Fuji daje najbolju boju kože
e sad za preporućitttt
koliko novaca bi potrošil
Planiram da kupim digitalni fotoaparat i kao potpunog amatera (zeljnog znanja) zanimaju me sljedece stvari:
- ako aparat ima makro od 10 cm znaci li to da se moze pribliziti objektu najvise na 10 cm da bi kvalitet fotke bio dobar (sto bi znacilo da ako aparat ima makro 1cm, da se moze objektu pribliziti na 1cm)?
- da li ima SLR aparata koji imaju video zapis (gledajuci karakteristike nekoliko SLR aparata primijetila sam da nijedan od njih nije imao)?
- Koji biste mi digitalni aparat preporucili (a da nije iz klase DLSR, jer su mi oni preskupi) da sa njime mogu dobiti fotografiju koja sto vjernije prikazuje ljudsku kozu? Na primjer, kad slikam portret, da koza lica ne izgleda izvjestaceno i plasticno?
Pozdrav!![]()
Fuji daje najbolju boju kože
e sad za preporućitttt
koliko novaca bi potrošil
rom@nski
Pa, planirala sam izdvojiti oko 350 do maksimum 400 eura.. Meni se po karakteristikama svidio Fuji S9600, ali mi je jedan prijatelj koji je profi fotograf rekao da mi to i nije bas najbolje rjesenje.. Odusevile su me fotke koje je radila jedna djevojka sa aparatom Canon EOS 300D i on se slozio da je taj digitalac jako dobar, iako je stariji model..
Stavovi koje iznosis u svojim postovima nisu konzistentni, odnosno proturjece sami sebi.
Najprije postavljas pitanje o tome ima li koji SLR digitalni foto aparat mogucnost snimanja video zapisa, a odmah u sljedecoj recenici naglasavas kako ne zalis kupiti DSLR jer bi za njega trebalo izdvojiti previse novca.
Zatim, govoris o tome kako su te odusevile fotografije koje je netko tebi poznat radio sa EOS 300D modelom, kojega ti je i prijatelj preporucio, ali EOS 300D je DSLR model, za koje si rekla da ih ne zelis s obzirom na sredstva koja je za takav aparat potrebno izdvojiti.
Stoga je moj prvi savjet da zauzmes cvrst stav. Treba li ti DSLR foto aparat ili ne? I imas li sredstava da si priustis DSLR foto aparat ili ne? Pored DSLR aparata, dakle samoga tijea, jasno je da ti treba i oprema, dakle objektivi, eventualno dodatna bljeskalice, memorija, kakva torba za prijenos svega toga, stativ...
Sto se opcije snimanja video zapisa na DSLR modelima tice, niti jedan DSLR aparat ne nudi tu mogucnost. S obzirom na konstrukciju takvih aparata, to je i tehnicki nemoguce izvesti.
Sto se tice portretne fotografije ("boja koze") tu ce rezultat uvelike ovisiti o koristenoj rasvjeti.
Sto se modela S9600 tice (a koji vam se svidio prema specifikacijama) mogu ga i vise nego toplo preporuciti. Radi se o izvrsnome modelu foto aparata, jednome od dva najbolja modela ne SLR digitalaca trenutno dobavljivih na trzistu.
Fuji - jevi procesori imaju velih dinamicki raspon, tako da daju vrlo tople i vecini promatraca, oku ugodne boje, za ono sto trazite kao stvoreno.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Bimbi, zahvaljujem na opsirnom odgovoru.. Znam da zvuci dosta zbrkano sve sto sam navela.. Dakle, da probam biti jasnija.. Mogla bih izdvojiti 350 do 400 eura za kupovinu digitalca. E sad, svjesna sam da za te pare ne mogu previse da biram.. U sustini ne vjerujem da bih se u skorije vrijeme bavila objektivima i tome sl (trenutno nemam ni novca, a ni potrebnog znanja za to :-). Ipak, s druge strane odusevila sam se fotkama uslikanim aparatom Canon EOS 300D. E tu sam se pitala koji aparat bih mogla kupiti za pare koje imam (svjesna sam da DSLR ima velike mogucnosti, ali njega trenutno ne mogu da priustim), a da daje barem priblizno tako dobre slike.
Koje digitalne fotoaparate biste mi preporucili do 400 eura, da mogu sa njim praviti sto bolje portrete (kad kazem sto bolje, tu mislim na ostrinu slike - ono, gledas sliku i cini ti se toliko zivom, kao da ce izaci iz racunara.. dakle, taj neki real osjecaj)
Ono za video zapis nije uslov, samo sam pitala onako...
Vjerujem da zvucim smijesno i glupo, ali vec sam na pocetku napomenula da sam amater u ovim stvarima.. procitala sam dosta toga po forumima i raznoraznim foto sajtovima i sad na osnovu onoga sto sam procitala i onoga sto zelim dobiti na slikama, pokusavam odluciti sta tacno zelim, a da mogu i da priustim.. Please, hlep...![]()
Za početak, 400€ je pola od minimalno potrebnih novaca za DSLR. Znači otpada.
Kriterij za dobar portret u kompaktnoj klasi je veličina senzora. Što je veći, to je moguće više kotrolirati dubinsku oštrinu. Osim veličine senzora, tu je i opseg žarišnih duljina. Znači, nešto iz ultrazoom klase. Tu nije bitni široki nego uski kut (tele pozicija)
Što se tiče boje kože i detalja, treba izbjegavati firme koje jako utiču na sliku i slikom se aktivno pozabaviti u PhotoShopu. Korisno je ako kamera ima RAW format i naravno treba znati korisititi neki od RAW konvertera.
E, sad. I kompaktna klasa za 400€ je problematična. Nekih 100€ si kratka.
Sve to ti zadovoljavaju
Fuji S9600 (ali nema stabilizaciju slike)
Olympus SP560/SP570 (ima stabilizaciju slike, 8Mpix, cca 3000/3500kn)
Panasonic FZ50 (ima stabilizaciju slike, 10Mpix, cca 3800kn)
Kako sva tri imaju RAW format, nije bitno koliko ko utiče na sliku jer se to događa u JPEG formatu.
Od ova tri sveo bih izbor na Fujija i Panasonica. Nije da Olympus ne valja, nego ima motorni zoom. Ova druga dva imaju zoom na "žgance", ručni, a tu je puno preciznije kadriranje. S tehničke strane, oba su tu negdje i neka ti odluka bude čisto subjektivni dojam. Meni osobno se Panasonic više sviđa, ali to je opet subjektivno.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
Pitanje, kolko je taj nedostatak IS-a kod Fuji-ja bitan? Da li to znači da je za fotke na cca5x i više optičkog zoom-a obavezan stativ ili se da uloviti i iz ruke bez problema? Nekak mi se čini da je taj detalj manje važan od ostalih prednosti koje ga 'krase'?
E da, trenutno je onda razlika 1000kn između njega i Panasonica
Stabilizacija je bitna kada slikaš na većim žarišnim duljinama i malo svjetla iz ruke. U studiju slikaš obično sa stativa i onda je čak preporučljivo na svim aparatima isključiti stabilizaciju. Znači, slikaš li vani, hoćeš raditi, recimo uz malo rasvjete, stabilizacija je od velike pomoći. Ako ne onda ti to nije parametar za odluku.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Hm, dosta slikam po noći ili kad je manje svjetla, ali onda ionako uvijek koristim stativ, pa mi tu nije bitan IS (bar mislim). Najviše me zanima da li IS dosta pomaže po danu, ako recimo hoću uslikati konje ili pak nešto nepomično, ili nečije lice/portret; ili biciklista u šumi (pri maloj brzini)..
probaj si za tih 400 ojra piknut polovni 300d, dalo bi se tako nešto naći...
samo, naravno, trebaš pripaziti da ne kupiš nešto strgano...
Za te novce bez problema može kupiti 350d u dobrom stanju a mislim da bi se u cijenu mogla ugurati i rabljena 50-tka f1.8 što je vise nego zadovoljavajuće riješenje za portrete...
Ako kupnja rabljenog nije opcija nov Oly 410 s kit objektivom košta oko 3600kn ili oko 4200 kn s dva objektiva.
Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...
Bookmarks