Pa, možda su rekli: "Titanik ovdje, brod tone- over"
Ja sam na filmu vidio da su sa broda svijetlili lampom prema drugom brodu i oni su to vidjeli pa zvali dalje.![]()
Evo baš čitam knjigu o Hrvatima na Titanicu.
Sada, nije mi baš posve jasno, na koji način je brod slao SOS signale? Kako su taj poziv čuli i brodovi oko njega ali i radio-amateri u New Yorku, New Foundlandu...
Kada ovako, seljački, to promatram, polazim od pretpostavke da je čitav promet radio na samo jednoj frekvenciji, ili nije? Ne kužim kako su telegrafisti mogli pratiti razgovor sa određenim brodom, a da ne čuju još 50 drugih brodova, i kako su znali da razgovaraju baš s "tim" brodom?
Ne znam jeste li me razumjeli što me kopka...![]()
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Pa, možda su rekli: "Titanik ovdje, brod tone- over"
Ja sam na filmu vidio da su sa broda svijetlili lampom prema drugom brodu i oni su to vidjeli pa zvali dalje.![]()
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Možda su ovi upućivali poziv na nekim jedinstvenim SOS frekvencijama? Puno logičnije nego da sav traffic ide preko iste frekv. pa ti sad dešifriraj tko šta govori![]()
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
E, to me i zanima - jesu li telegrafi radili na različitim frekvencijama ili nisu? Pretpostavljam da prije sto godina baš nije bilo vrijeme za raznorazne frekvencije što i govori ta Morseova abeceda i telegraf kao najprimitivniji način komunikacije.
U Mobisu!
Možda su na početku vikali samo "Titanik, Titanik Titanik, Titanik, Titanik, Titanik....."- dok ih netko nije preuzeo, tj. odgovorio im.
A onda su ostali "slobodni operateri" slušali ima li neodgovorenih "poziva", tj. govori li netko stalno istu stvar- pa im odgovore.
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Sama činjenica da je tadašnji telegraf radio na jednoj frekvenciji odmah postavlja pitanje, a zašto nebi mogao raditi i na drugoj, različitojČim su izmislili radio, znali su i promjeniti frekvenciju - to jednostavno mora ići skupa.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
...onda kao i sada postoje jedinstvene frekvencije koje se koriste za različite svrhe uz sve to postoji i globalna SOS frekvencija koja se koristi samo u te svrhe (po nekom nepisanom pravilu svi brodovi moraju osluškivati redovito SOS frekvenciju i reagirati na poziv)...
Mada u vrijeme potonuća Titanica bio je u upotrebi i drugi poziv za pomoć i to CQD koji su prvotno koristili a naknadno su se prebacili i na SOS kombinirajući CQD sa SOS...
I da u slučaju korištenja radiotelefonije ne šalje se poziv SOS nego MAYDAY...![]()
Zadnji uredio dmi : 25-05-2007 u 02:02.
U međunarodnom rasporedu frekvencija postoje tzv. pozivne frekvencije za opasnost i svatko tko se nađe u takvoj situaciji za slanje poruka koristi te frekvencije, a odgovore na svoje pozive sluša na nekoj drugoj frekvenciji.
SOS poruka osim samih slova SOS sadrži i lokaciju broda (trenutnu ili zadnju poznatu), frekvenciju za odgovor i stanje u kojem se brod nalazi.
Da bi ta poruka bila razumljiva svima bez obzira na jezik koriste se međunarodni kodovi.
Poznatiji su Q-kod i Z-kod (svaka kratica počinje slovom Q odnosno Z).
U vrijeme Titanica koristio se već kratki val, zato su SOS poziv mogli primiti na različitim stranama.
Postoji još jedno pravilo komunikacije u takvim situacijam. Onaj tko je prvi odgovorio na poziv na sebe preuzima komunikaciju sa brodom u nevolji, a svi ostali komuniciraju s tim tko je odgovorio prvi. To je zbog toga jer je onom u nevolji lakše komunicirati s jednim nego s više njih, a ovaj onda može dalje prema potrebi prenositi poruke i organizirat akciju spašavanja. Tako se odražava veza sve dok je moguće ili do dolaska službi spašavanja koje onda preuzimaju to sve u svoje ruke.
Iako to sad izgleda i malo čudno neke stvari definirane su još u 19. stoljeću i vrijede i danas, a Titanic je potonuo u 20.-tom.
A što se tiče telegrafije ona ni danas nije izbačena iz upotrebe iz vrlo banalnog ali i važnog razloga. Kad niti jedan drugi oblik radio veze ne funkcionira, istrenirani radio-telegrafist u stanju je u hrpi šuma primiti poruku. Ako niste znali, ljudsko uho je najosjetljiviji "instrument" s kojim čovjek raspolaže.
Nadam se da u neke stvari sada jasnije.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Znači, svaki objekt je imao svoj kod? Frekvencije su postojale.
Sada mi je jasnije.
Mislio sam se, ako su svi na istoj frekvenciji, onda se ne bi niti čuli od silnoga "bipkanja". Sve bi bila samo jedna ravna crta.
U Mobisu!
...ne nije svaki objekt imao kod - samo su imali dogovorenu signalizaciju za pomoć - kada bi se netko odazvao onda bi išla daljnja komunikacija kao u normalnim uvjetima ali prilagođena situaciji...
ja znam (proucavah titanic kao mlado djevojce vrlo impresionirano filmom) da je SOS prvi puta upotrebljen bas tada, kao poziv u pomoc s Titanica.
prije toga se koristio ovaj povise naveden, SOS se tada uvodio zbog kombinacije slova (originalno znacenje je save our soules) u morseovoj abecedi, tri ... i tri ---, koje su u morseovoj abecedi bile puno jednostavnije od prethidnog znaka za pomoc.
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
"Orginalno" značenje je naknadno izmišljeno. SOS je uzet upravo zbog jednostavne prepoznatljivosti, a značenja Save our ship ili Save our soul ili Save Our Seamen su poslije dodana da bi se lakše pamtilo ispravan raspored slova.
SOS su, btw, izmislili Nijemci.
SOS se u biti kuca kao jedan znak, a ne kao tri razdvojena slova i zvuči približno titititaataataatititit.
Kao međunarodni znak za pomoć uveden je 1906. na drugoj međunarodnoj konvenciji radiotelegrafije, a u operativnu upotrebu ušao je 1908.
Vrlo teško je reći da li je baš na Titanicu prvi puta upotrijebljen, jer teško je pretpostavit da se u četiri godine nije dogodio niti jedan poziv u pomoć. U to vrijeme mnoge stvari nisu bilježene, tako da je vjerojatnija mogućnost da je upotreba na Titanicu prva zabilježena, s obzirom na opsege tragedije.
SOS je 1999. zamijenjen modernijim automatskim sustavima za pomoć. U potpunosti neće još biti potpuno izbačen iz upotrebe, jer uvijek postoji mogućnost zakazivanja automatskih sustava.
CQ DE , a ne CQ D ima značenje opći poziv od i koristi se dandanas kada se želi uspostaviti veza s bilo kime. Upravo jer ne označava koje je hitnost taj opći poziv zamijenjen je sa SOS.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
...ipak je korišten CQD i to prvenstveno zbog toga što iovako se E gubio u transmisiji tj. skoro nitko se nije htio u brzini koristit sa tom dodatnom točkicom...
I da imaće Q kod se inaće sastoji od tri znaka osim famoznog CQ-a koji je jedini sa dva slova/znaka i znaći "svim stanicama/svima koji slušaju"...
Bookmarks