Pa kad smo navikli na rupe pa se znam sa njima nositi i izbjegavati ih![]()
mislim da je ne podrzava nitko. a i onaj koji je podrzi nakon svih argumenata koje smo naveli nije nista drugo doli jedan od onih o kojima je drug mile pisao!
mislim, bisera li, problem vam predstavljaju lezeci, a nitko se, osim mobifanice, nije sjetio rupetina po cesti! a njih hvala bogu ima vise nego lezecih i mogu biti puno opasnije po limenog vam ljubimca od lezeceg.
a i osim toga, tiesto, nije li vam akcija malo debilno osmisljena?! sjest cete na trubu, i sto, ocekujete da lezeci policajac odseta?!jedino sto vam se moze desiti jest da susjedi koji zive uz tu cestu, nadrkani vasim remecenjem javnog reda i mira uslijed silovanja trube o istome obavjeste muriju. i onda ce vas fino uz lezece docekat i stajaci policajci, te vam napisat cestitku. gud lak. ja cu prva zvat muriju ako primjetim bisere koji trube na lezece.
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
Pa kad smo navikli na rupe pa se znam sa njima nositi i izbjegavati ih![]()
Da, kako da ne...![]()
Ah,zene vozaci,zato i ima toliko nesreca...
ova izjava je apsolutno nepotrebna i nezrela. jedino sto dokazuje jest da nemas argumenata za raspravu.
al kad vec pitas, nisam vozac. iako imam vozacku, koristim se iskljucivo biciklom i javnim prijevozom.
osim toga, imas 18 godina sto ce reci da imas vozacku dva kisna petka, ako je uopce imas! kako si onda ti kompatibilan suditi o korisnosti ili besmislu lezecih policajaca?
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
Nemojte da ovo ode u krivom smjeru![]()
pa kak ti moeš govorit o ležećima kad ne voziš? a dječko možda vozi i puno duže nego što ima vozačku (ako je ima)
kolko ja znam dečki šta voze od 14-15 godine..piih
nda, da su možda malo bolje postavljeni..da nisu tako ''grubi'' ljudi se možda nebi bunili.. ima onih ležećih kaj bi trebao izać iz auta i doslovce ga prenjet preko
al da, def su rupe po cestama gore od ležećih..prvo to treba sredit![]()
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
imam vozacku 6 godina. vozila jesam. obzirom na promet u gradu zagrebu odlucila sam da mi je pametnje gradom se kretati biciklom (do posla autom ili javnim prijevozom u jutarnjim guzvama znam izgubiti vise od sat vremena, biciklom sam za pola sata na poslu. go figure!)
tako da da, mislim da jesam kompatibilna govoriti o voznji i lezecim policajcima.
a to sto muskici voze gradom prije polozenog vozackog nejde u prilog nit njima a niti njihovim roditeljima!
Normalno, u današnje vrijeme uopće se ne isplati ić autom po gradu..bicikl je zakon, ali naravno ljudi su prenaviknuti na sjedenje i voženje po autima tako da je malo onih koji prelaze na to..
Ja nekad idem autom, nekad biciklom. U pravilu stignem jednako brzo, a nekad biciklom brže.
S tim da je u mom selu percepcija bicikla kao prijevoznog sredstva malo drugačija nego u metropoli. Ovdje se biciklom uglavnom voze djeca, penzići s tranzistorima, redikuli, gejpederi i sl.
Kod nas se vrijednosti dokazuju i pokazuju s autima, skupim skuterima i ray ban naočalama, dok se važnost pokazuje i dokazuje šlajfanjem, turiranjem i agresivnošću.
A da ne pričam koje poluartikulirane povike iz auta čujem kad se vozim biciklom, jer koji sam ja qurac došao na cestu vozit bicilku, pa sam tako kreten, pedechina, majmun i sl.
I sad još da se ležeći maknu. E neće.
I na kraju jeste li znali da Split ("najsportskij grad na svitu") nema niti metra biciklističke staze.
ja se recimo ne vozim po cesti, fala bogu sto citavim putem do polsla imam nogostupe, cak i biciklisticku stazu na jednom kratkom dijelu puta. no, bez obzira na to gubim zivce zbog nekulture parkiranja! dodje mi da busim gume svakom biseru koji se naparkira na sredinu trotoara, nemos ga obic ni da o's, moras silazit na cestu.. i mislim si, sto da sada naidje neka majka s bebom u kolicima?! kako ce ona silazit na cestu po kojoj auti pice 80 na sat (a naseljeno je mjesto). gamad nekulturna!
ajde, zagreb ima biciklisticke staze iako je to daleko od dovoljnoga.. i ovdje te ljudi cudno gledaju ako se sluzis biciklom za nesto sto nije u svrhe rekreacije (moje babe na poslu se redovito zgrazaju kako mi nije puno biciklirat od sesveta do dubrave (!?)), a da ne spominjem kako bicikl, kada ga negdje ostavljas, moras vezat sa sto lanaca, a sve nefiksne dijelove poput sica ili svjetala skidat i nosat sa sobom, u protivnome promptno ostajes bez njih, bilo da se radi o bajku od 20k kn ili o zadnjem srotu iz peveca..
balkane moj..
i onda su nam lezeci policajci nesto krivi uz sve te uzorne vozace na nasim cestama.. mda
Ma nije samo to...
Ja se stvarno volim voziti biciklom, ali me nasa policija totalno razocarala!
Evo ja se neki dan vozio biciklom po nogostupu, brzina voznje je bila otprilike nesto brze nego ljudski hod, ali sporije nego ljudski trk...
Kad eto policajac skoci pred mene (onaj koji stoji, ne lezeci) i opa... oce on meni naplatiti 300 kn kazne...
Ja: Zasto?!
Policajac: Zar ti neznas da se sa biciklom nesmijes voziti tu di idu pjesaci?
Ja: A di da se vozim?
Policajac: Pa po biciklistickoj stazi!
Ja: Ali tu nema biciklisticke staze...
Policajac: Onda po cesti, sad cu ti napisati kaznu od 300 kn.
Ja: Uredu, ali po cesti me se strah voziti posto vozaci sa automobilima divljaju pokraj mene i da znam da moram voziti po desnoj strani... (onak vec u strahu ako jos nesto kazem da ce mi reci da nisam zavezao dobro znirance i da mi je to 1000 kn kazne)
On meni bahato: Oces da ti sad pokazem zakon?
Ja se nisam htio svadjati (inace nisam svadljive naravi) pa sam mu rekao da netreba pokazivati, da ja znam sto pise u zakonu i nek pise kaznu (na sudu bi to rjesio ako treba)...
On krenuo prema motoru, kad uto dolazi jedna gospodja takodjer na biciklu, doslovno brzinom ljudskog hoda...
Policajac je zaustavlja: Evo jos jedne! Znate vi da se tu nesmijete voziti!
Ona: Da?!
Policajac: Da, morate se voziti po biciklistickoj stazi!
Ona (vrlo ljubazno): Je gospon, ovdje Vam nema biciklisticke staze.
On: Onda se vozite po cesti, po desnoj strani! (pokazujuci na cestu u suprotni smjer, smjer njezinog kretasnja)
Ona: Malo me strah voziti po cesti, ali ako vi tako kazete. (i naravno ode u suprotnom smjeru po jednosmjernoj cesti)
U tom trenu mi se policajac "smilovao" i pustio me bez kazne i upozorio da ako me jos jednom vidi da ce mi naplatiti kaznu i da nastavim dalje po cesti. Takodjer me uputi u suprotni smjer.
Na to ja njemu: Da li vi zelite od mene da se vozim po cesti u suprotnom smeru?!?
On meni bahato: Naravno da ne...
Na to sam mu samo sa smeskom odgovorio: Uredu, dovidjenja...
Eto, zato bi onda neko trpio takve terore od policije i isao biciklom.
I da, da jos samo iz zakona o sigurnosti u prometu citiram nesto:
Po kojem sam mozda ja bio u krivu (makar mi nije mjerio brzinu sa radaromI. OSNOVNE ODREDBE
Članak 2.
Točka 1.
...
61) »pješak« je osoba koja sudjeluje u prometu, a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, osoba koja vlastitom snagom gura ili vuče ručna kolica, zaprežno vozilo ili motorno vozilo, dječje prijevozno sredstvo, bicikl ili prijevozno sredstvo na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda, te osoba koja klizi klizaljkama, skijama ili saonicama ili se vozi na koturaljkama, skateboardu i sl.,
...), ali ona gospođa definitivno nije! Pokraj nas su bila 3 automobila koji su nepropisno sparkirani, a jedan je automobil krenuo u suprotni smjer jednosmjernom ulicom, ali se predomislio kad je vidio policajca (koji na njega iskreno nije obracao paznju).
I dalje imamprema policiji, ali par dana definitivno nisam imao, dapace mrzio sam ih iz dna duse...
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
Darujte krv! Gdje? Pitanja i odgovori.
mda. ni ja inace nisam svadljiva i apsolutno imam respekt prema autoritetima, no u ovakvoj situaciji snasla bih se na nacin da ga trazim njegov broj znacke i njegove podatke (na sto imamo pravo), rekla bih mu da mi napise kaznu ali da je platiti necu, a podatke trebam kako bih i njega pozvala na sud, da malo tamo raspravimo o tom zakonu i njegovoj kazni. ako ne bi odustao od pisanja iste, barem bi meni savjest bila na miru![]()
To mi je tek kasnije sinulo, ali kako sam rekao, ko zna sto bi mi tek onda naso...
Reko dobro, neka napise, a na sudu neka pokaze dokaz o prekoracenju brzine ljudskog hoda...
Ma dobro, vise se tamo ne vozim, ali se ne vozim po cesti zato sto je definitivno previse prometna nego po nogostupu te prometnije ceste (brzinom svog hoda, imam nesto duze noge) i nosim zakon u djepu...
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
@n00b obrati pažnju na podebljana slova , onog trena kad si sjeo na bicikl i pritisnuo pedale nisi više pješak pa je prema tome pajkan u pravu pred zakonom. Prema našem "divnom" zakonu kad prelaziš zebru, ako ne postoji biciklistička staza, moraš sići sa bicikla i gurati ga pored sebe ( a možeš ga vući i na uziciI. OSNOVNE ODREDBE
Članak 2.
Točka 1.
...
61) »pješak« je osoba koja sudjeluje u prometu, a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, osoba koja vlastitom snagom gura ili vuče ručna kolica, zaprežno vozilo ili motorno vozilo, dječje prijevozno sredstvo, bicikl ili prijevozno sredstvo na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda, te osoba koja klizi klizaljkama, skijama ili saonicama ili se vozi na koturaljkama, skateboardu i sl.,) a na isti način moraš se kretati i pločnikom. Voziti se smiješ (bez obzira na brzinu) jedino biciklističkom stazom ili ako ista ne postoji krajnjim desnim rubom ceste.
I onako za kraj, da si vozio brže pajkan se nebi usudio iskočiti pred tebe, jer ako te sruši i ti se ozlijediš on bi imao problema, kužiš?
I da skoro zaboravih, malo (sa dva"") sam promijenio naslov teme. Nadam se da se većina slaže.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
vidim da je Goran već postao, ugl 7 komada lezecih na ravnici dugoj 1 km, još je asvalt malo lošiji( zamisli rupa jedna pored ležećeg nju nisu zapunili, glavno da je ležeći gore)
Mislim da je tamo 50 km/h ograničenje, sa ležećima bi trebalo biti manje od 20 km/h.
Istina Tamo se znalo voziti 80 km/h i piše samo za stanovnike i potrebe ulice, znalo je biti dosta guzve u udarnim terminima ali sada je sigurno promet upola smanjen!
@Sljaka:
To ti je kad se zakon pise tako da ga mozes citati na mali milijon nacina...
Citaj ovako:
U biti je vlo jasno napisano, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda, sto bi u ovom slucaju znacilo da se ti vozis biciklom brzinom covjecijeg hoda ti si pjesak, a ne vozilo...I. OSNOVNE ODREDBE
Članak 2.
Točka 1.
...
68) »pješak« je osoba koja sudjeluje u prometu, a ne upravlja vozilom niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, osoba koja vlastitom snagom gura ili vuče ručna kolica, zaprežno vozilo ili motorno vozilo, dječje prijevozno sredstvo, bicikl ili prijevozno sredstvo na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda te osoba koja klizi klizaljkama, skijama ili saonicama, ili se vozi na koturaljkama, skateboardu i sl.,
E sad postoji u zakonu i pomoćna pješačka sredstva, i uredno ih vidim u gradu po pjesackim zonama kako se voze pokraj policije, npr sveopce poznati segway...
Da i to razjasnim:
Da li se sa segway-om isto moras voziti po cesti sa desne strane ili je ta sprava za voznju iskljucivo po golf terenu, posto nesmije ni na biciklisticku stazu?50) »pomoćna pješačka sredstva« su naprave poput motornog romobila, motornog bicikla i sličnih vozila s dva ili tri kotača čija snaga motora može postići brzinu na ravnoj cesti do 30 km/h,
---EDIT---
Citam recenicu sa previse zareza (sto je cini vrlo nejasnom), i sad mi vise nista nije jasno... Ako je tako kako ti kazes, da li onda i invalid mora gurati ili vuci svojom snagom invalidska kolica, a nesmije se nalaziti u njima? Ko je tu lud, ja ili onaj ko je pisao zakon? Sa skateboardom ili saonicama mozes ici i 300 na sat i dalje si pjesak?
Gore sam citirao zakon iz 2004. godine, pa je zato razlika u broju (prije je bilo 61., sada je 68.). Zakon koji sad citiram nalazi se ovdje (iz 9.6.2008.). Nije se nista drugo mjenjalo, samo su nadodane neke stvari poput famoznih "pomoćnih pješačkih sredstava"...
Zadnji uredio n00b : 06-10-2008 u 21:12
Philip B. Crosby
Ali piše bicikl, valjda se to ne odnosi da si pješak samo ako stalno guarš bicikl.I. OSNOVNE ODREDBE
Članak 2.
Točka 1.
...
61) »pješak« je osoba koja sudjeluje u prometu, a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, osoba koja vlastitom snagom gura ili vuče ručna kolica, zaprežno vozilo ili motorno vozilo, dječje prijevozno sredstvo, bicikl ili prijevozno sredstvo na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda, te osoba koja klizi klizaljkama, skijama ili saonicama ili se vozi na koturaljkama, skateboardu i sl.,
...
Ja vozim bicikl (ni da hoću, auto ne smijem), kad ne pada kiša- ne koristim uopće javni prijevoz, samo bicikl.
I vozim relativno brzo, ali pazim na ljude.
Više oni sami sebe ugrožavaju svojom nespretnošću nego ja njih svojom brzinom.
Također stalno nailazim na vozače koji ne daju žmigavac na zebri (mislim da kužite na šta mislim- ne znaš jel će skrenuti prema tebi ili nastaviti ravno) i koji prolaze kroz čisto crveno te parkiraju na sredini pločnika (tih je najviše).
Evo, ako idem od svoje kuće do Dubca, u 9 od 10 puta moram sići na cestu (Zagrebačku, gdje se ljudi ne voze baš sporo) da bi zaobišao auto (u zadnje vrijeme i kombije i kamione).
Ovo je malo više otišlo u off topic, ali kaj češ
A o ležećim mislim da su potrebni.
Ima svakakvih luđaka- njih neće ni ležeći zaustaviti.
A kao da sam negdje čuo/ čitao/ vidio da negdje ima ležeći koji se spuste (izravnaju sa cestom) ako senzor očita da voziš dopuštenom brzinom. To bi bilo pametno, iako ne vjerujem da RH ima novaca još i za to.
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
tocno to, na istoj ruti i ja imam problema! posebice je kriticno kod autosalona trcz i tamo prije semafora gdje se skrece prema skoli u novom brestju gdje grade neku zgradu sad - kamiona i auta na plocniku kolko volis, i nemas druge nego sici na cestu! a taman na tom dijelu kod trcza auti jure ko blesavi jer je velika udaljenost medju semaforima.
@n00b i taj zakon kao i mnogi naši sam sebi skače u usta, da imaš motor na biciklu onda bi spadao u "pomoćna pješačka sredstva", ali taj motor ne bi smio razvijati brzinu veću od čovječeg hoda, naprave poput segway zaboravili su definirati, a što nije definirano to u očima zakona (čitaj policije) i ne postoji.
A da se vratimo malo na ležeće. Odredba da se ležeći ne smiju postavljati tamo di prometuje javni gradski promet je loša i trebalo bi ju mijenjati. Ležeći bi trebali biti postavljeni svuda gdje postoji opasnost od naleta vozila na pješake, bez obzira tko se vozio tuda.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Da, kod mene su tako stavili lezece policajce nekoliko metata prije tramvajske stanice i pjesackog... Drugi dan se neki "vozac" (nazovimo ga tako) zaletio na njih i odletio direktno na tramvajsku stanicu ozljedio par ljudi i razbio 3 sparkirana automobila i stanicu...
Nakon par mjeseci napravili istu stvar jednu stanicu prije, opet ista situacija, ali ovaj put je takav, nazovimo ga, "vozac" uz ozljedjene ubio jednu zenu, razbio stanicu...
Nemam nista protiv lezecih policajaca, dapace, ali kud ih staviti na mjesto kao odskocna daska za automobile da nalete direktno na tramvajsku stanicu? Trebali bi ih definitivno malo pametnije rasporediti, a ne ih saditi kako se nekome sprdne...
Philip B. Crosby
Bookmarks