Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10
    Super-forumaš Postignuća:
    SocialYour first GroupVeteranTagger Second Class10000 Experience Points

Datum registracije
    Jun 2008
    Mobitel
    iPhone 11 Pro
    Operater
    Hrvatski Telekom
    Bodovi
    19.453
    Nivo
    33
    Bodovi: 19.453, Nivo: 33
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Treba li mi novi laptop?

Bok ljudi, nadam se da ne pitam ovo na krivom mjestu.

Student sam brodogradnje na FSB-u u procesu odustajanja od tog fakulteta, te planiram upisati informatički dizajn na TVZ-u. Sredinom 2017. godine sam kupio laptop koji mi služi za FSB - Dell Inspiron 15-3567 sljedećih specifikacija:

-Intel(R) Core(TM) i7-7500U CPU @ 2.70GHz (4 CPUs), ~2.9GHz
    -8192MB RAM (DDR4, 2400 MHz)
    -Intel(R) HD Graphics 620 i AMD Radeon (TM) R5 M330, Radeon se valjda koristi samo za grafički zahtjevnije zadatke
    -TOSHIBA MQ01ABD100 1TB SATA HDD
    -1366 x 768 @ 60 Hz 15.3 inches TN zaslon
    -Microsoft Windows 10 Enterprise Edition 64-bit
    -WiFi, Bluetooth, HDMI, SD card reader, 2x USB 3.0 and 1x USB 2.0

Kupio sam dok nisam znao skoro ništa o računalima, odabrao sam ga jer je bio jedini s i7 procesorom koji sam si mogao priuštiti, na preporuku asistenta s fakulteta koji mi je preporučio nešto s i7 procesorom. No sada su se prioriteti malo promijenili.

Ima li netko na forumu da studira informatički dizajn ili da zna nekoga tko studira? Zanima me treba li uopće vlastiti laptop za taj smjer? Ako da, hoće li mi trebati nešto drugačijih specifikacija, možda sa slabijim procesorom ali jačom grafikom i zaslonom? Zaslon je ono što me najviše bode u oko, no to bi se moglo riješiti eksternim monitorom, ali me grafika muči. Ne planiram igrati nikakve zahtjevne igre na njemu, ali na faksu ima 3D modeliranja i CAD-a.

Bi li mi bilo bolje nadograditi trenutni laptop ili prodati ovaj i nabaviti neki novi? Trebam li uopće nadograditi? Hvala unaprijed.

EMP moderator Postignuća:
    VeteranTagger Second Class25000 Experience PointsOverdrive

Datum registracije
    Jun 2005
    Mobitel
    Huawei Mate 10
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    40
    Bodovi
    32.026
    Nivo
    43
    Bodovi: 32.026, Nivo: 43
    Bodovi: 32.026, Nivo: 43
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I ja bih ga prodao samo radi ekrana, žalosno je da se ta smeća još uvijek ugrađuju u laptope. Prodaj dok još možeš dobiti neku cijenu jer je dvije generacije star CPU. Za tvoje potrebe ne idi ispod i7, 16 GB RAM-a i 256 GB SSD-a, a za grafičku sam odluči što trebaš uopće. Workstation laptopi su jako skupi pa ne znam koliko ti to treba, s kojim softwareom bi radio, koliki ti je budžet i slično.

Ako ga ne bi prodavao, onda obavezno ubaci SSD i 8 GB RAM-a, a za monitor uzmi neki bolji vanjski IPS ili VA. Nije taj CPU ništa posebno, ne isplati se uzimati i5 ili sporije za to što tebi treba.

3. 'Hvala' kaže:

Datum registracije
    Jun 2008
    Mobitel
    iPhone 11 Pro
    Operater
    Hrvatski Telekom
    Bodovi
    19.453
    Nivo
    33
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zapeo sam i to jako da prodam ovo i kupim MacBook Pro 15" iz 2015 (mid-2015, dakle bez Touchbara), najviše iz znatiželje da probam macOS. Ti laptopi koštaju oko 10 000 kn, možda bi se i na eBayu našli jeftinije. Ali ako mi ne treba laptop (a to ću se još raspitati jel mi nužan laptop za TVZ), mislio sam možda i kakav iMac s i7 procesorom i 16GB RAM-a, poput ovog.

Uzeo bih vjerojatno nešto rabljeno, a budžet mi je oko 10 000 kn, od programa planiram koristiti Adobe CS za privatne potrebe plus što već bude potrebno za faks, a o tome ću se još raspitati. Kako god, hvala na odgovoru, kad saznam još informacija javim detaljnije o tome kakav bi mi laptop trebao.

Forum Admin Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience PointsOverdrive

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    DynaTAC 8000X
    Godina
    44
    Bodovi
    146.836
    Nivo
    92
    Bodovi: 146.836, Nivo: 92
    Bodovi: 146.836, Nivo: 92
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Uvijek možeš taj laptop spojiti na vanjski monitor, a taj gore navedeni laptop je odlične specifikacije izuzev monitora.

6. 'Hvala' kaže:

GPS Navigator Postignuća:
    VeteranOverdriveSocial50000 Experience Points

Datum registracije
    May 2009
    Mobitel
    Hello Moto, Edge 50 Neo
    Operater
    Telemach
    Godina
    70
    Bodovi
    94.087
    Nivo
    74
    Bodovi: 94.087, Nivo: 74
    Bodovi: 94.087, Nivo: 74
    Ukupna aktivnost: 99,4%
    Ukupna aktivnost: 99,4%
    Mentioned
    69 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Onaj gore navedeni laptop ima dobre karakteristike i odličan je za mobilan posao (fax , škola) , a za 10 tisuća kuna se može
    kupiti vrhunsko desktop računalo s monitorom 24-27 incha , 16 + GB memorije i grafičkom s 8 GB memorije , SSD + HDD .

Nema straha da će se pregrijati ili će mu riknuti grafika , kao što se inače događa kod laptopa , po gotovo ako se na njega
    puno radi , skida torrente , gleda filmove , ili igra one zahtjevne sadašnje igrice . Po meni ozbiljnije poslove će se i onako
    raditi kod kuće .
    Where Does He Get All Those Wonderful Toys ?

8. 'Hvala' kaže:

Forum Admin Postignuća:
    SocialYour first GroupVeteranTagger First ClassOverdrive

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Nokia 8, Xperia X Compact
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hm...

Ovako, kao prvo, pozdrav, long time no see

Što se laptopa tiče, više manje konfiguracija je vrlo dobra osim već spomenutog ekrana, ali i činjenice da nemaš SSD :\

Ono što bih ja napravil u tvojem slučaju su zapravo dvije opcije:

a) Jedna opcija je da zadržiš postojeći laptop, izvadiš DVD pržilicu i umjesto nje staviš HDD caddy u koji bi stavio postojeći HDD kao storage, te bih ugradio neki SSD od barem, barem 240GB koji bi služio kao sistemski disk (za Windowse, Office i aplikacije). Međutim, vjerujem da ćeš koristiti Dreamweaver, Sublime, raznorazne aplikacije za tipograviju, kreiranje wireframe-ova, web-development, preporučio bih SSD od 500 GB.

Kao neke od pouzdanijih marki (sa garancijom od 5 godina) koji su nekakav best buy istaknuo bi Crucial MX500, Samsung 860 Evo, Intel 545s, i eventualno Kingston UV500. Osobno koristim 860 Evo i Intel 545s i nemam nikakvih problema, velik broj ljudi koristi i Crucial, dok Kingston je najmanje dobar od predloženih, ali i dalje izuzetno dobar model.

b) Prodaj postojeći laptop, skupi još malo para i kupi neš novo. U zadnjih godinu dana drastično se povećao broj laptopa koji sadrže FullHD IPS ekrane (IPS panel je dobar zbog puno šireg kuta gledanja, boljeg kontrasta i boja, veće svjetline, te možda i najvažnije reprodukcije i točnosti boja, što je na dizajnu prilično bitno), te su procesori također dobil prilično velik bump u snazi, tako da Intelova 5th Gen ima Core i5 procesore sa 4 prave jezgre, tako da ne moraš više tražiti samo Core i7 procesore. Isto tako, Ryzen 5 i Ryzen 7 su također dostupni na laptopima, i nalaze se u velikom broju best buy laptopa.

Da me sad pitaš koju bih opciju ja osobno odabrao, bila bi opcija b), jer ekran zbilja puno znači a to je ujedno i najveća mana tvojeg postojećeg modela.

A da me pitaš sad koji bih laptop kupio , onda bih gledao neki tipa Lenovo IdeaPad 330S 81GC005WSC do 5000kn. Quad core procesor (sa 8 threadova), FullHD IPS ekran, dedicirana nVidia 1050 za Cuda ubrzanje, 8GB RAM koje bih nadogradio sa barem 8 tako da sveukupno imaš 16GB, težina od 1,9kg se ne čini strašna, te ima sexy pozadinsko osvjetljenje tipkovnice.

Hebote, gdje su bili takvi laptopi kad sa ja bio na faksu

10. 'Hvala' kaže:

Datum registracije
    Jun 2008
    Mobitel
    iPhone 11 Pro
    Operater
    Hrvatski Telekom
    Bodovi
    19.453
    Nivo
    33
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @Inovator , hvala na savjetu.

= Citat = Izvorno postao walter66 Pregledaj post
    Onaj gore navedeni laptop ima dobre karakteristike i odličan je za mobilan posao (fax , škola) , a za 10 tisuća kuna se može
    kupiti vrhunsko desktop računalo s monitorom 24-27 incha , 16 + GB memorije i grafičkom s 8 GB memorije , SSD + HDD .

Nema straha da će se pregrijati ili će mu riknuti grafika , kao što se inače događa kod laptopa , po gotovo ako se na njega
    puno radi , skida torrente , gleda filmove , ili igra one zahtjevne sadašnje igrice . Po meni ozbiljnije poslove će se i onako
    raditi kod kuće .

To mi se čini kao najbolja opcija, lagano nadograditi trenutni laptop (SSD, eksterni monitor), a za ostatak para, kad se još malo skupi para, složiti neki ozbiljniji komp ili uzeti Mac Pro kantu (6,1). Ili ovako nešto.

@Mario92 , long time no see indeed.

Za SSD je lako, upravo takav plan sam imao ako bih nadograđivao sâm, samo nisam znao koji bih SSD odabrao (hvala na savjetima). A što se tiče displaya, kopajući po internetu oko mog modela (Inspiron 15-3567) sam našao da postoje verzije tog modela s Full HD ekranom, doduše isto s TN matricom. Možda ako ima kakav sličan model Dellovog laptopa s FHD IPS panelom pa da se presloži? Pitat ću za to u servisu gdje sam kupio laptop, pa budemo vidjeli.

Više me brinulo hoće li grafička/grafičke biti dovoljno dobra/dobre za faks, jer ako je to mana, najteže ju je rektificirati.

A što se tiče ovog laptopa koji si predložio, buraz ima nešto takvo, samo čini mi se mrvu jače, jer je bio skuplji kad ga je kupovao, i zvijer je od laptopa. Hvala na savjetu svejedno. Možda ga uspijem nagovoriti da se zamijenimo za laptope, ali o tom potom.

Veteran31 days registered10000 Experience PointsTagger Second Class

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    6P | Pixel3
    Operater
    Tele2
    Godina
    33
    Bodovi
    23.828
    Nivo
    37
    Bodovi: 23.828, Nivo: 37
    Bodovi: 23.828, Nivo: 37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Samo savjet, ja osobno ne bi za faks koristio samo desktop, vjerujem da ćeš imati grupnih zadataka di ćeš se nalaziti sa ostalom ekipom, a također ćeš to sve trebati prezentirati pa ti je puno lakše na svom laptopu nego se snalaziti. Ja sam na početku faksa imao samo desktop (uglavnom zbog gaminga) ali brzo se pokazala potreba i za laptopom.

Ja trenutno koristim Lenovo Yoga 720 15" sa dosta dobrom konfiguracijom, a sad su izašle i novije serije 730 sa olovkom kojom možeš crtati dosta dobro (možda bi ti bilo korisno kao dizajneru). Nisam siguran za koliko se nađe ali za ~10000 bi trebala biti dosta dobra konfiguracija. Dolaze sa GTX 1050 (Ti) što bi trebalo biti i više nego dosta što se tiče grafike.

13. 'Hvala' kaže:

Datum registracije
    Jun 2008
    Mobitel
    iPhone 11 Pro
    Operater
    Hrvatski Telekom
    Bodovi
    19.453
    Nivo
    33
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozdrav ljudi, evo da nastavim s temom gdje sam stao, pošto je došlo ljeto, informatički dizajn sam uspješno upisao i sada mogu opravdati nadogradnju ili zamjenu laptopa.

U igri su trenutno dvije opcije, ili se mijenjati s bratom za njegov laptop, ili pojačati postojeći laptop. Prva opcija mi se čini malo teža jer treba prvo nagovoriti brata da se mijenja (uz moju nadoplatu, naravno), pa onda vidjeti odgovara li laptop onome što mi treba, zbog čega sam odlučio i napisati ovaj post.

Naime, radi se o Lenovu Ideapad 520-15IKB (80YL00B8SC) s i5-7200U procesorom, 8GB RAM-a, 256GB SATA SSD-om, GeForce 940MX 4GB grafičkom te najbitnije od svega 1080p IPS zaslonom. Kao dvije najveće mane mu vidim baš taj procesor (dvije generacije star i5) te slabu nadogradivost što se tiče RAM-a, pošto je (barem sudeći po onome što sam našao na internetu i kroz CPU-Z) jedan od dva keksa memorije zalemljen na matičnu. Također sam naišao na podatak da je maksimum koji taj laptop podržava 12 GB memorije, što mi se čini relativno malo, a također potvrđuje moju teoriju da je dio memorije zalemljen za matičnu.

Druga opcija bi bilo nadograditi moj trenutni laptop jednim od SSD-ova koje je @Mario92 predložio, dodati još 8 GB RAM-a (jer je trenutno u njemu jedna pločica od 8GB te jedan slobodan utor, ako je vjerovati CPU-Z-u) te potencijalno nadograditi display. Ova zadnja stavka je pod potencijalno jer nisam siguran da je izvedivo, no pretpostavimo, for the sake of argument, da je, uglavnom zato što sam se malo raspitivao po servisima te saznao da postoji Dell-ov 1080p IPS panel koji koristi 30-pinski konektor poput onog u mom laptopu, što bi naravno trebalo prvo isprobati radi li ili ne.

Dakle, prednosti trenutnog laptopa su nešto jači procesor (znam da i7-7500U nije neka zvijer no poslužit će, valjda) te bolja i jednostavnija proširivost radne memorije. Nedostatci su mu (zanemarujući zaslon) poprilično slaba decidirana grafika te dizajn (zbog nekih sitnica, poput kvalitete izrade, osrednje tipkovnice i sličnog).

Prednosti bratovog laptopa su to što je dobar out-of-the-box, ima nešto jaču grafiku, te još neke sitnice koje bi bilo fora imati, poput USB-C priključka, pozadinskog osvjetljenja tipkovnice te čitača otiska prsta. Nedostatak mu je slab procesor te slabo proširiva memorija, što mi se ne čine kao nebitne stavke.

Što biste vi izabrali? Nekako mi se čini da je na papiru bolji Lenovo, no Dell je ipak moj, što znači da ne bismo trebali migrirati podatke niti se baviti sličnim glupostima, a i proširivost nije mala stvar. Sve se svodi na to treba li mi jača grafika ili jači RAM.

BTW, kupovina novog laptopa je opcija, no najradije bih pričekao još koju godinu, kada bi mi se stvarno iskristaliziralo što ustvari trebam i za koju namjenu.

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2015
    Mobitel
    Galaxy S10e
    Godina
    51
    Bodovi
    10.538
    Nivo
    24