Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
Konačno smo dočekali najavljenu prezentaciju,lijepo je predstavljeno i tko je bio u dilemi između ova dva kompakta,sad više ne bi trebao biti.Zbozic zna da sam zainteresiran za 570-cu,i mislim da ću je i kupiti.Moj utisak je da Oly ima realnije boje,a Sony življe i jače.Zbunjuju me noćni snimci,kod 570-ce ima puno šuma,ali je i ISO vrijednost velika,pa me interesira da li se smanjenjem ili malom ISO vrijednosti,smanjuje i otklanja šum.
Oly također može imati "žive" boje kao i Sony,ali za to je potrebno podesiti postavke koje su na raspolaganju! To je ono što sam već pisao i što me je oduševilo! Za nekoliko sekundi imaš odlične turističke fotografije (kao Sony), a u sljedećem trenutku (podesiš) imaš pastelne obiteljske fotke! Podesite Oly na VIVID opciju i RGB stavite na +5 (mada je dosta i na +3, jer su boje popriližno "žive")!
I eto, slika je puna životopisnih boja!
UM CARUJE DOK SNAGA NE POPIZDI
Upravo to kaj je kliker napisal. Sony je za one koji ne žele prčkati po aparatu. "Nahrani kerove i ništa ne diraj". Olympus je za one koji upravo to hoće.
Vi'š, meni su Sonyjeve boje realnije, ali se kod Olyja mogu isto takve dobiti u PS-u.
U ovoj usporedbi je bilo bitno da se slika pod istim uvjetima, tj. na AUTO.
Noćni programi rade na potpuno različit način i zapravo je onda to teško i uspoređivati. Za noćne slike na tako visokom ISO-u Oly ima po meni nešto bolju sliku i još bitnije je da ti dozvoljava mijenjati ISO. Sony kaže to sam ja odredil i ko te šljivi. Filozofija OK za one koji niti ne znaju kaj je ISO.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Apsolutno se slažem sa Zbozicem!
Pa zato sam, na kraju krajeva, i kupio OLY SP570!
Zato ću ga kupiti i ja,a koristim priliku da zahvalim zbozicu,klikeru,sljaki,bimbiju i stasu na savjetima i pomoći pri odabiru digitalnog fotoaparata.
Ma daj COBERu...
Ništa nemoj zahvaljivati... Pa ove stranice i služe da si pomažemo!
Nadam se da ćeš što prije uzeti aparat pa da "peglaš" po slikama! Ja jedava čekam sutra pa da izletim u prirodu (nadam se samo lijepom vremenu)!
Sad sam klikeru,pogledao prognozu vremena na kompu,bit će lijepo vrijeme,uživaj u prirodi i snimaj,snimaj...
Eto, konačno dočekasmo recenziju.
Nije da ne razumijem slovenski, ali bih ipak radije na hrvatskom![]()
Onda, na oba su aparata slike HNK dramatično sužene pri vrhu, tornjevi naprosto "trče" jedan prema drugom.
mislim da kod moga FZ50 to nije tako, ali ću čim uzmognem ipak fotografirati HNK s istog mjesta i s istim postavkama, da provjerim.
nadalje, bio sam kod Vita i isprobao cokinove wide i tele konvertore.
Mada su, kako kažu ljubazni trgovci, rađeni za kamere, s tele-con. sam zadovoljan, dok mi wide radi bačvastu sliku, tako da bih je morao cropati (mislim, one bačvaste obline, pa bih se s time vratio na 35mm, što mi doista nije potrebno.
Radi li i Raynox bačvaste slike, ili mi je za wide-con. na kraju jedini izlaz Lumixov originalni?
hvala zbozicu na recenziji, konačno nešto što čak i ja razumijem.
iz svega navedenog, obzirom na moje znajne to je definitivno Sony h50 ma koliko oly 570 dobro zvuči čitajući klilera. ja sam na razini upali,slikaj i izradi fotke. zato bi zamolio cijenjenu ekipu s foruma, a pogotovo zbozica pošto je testirao i fz-18 da mi odgovori gdje se taj aparat nalazi s obzirom na ova dva i koji je prikladniji za turističke fotke (manje obiteljske) i ispis fotki bez dodatne obrade.
Ako ti aparat služi za (većinom) slikanje slika na automatskom modu i ako želiš doći doma, prebaciti slike na komp i odmah ih gledati, onda te Oly SP570 ne bi zadovoljio! Na automatici ima pastelne boje i blage prelaze, pa se čini da je slikana nekim prosječnim mobitelom, a ne aparatom od 10MP-a!
Ali i za to ima jako jednostavno rješenje (i jako,jako efikasno): Staviš ga u "P" mode, WB namjestiš na 0.0, namjestiš na VIVID i RGB na +3!!!
To sve traje nekoliko sekundi jer ima poseban MENU za to sve, i slike su savršeno lijepe i žive! Naravno, dalje aparat sve radi kao na automatici, a slije samo ispadaju!
Upravo ta (i sve takve slične) opcije SP-u 570 opravdavaju razliku u cijeni!
![]()
@frga
Upravo za takve kao što si ti je Sony. Koliko god možda Oly ima više potencijala, zahtjeva bavljenje aparatom i kasnije dorade na računalu. Ukoliko to ne želiš ili ne znaš, Sony je elegantnije rješenje. Namjerno nisam rekao bolje rješenje, jer uvijek od boljeg ima još bolje rješenje. Koliko god je Oly potencijalno bolji i time i skuplji, bacanje je novaca u funcije koje nećeš koristiti.
@zagi07
Bačvastu sliku ne treba kropati. Imaš u PS-u filter "lens correction" koji ti to popravi bez kropa. Ali isto tako se treba pomiriti s činjenicom da su uvijek takvi dodaci nekakav kompromis. Nešto dobiješ, nešto izgubiš. Pitanje je što tebi OSOBNO više vrijedi, široki kut ili potreba za korekijom u PS-u.
hvala vam na savjetima, definitivno ću 1000 kn spremiti u đep i pustiti mozak na pašu. jer koliko god volje bilo za obradu definitivno treba i "oko",a tu prića prestaje, bar za mene.
hvala još jednom.
ma ja sam kupio 570-ku prije 3 mjeseca jedva sam je našao, prezadovoljan sam, dakako cijeli pojam FOTOGRAFIJE I SLIKE se razlikuje od osobe do osobe, vlastiti način izrađivanja, različiti strojevi sve to ima svoje, bitno je da se razumijemo a ne da pričamo koji je fotič bolji a koji to nije. Vjerujem da svatko od vas ima omiljenu marku fotića, ja sam godinama oly-je koristio, od džepnih sranja do slr mašina...više manje imaju sličnu dušu i to mi se sviđa...
moje osobno mišljenje je da sony voli pretjerivati, firma ima dakako potencijala, ali ipak nisu mi jaki što se tiče fotiča, bespotrebno stanje fotić, natrpaju LCD na njega, koji je skoro ko moj na laptopu...mislim po meni se bave nebitnim stvarima, prave dnevno više fotića nego što se kruha proda, mislim daju u svakom razredu fotiča CARL ZEISS optiku, što baš nema logike, jel po meni je jedino to što je bitno na fotiču i možda time prikrivaju nedostatke i kupe novce.
Kod olympusa toga nema, istina ima svatko nedostataka, recimo kod olympusa neki meniji i tako nešto, ali recimo znaju ljudi šta rade, kod njih nijedan fotić nižeg razreda nema ZUKIO DIGITAL objektiv ili leće, samo profesionalni njihovi to imaju.
A što se tiče kvalitete slike, po meni bi svaka slika trebala proći u nekom programu za obradu slike, CS-u bilo šta, male korekcije i slika izgleda ajme za svakoga, može se čak od govna napraviti pita. A koliko se razumijem i koliko sam čitao, kod SLR fotiča je deklariano da moraju proći digitalnu obradu na kompu da bi slike bile bolje od nižih razreda fotiča. Kao što je kod analognih fotiča i foto filmova slika morala proći od fotografa, pa sve do tamne komore i puno ljudi proći da bi je dobio na papiru tako i kod digitalnog svijeta mora proći kroz komp i obradu da bi to bilo to...
Novi sam tu, napisao sam svašta, nisam tu da se svađam nego da razmjenjujemo mišljenja, iskustva, ima tu istine, netočnih podataka, slobodno komentirajte...
Bookmarks