Naslov ti je los...
Sto je to zapravo na slici? Takvo sto bas i nije lako napravit,al kad bas hoces,nek ti je sretno...Prvo malo procitaj OVO,pa jos jednom razmisli...
Može li mi tko nabaviti shemu ovoga (da može raditi na baterije, recimo 1 od 9V ili koliko je već potrebno)
a da osim brojeva i led dioda ima nešto za zvuk i senzor za temperaturu, tj. htio bih napraviti takvo nešto i da se ponaša kao bomba; da se nakon određene temperature upali, počne odbrojavati određeno vrijeme, da piskuta kao bomba u Counter Strike-u, da se nakon određenog perijoda (istog za svaku) počnu paliti led diode i da nakon 00:00 pišti 2-3 sekunde i da se tada ugasi. Program ću pokušati sam napraviti, no trebam shemu i popis (potrebnog) materijala.
Zadnji uredio zmajko : 20-09-2008 u 15:30
Naslov ti je los...
Sto je to zapravo na slici? Takvo sto bas i nije lako napravit,al kad bas hoces,nek ti je sretno...Prvo malo procitaj OVO,pa jos jednom razmisli...
Ne znam kako se to zove, ali profesor nam je pokazivao kako preko računala programira mikrokontroler koji, nakon što ga stavi u podnožje tog uređaja, tjera led lampice da svijetle: sve, jedna za drugom, naizmjenice... Tražio sam ga shemu ali je nije mogao naći. Što se tiče naslova, nisam znao kako bih ga napisao jer ne znam kako se to zove. Htjeo bih to napraviti, ali kako sam naveo gore, ne ne znam niti shemu niti potreban materijal.
Što se tiče te stranice, zanimljiva je. Ima nekih meni poznatih stvari.
Ja san u Workbenchu radio vise segmentne pokazivace. Sastojao se je od 30-ak diodica,i ekipe od po tri ucenika su radila na programoranju,i svaka ekipa je imala zadatak da isprogramira slova i znakove pa smo ih s kompa slali na taj pokazivac. Lako se u sve to ugrade senzori,a pokazivac je vec malo kompliciraniji. Sve sam to zaboravio,al sve u svemu,nije bas lako...
Ovdje se radi o razvojnoj ili test pločici za sklopove s mikrokontrolerom. O kojem se tipu radi nemoguće je vidjeti. Takve pločice se ne izrađuju nego se kupuju gotove i služe kako bi se pomoću njih razvijali sklopovi za određene namjene. Tvoji zahtjevi su s obzirom na tvoje znanje nerealni i pokušaj iz svih tih zahtjeva izdvojiti jedan pa prvo riješiti njega, a onda kreni dalje.
Jednu od takvih pločica možeš nabaviti na http://www.ad-electronic.hr/web/bascom/nasa_ponuda.htm a imaš i ponudu odgovarajućih programa.
A pogledaj malo i ovo http://www.mcselec.com/index.php?opt...tpage&Itemid=1
Zadnji uredio Sljaka : 20-09-2008 u 22:27
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Temperaturni senzor bi ti preporučio DS18B20. Odabir kontrolera ovisi o tome koliko će ti nožica trebati i o tome za koji znaš programirati. Tebi za ovaj slučaj ne treba testna pločica već pločica koju ćeš razviti prema shemi, koja opet ovisi i mikrokontroleru, što opet ovisi o tvom znanju. Trebaš od nečeg krenuti, a ne upasti sa "želim nešto ovako, ali drugačije".
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
da da skup sport nema druge nego put u cipoteku i lemilicu u ruke te lagano udrri
☻/ Ko je retardiran
/▌ neka digne ruku
To je hobi koji može biti vrlo skup. Zato i treba krenut od nečeg manjeg. Pitanje je sad da li ti želiš programirati sklopove, izrađivati sklopove ili oboje. Pretpostavljam da želiš oboje, ali reci mi da li si do sada uopće imao lemilicu u rukama.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Jesam, imao sam lemilicu u rukama. Zar nitko nema shemu za to?
obrati se ode
http://www.elektronika.ba/forum/
☻/ Ko je retardiran
/▌ neka digne ruku
Pa ja sam ti otprilike napisao kako to ide. Prvo pitanje je imaš li programator za neku seriju mikrokontrolera. Ako imaš, logično bi bilo bazirati sklop na nekom kontroleru iz te serije, a ako nemaš, onda bi trebao naći ili možeš li kod nekog programirat, ili kupit (možeš i napravit) programator. Tu bi prednost imala serija s kojom imaš bar malo iskustva, a ako nemaš uopće, onda je tu već diskusija puno opširnija. Početniku se nije lako prebacivat s jedne serije na drugu, a kamoli još i proizvođača.
Kad odabereš mikrokontroler, onda shema ovisi o njemu. Imaš dijelove koji su nužni uopće za rad (tipa oscilator), a ostatak sheme ovisi o izvedbi ulaza/izlaza, te broju istih.
Treća opcija je da nađeš baš gotov projekt ili barem prilagodiš neki postojeći, a tu bi najbliže bio nekakav timer.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Bookmarks