Posto je oprema relativno skupa izdvajam neke od zanimljivih linkova koji vam mogu pomoci u gradnji sopstvene antene.
- 217.24.18.30 - samogradnja parabolicne antene i test povezivanja
- trevormarshall.com/biquad.htm - korisni linkovi za samogradnju BiQuad antene www.saunalahti.fi/elepal/antenna4.html www.weijand.ni/wifi
- www.fonoc.net/%7Ewifi/shadow/kantena - gradenje "kantene"
- www.artelj.com/wireless/index.htm - sajt o samogradnji
evo još jednog dobrog http://www.wifihr.org
E a kako napraviti acces point i da dali bi ako imam jednu wlan karticu compu mogo kopcati svoj PSP na net
Bok ja i dva kolege smo se htjeli spojiti. otprilike smo udaljeni 1 km izmedju svakoga! to bi uglavnom htjeli koristi za internet. dali mi netko može pomoći šta bi trebao napraviti koliko bi koštalo i dali je uopće izvedivo?? Hvala!!
moguce je ako postoji opticka vidljivost!ako cete u mrezi biti samo vas dvojica onda vam je potrebna mrezna kartica i naravno antena!e sad pretpostavljam da ne zelite potrositi previse novaca, pa ste se odlucili na samogradnju!imate postanih nekoliko linkova pretpostavljam da su dobri jer ih nisam isprobao sve!cijena kartice vam je nekih 150 kn!nisam siguran u tocnu cijenu!a ovo ostalo (kablovi, konektori...)vam je jos nekih 100-200 kn!ovisi na sto ste se odlucili lmr ili dobri stari koaksijalac
Možda jedna od najbojih stranica za samogradnju WiFi antena, koja je meni dosta pomogla oko moje antene.
Sadrži dosta testova, uputa i nacrta, i što je najvažnije načinjena je i na engleskom i srpkom (za one koji s engleskim nisu "doma").
http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/
mirror1:
http://www.qsl.net/yu1aw/
mirror2:
http://www.yu1aw.ba-karlsruhe.de/
jedno pitanje ovako ima jedan lokal udaljen od mene jedno 400m zracne linije i u tom lokalu covjek ima onaj hot spot znaci free free free... u mene antena hvata signal sa jedne zgrade ono legalno sve...da li bi se ja mogao nekak konektovat na taj hot spot???
###1410989180026
Za to bi ti trebala antena visokog domenta (400 + metara) a i morao bi je staviti na najvišu točku kako bi izbjegao fizičke prerpeke (npr zgrade ili kuće).
a kako se onda mogu konektovat na onaj kak se zove ap od davaoca usluge koji se nalazi na susjednoj zgradi???
###1410989180026
Ukoliko je AP na koji se misliš spajati u optičkoj vidljivosti ili barem na onoj strani kuće ,moguće je spajanje i sa malom omni antenom ako udaljenost ne prelazi tih 400m.Mada preporučam izradu kantene koja ne prelazi cijenu 10-15 eura sa time da si popio i kapućino!
Iz vlastitog iskustva mogu tvrditi da se dobro izrađenom kantenom može spajati i na 2km+ uz LOS.Ako nema previše šuma.(dakle ako okolina nije "zagađena" mikrovalkama, Raznim drugim AP-ima itd)
Instaliraj NetStumbler i pogledaj koliki ti je signal sa određenog AP-a.
Minimum minimuma ti je -80dBm. Dakle bilo bi odlično barem -75 dBm da se možeš spojiti bez problema i smetnji.Signal nemoj gledati u Utilityu kartice, a niti po onim Windows Network Connection stepenicama. Jer nisu pouzdane!
Ovo je sve pisano pod uvjetom da AP-i nisu pod enkripcijom. Kada se pokušaš spojiti ukoliko te traži lozinku onda vidi koja je enkripcija...
Nekoje se daju lako razbiti, ali ovo spada u domenu kriminaliteta i ne isplati ti se igrati time. Ako se ipak spajaš na tuđi račun bilo bi lijepo od tebe da taj link onda ne iskoristiš za skidanje torrenta ili neznam več čega što se može računati u terabajtima.( NA to gledaj kao na poklon, pazi sa prometom i ako ćeš imati sreće može te dugo poslužiti)
Obzirom da gore pišeš davaoc usluge- onda ukoliko i nije pod enkripcijom mislim da najprije dođeš do mikrotika...(u to nisam siguran pa ne želim komentirati)
Zadnji uredio 84737 : 18-01-2009 u 22:17
pozdrav! pokušavam uhvatiti neki free acess point na savici i kupio sam onaj alfa 1000mw usb wireless adapter al ga nemogu nikako instalirati kako treba stalno mi se gasi i pali kao da se svađa sa nečim ili mu driver nije dobar pokušao sam i srušiti OS i ponovo ga podići nanovo i ništa.(inače koristim laptop MSI VR630X) a na drugom laptopu (iste marke samo malo stariji MS 6833B) radi normalno.molim pomoć!
Koji OS koristiš? Probaj upalit "Wireless Zero Configuration" na XP-u (Start--> Run --> services.msc), na Win7 se zove "WLAN Autoconfig".... ak ne radi onda vjerojatno krive Drivere koristiš ili se s nekim procesom ne slažu...
Carpe Diem
Mozda je ovo amatersko pitanje, al moram pitati.
Dal prijenos podataka, ili ti brzina interneta moze biti ista sa WiFija ili sa kablom.
Mislim da wifi ne moze toliko brzo funkcionirat kao sa kablom ...
Kod mene ti je wifi totalno isti kao i sa kablom. Ne rusa se, nikakvi problemi. Pa sad ti istrazuj![]()
One day, sky went blue...
Ako je signal sa routera preslab, brzina je manja i pucanje veze je jako često.
Ovako, u normalnim okolnostima nema razlike, bar kod mene no međutim jedna stvar je kod mene dosta popravila brzinu i stabilnost veze, a to je stavljanje statične IP adrese.
Znam da to nema veze jedno s drugim te mi je stoga čudno no ja se ne žalim.![]()
Brzina interneta je od 4Mbit/s do 20 Mbit/s, a brzina mreže može biti od 10Mbit/s do 1Gbit/s. Iz toga se može zaključit da ako znamo da je brzina bežične mreže 54Mbit/s i ako kao najčešće korištenu žičanu mrežu uzmemo 100 Mbit/s (10 Mbit/s zanemarimo kao zastarjelu, a 1 Gbit/s je još uvijek rijetko) i to usporedimo sa brzinom interneta vidjet ćemo da su obje mreže dovoljno brze da nema razlike u načinu pristupa. 20 Mbit/s (najbrži pristup) je manje i od 54 Mbit/s i od 100Mbita/s.
Dapače 4Mbit/s (najčešća brzina) je manja i od 10 Mbit/s.
Jedina razlika u brzini može biti kod komunkicije unutar lokalne mreže, a i to je zanemarivo.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks