Jedan interesantan video, gdije Droid (Milestone) za 24,02sek riješi Rubikovu kocku.
HC4L
inače, ručno se rubikova kocka složi i još bržebtw, zanimljiv pokušaj impresionizma. već viđeno, nažalost.
da nije isprogramirano, komentirao bih. ovako...
sve u svemu, uvijek zanimljivo za pogledati![]()
Da, ali ovo je mogao odraditi gotovo svaki mobitel s kamerom, doduše vrijeme realizacije bi bilo različito.
Ima jedan ARM-ov video i sa Nokiom N95 i 4x4x4 kockom.
edit: http://www.youtube.com/watch?v=052JJGBxFH0
Zadnji uredio xlr : 08-05-2010 u 16:22
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
ja bi ipak rekao da je do robotike. a može ovisiti i o još jednom faktoru, npr brzini kamere.
zato kažem, ovo uopće nije mjerodavno. ok, zanimljivo je. to da je rađeno na istoj mehanizaciji, sa istom kamerom i njenom brzinom na istom OS-u sa različitim procesorima, onda da. ovako... teško.
pa ARM radi procesore, ne robote..naravno da je stvar u procesoru
s tim da kamera ne igra neku ulogu tu, jer je vjerojatno rezolucija jako mala, pa je vrijeme kodiranja i pohrane svedeno na minimum
a poanta cijele priče je u tome da se na početku snimi svih 6 stranica kocke i po tom procesor računa koje pokrete mora izvršiti robot i šalje mu te naredbe, uz optimalnost izvođenja
dakle svo procesiranje se izvrši prije nego robot počne slagati kocku...i zaključak je da nekom procesoru treba više, nekom manje, a arm nas želi uvjeriti da njegovim procovima treba najmanje![]()
ako on sve procesiranje vrši prije izvođenja slaganja, zašto se onda štopa vrijeme koje izvodi robot? Uz pretpostavku da 2 različita robota ne mogu biti idealno i savršeno usklađeni, da bi se dao neki realan rezultat? zašto se ne štopa vrijeme procesiranja? I još jedna stvar. odziv kamere na dva različita mobitela na najmanjoj rezoluciji nije isti. tako da je ovdje tonu nepravilnosti koje ohoho utječu na konačan rezultat.
I još jedna stvar. Uz pretpostavku da znam što znači ARM. Zašto onda ARM radi tako glupi test sa lego kockama, osim da impresionira gledatelje? Što ne koristi svoju industrijsku tehnologiju za testiranje i pokazivanje "svog bemveja", sa realnim rezultatima?
Malo razmislite.
Ovdje Symbian vrti 4x4x4 kocku za koju je potrebno puno više vremena nego za 3x3x3 kocku.
Inače, koliko sam vidio u ovim filmićima, ovo i nije neka fora s obzirom da se koriste dobro znani algoritmi za slaganje. Ovaj Android koristi "Fridrich" metodu slaganja, tako da ako su mu algoritmi za slaganje unaprijed ubačeni u program, nema nikakvu prednost nad ljudskom rukom, dapače, čovjek brže vrti kocku nego ovaj lego robot i snaga/brzina procesora je ovdje praktički irelevantna.
Svjetski rekord slaganja 3x3x3 kocke po Fridrich metodi je mislim 21 sekunda (nemojte me držat za riječ). Obaranje od strane mobitela će iziskivati podmazivanje lego robota, jer jedino i o tome ovisi.
gle...to vrijeme nema veze sa vezom, mogli su napraviti nekog boljeg robota i to vrijeme bi bilo 15 sekundi
a vrijeme procesiranja se ne štopa jer nebi bilo fora..bolje je ovak napraviti robota pa njemu štopati a i pretpostavljam da je vrijeme računanja toga i ispod 1 sekunde
arm tu prikazuje procesor, kao i dodatne mikrokontrolere kojima upravlja kretanjem robota
al kao što je i drug mile rekao..postoji par metoda za rješavanje rubicka, fridrich je najpoznatija i po tome radi mob
al da, slažem se, test je glup...mogli su recimo štopati izvođenje nekih drugih algoritama, tipa traženje hamiltonovskih ciklusa il nešto slično, pa bi se tad prikazala prava sposobnost procesora, a ne ovako..
ja jesam![]()
vidim da jesida su radili prave testove, ne bi bilo zanimljivo kao ovo. ja sam na internetu naišao na nekoliko načina da se rubikova kocka složi. što se tiče ciklusa i ostalog, nije moje područje, no znam da ovo nije pravi način da se iskaže moć procesora. no sve u svemu, zanimljivo je to sa lego kockicama.
Video ne radi, u prvom postu!
Bookmarks