smiješno...
cp s st-tulum.comPozivaju se svi srednjoškolci u Hrvatskoj na prosvjed!
Vrijeme: Ponedjeljak, 28.4.2008, 07:30 h
Mjesto: Svatko u svojem gradu
Cilj: Odgoditi državnu maturu za nekoliko godina
Razlozi:
- neorganiziranost
- nedostatak vremena za pripremu
- različiti udžbenici, isti kriteriji za sve srednje škole
- besmisleno je jer neki fakulteti neće priznavati državnu maturu
- velik broj ljudi će imati isti broj bodova i htjet će se upisati na isti
fakulteti i
ne mogu fakulteti prvih 30 primiti, a ostali nek se slikaju
- NAS NITKO NIJA NIŠTA PITAO!
Zakonski, ne možemo dobiti ukore ili neopravdane!
Moramo se svi ujediniti i složiti i napokon nešto poduzeti jer državna
matura vecini učenika ne odgovara i većina je protiv nje!
Nadam se da će to imati nekakvog utjecaja!
Ako svi imaju pravo na svoje mišljenje, zašto nas onda nitko ne sluša?!
I još:
1. Priča o nacionalnim ispitima i maturi počela je prije tri godine i još se
ništa ne zna za sigurno. Naša budućnost ovisi o tome, a do kraja trećeg
razreda nemamo pojma što bismo zapravo trebali znati i na koji način učiti.
2. Pravilnik je trebao biti donesen prije našega upisa u prvi razred kako
bismo od početka znali što očekivati. Ovako smo pokusni kunići i na nama se
iskušava novi sustav i načini ispitivanja.
3. Izbor jednoga ili dva predmeta je apsurdan jer u potpunosti onemogućava
šire mogućnosti za daljnji upis na fakultet. Osobi koja želi probati upisati
FER i Filozofski to je onemogućeno jer je očito da ti fakulteti neće tražiti
ni približno iste predmete.
4. Probna matura ove godine uopće nema smisla jer mi i dalje nismo dobili
nikakvu informaciju o tome koji fakulteti traže koje predmete tako da do
same mature nećemo znati kako izgleda ispit iz tih predmeta.
5. Centar za vanjsko vrednovanje se ponaša kao da nema veze sa školstvom pa
su tako ove godine državna natjecanja iz hrvatskog i eko-kviz bili u vrijeme
pisanja eseja koji, usput, nose 50, odnosno 60% testa. Apsurd je vidljiv.
6. Uopće nismo sigurni da će fakulteti priznavati državnu maturu. Po svemu
sudeći, ostat će kod prijamnih jer na tome zarađuju i nemaju namjeru od toga
odustati.
7. Matura je i vrednovanje profesora koje je jednako neobjektivno kao i
vrednovanje učenika. Bez ikakvih informacija svi se zajedno trudimo nešto
naučiti, a po prethodnim iskustvima vidimo da to uopće ne mora biti ono što
se traži na nacionalnima. Ne znamo što je obavezno gradivo, nemamo određene
iste udžbenike, katalog znanja obećan u prvom razredu još nismo dobili.
8. Pošto ne živimo u Zagrebu, povratne informacije nikada ne dobijemo na
vrijeme jer se prvo ispravljaju svi testovi iz Zagreba. Što nam vrijede
rezultati koje dobijemo u 9. mjesecu ako su nam prijamni prošli u 7.?
9. Uopće nije usklađen program svih gimnazija u Hrvatskoj:neke rade po
sistemu dvojezične nastave, neke imaju dodatne vježbe iz prirodnih predmeta
i sl., dok neke ostaju na šturom obrađivanju gradiva. Po kojem sistemu mi
svi možemo pisati iste testove kad radimo u toliko različitim uvjetima?
10. Informacije cure. Učenici iz nekih škola su vrlo približno znali kako će
izgledati testovi u prvom razredu i kakva će biti tema eseja u trećem
razredu.
11. Sustav po kojemu gimnazijalci i učenici iz tehničkih i strukovnih škola
nakon položene državne mature imaju istu priliku za upis na bilo koji
fakultet (ako uzmemo da će fakulteti priznavati maturu kao jedino mjerilo za
upis) nije pravedan, programi nisu jednaki.
12. Svjesni smo da se sve ovo požurivanje državne mature događa zato da bi
se što prije ispunio jedan od uvjeta za ulazak u EU, ali nije u redu da se
praktički žrtvuje cijela jedna generacija. I Slovenija se za ovakav sustav
pripremala 10 godina.
13. Profesori su nam rekli kako će za prolaz na državnoj maturi biti
potrebno imati 60% točno riješenog ispita. Zanima nas po kojem to kriteriju?
Po rezultatima nacionalnih ispita, matematika je jedan od najgore riješenih
ispita. Uzimali bi 60% za prolaz, a postotak riješenosti u Hrvatskoj nije ni
blizu tome.
14. Mi u 5. mjesecu u trećem razredu još ne znamo hoće li nam matematika
biti izborna ili obavezna.
poisaljite ovo sta vise ljudi !!!!!!!!
Dupli post, dodan nakon 1 minuta:
ovo san dobia priko maila jucer pa eto nek se vidi
a ovo sam dobio na MSN
alo prosvjed je u ponediljak u 13:30 na rivi protiv drzavne mature, svi srednjoškolci ce bit, posalji ovo svin kontaktima na msnu i evo ti link di pise cili tekst o tome, procitaj da znas o cemu se radi
http://st-tulum.com/forum/prosvjed-t5941.html
¸da smiješno al je tragično šta oni stvarno neznaju sta misle s tim... Naš ispitni koordinator govori da je jedino šta znaju je da ce opiturat zidove
organizacija je katastrofalna i ovo sta tu pise je stvarno istinito a i govore da ej ovo antikoruptivno... a nek neko ima nekoga da radi u odboru lipo mu sve nabavi i taj miran
slazem se, fakat niko ne zna ste ce bit od svega toga
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
da al ti si jos u prvom tebi lako
ja dogodine polazem a niko nista nezna
O toj maturi nitko nema pojma sto znaci i koji je njen smisao... Kad bi bio prosvjed u Zagrebu pridruzio bi se, no postoje mnogo veci problemi u skolstvu nego drzavna matura.
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Vrijeme: Ponedjeljak, 28.4.2008, 07:30 h
Mjesto: Svatko u svojem gradu
Cilj: Odgoditi državnu maturu za nekoliko godina
Hvala bogu da nisam više u srednjoj. Na mom faksu je bologna bila predstavljena tako da je izgledalo da se isplati pasti godinu (ja sam zadnja nebolonjska generacija), a ljudima koji su stvarno pali na bolonju bi se više isplatilo da su se ispisali s faksa i išli ponovno na prijemni, uz to bi još i s onim što su naučili na prvoj godini bili u 10% najboljih i dobili stipendiju.
Poučak: nikad ne vjeruj u Hrvatske reforme, ma kako dobro izgledale!
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
prema nepismenosti na transparentima smatram da matura i nije tako loša ideja![]()
:::: I don't have to be good, I'm cute ::::
Eo pogledajte sad ovo...ja sam elektro-tehnicka skola 3 razred..znaci sljede godine polazem tu neku maturu i mi smo se do sad vodili kao zadnja generacija koje nije uhvatila drzavna matura..znaci iz nase generacije su samo gimnazije pisali te nacionalne ispite i da bi nama ove godine rekli i da cemo mi ic na drzavnu maturu a 2 godine smo isli po nekom drugom programu...mislim da to nije fer prema nama jer smo u zaostatku za gimnazijalcima...
prosvjedima nećete do reforme školstva, za to trebaju malo veći incidenti, tako da, gospodo, ovo što se sada događa je to da određeni pojedinci budu javno zastupljeni i to je to...
no, postavljam ja jedno pitanje, ovo nije prva godine državne mature, što se je dosada radilo?
nitko nije imao nikakav prosvjed...
'Nećemo državnu maturu!', 'Jedete gov.., a kruh je 7 kuna!', 'Mi smo žrtve EU'..
kao što i fly::nan kaže, ako ništa drugo, bar će se naučiti kulturno ponašati
Zadnji uredio therrlu : 28-04-2008 u 13:26
T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta
Mi nismo nitko prosvjedovali...kolko mi se cini slabo je to organizirano i nazalost pola nasih srednjoskolaca nezna cemu sluzi ta matura i dodu se zajebavat na nacionalne ispite...ja sam to shvatio ozbiljno i rjesiosam dobro(bar mislim) iako nije uredu prema nama sto smo u trecem razredu saznali tek za to..
aham, decu ufatila kriza, steglo školstvo malo, treba učit. pa sad prosvjedujete.. e joj joj.
Mah, totalna glupost. Osobno, ja bih prvih par godina držao tu državnu maturu u beta-fazi, onak neslužbeno, dok se profesori ne organiziraju kako spada. Ipak se radi o malo većoj promjeni u školstvu,a takve stvari ne mogu ovako,preko noći
pa, koliko se sjećam, i bolonja je uvedena relativno "prekonoćno"...
a vjerujem da je državna matura ipak malo manji posao od toga.
treba za to novaca, a naša država toliko novaca nema tako da se to neće još provest..
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
danas je u varazdinu bio prosvjed. okupilo se oko 200-tinjak ljudi, a sve skole su u to vrijeme bile prazne. ja sam 2 razred i znam da mene sigurno ceka matura i nisu trebali i 3 razrede stavit jer previse je vremena proslo da bi nesto naucili.ako prosvjed bude uspio matura ce se ukinuti samo za 3 razrede.
Dinamo rules!!!
ja mislim da će im stvarno biti teško, mene hvala Bogu to nije zahvatilo. imam 2 sestrične i jednog bratića u 3rz gimnazije i štrajkali su danas, kažu oni da nije stvar u učenju ili državnoj maturi nego to kaj je to rađeno na nekoj razini države,a svaki drugi-treći profesor radi po svom programu. pa ja se sjećam da dok sam ja bila u srednjoj uopće nismo koristili udžbenik iz biologije, fizike i kemije jer profesori uopće nisu radili po tome. i onda dođeš na neku državnu maturu, stresu te pitanja koja u životu nisi vidio samo zato kaj je tvoj profesor smatrao da to nije tolko važno pa je išao okolo i preskočio puno gradiva, a radio nešto što nije trebao.
+ rijetko koji fakultet je priznao državnu maturu pa ne znam kak će se netko upisat na fakultet + matematika kao obavezan predmet bez obzira traži ili ne traži to neki fakultet...
![]()
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
pa, smatram da nikakav prosvjed neće promijeniti 30godišnje radne navike nekog profesora...
tu nema pomoći.
a ovo ostalo je čista glupost, jer, ako ćemo tako razmišljati - šta ako na prijemnom za faks ih strefe pitanja koja nisu obrađivali??! oće se i onda neki prosvjed organizirati.
gluposti.
ako imaš ispit, imaš i literaturu po kojoj se pripremaš.
najmanje je u tome problem
Najveći problem je kaj svi pišu gimnazijske ispite. strojari znači, elektrotehnicari tj. sve četverogodisnje skole.
To je ko da sad gimnazijalac piše ispit iz strojeva.
npr. navedi dijelove asinkronog motora; nikad za to nije čuo tak da se može komotno jeb**.
U tome je stvar ljudi. U tome šta ministarstvo nema vremena napravit ispit za svaki smjer posebno, pa najlakše svima stavit ista pitanja (i to još gimnazijska)a državnu maturu bi da se njih pita već sutra pisali.
A problem je isto u tome šta je mala navela u gornjem postu.
Npr niža razina nekog predmeta ti služi samo zato da se nemožeš upisat na faks
Viša razina služi za "izbjegavanje prijemnog" ali kak ću ja proć višu razinu kad sam elektrotehničar.
Na kraju ispada da će se neki gimnazijalac koji nema pojma o tome, prije mene upisat na neki faks koji je vezan za moju struku i za koji sam ja učio 4 godine (tu se nebroji padanje razreda) i u praksi puno više znam od njega.
e da još bi naveo tu neznanje profesora. mislim ne krivim ih jer znaju isto kolko i mi, ali opet u ovom mojem slučaju je nemar u pitanju.
3 dana prije pisanja eseja iz engleskog profa nije znala da pišemo ili se pravila mutava.
Drugi tjedan se sjetila da mi nismo ponovili pisanje eseja. mislim ne bas pisanje, ali neke stvari na kojima bi mogli grijesiti.
i ko onda tu koga j***?![]()
CARpeDiem*
Drzavna matura je manji dio problema. Nisam bio danas na prosvjedu jer sam znao sto ce se dogoditi - ljudi ce doci cisto zbog zabave i markiranja, a ne da se neki drek postigne. Moze se skupiti i 10 000 ljudi, no malo to znaci kad nema nikakve organizacije ili ciljeva.
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
brate nismo mi ovo ni lose organizirali, i uspjeli smo u naumu!! sad mi je jedino ža šta nisan prve dvi god prosa s 5. sad bi tribali par godina stavit mogucnost izbora stari nacin + prijemni za faks il državna matura bez prijemnog eto vi ste govorili glupost ipak smo napravili nesto i zavrsili bolje od studenata jer smo slozniji hhhh
![]()
ti govoriš o uspjehu?
daj molim te . . .
di su tu postavljeni i prezentirani osnovni ciljevi osim na forumima i mailom koji je kružio?
da ste htjeli nešto postići, to bi plasirali u medije, prosvjede prijavili, imali puno veći odaziv, pozvali na mirne prosvjede bez bacanja jaja, paradajza i papira, jer time samo umanjuješ vrijednost prosvjeda . . .
puno se trebalo raditi na tome, a ne ovako navrat nanos . . .![]()
huliganstvo i nasilje se od sada plaća... za sve dodatne informacije kontaktirajte MUP RH..
Bookmarks