Trpi....čini mi se da možda malo previše očekuješ od blica vani po mraku jer bi htio da ti osvjetli neko veliko područje za koje bi ti trebao reflektor. Naravno da se bicikl na podu i na toj udaljenosti neće dobro vidjeti. Blic vani po mraku, najviše je koristan kada slikaš ljude koji ne stoje sad baš ono nešto predaleko od aparata, ja imam dosta takvih snimaka i sve se solidno vidi obzirom na uvjete....
Uostalom za neke veće fotografske želje ti treba profi aparat sa nekim turbo jakim blicem.
Što se tiće nedostatka kod blica što ima samo automatski način okidanja.....tu se isto možete malo snaći....Ja sam isto imao situacije u kojima mi je trebao blic a nije bilo dovoljno mračno da bi se isti automatski uključio.....u otm slučaju sam jednostavno prstom pokrio senzor i na taj način ga "prevario" što se u sistemu registriralo kao da je mrak i naravno blic okida svaki put na taj način i onda kada u normalnim uvjetima nebi...
A šta ćeš, treba se snalaziti kad već oni nisu mislili o tome...

Odgovori uz citat

..nisam prekrivao blic prstom da nebi okidao...nego sam prekrio senzor na aparatu koji je zadužen za određivanje kolika je osvijetljenost odnosno zamračenost u okružju u kojem se slika a sve u svrhu "zavaravanja" aparata....dakle iamo sam nekoliko specifičnih situacija, npr....na jednom snimanju reklame bio sam kao statist. Snimalo se ponoći dakle u mraku ali sve je bilo pod osvjetljenjem reflektora....zatim, tražili su one koji imaju foto aparate kako bi za potrebe scene blicali pa sam se javio i ja sa svojim k850i....no, tada sam skužio da je vani zbog reflektora prejako osvjetljenje i da blic ne reagira ni na jednu od mogućih opcija na aparatu. A kako je snimanje već bilo u tijeku morao sam brzo nešto smislit da se ne obrukam....tada mi je palo na pamet prekriti taj senzor koji registrira vanjsko osvjetljnje, tako ta je aparat "mislio" da je vani potpuni mrak i na taj način mi je blic okidao koliko god puta je trebalo....

Sretno 
Bookmarks