i meni su to rekli, al nikad nisam provjeravao...
Davno prije mi je netko rekao i dosta uvjerljivo objasnio da sa svakim znakom koji ima kvačicu i koji se koristi kod pisanja SMS-a ode 40 znakova (valjda zbog kodiranja). Jel za netko jel to istina?
i meni su to rekli, al nikad nisam provjeravao...
Naravno da je. NIje u pitanju baš 40 znakova, ali cca 10-ak je.
eo sad pogledo..na n73 kad u sms ubacim slovo đ skine mi s 160 znakova na 69 znakova wtf???
Bilo je već prije upita na forumu o tome i ljudi nisu ni znali da bi slali odjednom po 3-4 poruke, jer ni ne gledaju što im piše u kutu zaslona.
Na LG Shine nema razlika da li se pise sa dijakritickim znakovima ili bez njih.
Tko rano rani, zajebo je pjetla
broj znakova ovisi o nacinu na koji se sms kodira. poruka moze biti dugacka 140 okteta. po defaultu se koristi 7 bitno kodiranje koje daje ukupno 160 znakova. ovisno do mobitela diakriticke znakove moze kodirati kao ascii (8bitni) di se dobije ukupno 140 znakova ili ucs2 (16bitno) gdje se dobije ukupno 70 znakova.
A noviji mobiteli imaju opciju da "skinu kvačice" prije slanja, pa u mobu ostane orginalna poruka a pošalje bez kvačica.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
ja ionako nznam di treba č a di ć...veoma pohvalno znam
After all...
Ja sam jedno vrijeme imao problem sa slanjem poruka,jednostavno bih
posalo poruku,a ona nije bila dostavljena.,
I onda sam skuzio da poruke sa čćšž ne prolaze!
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Mozda cak i budem![]()
www.gadgethive.com
Vidim da vas je vise potvrdilo da zbog kodiranja uistinu odlazi vise znakova... Inace, imate pravo da novi mobiteli skidaju kvačice prije slanja. Prijatelj ima Nokiu 6300 i piše najnormalnije uz T9, a onda mu prije slanja mob skine kvačice... Vjerojatno je tako i RAUL-u
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
hmm na viewtyu ne smanjuje broj znakova , niti naplaćuje više poruka (provjereno)...
nemam sig.
E, jedan ispravak netočnog navoda.
Neke naše dijakritike možete normalno pisati jer će ih mobitel tretirati kao normalne znakove.
Jedino u softu kod Nokije nisu riješeni znakovi "ž" i "đ", kod kojih skine oko 100 mjesta pri pisanju SMS-a.
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Bookmarks