Odlučih otvorit ovu temu pa bi bilo dobro ako još netko ima iskustva s stranim operaterima da ih iznese. Iako nam je standard jako loš u državi ipak su cijene, najviše bonova, a i usluga ipak puno povoljnije naspram EU.
Mobitele ne stavljam u tu kategoriju jer smo tu katastrofa!
Dakle počinjem sa iskustvom od švabije.
Prijatelj mi je imao pretplatu na E-plus mreži i službu za korisnike su mu uredno cjenikom naplatili nekih 40-tak eura ono što je on njih zvao da mu otklone neke probleme oko mobitela vezano uz njihovu mrežu.
Mater mi koristi VODAFONE-debitel bonove i izvan njemačke tarifa (koja nije prema njihovoj mreži u drugim zemljama) je oko 3 eura minuta (što je npr. meni blau.de bonovi 9 centi/min unutar EU).
Isto tako ona koristi i T-com wlan i telefon i već joj do sada riknuo 2 puta ruter i svaku novu konfiguraciju istoga traže 99 eura odmah ili 5 eura mjesečno za održavanje dodatno. Pljačka. Ruter bi normalno morao bit konfiguriran od strane operatera po sistemu iskopčaj/ukopčaj jer korisnik 99% njih to ne zna radit.
Tako sređeno nudi npr. njemački O2 i meni Amis u zg.
Tarife pak interneta su abnormalno skupe naspram Nas. Tako čak u o2 pretplati za 19,90 eura mjesečno dobijete sve neograničeno pozive i sms s tim da je LTE brzina neta prvih 50 MB maximalna a nakon toga pada na 64 kb/sTo mi je frendica nedavno uzela gore.
Ako mislim unutar njemačke sa svojim blau.de koristiti net najjeftinije aktivaciju za 4,99 eura dobijem 100 MB.
Uglavnom...ima raznoraznih tarifa ali su cijene jako paprene u globalu i definitivno bi to EU tržište cijelo se moralo srediti na jednu normalu.

To mi je frendica nedavno uzela gore.
Odgovori uz citat
Bookmarks