ideš
imam jednog u firmi koji dere po 2 litre na dan. No sumnjam da to djeluje na njega pošto lik maže i po 3 kutije cigareta dnevno i ne jede ništa osim svinjetine![]()
Nađoh ovo na jednom forumu. Kako je to vrlo poučan materijal, odlučih ga podijeliti s vama.
Čitam sa etikete što se sve nalazi u ovom magičnom napitku i pronalazim slijedeće informacije o tim sastojcima na internetu.
1. Fenilalanin (Phenylalanine) - Utiče na lučenje serotonina (hormon zadovoljstva) koji izaziva ovisnost.
2. Fosforna kiselina (Phosphoric acid) - E338 - Smanjuje gustoću kosti, jer veže kalcij i magnezij i stvara soli koje se ne apsorbiraju. Takođe izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamenca.
3. Natrij ciklamat (Sodium cyclamate) - E952 - umjetni zaslađivač koji je 1969. Zabranjen, jer je otkriveno da formira kancerogenu materiju u organizmu.
4. Acesulfam k (Acesulfame potassium) - E950 - umjetni zaslađivač za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran pre puštanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen.
5. Aspartam (Aspartame) - E951 - Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor. Na stranicama wikipedije možete pročitati o ostalim neželjenim posljedicama kao i o sumnjivim okolnostima pod kojim je ovaj zaslađivač prihvacen kao "neopasan".
6. Kofein (Caffeine) - Ok, ovo svi manje-više znaju, izaziva ovisnost bla bla...
7. Natrij citrat (Sodium citrate/Trisodium citrate) - Ovaj "regulator" ukusa je ustvari anestetik (za jezik) i antikoagulant.(mogu misliti kakav je ukus kole bez njega)
8. Natrij benzoat (Sodium benzoate) - E211 - Konzervans, koji moze reagirati sa Vitaminom C i formirati Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Također utvrđeno je da ova kemikalija izaziva oštecenje stanica, jer utječe na dnk mitohondrija. 2007. je otkriveno da natrij benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod djece. Prema ovim istraživanjima IQ opada i do 5.5 bodova. U Coka-Coli su izjavili da ce obustaviti upotrebu E211 "čim se pronađe adekvatna zamjena".
i jos nešto>
spisak oznaka materija (emulgatora) opasnih po zdravlje:
E102 - opasan
E103 - zabranjen
E104 - sumnjiv
E105 - zabranjen
E110 - opasan
E111 - zabranjen
E120 - opasan
E121 - zabranjen
E122 - sumnjiv
E123 - vrlo opasan
E124 - opasan
E125 - zabranjen
E126 - zabranjen
E127 - opasan
E130 - zabranjen
E131 - izazivac raka
E141 - sumnjiv
E142 - izazivac raka
E171 - sumnjiv
E173 - sumnjiv
E180 - sumnjiv
E210 - izazivač raka
E211 - izazivač raka
E212 - izazivač raka
E213 - izazivač raka
E215 - izazivač raka
E216 - izazivač raka
E217 - izazivač raka
E221 - poremećaj rada crijeva
E222 - poremećaj rada crijeva
E223 - poremećaj rada crijeva
E224 - poremećaj rada crijeva
E226 - poremećaj rada crijeva
E230 - štetan za kožu
E231 - štetan za kožu
E232 - štetan za kožu
E241 - sumnjiv
E250 - promjene krvnog tlaka
E251 - promjene krvnog tlaka
E311 - izaziva osip
E312 - izaziva osip
E320 - kolesterol
E321 - kolesterol
E322 - želučani problemi
E330 - izazivač raka
E338 - želučani problemi
E339 - želučani problemi
E340 - želučani problemi
E341 - želučani problemi
E407 - poremećaj rada crijeva
E450 - želučani problemi
E461 - želučani problemi
E462 - želučani problemi
E463 - želučani problemi
E465 - želučani problemi
E466 - želučani problemi
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
ideš
imam jednog u firmi koji dere po 2 litre na dan. No sumnjam da to djeluje na njega pošto lik maže i po 3 kutije cigareta dnevno i ne jede ništa osim svinjetine![]()
When shit turns to gold, the poor will be born without ass
9. Voda - prisutna u mnogo drugih proizvoda, iznimno opasna za zdravlje.
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
E, ljudi, ja sam do prije godine dana doslovno pio litru do dvije Coca-Cole. Pijem je još od djetinjstva, tamo od 80-ih.
Sada, neki kažu da izaziva ovisnost. Ali ja sam kolu ostavio preko večeri. Sada je pijem 0,25 l tjedno, uz subotnju pizzu.
Nekada je stvarno užitak uzeti hladnu kolu i popiti, a o njezinim opasnim svojstvima sam odavno čitao, doduše nikada ovako detaljno (bravo Sljaka).
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
ove zime nabavila sam si knjigu u kojoj su popisani svi aditivi i pobrojano kakva sranja mogu izavati.. mjesec dva imala sam fobiju ista staviti u zube.. ljudi moji, mi unosimo svakava sranja u organizam, i to je jednostavno neizbjezno.. ne samo u kokakoli, vec i u obicnom kruhu.. danas nema prehrambene namirnice koja nije konzervirana ili tretirana nekom tvari za okus, boju, rahlost, blabla.. kada bismo na sve obracali pozornost, ubrzo ne bismo imali sto za jesti. nazalost je tako. savijet? ne pretjerujte ni u cemu. POSEBICE u proizvodima bez secera jer oni su gotovo svi na bazi aspartama, a aspartam je (zasad) najvece zlo.
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
Koagulacija ima veze s bjelančevinama, a školski primjer ti je jaje gdje bjeljanjak zapravo koagulira kad je izložen višim temperaturama.
Nisam 100% siguran dal ima veze sa grušanjem krvi, ali koagulacija se u našem tijelu javlja pri temperaturi iznad 40° (znači kad bi bio opako bolestan) gdje bjelančevine u plazmi koaguliraju isto kao i onaj gore bjeljanjak što je naravno kobno
Zato treba piti kolu koja ima antikoagulant![]()
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Vauu ideš! Nisam imo pojma šta sve može napravit Coca-Cola! Znao sam da je štetna, no nisam znao da je toliko... Dobro moja stara i kaže, unutra samo otrov, samo nas truje...
Ovaj tekst je i mene zapanjio iako ne pijem Coca-colu niti slične stvari. Ako se već moram s nečim trovat onda biram prirodne otrove (domaći delanac i sl. )
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Cola ima samo jednu dobru primjenu, poslije teškog obroka, da pomogne razgradit hranu! Na slab obrok pomogne razgradit želudac :-(
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Ja nasreću nepijem puno coca-colu, jedino na nekom slavlju, il u gostima il tako.. ovako mi nekako nepaše... al nekako mi uvjek draži onaj sok od jabuke hey-ho, super je, dobra zamjena za kolu![]()
Ranih osamdesetih je kruzila urbana legenda da komadic mesa u coca-coli nestane, skoro pa da se dematerijalizira.
Treba provjeriti strucnost ovog lika koji je to pisao da bi se bilo kakav suvisli zakljucak mogao donijeti. Yuglavnom nije samo koka kola , ima jos cijeli spektar proizvoda koji je su kancerogeni, od kruha pa nadalje....
jbate.
šta nisi Sljaka ovo stavio jučer do 16h.
da sam prvi post pročitao na vrijeme, sinoć bi pio samo čisti Jack Daniel's.
a ja lagano dotočio Coca-Cole, da ne bude baš gorko.
Ali mislim da je Jack-e ubio sve te bacile koji se nalaze u Coca-Coli...
Pa mislim da je onda to kombinacija: Jackie + Coca-Cola zdravija od same Coca-Cole...![]()
...HTC Desire->Sensation->One (M7)->Note 3->LG G2-> S6 SM-G920F
@Drug Mile nije legenda i ne radi se o komadiću mesa nego o komadiću jetre.
@Ico zašto kvariti dobrog starog Jacka ?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
A. za štetnost kole svi znaju.
Ja ne pijem kolu, nije mi baš nešto.
A i svi ti E brojevi su opasni (tj. neistraženi).
Ima mali milijun tih Exxx koji su se koristili 20 godina, i onda se otkrilo da su visoko rizični, kancerogeni...., i odmah se prestaju proizvoditi (sa 20 godina zakašnjenja).
Još malo pa će na koli pisati: "coca- cola ubija"![]()
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Isto ko i Red Bull... "Red Bull daje ti srčani udar"... Više nedaje krila, sad bi trebali promjenit moto...
oces rec da se jetra dematerijalizira?
btw, kruzilo je vise varijanti iste legende, od jetre, preko mesa pa cak i do komada metala....
Ne branim colu, niti je pijem, ali sve ovakve internet ekspertize treba uzeti s rezervom. Nije cola nista stetnija od kruha i aditiva, emulgatora i nekropana koje pekari novog doba upotrebljavaju...
Ajde ljudi, sve je u "normalnim" količinama dobro, kao i sve je loše u prevelikim količinama.
Štetnost E-xxx čemo vidjeti za 50 godina, a i tada će to biti relativno individualno.
npr. Pušenje definitivno je štetno, a onda opet ima ljudi koji puše u svojim 90-tima, pa budi ti onda pametan.
Kad bi znali biti umjereni ne bi bilo problema.
koka kola je uglavnom bezopasna ako je pijete oko 0,25 l. ja jako volim piti koka kolu i gust mi je nakon sto se najedem popiti hladnu kolu jer to je zadovoljstvo a ljudi svasta cine radi toga. svi napitci osim vode i mlijeka imaju stetne tvari, pa cak i ovi vocni sokovi i ako ocete zivjeti zdravo trebali bi piti uglavnom vodu a to mnogima tesko jer nema okusa i boje a ljudi vole boje i slatko.
Dinamo rules!!!
ovo za mlijeko nije tocno, jer danas se i mlijeko preradjuje, tretira raznim tvarima i aditivima te takodjer nije bas "zdravo" s tog aspekta gledista.
but than again, danas necete naci prehrambenu namirnicu koja nije nekako tretirana (osim ako je ne uzgojite sami savim prirodno), stoga u svemu, bas svemu treba biti umjeren!
najjednostavniji i najocitiji primjer za stetnost aditiva i svega sto pozderemo je sve veci i veci broj alergija. ne trebamo cekati 50 godina da bi nam neko znanstveno istrazivanje sluzbeno dokazalo da tijelu radimo zlo..
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
Bookmarks