxum mount objektive (koji se vise ne proizvode). Dakle ako se odlucis za Sony biti ces prisiljen kupovati samo njihovu dodatnu opremu za aparat, jer alternativnih i zamjenskih proizvodjaca opreme za A100 nema.

Canon je pak tvrtka koja je puuuno dulje u SLR svijetu, pa tako i u digitalnome. Dakle osim same Canon dodatne opreme i objektiva koja dolazi uz svaki njihov model, mozes si priustiti i kupnju opreme zamjenskih proizvodjaca, koja je cesto vrlo povoljnija i u nekim slucajevima isplativija kupnja (Sigma npr ili Tamron). Tako da ti to prosiruje izbor.

Sto se nekih cinjenica vezanih uz parametre objektiva tice, svakako pogledaj dolje navedenu temu, iz nje mozes podosta nauciti:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=26424

Opcenito oko objektiva, vrsta objektiva i raznih proizvodjaca, pogledaj sljedece:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?p=229717#post229717

Sto se pak tice racunanja zarisne duljine objektiva u odnosu na aparat na kojemu ga koristis, bitne su ti dvije cinjenice:

1. Zarisna duljina samoga objektiva
    2. FCM (Focal lenghth multiplier) aparata

Dakle, ako je zarisna duljina objektiva npr 18-200, ona bi bila takovga iznosa samo u slucaju da ga nasarafis na aparat koji ima FCM 1 (takvih aparata je vrlo malo svega par modela na trzistu i izuzetno su skupi, redovito top modeli proizvodjaca). Vecina DSLR aparata imaju odredjenu prikratu (FCM). Tako Canon 400D ima FCM 1.6 a Sony A100 1.5.

Zarisnu duljinu objektiva kada ga nasarafis na jedan od ova dva aparata dobivas tako da krajnje zarisne duljine pomnozis sa FCM - om (to vrijedi za bilo koji aparat, samo mu moras znati FCM).

Dakle za Canon 400D i objektiv 18-200:

18 x 1.6 = 28.8
    200 x 1.6 = 320

Sto znaci da objektiv zarisne duljine 18-200 kada ga nasarafis na 400D postaje objektiv zarisne duljine 28-320.

Ista racunica primjenjena na Sony A100 daje nam rezultate da je na tome aparatu objektiv zarisne duljine 18-200, vrijednosti 27-300.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    Nokia , sammy
    Operater
    T-shrot
    Godina
    51
    Bodovi
    11.797
    Nivo
    26
    Bodovi: 11.797, Nivo: 26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sto se tice "profesionalaca" 18-55 je los objektiv ali za ne zahtjevne korisnike tj za neko "normalno" slikanje 18-55 je dobar objektiv ! Ako ides na canona pokusaj ga uzeti u kitu sa EF-S 17-85 IS - koji je po testovima za svakodnevno slikanje tj fotkanje jako dobar ... imao sam ga neko vrijeme na foticu i mislim ga kupiti .... Inace njegova cjena van kit-a je oko 5000 kuna !
    Repetitio est mater studiorum! Historia est magistra vitae !

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Bodovi: 20.359, Nivo: 34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eto, igrom slučaja zadnja 2 aparata koja sam imao u rukama su upravo ova dva...

= Citat = Izvorno postao minolta
    Čitajući forume i testove Sony ima puno manju mogučnost nadogradnje od Canona i Nikona.
    nadogradnje u kojem smislu? aparat je istina prvi i jedini trenutno, ali izaći će sigurno i jači modeli čim ih sony razvije. što se tiče objektiva, svi stari minolta objektivi pašu i to je super jer se daju jeftino nabavit na ebayu ili oglasnicima i sl.. a rang novih objektiva najavljenih je također odličan, jedino su im najavljene cijene visoke (pogotovo carl zeiss vario sonnar T*).

= Citat = Izvorno postao minolta
    Na Canona 400 bi eventualno stavio umjesto 18-55 navodno puno bolji 18 - 85 objektiv jer sam na forumu, a i od nekih fotografa čuo da je 18-55 jako loš objektiv, a Eos 400 u kombinaciji s boljim objektivom da je super.
    18-55 je blago rečeno smeće (po mom skromnom mišljenju, da je riječ o TV prodaji, spadao bi u onaj dio 'ali to nije sve'), lomi se svjetlo na njemu pa ima artefakte na slikama od loma svjetlosti (crvena fleka, plavozelena štrafta i tak).

moje osobno mišljenje:
    SONY:
    +) odličan čip uz kvalitetnu elektroniku za auto postavke i mjerneja (WB, svjetlomjer i sl.). kad ga se upari s dobrim objektivima (Stavljao sam stare minolte, najviše me se dojmio s 50 mm f/1.7), daje fantastične fotke, čiste i jasne boje. mogućnost korištenja starih minolta objektiva
    -) mali grip (za duže držanje u ruci i to), šum izraženiji nego na canonu, ISO 800 je OK, ISO 1600 u krajnjoj nuždi, vrlo glasan pri okidanju

CANON:
    +) također mogućnost nabavke objektiva preko oglasnika ili ebaya, ISO 1600 radi s nevjerojatno malo šuma za tu klasu aparata, pogotovo kad se stavi objektiv od normalnog stakla. definitivni pobjednik klase po kvaliteti čipa. brzo i precizno fokusira i u mraku.
    -) pregrozan kit objektiv, također mali grip (oba su entry level modeli aparata), nepouzdan servis u zagrebu (hrvatskoj) s groznim iskustvima ljudi koji imaju posla s njima, pojedini modeli 400-tke imaju prijavu fleke na čipu (za detalje vidjeti forum na www.fotozine.org)

uglavnom, ja sam s oba aparata bio izrazito zadovoljan što se tiče slika koje daju, naravno kad se upare s kvalitetnim objektivima (od stakla, ne od plastike kao canonov kit 18-55). čak mi se za sony čini da ima kvalitetnije boje, ali canon zato ima manje šuma

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Damn...pomalo zavidim zappanu

400D sam oprobao, ali A100 nikako da mi naleti!

Svaka cast za osvrt......savjeti i misljenje korisnika iz prve ruke najkorisnije su informacije!

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    Nokia , sammy
    Operater
    T-shrot
    Godina
    51
    Bodovi
    11.797
    Nivo
    26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hmm
    Malo kontre !
    18-55 nije smece ! Da je plastican to stoji !
    Evo par primjera mojih slika slikano sa tim objektivom !
    http://www.deviantart.com/deviation/40624544/
    http://www.deviantart.com/deviation/40589238/
    Hmm uostalom vecina slika koja je na deviantartu je slikana sa njime !
    http://zazoon.deviantart.com/gallery/

Sto se tice artefakata ... kod ovog objektiva kojeg ja imam to nisam primjetio . U svakom slucaju objektiv nije najbolji ali za normalne korisnike je sasvim zadovoljavajuc ... hmm da za mene vise nije ... valjda ce uskoro novi objektiv. A do tada cu iz ovoga izvlaciti najvise sto mogu .

Pozdrav
    Repetitio est mater studiorum! Historia est magistra vitae !

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hm.. meni je to jedini kit i ne-kit objektiv od onih s kojima sam do sad radio koji je imao problem artefakata s koncertnim reflektorima. crvene fleke, razmaz zelenkasto-plavi... obzirom da sam na VMCC vezi, nisam trenutno u prilici uploadati fotke za primjer, ali stojim iza toga da mi se taj objektiv nije svidio i da mi je radio probleme, za razliku od recimo sonyjevih kit objektiva. to je naravno ovisno o situaciji i uvjetima u kojima se fotka, za nekakvu svakodnevnu fotografiju može proći

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Canon EOS 400D
    By whiteboy in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 15
    Posljednji post: 10-11-2007, 22:52
  2. canon ixus 750 vs sony vs olympus
    By tonnka in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 16
    Posljednji post: 05-01-2007, 20:53
  3. SLR Sony 100 alfa, Nikon D80 ili Canon 400D ???
    By blueline in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 06-11-2006, 11:49
  4. Canon S3 IS vs Sony H5
    By refugee in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 7
    Posljednji post: 02-10-2006, 18:25
  5. Sony Alpha DSLR-A100...Sony se pridruzuje DSLR drustvu!
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-08-2006, 17:16

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove