Onda jednostavno izabereš integrated GPS (samoo ime ti govori) i isključiš ove ostale. Ako imaš nekakvu data tarifu, slobodno uključiš A-GPS jer se radi o malenim količinama podataka, a mob ipak nešto brže nađe satelite
Dakle, sta tocno znaci taj A-GPS ili ti Assited GPS...?
sta tocno moram sve iskljucit na mobitelu da mi se ne spaja preko mreze na garmin navigaciju? rijec je o n85
U meni-u imam ponudeno bluetooth GPS, network based GPS, integrated GPS i taj Assisted GPS...
zanima taj A-GPS cemu sluzi i dal ga mogu ukljucit ( jer mi brze nade satelite ), a da mi pritom ne skida pare? tj. da se spaja iskljucivo preko GPS signala i receivera u mobitelu? da ne ide preko 3g-a...
trazio sam po trazilici ovakvu temu,al mi nije nista izbacilo na temu GPS-a bas, samo garmin navigaciju...
hvala unaprijed na odgovorima!!
Onda jednostavno izabereš integrated GPS (samoo ime ti govori) i isključiš ove ostale. Ako imaš nekakvu data tarifu, slobodno uključiš A-GPS jer se radi o malenim količinama podataka, a mob ipak nešto brže nađe satelite
znaci taj A-GPS skida pare onda?
jer me bunilo ono Network based i a-gps...mislio sam da samo ovaj network based skida novce...![]()
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
A-GPS se uvijek spaja na internet! Konkretno meni na n95 sa ukljucenim a-gps se zakljuca na satelite kroz 10-15 sek. i potrosi 5kb prometa. Bez a-gps se zakljucava na satelite kroz 5-10 min. Vozio sam sa ukljucenim a-gps i nije mi nista potrosilo prometa, navodno trosi samo kada je signal jako los ili ga nema. Jos cu pokusavat pa cu vidjeti koliko trosi tocno.
Ako imate neki podatkovni paket npr. od tele2 i t-mobila 10mb onda je a-gps odlicna stvar.
Kazu da A-gps sluzi iskljucivo zbog brzeg pozicioniranja ili nalazenja vozila ili drugo.
Ako to i jeste tako netrosi puno stvarno samo po par kilobajta,isprobano.
No ciljam na nekaj drugo isprobao sam vec 4 uredaja na Winmobile platformi sa 3 razlicita navi programa i na Symbianu 3 uredaja ili 2 razlicita programa rezultat ama bas nikakav bplji tojest brzi odaziv navigacije nisam zamjetio.
I to sam isprobao mali dio u gradu ostalu po selima i djelom sumama.
Moj zakljucak proizvodjaci mobova i opet rade operaterima nekakovu uslugu.
Na kraju i jedni i drugi zive od nas korisnika.![]()
Nur Fair nicht mehr und nicht weniger.
Symbian & Windows Mobile
Da li se A-GPS mora spojiti na mrežu ili ne ovisi i o samom uređaju. Munja je rekao da n95 netreba ići na net kad se koristi navigacija. A netreba jer ima u sebi instalirane karte. Uređaji koji imaju A-GPS a nemaju instalirane karte u sebi moraju ići na net i skinuti kartu sa trenutnom pozicijom, Ja sam sa c905 isprobao navigaciju preko A-GPSa ali sam se spojio preko wlana na net (nije me ništa koštalo) i pri svakom skidanju karte portoši se 200-300 kb, ovisno o karti.
PREDATOR
To bas i nije tocno. Npr ti imas htc tc. Mozes koristiti google maps koji trebaju podatkovnu vezu. Po tvojem je to agps uredaj. Ali na tc mozes instalirati i garmin, igo, viagps, koji imaju predinstalirane karte. Onda to nije agps uredaj?
Agps nema veze sa skidanjem karte vec sa izracunavanjem polozaja (da li preko cellova ili skidanjem orbital data je vec drugo pitanje).
Koga vise zanima neka pogleda
http://en.wikipedia.org/wiki/GPS_Phone
http://www.kartografija.hr/obrazovan...poc/gpspoc.htm
Na HTC-u nemam Google maps niti to dolazi sa uređajem. Imam Igo8 i viagps i nema nikakvog spajanja na net da se odredi položaj. I nema a-gps funkciju niti se to navodi u specifikacijama uređaja.
A-gps se sam po sebi mora spojiti na net da odredi funkciju, tako je na N95 prije spomenutoj. Druga stvar je što je to smart phone i postoji softver za navigaciju ( npr. Garmin ) koji koristi njegov gps prijemnik pa se za određivanje položaja netreba spajati na net. Moj c905 ima a-gps, nema u sebi softver sa kartama i ako želim odrediti poziciju mora se spojiti na net da skine mape. A u specifikacijama i piše da ima a-gps.
PREDATOR
Mislim da ima agps
www.pdadb.net/index.php?m=specs&id=801
Mozes na svoj htc instalirati google maps. Ja ih imam na svom. Koliko ja znam ne dolazi ni igo s uredajem.
http://www.freewarepocketpc.net/ppc-...v1-2-0-13.html
Samo sam zelio reci da agps nema nikakve veze sa skidanjem karata, vec sa laksim lockanjem satelita. Isto tako kod takvog agpsa (koji skida orbital data ili almanah) korisnik moze po svojoj volji odluciti da li ce skidati te podatke ili nece (na htc hd-u se to zove quick gps, vjerojatno nekako slicno na tc-u). To utjece i na via gps i na igo.![]()
Zadnji uredio ce3hel : 06-02-2009 u 00:56
Dummy uredaji poput C905 nemaju nikakve karte kolko je meni poznato od jednog programa prema tome on ovisi o Internetu,osobito taj Google map.
Symbian & Windows Mobile
A-GPS neva veze sa kartama.
Npr. na nokia n95 8gb postoji opcija positioning i moze se odabrati samo gps i gps + assisted gps.
Ako se odabere gps i imate instalirane karte garmin, igo, nokia maps sa ubacenim kartama ne trosi se nikakav promet. Ako se koriste npr. google maps onda se trosi puno prometa i potrebno je imati jedan od podatkovnih paketa za navigaciju (npr. 1gb ) .
Ako odaberete opciju assisted gps onda mob koristi odabrani podatkovni paket kako bi sto prije odredio polozaj.
Kako bi a-gps obavljao svoju finkciju potrebno su i dodatne postavke osim odabira opcije a-gps.
postavke -> opcenito -> pozicioniranje -> posluzitelj za pocizioniranje :
za pristupna tocka staviti neki podatkovni paket, npr tele2wap
za adresu posluzitelja unijeti supl.nokia.com
-vjerovatno je slicno i za ostale mob.
A-gps potrosi od 2-5kb samo kada prvi put odreduje poziciju i to traje 10-15 sec dok je potrebno 5-10min kad se koristi samo gps. Vozio sam neko vrijeme po gradu sa upaljenim a-gps.om i nije mi trosilo dodatno. ovo je za n95 8gb v30 za ostale ne znam.
Svrha a-gps nije samo navigacija, odlicna je stvar sto sada kad hocu da mi slika sadrzava podatke gdje je slikana ne treba cekati 5 minuta da se odredi pozicija.
Poziciju je moguce odrediti i dok ste u relativno zatvorenom prostoru (npr. u kaficu kraj prozora).
Ma sve je to ok sa A-gps no problem je taj kod nas ako nemas nekakav Internet paket pre skupo je to da bi koristil u pravilu je 100 kb 5 kn kolko znam.
Pa ako bi to cesto koristio mjesecno potrosio bi vrlo brzo vece novce skojim mozes kupit 10 mb prometa (mislim na prepaid) a nedaj boze da imas kakav program za prognozu kao sto ja imam isl.
Bankrotirao bi zato mjesecno kupim bar 1 paket pa i surfam i uvjek mi je ukljucen A-gps.
Symbian & Windows Mobile
Upravo tako. Meni je na pre-paid kartici u roamingu (MK i Grcka) otislo oko 20 evra dok nisam provalio da treba da iskljucim positioning server (disable). Mada mi se dosta sporije konektuje a nekada cekam i po 10ak minuta da pronadje satelite (a nekada samo stoji searching for satellites..)
Pozdrav,
Miki
Bravo, ovo je u potpunosti točan post, upravo tako radi A-GPS. Jednom kad ga probaš, više ne možeš bez njega. Bez A-GPS-a se na pronalazak satelita zna čekati i puno više od 5-10 min. Meni je rekord bio oko 2 h, a kad se A-GPS uključi, prođe uvrh glave 1 min, ali uglavnom je to oko 15 s. Preporuka svakako jer danas skoro svaki operater ima neke male internet tarife koje nisu skupe, a više su nego dovoljne za A-GPS.
Meni je na Tasosu hteo da uhvati signal samo uvece, preko dana nije bilo sanse.
Kada se dugo ceka da uspostavi vezu sa satelitima, da li je bolje da se tel. upali/ugasi pa probati ponovi ili cekati....?
Ja sam i to probao, ali ništa...
Bookmarks