Evo sve u naslovu pise, neki monitor 17" LCD, sto jefitniji, zamolio bih vas preporuku.
Hvala
angels might have been eaten.
A neznam nikak mi se nesvidjaju koji su duzi u visinu nego u sirinu.
Meni u krug dolazi http://vemil.hr/opis.aspx?prikaziTem...&Sifra=1113022
A sad me zanime sto je ovo "odaziv matrice", ovaj sto si mi ti preporucio je 5ms, a moj je 8ms?
evo najlakše objašnjeno to ti je brzina odaziva slike npr. 2 ms je za igre (preporučeno) , a sve nadalje za sve ostale još se najmanje 5 ms preporučuje za gledanje filmova.. al opet ja mislim da bi trebao i gledati kvalitetu pozadinskog osvjetljenja .. što za tu cijenu baš i nemožeš dobiti...ako nisi ograničen na 17" a želiš što jeftinije onda bi preporučio ovo: http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=032894, a ako baš želiš 17" onda:http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=027179 ili http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=018661 (ovog preporučujem jer je odziv 2ms!!)![]()
Design creates culture. Culture shapes values. Values determine the future.Robert L. Peters
Razliku između 8ms i 2ms u praksi ne budeš uočio, osobno sam koristio LCD sa 8ms odziva pa prešao na 2ms i nisam zapazio promjene. Što se tiće : "neznam nikak mi se nesvidjaju koji su duzi u visinu nego u širinu" Samsungov model nije viši nego je širi već je omjer stranica 4:3, ako ti se svida 16:9 omjer samo bi ti preporučio da uzmeš u obzir to da uzimaš malu dijagonalu monitora a samim time ako je još i widescreeen izgubit češ na površini. Uzmi komad papira, trokut i ravnalo pa nacrtaj te omjere sa istim dijagonalama, lakše ćeš si predočiti razliku.
a ček zaš ti baš treba 17" zar nemožeš za istu cijenu kupit 20"
Design creates culture. Culture shapes values. Values determine the future.Robert L. Peters
Na koju to foru može kupiti 20 inčni LCD monitor za cijenu 17 inčnog?
Ako striktno želiš što jeftiniji 17" wide LCD onda si osuđen na nešto poput ovog AOC-a. Ali zašto se ograničiti na 17" modele kad danas 22" postaje standard? Ni samo ciljanje na što jeftiniji monitor nema smisla jer time direktno upropaštavaš svoj vid. Monitor je općenito jedna od stavki na kojoj se ne isplati štediti, prvenstveno zbog vlastitog zdravlja. Između ostalog, kvalitetan monitor će ti potrajati znatno duže od samog kompa kao i od jeftinog LCD-a kojeg planiraš kupiti. U svakom slučaju bi ti bilo znatno pametnije uložiti u kvalitetan 20" ili 22" LCD.
Ma nemogu se nikak maknut od 17", koristim ga vec oko 6-7 godina, i kada odem na 19" ili 21", nemogu se nikak priviknut.
Igre uopce neigram, samo za internet i film koji pogledat.
Sodom, ma na prvi mah sam pogledao sliku, sad sam pogledao na vecima, širi je više, razmišljam da si taj i uzmem.
Ma stvar je u tome, moji kumovi su uzeli neki monitor 21" Samsungov, i to je kocka, + jos tome rez u totalnoj banani, nakon 20min gledanja u taj monitor dobro da nisam ostao slijep.
Evo, imaš ovaj.
Mislim da je taj najjeftiniji.
Ja ga imam i dobar mi je i za gledanje filmova i igre, malo izgleda dječji- ali za koga je- dobar je![]()
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Imaš u Ve-milu i Neovo LCD za 750kn,odziv 4ms.Nižu cijenu je teško očekivati ako kupuješ u trgovini.
...kad bi bar naveo cijenu koju TI smatraš najvišom koju bi dao za monitor - puno bi ti lakše pomogli...
...inače, ja sam ti sa 17" (CRT) prešao na 22" (LCD, widescreen) i mogu ti reći - nikakav problem oko privikavanja nisam imao...isto ne igram igre, većinom surfam, a na poslu radim i sa 17" i 19" tako da prelasci iz jednog okruženja na drugo (mislim što se tiče ekrana) nisu problem i sve 5...
Zadnji uredio //Wild-Boy\\ : 30-03-2009 u 15:59
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
evo samo prijedlog, 19" widescreen, 5ms, neovo, vemil, 850kn. i mislim da bi se JAKO brzo navikao na njega nakon te 17ice i kad bi se na nju vratio skuzio bi da si bio slijep svih proteklih 7 godina. pozdrav
Zadnji uredio MKCyber : 30-03-2009 u 14:39
computer freak
17" wide je definitivno smrt za oči po meni, ako je 4:3 još prolazi, ali čemu danas pržit oči na takvim monitorima kad se za nevelik iznos može kupit barem 20" monitor.
Moja bi preporuka bila povećat dijagonalu za 3" pa bilo koji samo da ima dvi priključak. I svatko se navikne nakon 7 dana.
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Emmm, može jedno objašnjenje?
Po čemu je DVI bolji od VGA?
Čitao sam po drugim forumima da je slika na VGA mutna, blijeda, sa slabim kontrastom.... Ja imam grafulju HD4670 i monitor Samsung 943NW, znači s VGA priključkom, i slika je oštra, slova su čitka, kontrast je dobar... Znači, koja je to monstruozna razlika?
mala i tesko primjetna za nase oko, stvar je u tome sto vecina novih grafika izlazi sa dvi konektorom pa da ne trebas koristiti adaptere vga/dvi kupis odma monitor sa dvi konektorom. inace koristim samsung 22", 5ms i vga konektor, uopce nema dvi i daleko od toga da slici nesto fali
computer freak
tehničku razliku između prijenosa slike možeš pogledati na wikipediji a razlike iz prakse si sam naveo, iako ti se čini da ti je sadašnji vga monitor po tome dovoljno dobar kada prelaziš na dvi i ponovo se vračaš na vga razliku možeš vrlo lako primjetit, naravno veliku u korist dvi. Nitko ti ju neće moći opisati, morat ćeš sam direktno usporedit da dobiješ osječaj, kasnije već u prvih par sekundi gledanja u ekran znaš dali je digitalni ili analogni prijenos slike.
Zadnji uredio sodom : 31-03-2009 u 11:06
nemozes uvjek primjetiti razliku, zapravo u vecini slucajeva se ne vidi razlika ukoliko imas 2 nova monitora istih dimenzija priblizne kvalitete sa istim odazivom, jako tesko. ali normalno da kad kupujes bilo bi pozeljno dvi
computer freak
Reci to u svoje ime, jer...
je subjektivno, no ja sam dosta radio i radim sa različitim tipovima monitora i televizora i razlika koju ja uočavam je velika.
Imam dva spojena Samsungova LCD-a pred sobom, jedan analognim putem drugi digitalnim i slika nikako nije iste kvalitete
Pa kako može slika biti oštrija i bolja od - oštre i dobre?
Ja apsolutno nemam problema s ekranom, definitivno je bolja od slike na starom CRT monitoru s Radeonkom 9250, ali bio sam kod frenda koji ima DVI LCD monitor (ne znam marku ni model) i slika je vrlo slična mojoj, čak bi rekao da je moja slika bolja.
koja ti je referenca za dobru i oštru sliku. istom logikom možeš gledati na dolazeču OLED tehnologiju panela te svaku sljedeću i reći istu stvar.
ja sam već spomenuo da ti nitko neće moći ovdje opisati razliku kako bi ti stekao dojam i nakraju znao razliku, moraš jednostavno direktno usporediti prikaz na ekranima...da sada zamjenim tvoju grafičku i monitor sa DVI-om vjerujem da bi brzo i sam vidio o čemu pričam.
Onda kak vas tu slasam, mislim nije mi tolika bitna cijena ali nemislim neku svotu davat. Rekao mi je stari da ci mi pomoc sa cjenom, pa onda moze neki monitor sa tim DMI-em, pretpostavljam da je to neki drukciji ulaz nego ovaj sto sam dosad koristio, a ovo sto se tice odaziva matrice, valjda nece biti problem pogledam tu i tamo film, rijetko koju igru odigram, jedino na netu sam.
Pa onda neki do soma kuna moze.
Hvala
LP
evo mali post za prijatelja sodoma. za pocetak mali citat iz ovogodisnjeg najveceg testa monitora u RH by VIDI lab: "KABELI I KONEKTORI: OSNOVNI KONEKTOR za prijenos slike video signala jos od osamdesetih godina je D-SUB15 (VGA). SASVIM JE DOSTATAN za prijenos slike i danas iako je ogranicen rezolucijom te sklon smetnjama (koje se ne odnose na kvalitetu slike vidljivo u daljnjem tekstu). HDMI konektor sve cesce mjenja DVI (al je dugo zivia)". Kraj citata CITAJ DALJE... Naime na kvalitetu slike prvenstveno utjece vrsta matrice koja moze biti TN (najzastupljenija) krasi ju niska cijena te velika brzina odziva ali imaju mane pri kvaliteti slike i vidljivom kutu, onda S-PVA matrica bolji prikaz boja posebno iz kuteva, pa onda S-IPS najkvalitetnija matrica na trzistu i prikazuje idealnu sliku. NAKON TOGA OD 40 MONITORA NA TESTU SVAKI JE IMAO VGA KONEKTOR (D-SUB15) dok svaki drugi NIJE IMAO DVI KONEKTOR NEGO ILI SAMO VGA ILI VGA+HDMI . A za ovogodisnji BEST BUY PROGLASEN JE MONITOR SA SAMO VGA KONEKTOROM BenQ E2200HDA!!!!!!!!!
Pa stoga te razlike koje primjecujes... primjecujes zbog odaziva slike(sumnjam ljudsko oko vidi 24 slike u sekundi a ne ms), modela, matrice, svjetline prikaza, deklariranog kontrasta.... SAMO NE ZBOG DVI ILI VGA KONEKTORA. covjek uci dok je ziv
computer freak
Odgovorit ću na ovo u dvije stavke,
ne mogu ne podjeliti sa tobom ironiju što citiraš Vidijev test LCD monitora kada upravo ja radim u timu koji trenutno slaže maratonski test LCD i plazma ekrana čiji je prvi dio izašao u ovomjesečnom izdanju časopisa a drugi dio će biti objavljen u sljedećem
drugo je više dobronamjeran savijet ili preporuka,
neznam koje si struke i koliko ti je poznata tematika ali pogledaj neki stručan tekst o analognom i digitalnom prijenosu signala jer da bi uzimao faktore kao što je matrica, njen odziv ili bilošto drugo vezano uz sam panel prvo moraš imat adekvatan ulazni signal, a tu je VGA inferioran nad DVI-om.
Bookmarks