Načini slikanja
Kao što sam već napisao, ovaj uređaj posjeduje "mode dial", pomoću kojeg se može izabrati jedan od predefiniranih načina slikanja i ručni načini.
Auto - automatski način slikanja
Flash off - također automatski način slikanja, samo je ovdje blic isključen
Portrait - automatski način slikanja za slikanje portreta
Landscape - automatski način slikanja za slikanje krajolika
Macro - za slikanje makro fotografija
Sports action - način slikanja za slikanje objekata/ljudi u pokretu
Sunset - za slikanje zalazaka sunca
Night portrait - za slikanje portreta po noći ili za slikanje objekata po noći
P (program auto) - način kada su zadržane automatske postavke, ali se neke postavke mogu mijenjati (npr ISO, D-range...)
A (Aperture priority) - način kada sami podešavamo otvor (F), dok se brzina okidača automatski podešava
S (Shutter speed priority) - način kada sami podešavamo brzinu okidača, a F broj se automatski prilagođava (podešava)
M (Manula) - potpuno ručni način
Kao što možete primjetiti, A350 nema mogućnost snimanja video zapisa!
Fn postavke:
Kao što sam spomenuo, pored displeya se nalzi Fn gumb koji služi za promjenu pojedinih postavki.
Fn izbornik se sastoji od 6 postavki.
Flash mode - za izbor načina rada blica (off, auto, fill-flash, slow, rear, wireless)
Autofocus mode - za izbor načina fokusiranja (Single shot, Automatic, Continuous)
White balance - balans bijele boje (Auto, dnevno svjetlo, sjena, tungsten, flourescentno, blic, color temperature (tu se može izabrati od 2500k do 9900k) i Color filter (od G9 do M9) i custom)
Metering mode - multi segment, center, spot
AF area - Wide, spot, local
D-Range optimizer - off, standard, advanced
Izbornik (postavke/menu):
Izbornik kod alfe 350 je podjeljen u 4 kategorije. Prva kategorija se odnosi na slike i postavke za slikanje, druga se odnosi na postavke pojedinih gumbi i senzora, teći se odnosi na playback, dok je četvrtak kategorija postavke.
Postavke slika
U ovom izborniku možemo podešavati veličinu i kvalitetu slika.
Sony A350 ima mogućnost slikanja u rezolucijama: L 14Mpx , M 7,7Mpx, S 3,5Mpx, te možemo odabrati format slike: 3:2 ili 16:9.
Što se tiče kvalitete slike, možemo odabrati neku od opcija: RAW , RAW & JPEG , FINE, STANDARD
Također možemo birati i "Creative style", gdje možemo izabrati između: Standard, Vivid, Portrait, Landscape, Night view, Sunset, B/W, Adobe RGB
Postavke gumbiju
U ovom dijelu izbornika se može izabrati da li da se displey gasi kada se približimo optičkom tražili, postavku AEL tipke, Red eye reduction (on/off), vrijeme pokazivanja slike nakon slikanja (off, 2sec, 5sec ili 10 sec)
Playback izbornik
U ovom dijelu izbornika postoji mogućnost da se izbrišu slike, formatira memo kartica, zaštite slike, postavke automatske rotacije slika, te interval slide show-a
Izbornik postavki
U ovom izborniku je moguće podesiti LCD osvjetljenost , vrijeme trajanja prikaza informacija na displeyu (5,10, 30 sec ili 1 min), power save (nakon koliko vremena se gasi fotić), Video output, Jezik, mogućnost podešavanja datuma i vremena, određivanje kako će biti numerirane fotografije itd
Memorija
Što se tiče same memorije na koju se slike snimaju, A350 ne posjeduje nikakvu internu memoriju, već se sve slike snimaju na memorijsku karticu.
Sony DSLR A350 za pohranu slika koristi Compact Flash memorijske kartice. Osim Compact Flash kartica moguće je koristiti i MemoryStick Duo memorijsku karticu, ali je u tom slučaju potrebno uzeti adapter (MemoryStick -> Compact flash).
Pošto volim na novim uređajima imate sve originalno, tako sam nabavio adapter (AD-MSCF1) i MemoryStick Pro Duo 4GB.
Na 4GB memorijsku karticu, stane otprilike 790 slika, rezolucije 14Mpx, formata 3:2, spremljenih kao JPEG, "kvalitete" Fine
![]()
Baterija
Jedna od karakteristika s kojom sam izuzetno zadovoljan je baterija. Sony tvrdi da je moguće sa jednim punjenjem snimiti cca 730 slika (kosteći optičko tražilo). U praksi, mislim da taj podatak ne odstupa puno.
Baterija koja je došla u paketu sa fotićem je: FM500H, 7,2V, 1600mAH.
Ja sam uspio uslikati 340 slika (velika većina sa optičkim tražilom, nešto sam koristio i live view, kod nekoliko slika je korišten i blic) + 2 ili 3 puta pregledavanje svih slika + par puta pregledavanje zadnjih nekoliko slika + par minuta igranja sa fotićem i na kraju dana mi je ostalo 50% baterije.
Za bateriju isto jedna velika pohvala!!
![]()
Objektiv
Objektiv koji se dobije u paketu je Sony DT18-200mm, F3,5-6,3.
Objektiv je malo veći (dimenzijama) i malo teži. sastoji se 13 grupa sa 15 elemenata, te spada u zoom objektive.
Prije kupovine samog aparata, malo sam čitao razne rercenzije i shvatio da je za mene (za početak) idealan ovaj "turistički objektiv" (kako ga svi zovu).
Po meni, jedina mana su mu makro fotografije. tj, minimalni fokus.
Pošto se ne razumijem previše u objektive, neću više ništa pričati o tome, samo ću staviti jednu sliku objektiva
![]()

Odgovori uz citat

Bookmarks