Gle, možeš ti biti Senna, pa se razbit i pritom poubijati nevine. Zabole me za Vladu. Oni se ne navažaju svaki dan i non-stop po cestama na takav način. A ovakvih kao ti viđaš nebrojeno puta dnevno na cestama.
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
Nije to baš stvar KS. Ipak je opasniji stojadin s 80 nego volvo s 110 km/h, tim više ako je vozač stojadina 3-4 puta stariji od auta :-)
Ono što nama treba je upoznavanje s kulturom vožnje i općenito sudjelovanja u prometu već u osnovnoj školi. Kod nas ne postoji kultura u prometu, počevši od pješaka, pa do vozača autobusa! To se može usaditi ljudima jedino u ranoj dobi. Kod nas je taj zadatak na roditeljima, a najčešće ni oni nemaju što prenijeti djeci.
Jeste li kad vidjeli kod nas da se kamion zaustavi sastrane i propusti kolonu? Ne, već je češći slučaj da su dva - tri kamiona nabijena jedan drugom na guzicu, iako su po zakonu dužni propustiti kolonu i držati 50 m razmak od kamoina ispred sebe, kako bi omogućili nesmetano pretjecanje. Sad se tu nađe netko tko vozi već nekoliko sati, već deseti put nailazi na takvu formaciju, već umoran i frustriran iskoristi priliku za pretjecanje i u najboljem slučaju dobije kaznu za pretjecanje kolone, a u najgorem izazove prometnu.
Iako je on taj koji je izazvao prometnu, vozači kamiona su ti koji nose prilično velik dio odgovornosti u ovakvom slučaju.
Prekoračenje brzine kroz naseljeno mjesto:
Pogledajte Jadransku magistralu, svakih nekoliko km je naseljeno mjesto. Dobro, sad postoji paralelno i AC, ali je dosta daleko, pa se za neke relacije ne isplate dodatni kilometri, a o cestarini da ne govorim. Starom cestom od Šibenika do Zagreba treba, uz poštivanje ograničenja više od 6 sati! Jeftinija autocesta i kvalitetna mreža cesta za promet motornih vozila bi prilično smanjila gužve na lokalnim cestama kao i brzine vožnje. Da ne govorim o tome da je dobar dio kazni naplačen u zaseocima u kojima nema ni psa, jedino što postoji je još za vrijeme rata izrešetana tabla i tri urušene kuće, ali se to još vodi kao naseljeno mjesto, pa je prema tome i ograničenje 50 km/h!
Što se tiće same autoceste, kad nije gužva, kad je suh kolnik i dobro vidljivost, definitivno se može voziti do 160 km/h, a na našim autocestama postoji dovoljno opreme da se promet može regulirati dinamički. Znači ograničenje prema uvjetima, u slučaju prometne paljenje signalizacije nekoliko kilometara prije mjesta sudara, zatvaranje tunela kad je kolona blizu izlaza uz upozorenje prije zatvaranja i nekoliko kilometara prije kolone ispred tunela dok je zatvoren i sl. Za ovo tehnički uvjeti postoje, a povečalo bi iskoristivost autoceste i povečalo sigurnost.
Ovo sve što sam naveo su česti uzroci i povodi prekršajima, ali da ne bude zabune, ne i opravdanja!
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Sa ovim se potpuno slažem. Ovaj zakon pogađa onu situ raju koja nemože održavat veze na visokom položaju.
Među ovim nisam pronašao onaj dio koji se odnosi na mlade vozače koji voze aute preko 74kW (100Ks). To mi je totalni apsurd kada se zna da već mali auti sa relativno malom zapreminom motora dosežu tu granicu a i stvar je u kulturi vožnje jer može biti i divljak sa Yugom 45.
Najčešće su to domaći stranci ili ti ga gastajbajteri koji se dolaze doma pohvalit kako oni dobro zarađuju. Vjerujmi da sam takvih vidio već masu kolji imaju vikendice po Krku. Točno po stilu vožnje vidiš -BALKANAC ZA VOLANOM.Izvorno postao Vuki;
Zadnji uredio Denis : 05-06-2008 u 21:36
Tko laže, taj i krade,
tko krade još je u Vladi ne u Remetincu.
Sve je dobro dok ne tuku !
meni je to ogranicenje bilo skroz apsurdno iz jednostavnog razloga: obitelj posjeduje jedan automobil, taj automobil je jaci od 100Ks. znaci, ukoliko u toj obitelji ima mladih vozaca, oni moraju u kupovinu slabijeg auta?! pregenijalno.. svaki auto je jurilica, jer svaki auto moze voziti vise od dopustenog ogranicenja brzine (ajd, neki stari ne mogu, al na autoputu)
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
@ La_LuNa
i ajd si sad zamisli situaciju, mladi vozač iz obitelji s JEDNIM autom jačim od 100 ks i osvještenim roditeljima koji poštuju zakon i ne dozvoljavaju mu da vozi taj auto prve dvije godine, sa dvije godine i jednim danom taj isti mladi vozač s napravljenih NULA kilometara u DVIJE GODINE izlazi na cestu!? I to je sad sve po zakonu i uredu?! Ali, gdje je to famozno dvogodišnje iskustvo, praksa?!? Znači pretpostavlja se da će nakon dvije godine moja kuma, koja je napravila možda 1000 km u te dvije godine, biti ravnopravna samnom koji napravim tjedno u prosjeku 150 km ?!
Mislim da je najveći problem u tome što taj orginalni zakon nije proveden do kraja i ovu gore besmislenu situaciju je ustvari omogućio. Naime, nakon dvije godine, mladi vozači su trebali ići na onu školu sigurne vožnje ili kako već. Mislim da je tu trebalo napraviti pravi potez i odijeliti one koji su savladali "pravu" vožnju i dati im pravu vozačku, a oni koji nisu (e takvih bi moglo biti puuunoooo) ispočetka, pogledati što nevalja, naučiti ga...
A ona škola sigurne vožnje postoji u AMC-u i košta (ako se nevaram) oko 2000 kuna!!! ko da mi pare padaju s neba pa šta sad, idem malo platit ono što sam trebao imati osigurano... Jer kolko znam, ta škola sigurne vožnje je ukinuta i nije više obavezna...
Znači, ono što korisno i pametno, e to ćemo ukinut i opalit po kaznama...
MA BRAVOOOO!!!
e jbg, moj neide ispod 150![]()
![]()
- too risky to do drunk...to precious to be drugged -
neda mi se sad citat sve ovo, a nigdje nisam vidio nista o ukidanju zabrane voznje poslije 23 h....
Ocel bit to ukinuto??? Ja sam cuo da oce...
Nije mi se dalo sve detaljno citat,pa se unaprijed izvinjavam ako je ovo vec napisano...
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O SIGURNOSTI
PROMETA NA CESTAMA
67) „mladi vozač“ je vozač u dobi od 16 do 24 godine
Članak 221.
(1) Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km
na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom
od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat.
(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju
vozila ne smije upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj
mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka.
Pa ti sad vidi...
je stupilo je na snagu to za mlade vozače 1.6 sigurno da poslije 11 h
Ne pij dok voziš,prosut ćeš!!! ;)
Ako je stupilo na snagu kako to da nigdje nema nista o tome????
Neznam ima li po narodnim novinama. Kad mi je trebalo,skidao sam od tamo...
tako je, mora biti u narodnim novinama.
pa kom treba, neka potrazi..
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
Znaći kad netko položi s 24 godine nije mladi vozač iako nema vozačkog iskustva, a ja sam položio prije četiri godine, a tek sad sam postao mladi vozač!?
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
a šta je s vožnjom poslije 11h (23h)...koliko sam čuo da se i to bude ukinulo ?!
★★★★★
Vozim više od 4 godine i imam iskustva i kilometara više od nekog ko vozi 20 godina..![]()
evo našo sam nešt o ovome poslije 11 sati:
http://www.totalportal.hr/article.php?article_id=193464
Ne pij dok voziš,prosut ćeš!!! ;)
pa dobro, zakaj se lovite za napise na nekim portalima?! kaj vam je tak tesko otic na narodne novine i portazit izdanje u kojem je sluzbena objava ?! i biti sigurni u to.
Bookmarks