Pa upali podpomognuti GPS jedino sto je problem sto ti uzme neke sitne pare oko 50 lipa
ali ne koristis navigaciju svaki dan vjerujem pa ti i ne treba svakodnevno
Nakon što sam uspio natjerati Garmina XT najnoviju verziju (5.2) i Navi NT te AdriaRoute, malo me muči to što nikako/rijetko/sporo pronalazi GPS signal/satelite. Naravno da uvijek pokušavam kad je baterija puna i da sam na što mogućoj većoj čistini, ali ******, ni kad su ti uvjeti zadovoljeni ne ide nikako. Upalim Garmina, čekam 1-2-5-10 minuta, ali ne pronalazi dovoljan signal (nađe nešto sitno!), onda obično odustajem. Znam upalit pa da mi nekad i nakon 2-3-4 minute (u najboljem slučaju!) nađe signal, ali iskreno, jako rijetko. Treći "slučaj" je kad vidim da Garmin ne uhvati signal, pa upalim NokiaMaps (pa ako imam te sreće da on nekako uhvati signal, također - rijetko) i onda opet Garmina. Mnogo sam zadovoljan sa opcijama, mogućnostima koje pruža, ali nikako sa pronalaskom tih usranih satelita i signala. Daklem, zanima me ako ima tko isti takav problem te kako dotičnoga rješiti, jer je ovo pomalo već iritirajuće (pitao neki dan prijatelja kako mu hvata htc dijamant - kaže 10 sekundi maksimalno)? Zahvaljujem na pomoći!![]()
Pa upali podpomognuti GPS jedino sto je problem sto ti uzme neke sitne pare oko 50 lipa
ali ne koristis navigaciju svaki dan vjerujem pa ti i ne treba svakodnevno
e onda nebih znao jedino da okusas ponovno nabacit sve Ponovno. Znam kak ti je i meni je prije na 4-vorci sve radilo bezprijekorno dok na 5-ici nejde bas glatko![]()
na kojoj si mrezi? ako koristis tomato kako ti pise u profilu onda ti ne radi a-gps
Postoji razlika između "znati put" i "hodati po putu".
Da, na tomatu sam i imam uključenu tu opciju potpomognut netom. Znači tomato ne može pružiti tu uslugu? Jer - pokušao sam se spojiti na net preko "Start"-a ali ne ide nikako, postavi automatski (nemam pojma kako, ali ima u opcijama za odabrati) i ubaci neke postavke od vipa, ali nema šanse da se spoji. Dakle, tomato još uvijek ne pruža internet, jeli je to povezano sa time ili?
tomato ne podrzava niti ce ikada podrzavati uslugu prijenosa podataka tako da ti ni a-gps ne radi
ne potpomognuti netom, nego potpomognuti gps (ili kako vec pise na hr meniu)
Dižem temu iz naftalina pošto svaki dan doživljavam sve veće razočaranje što se tiče tog (ne)pronalaska satelita. Danas sam držao jedno 30-ak minuta upaljen Garmin, gasio ga, ponovo palio, uključivao Nokia Maps - ali ni traga ni glasu satelitima. Da ne spomenem da sam bio prije par dana u Zagrebu gdje nikako nije pronašao signal ni nakon što sam par puta ugasio i upalio GSM!
U tzv. opcijama "Metode određivanja položaja" imam Bluetooth GPS (koji je naravno isključen, jer imam ugrađeni GPS), GPS potpomognut Internetom (uključen ali se ta opcija ne može koristiti pošto nemam nikakve postavke za Net niti znam ako se preko tomata mogu povezati na Net), Integrirani GPS (uključen naravno) i Putem mreže (ne znam što bi značila ta opcija, vjerovatno je to A-GPS), pa kako ti kažeš Vader da tomato ne pruža tu uslugu niti će ikad pružat. Zanima me onda koji od naših operatera pružaju tu uslugu (A-GPS nije isto što i GPS Potpomognut internetom?). Ako recimo, VIP ili TELE2 pruža uslugu A-GPS (laički - šta je to agps?) stvar bi se mogla drastično promjeniti tako da mi stoposto i uvijek nađe satelite? Jel se ta usluga plaća šta i kako se aktivira?
Laički agps je potpomognut baznim stanicama, znači dobivaš informacije preko baznih stanica i satelita. Naravno i bazne stanice primaju signal od satelita (ne izravno) nego preko servera, a oni od gps primatelja (recimo ak si gledao filmove s onim postrojenjima s onim ogromnim antenama koje primaju signale iz svemira)
gps se koristi satelitima izravno, bez baznih stanica itd
edit: također imam navigatora i nemogu se žalit na iste stvari, kod mene radi ok. Također je upaljen samo gps i uhvati signal na čistome za cca 30 sec
CARpeDiem*
Koristiš tomato na navigatoru? Usput, kažeš da ti je upaljen samo GPS - to bi značilo u opcijama integrirani GPS, a dok je "putem mreže" = AGPS-u?
Iskreno i meni se samo čini da imam problema s time, na googlu nije niko imao sličnih problema. Jel mogu pokušati sa reklamiranjem, pošto još dosta imam garancije? Samo vjerovatno u tom slučaju, reći da mi Nokia Maps nikako ne pronalazi satelite, dok za Garmin XT vjerovatno neće davati nikakav support i garantirat ispravnost?
Ne, u 6210 imam vip. Da, koristim samo ugrađeni gps. Za ovo putem mreže da je agps je vjerojatno točno jer mi je par puta pojelo pare :S
Hm... reklamacija. Radi programa ne, prije bih rekao da je do gps antene (hardver), ali probaj pitat (na mail). A možda mu smeta tvoja ruka recimo. Jer u priručniku piše da položaj mobitela mora bit prema nebu pod 45° i ruka skroz dolje na rubu uređaja jer je gps antena skroz gore.
Jel ti mob koji puta pao?
CARpeDiem*
probaj skinuti googleMaps pa se probaj locirati, meni na googlu brže hvata satelite nego sa Garminom, mislim možda biš po tome mogao vidjeti dali je do softwarske ili hardwarske (po)greške.
HC4L
1. svako gasenje mobitela brise podatke o satelitima tako da time neces ubrzati trazenje satelita
2. a-gps ti je potpomognuti gps, a ne putem mreze
3. a-gps uredno radi na vip-u i t-mobileu, nisam ga uspio natjerati da radi na tele2, iako ne vidim neki razlog zasto ne bi radilo
4. kod koristenja a-gps-a se podaci o satelitima primaju putem mreze sto je puno brze nego klasicnim putem (sa satelita), ako ne koristis a-gps sasvim ti je normalno da nekada po pola sata ne moze naci satelite. evo sada sam sa garminovim uredjajem pokusavao naci satelite (naravno da nema a-gps) i trebalo mu je vise od pola sata, tako da ne mislis da je sa tim uredjajima nesto drugacija situacija, i da, naplacije se prijenos podataka
5. sto se tice reklamacije, ne trazi ti garmin satelite, ni nokia maps, nego prijemnik u telefonu koji prima podatke, izracunava koordinate i dalje ih proslijedjuje aplikacijama
Ako stvarno sumnjas da nesto ne valja sa telefonom isprobaj a-gps sa vip ili t-mobile karticom
ja imam od skoro slican problem sa n95. garmin je radio bez ikakvih problema, pronalazio je satelite za jedno 15-ak minuta. nisam nista "cackao" i sada odjednom ih vise nikako ne pronalazi. znaci trazi ih i po 40-50 min i ne nade nista.
kad budem nasao vremena probat cu reinstalirati garmin pa javim da li je pomoglo.
Pokusaj re instal softwera pa odi negdje na neku veliku cistinu pa pokusa da ulovi signal ako ti to ne uspje znaci da je mobitel paao i da je doslo do neke pomutnje u njemu , a kao bi rekao nas narod klin se klinom izbija pa pokusaj ga i opet pacid od pod mozda se popravi![]()
Koliko ja znam nije mi pao nijednom, možda bivšem vlasniku je. No, dobro, kad je garancija već postojeća lako se i ostvari.
Reinstalacija programa (pa čak i sa starije na noviju verziju...) nije nikako pomoglo.
Jedino šta mogu još isprobati je ubaciti 098 ili 091 karticu unutra i isprobati kako radi na tim operaterima, ako se i dalje bude javljao isti problem šaljem ga u Zagreb, ako nije mijenjam operatera za stalno.
EDIT: Samo da javim da sam isprobao sa 098 karticom i isto tako nikako da pronađe te satelite! Pišem im mail s upitom i ako treba šaljem ga (ponovo).
Zadnji uredio dijan : 01-04-2009 u 11:15
Ne, nije bio aktiviran internet niti su ubacivane postavke za net na toj 098 kartici, ako bi to bilo prijenos podataka... Rekoh da nemam pojma šta je a-gps, niti kako bi trebalo izgledati kad se on upali i slično, naveo sam opcije koje imam u metodama određivanja položaja, i niko mi nije znao reći koja od tih znači a-gps, već je rečeno da a-gps ne radi na tomatu. Zašto, također nisam uspio shvatiti. Jedino šta sam skužio je da kad ne treba uhvati signal u roku par sekundi, ali baš kad hitno zatreba ne nađe nijedan satelit.
pa jesam ti napisao, kada ukljucis potpomognuti gps (assisted gps) upalio si a-gps
to sam ti napisao vec barem 2-3 puta
ako nisi podesio pristupnu tocku i server za spajanje normalno da ti nece raditi a-gps
postavke za net bi trebale biti u telefonu cim stavis sim karticu
Na temelju mojih iskustava, iako se ne radi o istom telefonu (a moguće ni o istom gps čipu) mislim da se radi o neispravnom uređaju. Naime, software je eliminiran kao uzrok jer je ista stvar i sa garminom i sa nokia maps.
Meni je npr. na E71 pronašao satelite u roku par sekundi (Garmin), i nisam bio na čistini nego sam izašao ispred kuće i bez problema radi. Na samostalnom Vivax navigatoru znalo je bit tu i tamo problema sa pronalaskom satelita budući da su neke atmosferske smetnje bile u pitanju (i ipak nije isto ako je uređaj u autu ispod stakla ili bez prepreka) no sa E71 nikakvih poteškoća vani. Također sam svojedobno koristio navigaciju sa bluetooth gps modulom - uglavnom na otvorenom mora pronać satelite kroz par minuta.
Dakle bez A-GPS-a, bez pomoći mreže mora raditi.
Možda je servis ipak rješenje
Ali - kao šta sam i prije gore već rekao, ja nemam nigdje opciju potpomognut gps niti assisted gps, ono šta mi je u opcijama metoda je - bluetooth gps, potpomognut netom (te dvije su mi isključenje), zatim integrirani gps i putem mreže (ove su mi upaljene) i uz to gore rečeno je da a-gps ne radi na tomatu pošto nema mogućnosti spajanja na net.
dokle god koristis tomato zaboravi na a-gps i svaki daljni razgovor je besmislen
assisted gps pise na englekom meniu, prebaci mob na engleski meni, ne znam kako tocno pise kod tebe kad se prebaci na hr meni, pretpostavljam da je to tvoje potpomognut netom, ustvari ukljuci sve osim bluetooth opcije
piše ti gps potpomognut internetom![]()
CARpeDiem*
eto vam par odgovora...
1. provijeri verziju nokia mapsa-treba ti 2.0
2. meni-alati-spajanje-gps-status satelita i pusti ga da radi, prvo spajanje dugo traje
3. svi vi sa garminovim ilegalnim sw-om, ocekujte da ce telefon tesko radit..
4. agps, ce ti uzet u najgoroj varijanti 6lp po spajanju, a što radi-očita na kojem se nalazi gsm repetitoru i onda se spaja na net da nađe koji su sateliti iznad tebe, i odmah se počinje spajati na njih, ako to ne dozvolis, chekira jedan po jedan dok ne nađe minimum 3 da bi se locirao, a ima ih 36 oko zemlje koji se koriste za navigaciju, pa ti vidi...6lp ili 30 min pri svakom spajanju..
ali, uvijek i postoji mogučnost da ti neradi gps antena, pa odi u mobis da testiraju, nista te ne košta...
Bookmarks