Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11
    Faca Cafe Mobil foruma Postignuća:
    Veteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    iPhone 6S Plus
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    42
    Bodovi
    51.213
    Nivo
    55
    Bodovi: 51.213, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Arrow Macro fotografija (Macro fotografiranje)

Ovako, pošto sam početnik što se tiče fotografije, zanimaju me vaši savjeti kako je najbolje za iskoristiti sve mogućnosti koje Sony DSC-S80 pruža...najviše me zanima ovaj macro mode jer to imam prvi puta priliku koristiti, pa da najviše iskoristim njegov potencijal...ali i ostali savjeti su korisni...
    Znači, kako u pojedinim situacijama (mislim na osvjetljenje, kut slikanja i slično), trebaju biti podešeni ekspozicija, otvor blende, brzina zatvarača i slično?
    Kako najbolje izbjeći "lens flare" efekt?
    Bom Chicka WahWah

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE k750 i, N 6600
    Operater
    dojče-telezvon i VIP
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kupiš lijepo "DigitalFoto" ili nešto slično i pičiš. Isti motiv slikaješ s izmijenjenim parametrima i kasnije uspoređuješ. Zaključak provjeravaš na novom snimanju i sve tako...........ili će ti dosaditi.........ili ćeš kupiti bolji aparat.........Gud lak

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    iPhone 6S Plus
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    42
    Bodovi
    51.213
    Nivo
    55
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    To sam i mislio s slikat s izmjenjenim parametrima, ali to oduzima dosta vremena...kad bih okvirno znao kako je približno dobro podesiti opcije, pa da za jedan objekt ne moram spucat 10 različitih slika da vidim koja je najbolja...
    Bom Chicka WahWah

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nema ti u fotografiji opcenito univerzalnosti bas previse, pogotovo kod macro fotografije.

Inace prije epidemijskoga sirenja digitalne fotografije, macro fotografije u klasicnoj fotografiji bile su prilicno nedostupne prosjecnim korisnicima a onima koji su imali dovoljno entuzijazma, prilicno skup hobi. Navedeno je bilo kako sam opisao zbog skupoce "pravih" macro objektiva, pa su mnogi probjegavali "home made" uratcima, kombinirajuci objektive ili dijelove objektiva da bi u konacnici dobili objektiv koji bi mogao postici "povecanje" sitnih objekata a zadrzati ostrinu u prvome planu.

Rasvjeta je takodjer bila problem, jer ne snimaju se sve macro fotke u studijskim uvjetima gdje rasvjetu, te tonove i jacinu svjetla biramo po zelji i reguliramo filterima, dapace one najzanimljivije nastaju u eksterijerima u prirodnim uvjetima. Posto konvencionalne bljeskalice pri macro fotografiranju nisu od koristi i tu se ponovno zbog skupoce i nezgrapnosti macro setova bljeskalica, pribjegavalo, manje ili vise uspjesnim "home made" rijesenjima.

Digitalna fotografija donosi nove, do tada tesko zamislive mogucnosti i u macro fotografiji. Poglavito se to odnosi na promatranje odnosa ulozeno dobiveno. Jer naravno da se ponuda komponenata i opreme za vrhunske SLR modele nastavlja sa klasicne fotografije i naravno da cemo u tome segmentu fotografije i dalje moci nabavljati macro objektive ili "objektive povecala", setove bljeskalica za macro fotografiranje, ali ono sto je iznenadilo je bila ponuda macro fotografije prihvatljive kvalitete, kod modela digitalnih fotoaparata, za koje i nije potrebno izdvojiti mnogo novca.

Naravno da navedeno ima i negativne strane, pa tako svi od navedenih "jeftinijih" rijesenja pri macro uvjetima fotografiranja redovito imaju probleme sa distribucijom svjetla, prikazom boja, fokusiranjem...ali uz malo truda i par pokusaja po objektu, mozete dobiti prilicno dobre rezultate.

Dvije su ekstremno bitne stvari kod svake, a pogotovo macro fotografije: svjetlo i fokus. Dakle ako svjetla nema ili je nepravilno postavljeno u odnosu na objekt, mnoge se anomalije i nezeljene stvari na fotkama pojavljuju. Ako pak fokus nije u funkciji ili je na fotografiji "kriva stvar" u fokusu, efekt fotografije se gubi.

Stoga ako je uopce moguce ista univerzalno savjetovati, imajuci na umu da je pitanje postavljeno oko macro fotografiranja prilicno limitiranim modelom fototparata, reci cu sljedece: svakako bi trebao podesiti fokus tako da uvijek znas gdje ce fokusirati. Dakle preporucam centralno smjesteni fokus. Tako ces uvijek znati gdje ce se aparat truditi fokusirati. Nece mu bas uvijek uspjeti, ali sveo si mogucnost greske na minimum. Ako zelis fokucirani objekt dobiti u jednom od rubova fotografije, tada fokusiraj centralno objekt te nakon sto je aparat fokusirao, a prije okidanja, pomakni aparat na zeljenu stranu. Sto se svjetla tice tu nema mudrijanja. Svjetla uvijek mora biti dovoljno, niti premalo niti previse. Ako ga je pramalo mogucnost fokusiranja biti ce ti svedena na minimum i s obzirom na aparat koji posjedujes rezultati ce biti porazavajuci, ako ga je previse izgubiti ces detalje i boje na slici. Jos jedna bitna stvar koju zelim spomenuti su sjene. One u macro fotografiji igraju veliku ulogu. Analiziraj objekt prije i nego mu se priblizis aparatom, promotri sjene i razmisli kako ce one iggledati kada se "uvecaju" desetak puta. Takodjer paziti da ne nacinis sjenu vlastitim objektivom ili dijelom tijela.

Eto to je, malo opsirnije to.

U nastavku, kao i uvijek, za one koji zele znati vise, malo korisnik linkova iz mojih favoritesa:

http://homepages.ihug.com.au/~parsog/photo/macro.html
    http://www.butterfly-guide.co.uk/photoideas/
    http://www.livingroom.org.au/photolo...hotography.php
    http://www.ephotozine.com/equipment/...yersguideid=12
    http://www.photo.net/learn/macro/

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE k750 i, N 6600
    Operater
    dojče-telezvon i VIP
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bimbi, hvala

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    iPhone 6S Plus
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    42
    Bodovi
    51.213
    Nivo
    55
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala Bimbi, svaka čast na ovom iscrpnom savjetu
    Bom Chicka WahWah

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo kada je tema vec otvorena, da ne ostane sve na suhoparnoj teoriji, dodati cu jos malo, barem po meni korisnih sitnica.

Evo tako i malo "zornijih" primjera pogresaka sa svjetlom i fokusom o kojima sam govorio u proslom postu.

Sve fotografije o ovome postu sam ja slikao, i koji put namjerno, a koji puta i slucajno pogrijesio. Trudio sam se fotografijama koje ce u ovome slucaju posluziti kao ogledni primjeri sto vjernije prikazati moguce i najcesce pogreske pri macro fotografiranju. Fotografije nemaju, niti trebaju imati neku umjetnicku vrijednost (osim zadnje dvije, tri), vec su u ovome slucaju mnogo bitniji tehnicki parametri koji fotografiju odredjuju.

Pa tako evo najprije pogresaka.

Posto „jeftiniji“ digitalci i pri fotografiranju pri „normalnim“ distancama izmedju objektiva i objekta, znaju imati probleme, jasno je da ce se i u macro fotografiranju ovaj problem nastaviti javljati. Dapace, njegova ucestalost ce se i povecati, jer je upravo toj „jeftinijoj“ optici smanjenje distance objekt – objektiv, usprkos posjedovanju macro mode – a, predstavlja mnogo zahtjevniju situaciju. Zato ponajprije donosim pogreske nastale krivim fokusiranjem, odnosno fokusiranjem, na pogresnome (citaj: nezeljenome) mjestu na kompoziciji fotografije.

Primjer je u ovome slucaju krivo fokusiranje ove figurice (visina figurice je 3 cm). Kako se vidi centar fokusa je na zelenoj rukavici u prvome planu dok je „lice“ i ostatak tijela snjegovica ostao „mutan“ (u ovome slucaju nezeljeno)!

Drugi primjer je macro moga rucnoga sata, u kojem se radi „pogresnoga“ fokusiranja u sprezi sa nedostatkom svjetla u gornjem desnome kutu sata cak gubi i dojam dubine, a razlucivost takodjer vidno pada.

Slijede pogreske vezane uz nedostatak, visak ili krivo pozicioniranje svjetla u odnosu na objekt, pojave koje zatim rezultiraju, ili gubljenjem detalja na fotografiji ili pak gubljenjem boja ili cudnim polozajem sjena koje narusavaju zeljenu kompoziciju fotografije.

Prvi primjer je preosvjetljena slika moga drugoga rucnoga sata, gdje se vrlo lijepo vidi kako konvencionalni blicevi pri macro fotografiji postaju beskorisni, jer daju svjetlo prejakoga intenziteta na toj distanci, te shodno tome preeksponiraju fotografiju.

Drugi primjer je ponovno figurica snjegovica koja je ovaj puta u fokusu ali na donjem dijelu ima nezeljenu sjenu. Ova sjena potjece od ceste pojave pri macro fotografiranju, koja nastaje zbog pozicioniranja blica iznad objektiva. Posto je objektiv neposredno blizu objekta koji se fotografira, objektiv zaklanja objekt svjetlu koje daje blic i time daje sjenu na njegovu donjem dijelu.

Evo sada i boljih rezultata istih objekata. Odnosno onakvih kakvi bi trebali biti a da bi zadovoljili tehnicke zahtjeve razlucivosti, boje, pozicije i ostrine, barem na najnizem stupnju:

Snjegovic:

Certina:

Citizen:

Evo u nastavku donosim i neke fotografije koje su bile veci izazov, samim time sto za razliku od gore fotografiranih, nastale spontano u nekontroliranim uvjetima u eksterijerima, tada umjesnost odredjivanja manuelnih postavki fotografiranja dolazi do izrazaja, jer ce auto mod vrlo, ali doista vrlo rijetko pogoditi pravu ekspoziciju, fokus i otvor blende:

Evo i jos stupanj izazovnijih:

A u nastavku, evo jos i sugestije da macro fotografija ne mora biti sterilna i lisena bitnosti okruzenja i ambijenta u koji smjestate glavni objekt. Premda, vecinom mutna i relativno nejasna, okolina koja okruzuje objekt, koji je u fokusu, na macro fotografiji moze odrediti ambijent fotografije i dati joj novu dimenziju:

Eto, toliko. Samo napominjem da ako netko zeli fotografije iz posta vidjeti u punome formatu, jer sam ih morao smanjuti da bi ih UL na Imageshack, moze to vidjeti na Gmail – u otvorenom za razmjenu fotografija clanova foruma Cafe mobil i to u tri maila:

Macro – lose
    Macro – dobro
    Macro – kreativnije

Podsjecam da su podaci za login na navedeni mail sljedeci:

Username: na upit
    Password: na upit
    Zadnji uredio Sljaka : 11-04-2008 u 19:58

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozdrav,
    ne znam da li ce itko vidjeti da je ova davna tema ponovo aktualizirana ali ja ću se nadati.
    Pročitao sam prethodne odgovore od Bimbija i došao do svog odgovora vezano za fokusiranje kod macro fotografije kad koristim svoj kompaktni fotoaparat ( Canon S3 ) da ću teško doći do oštrih fotki.
    Krenuo sam slikati cvijeće u vazi al sam htio doci jako blizo kako bi uslikao tučak i prašnike. Htio sam dobiti jako ostre fotografije ali tu sam se jako razočarao jer kad bi priblizio fotoaparat blizu cvijeta ili jako zumirao slika na ekranu bi bila totalno mutna. Slikao sam i u macro modu i u supermacro modu i u manual modu ali uvijek isti problemi. Samo da napomenem koristio sam stativ ali svejedno loše. Od dvadeset fotki možda su dvije solidno izoštrene a ostale su za baciti.

Znači tu nema pomoći i jel može objašnjenje zašto je to nemoguće izoštriti makar je fotoaparat na stativu i totalno je miran. Zar je to ograničenje optike kod mojeg fotoaparata.

hvala

4umas4life Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Bodovi: 40.660, Nivo: 49
    Bodovi: 40.660, Nivo: 49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ocito da S3 pati od iste boljke kao i moj S2. pretpostavljam da si slikao u zatvorenom prostoru..? aparat ima problema sa makro fokusiranjem u slabijem osvjetljenju i tu ne ocekuj rezultate. ali zato na danjem svjetlu radi ostre, napravio sam tisucu supermakro i makro snimaka cvijeca u prirodi..
    tako da, iznesi vazu sa cvijecem van (kad nije oblacno ali i kad nije prejako sunce) i to je najlaksi nacin za dobiti optimalnu sliku..
    tears stream down your face when you lose something you cannot replace...

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Koga Pregledaj post
    Pozdrav,
    ne znam da li ce itko vidjeti da je ova davna tema ponovo aktualizirana ali ja ću se nadati.
    Pročitao sam prethodne odgovore od Bimbija i došao do svog odgovora vezano za fokusiranje kod macro fotografije kad koristim svoj kompaktni fotoaparat ( Canon S3 ) da ću teško doći do oštrih fotki.
    Krenuo sam slikati cvijeće u vazi al sam htio doci jako blizo kako bi uslikao tučak i prašnike. Htio sam dobiti jako ostre fotografije ali tu sam se jako razočarao jer kad bi priblizio fotoaparat blizu cvijeta ili jako zumirao slika na ekranu bi bila totalno mutna. Slikao sam i u macro modu i u supermacro modu i u manual modu ali uvijek isti problemi. Samo da napomenem koristio sam stativ ali svejedno loše. Od dvadeset fotki možda su dvije solidno izoštrene a ostale su za baciti.

Znači tu nema pomoći i jel može objašnjenje zašto je to nemoguće izoštriti makar je fotoaparat na stativu i totalno je miran. Zar je to ograničenje optike kod mojeg fotoaparata.

hvala
    S obzirom na koristenu opremu, dvije pravilno eksponirane i fokusirane fotografije smatram dobrim rezultatom.

Sto se onih neuspjelih tice, prerpostavljam da se radilo o problemu sa osvjetljenjem. Naime u macro i super macro modu vecina modela foto aparata ne koristi AF assist, stoga svjetlosni uvjeto moraju biti odlicni, u protivnome se AF pocne gubiti, a s obzirom na male distance objakta i na vrlo malu dubinu polja, i najmanja greška se vidi, pogotovo pri povecanjima.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala dečki na odgovorima,

Prije nego sam pisao svoj upit slikao sam u zatvorenom ali Flooki drugi dan sam slikao i na balkonu ali opet su bili isti problemi. Jednostavno kad dodem blizu cvijetu na LCD ekranu je totalno mutno i ne da se izoštriti. MOram se udaljiti sigurno na nekih pola metra i vise i ne smijem zumirati jer čim malo zumiram sve mi se zamuti.

A moram još baš probati u prirodi ma ću znati da li odustati ili pokušavati i dalje.

Bimbi hvala ti tebi na odgovoru,
    Znaci ipak je stvar do aparata

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove