Kakvu ja imam informaciju se na kraju dotični gospodin odlučio na Nikon D90, tako se izjasnio u jednoj drugoj temi.
I jesi kupio pentaxa?
malo gledam po forumima jer bi ga i ja kupio![]()
Kakvu ja imam informaciju se na kraju dotični gospodin odlučio na Nikon D90, tako se izjasnio u jednoj drugoj temi.
Onda tražim dalje![]()
Evo i linka na temu:
http://cafe.mobil.hr/threads/67087-Nikon-d90
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Uzeo sam Pentax K-x sa dva objektiva (18-55 i 55-200). Malo sam surfao po netu o filterima pa planiram uzeti dva: UV filter (radi zaštite objektiva) i polarizacijski (radi odbljeska vode i "bijelog" neba).
Uzeo bi ih ako se može naći u rangu oko 100 kn (svaki). Novi sam u tome pa neznam dali za tu cijenu ima takvih odnosno vrijedi li ih kupiti. Molio bih preporuku za takve filtereu navedebom cjenovnom rangu odnosno koje modele (ne)kupiti (kvalitet) u tom rangu.
Zadnji uredio thumbnail : 21-04-2010 u 15:23
Koliko mi je poznato (moguce da sam u krivu jer nisam bas neki guru za Pentax) Pentax nema 18-50 objektiva u ponudi. Mislim da ima 16-50 i 18-55, mozda je tipfeler u citiranome postu (cisto radi dimenzija navoja pitam)?
Dakle, prilikom narudzbe ili kupnje filtera svakako pripaziti na dvije stvari, prva je promjer filtera (mora odgovarati promjeru navoja na kraju objektiva i druga je da filter na najsiremu kutu (govorim o objektivu 18-55 ili 16-50 ili koji vec je) ne upada u "vidno" polje objektiva i na taj nacin ne producira vinjetiranje na fotografijama (kod 55-200 objektiva naravno nema opasnosti za ovakvo sto).
Sto se cijene tice...ne vjerujem da je za iznos do 100 kn (pogotovo ne na RH trzistu) moguce pronaci nesto iole kvalitetno, pogotovo ako govorimo i polarizacijskom filteru (UV ili Skylight ili obisno staklo bez efekta, kojemu je jedina uloga zastita objektiva jos se i moze naci, ali kvalitetniji polarizacijski filter tesko je pronaci ispod 40 do 50 eura).
Povoljniji a jos uvijek kvalitetni filteri koje bi ja savjetovao su Cokin...u RH ih mozes naci ovdje:
http://www.praxis.hr/
I baci oko malo na temu:
http://cafe.mobil.hr/threads/11423-F...-u-fotografiji
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Najbolji UV filter Hoyin Supr HMC Pro1 il obični Super HMC koji je malo deblji, iste su im oznake i za polarizacijske i najbliže ih moš kupit u Sloveniji. Hoya je inače vlasnik Pentaxa.
Moja je pogreška za objektiv, točno je 18-55mm.
Dali ovo išta vrijedi:
http://www.fotosvijet.com/hrv/katalog/filteri/
Nikakvih iskustava nemam sa tim filterima, niti poznam nekoga tko ih posjeduje.
Ima jedan pristojan review ovdje:
http://lenstip.com/115.12-article-Po....D._72_mm.html
Inace vidim da se i njihovi polarci krecu oko cca 300 njak kn za tvoj promjer...
...mozda za taj novac ipak uzeti Marumi - ja, to bi bila moja preporuka.
Za Marumo pogledaj ovdje:
www.prizma-foto.hr
OK, hvala na preporuci. Pogledat ću te filtere.
U pentaxa su mi rekli da je za objektiv 18-55 filter 52 mm!?
Zadnji uredio thumbnail : 21-04-2010 u 15:28
Vjerujem da ti ako imas internet nitko ne treba reci koliki je promjer objektiva, jer navedenu specifikaciju doista nije tesko pronaci:
http://www.dpreview.com/lensreviews/...5_3p5-5p6_p15/
Kod slikavanja osobe izkosa s blicom ostan sjena na suprotnoj strani (posebno lica). Pretpostavljam da se s ovom bljeskalicom na aparatu to nemože izbjeći. Planirao sam kupiti jednu bljeskalicu koju bih koristio u zatvorenom prostoru najviše pri slabom svjetlu. One od nekoliko tisuća kuna su mi previše posebno za amatersku upotrebu i to ne često. Koliko bi mi koristila npr bljeskalica 36 AF-4 digital Metz (oko 800 kn)?
neznam za metz ali pentax af-360fgz bi riješio sve tvoje probleme (i ja sam amater i koristim af-360fgz i zadovoljan sam)
Gledao sam ga ali mi cijena za sada nije prihvatljiva jer i ovaj K-X sam uzeo na kredu. Treba mi vremena i iskustva dok ga "prožvakam" a kamoli joši blic sa onim svojim opcijama. Za prvu ruku, godinu dvije bih uzeo nešto povoljnije.
Meni Metz "user interface" bas i nije sjeo najbolje, pored toga kvalitetnije Metz bljeskalice kostaju cesto jednako kao i kvalitetniji modeli proizvodjaca koji proizvode i SLR tijela, tako da je meni vrlo cesto, isplativost i opravdanost ulaganja u Metz bljeskalicu...u najmanju ruku upitna. Metz vidim kao dobro rijesenje za SLR like foto aparate (ultra zoom - ove ili prosumere) gdje se za ne puno novaca moze unaprijediti performanse tijela poprilicno radikalno.
Sto se 36 AF-4 modela tice, radi se o dobroj bljeskalici (imao sam ju prulike oprobati sa Canon tijelom nekim...ne sjecam se vise kojim). Odzivna je i daje dobre rezultate. Problem koji ima je nedostatak snage. Osim kod zoom kadrova, pri nesto vecim udaljenostima ovo je vrlo ocito (i meni je bilo prilicno iritantno) kod "bounce" pokusaja. Da bi rezultati bili iole prihvatljivi svjetlo mora biti odbijeno od vrlo svijetle posadine ili stropa koji nije dalje od metar i po do dva. Kod sirokokutnih kadrova je i uz upotrebu "rasipaca" dolazilo do prilicnoga pada osvjetljenja prema rubovima kadra...nesto kao vinjetiranje uzrokovano nedovoljnom snagom bljeskalica da pokrije kadar. Radi navedenoga moja bi preporuka (ako o Metzu govorimo) bila Metz 48 (ovoj bljeskalici ne fali niti mogucnosti podesavanja niti snage)...ali opet on je gotovo 1000 kn skuplji.
i ja sam se dvoumil između metz 48 i pentax af360 (cijena približna), metz je puno jači ali i puuuno veči (ogroman je), kad ga staviš na k-x veči je od njega, na kraju sam tražeći preko foruma kupio rabljeni 9 mjeseci star pentax af360 (još pod garancijom) za manje nofce od metz 48 bez pdv-a, metz 48 se može zakretati i lijevo-desno i gore-dolje dok pentax af360 samo gore-dolje, koristim i prajmove stare 30 godina (original i zamjenske) i nove af objektive (original i zamjenske) i moram priznati da pentax af360 komunicira bez problema sa svima i na A postavkama i M postavkama i ttl postavkama i p-ttl postavkama (wireless još nisam koristio) i daje dosta svijetla za sve ono što ja fotografiram sa k-x kao amater,ja bi ti savjetovao da ništa ne kupuješ na brzaka,strpi se (skupi nofce) i onda si kupi pentax af360 ili novi ili rabljeni (original je original) i za tvoje potrebe kao amateru bude ti bilo dosta
Neznam dali neki drugi odgovara model osim Metza. Razlog zašto bi uzeo blic je za fotkanje obiteljskih slika kada kući slikam da mi slike nebudu "izgorene" kao i fotkanja u slabim svjetlosnim uvjetima. Svakako ću uzeti blic koji se može zakretati tako da svjetlo nepada direkt na objekt da mi slika ne bude presvijetla kao što sam do sada sa kompaktnim fotićima imao slučaj. Ako ima još kakav prijedlog bio bih zahvalan.
imaš i sigma imaš ih ihoho još (pogledaj na eBay-u) ali zar nisi primjetio da ti pokušavam teči da pentaxov af360 besprijekorno komunicira sa aparatom pa si sam slaže potrebnu jačinu bljeska (ono kaj tebe muči kad ti skuri fotografiju) i ima još puno toga jer blicevi se razlikuju dali su ajmo reči najjednostavnije: automatski,poluautomatski,manualni,vidim da baš i neznaš nešto o blicevima,daj se malo ponovi teoretski pa budeš onda shvatio što bi u stvari ti htio za određenu količinu novaca jer ovak meni se čini da je za tebe svaki blic samo blic a nije ni slučajno tako jer bi ti se moglo desiti da potrošiš novce na neki novi blic i opet skuriš fotografiju jer eto on je manualni a ti opet nemaš pojma o postavkama koje moraš sam staviti na takav blic da bi dobio normalnu fotografiju ili kupiti blic koji ima p-ttl (pentax) pa sve on sam obavi i ti dobiješ fotografiju onak kako si želio
uzeo bih ja tog ali kak sam ranije naveo, financije mi u ovom trenutku to ne dozvoljavaju, (budžet je tanak, recesija) pa zato gledam nešto pristupačnije. Ipak nisam profi da od toga živim.
nije ti to profi niti pod razno,to ti je malo kvalitetniji originalni blic,malo kvalitetniji jer može micati glavu=gore-dolje,jer ima pttl i može bezžično a i može skroz manualno ako imaš neoriginalne ili stare pentaxove ne af objektive,svi slabiji modeli te nebudu zadovoljili (mislim na original ili zamjenske) osim ako se ne misliš igrati isprobavanja jačine bljeska itd itd...,a jači modeli ti več spadaju kak ti kažeš u profi i po jačini bljeska i po svim ostalim karakteristikama (i po cijeni),ovo ti je zlatna sredina baš za amatera,tak da ti je moj savjet rađe šparaj i kupi kaj trebaš nek da se razočaraš kad budeš kupio nešto za 500-700 kuna ili manje,nemoj misliti da te podcjenjujem da se nebi ti znao služiti skroz manualnim blicem (za kakvih 500-700kuna ili manje) jer bi morao vizualno namještati jačinu bljeska i igrati se postavkama, samo kažem iz iskustva da se ipak ne isplati pogotovo ak nemaš iskustva, Metz 36 AF-4 digital bio bi idealan s obzirom na sve tvoje uvjete za tebe čini mi se da je to mali brat pentax-u af-360fgz (optimum 749kuna),evo par osvrta o njemu:"To je jedan od 'glupljih' bliceva koje mozes uzeti, no radi dobro i brzo, 4 baterije idu unutra... auto TTL radi dobro, kompenzaciju radis na tijelu aparata i to je to. On na sebi ima doslovce on/off tipku i indikator kada je TTL ulovio svoje. -----Ja imam taj flesi za moje potrebe je ok. iako niste bas jako zadovoljni ulozeno isplativo. mislim da sam ti pomogao u odluci,sretno,bok!!!
Zadnji uredio mbukal : 04-05-2010 u 21:52
@thumbnail - tu imas dosta o blicevima za Pentax - link
Prije nego sam kupoval dosta sam visel po netu i uglavnom sam se vracal na ovi stranicu i na kraju sam uzel Metz 48 af-1.
Veoma sam zadovoljan s blicom jedino je u njemu otisel neki tranzistor koji kontrolira zoom glavu i to su mi rijesili u garantnom roku.
Jedino je to trajalo i trejalo - ravno 50 dana
Kaj se tice samog koristenja blica najmanje ga koristim direkt. Uglavnom ga usmjerim u plafon (tu je meni dosta bitno kaj se glava i okrece zbog portrait orijentacije), a i cesto ga koristim off camera. Steta bi bilo ne to koristiti kad Pentax nudi i wireless okidanje, a 48-ica to podrzava.
Bookmarks