Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 2 1 2 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 35
    Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Nov 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Legalnost (zakon) o "SIM locku"

Da li je netko upoznat s pravilima oko "SIM lock-a" u Hrvatskoj? (tj. zaključavanjem mobilnih uređaja od strane operatera - da mogu koristiti samo njihove SIM kartice).
    Tj.:

Da li je u Hrvatskoj zabranjeno "un lock" (otključavanje) mobilnih uređaja?

Da li je ilegalno da operater to uopće i radi (da zaključava mobitele)? (prema zakonu o telekom., zakonu o zastiti potrosaca itd...)?

Zna li netko nesto o tome?

SMSator Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    LG L90 Dual
    Operater
    vip TELE2
    Godina
    45
    Bodovi
    68.694
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.694, Nivo: 63
    Bodovi: 68.694, Nivo: 63
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao mble127 Pregledaj post
    Da li je netko upoznat s pravilima oko "SIM lock-a" u Hrvatskoj? (tj. zaključavanjem mobilnih uređaja od strane operatera - da mogu koristiti samo njihove SIM kartice).
    Tj.:

Da li je u Hrvatskoj zabranjeno "un lock" (otključavanje) mobilnih uređaja?

Da li je ilegalno da operater to uopće i radi (da zaključava mobitele)? (prema zakonu o telekom., zakonu o zastiti potrosaca itd...)?

Zna li netko nesto o tome?
    Znam odgovor samo na ovo što sam podebljao:
    - ovo je Balkan

Forum Admin Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience PointsOverdrive

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    DynaTAC 8000X
    Godina
    44
    Bodovi
    146.836
    Nivo
    92
    Bodovi: 146.836, Nivo: 92
    Bodovi: 146.836, Nivo: 92
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OTKLJUCAVANJE JE SASVIM LEGALNO, BAREM ZASAD. bilo bi logicno da se uvede zabranja kodiranja, jer ogranicavati korisnika u koristenju uredjaja kojeg je vlasnik i nije legitimno. no, takvo nesto necemo docekati, ni u EU ne postoji zakon o tome, pa ga vjerovatno ni mi necemo moci izmisljat

31 days registered

Datum registracije
    Nov 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na postovima.

Mislim da implicitno (nisam siguran, zato pitam), zaključavanje i je zabranjeno (pokušat ću pronaći stavke u pravilnicima i zakonima i post-ati).

Znam da EU komisija daje preporuke za slijedeće:
    http://europa.eu/rapid/pressReleases...guiLanguage=en

The handset must
    be able to be unlocked upon demand by the consumer.

(mislim da u HR zakonima postoji slicno - ako netko zna gdje se moze naci referenca, molio bih).
    Naravno da su mi operatori rekli da je "ilegalno" SIM otkljucavanje - sto sigurno nije.

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points
    Nagrade:
    Arm of Law

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    P1i
    Operater
    t2
    Bodovi
    24.114
    Nivo
    37
    Bodovi: 24.114, Nivo: 37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jedno glupo pitanje ,koja je poanta ove teme o zakonitosti unlock-a mobitela,dam pare za mobitel,znači moj,mogu radit s njim šta hoću pljunem sitnu lovu za unlock i to je to,briga me jel to legalno ili ne,mobitel je moj i nitko mi neće govorit šta da radim s njim

Forum Admin Postignuća:
    SocialYour first GroupVeteranTagger First ClassOverdrive

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Nokia 8, Xperia X Compact
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Onda da li se gubi garancija za unlock mobitela. Ako da, zašto?

Super-forumaš Postignuća:
    Nagrade:
    Arm of Law

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    P1i
    Operater
    t2
    Bodovi
    24.114
    Nivo
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao mario92 Pregledaj post
    Onda da li se gubi garancija za unlock mobitela. Ako da, zašto?
    to znam,ali mi ne ide u glavu to zaključavanje,njima nije jasno da postoji način da se mobitel unlock-a

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Gle, to možda znaš ti, ja, forumaši i još neki ljudi, ali neko ko nema pojma da to uopće postoji, ne brine za to. E tu je smisao locka mobitela. Vele nekoj neupućenoj osobi da ne smije nikakvu drugu karticu stavit osim one koju je dobio, ili će se mobitel zaje*ati.
    Jer da se prodaju unlockani mobiteli, onda mobiteli ne bi bilil jeftiniji u nekom paketu, i još bi operateri gubili (ali i dobivali, ali ne u tako velikom broju) korisnike.I kad bi se to dogodilo, zbog takvog mjenjanja korisnika, zbog konkurentnosti, morali bi smanjivati cjene, pa bi došlo do pada profita, gubljenja radnih mjesta, pa čak i do situacija krize dionica.
    I sve to vuče operatere da lockaju mobitele, i da njihovi korisnici budu na uzici.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Gle, to možda znaš ti, ja, forumaši i još neki ljudi, ali neko ko nema pojma da to uopće postoji, ne brine za to. E tu je smisao locka mobitela. Vele nekoj neupućenoj osobi da ne smije nikakvu drugu karticu stavit osim one koju je dobio, ili će se mobitel zaje*ati.
    Jer da se prodaju unlockani mobiteli, onda mobiteli ne bi bilil jeftiniji u nekom paketu, i još bi operateri gubili (ali i dobivali, ali ne u tako velikom broju) korisnike.I kad bi se to dogodilo, zbog takvog mjenjanja korisnika, zbog konkurentnosti, morali bi smanjivati cjene, pa bi došlo do pada profita, gubljenja radnih mjesta, pa čak i do situacija krize dionica.
    I sve to vuče operatere da lockaju mobitele, i da njihovi korisnici budu na uzici.
    pa nisu oni bedasti! Kao da neznaju za svijet hackera i za unlock i sl...
    Upravo takve stvari vuku korijene upravo od strane samog proizvođača...A to što se mobiteli lockaju,to je sve stvar legalizacije,ali ne zbog nas nego zbog njih samih....Jer ipak postoje raznorazne institucije koje jedva čekaju da nekog ćope na crnjaka! Kužite....Zato postoji "lock" a ne zbog potrošača,odnosno ljudi koji se koriste mobitelima....A opet s druge strane 60% mob-ova koje kupite,rade na sve mreže....provjereno.. Ja sam od 97 do sad promjienio 274 mobitela(nova) i pola njih je bilo kao lockano na odredjenu mrežu...no međutimmmm

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao drug Pregledaj post
    pa nisu oni bedasti! Kao da neznaju za svijet hackera i za unlock i sl...
    Upravo takve stvari vuku korijene upravo od strane samog proizvođača...A to što se mobiteli lockaju,to je sve stvar legalizacije,ali ne zbog nas nego zbog njih samih....Jer ipak postoje raznorazne institucije koje jedva čekaju da nekog ćope na crnjaka! Kužite....Zato postoji "lock" a ne zbog potrošača,odnosno ljudi koji se koriste mobitelima....A opet s druge strane 60% mob-ova koje kupite,rade na sve mreže....provjereno.. Ja sam od 97 do sad promjienio 274 mobitela(nova) i pola njih je bilo kao lockano na odredjenu mrežu...no međutimmmm
    Možda ne znaju. Gdje si ti pročitao u brošurama i katalozima od t-mobilea ili vipa, ali i općenito u novinama da spominju unlockere?
    Ne žele da su ljudi obavješteni o tome, i djelomično i uspjevaju. Kak sad pojasniti čovjeku sa sela koji si je "zel telefon da more zvat' van hiže"?
    Dobro, ovo je bio primjer, ali hoću reći da ljudi nisu svi jednakog znanja i zanimanja, i da se njima živo je*e za to jel im je mobitel unlockan ili nije.
    Legalizacija? Pih, zašto onda ne primaju reklamacije zbog čudnih telefonskih računa (znam nekog ko je imao račun 4000 kn zbog dialera, i moral je na sud da to riješi).

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Možda ne znaju. Gdje si ti pročitao u brošurama i katalozima od t-mobilea ili vipa, ali i općenito u novinama da spominju unlockere?
    Ne žele da su ljudi obavješteni o tome, i djelomično i uspjevaju. Kak sad pojasniti čovjeku sa sela koji si je "zel telefon da more zvat' van hiže"?
    Dobro, ovo je bio primjer, ali hoću reći da ljudi nisu svi jednakog znanja i zanimanja, i da se njima živo je*e za to jel im je mobitel unlockan ili nije.
    Legalizacija? Pih, zašto onda ne primaju reklamacije zbog čudnih telefonskih računa (znam nekog ko je imao račun 4000 kn zbog dialera, i moral je na sud da to riješi).
    Pa naravno da ne žele da ljudi znaju za njih,bar to javno ne ističu!A njima je bitno da svaki uređaj prođe autorizaciju i da ga se odobri od strane bla,bla,bla...i poslije im se fućka šta će bit....A što se tiče dialera,svi smo dobili upozorenja,koja naravno nitko nije čito,da su pušteni bla,bla.....
    Pa ipak,trebalo im love..,.A upozorenja su se nalazila na poleđini računa ,nekoliko mjeseci su ih slali,imam još uvijek negdje jedan. jer....i ja sam bio jedan od tih koji su dobili poveću "cifru!" za platit...A šta,platio i idemo dalje....Alijepo su nas obavijestili,ko mi kriv što nisam čito!

A štose tiče obzanjivanja "unlockera"...prošetaj malo po svakom gradu,pa ako nisu bar dva javno oglašena.....Otvori oglasnik,,,kolko hoćeš;"unlock" "debrand" i sl. Tak da neznam više šta reć na ovu temu.....

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OK, onda, you won.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OK, onda, you won.
    Ma ne,nemoj me krivo shvatit,bez ljutnje,ali to su činjenice koje se jako dobro vide,vidiš ih i sam isto ko i ja i 71% ostalog pučanstva...Tak da...

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Inovator Pregledaj post
    OTKLJUCAVANJE JE SASVIM LEGALNO, BAREM ZASAD. bilo bi logicno da se uvede zabranja kodiranja, jer ogranicavati korisnika u koristenju uredjaja kojeg je vlasnik i nije legitimno. no, takvo nesto necemo docekati, ni u EU ne postoji zakon o tome, pa ga vjerovatno ni mi necemo moci izmisljat
    Evo! O ovome sam ja zapravo govorio....Samo sam malo zaobilaznim putem otišo..Unlock je LEGALAN!!!

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao drug Pregledaj post
    Ma ne,nemoj me krivo shvatit,bez ljutnje,ali to su činjenice koje se jako dobro vide,vidiš ih i sam isto ko i ja i 71% ostalog pučanstva...Tak da...
    Ma ne ljutim se!
    Samo me muči ovih 29%...

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ma ne ljutim se!
    Samo me muči ovih 29%...
    Da nažalost,njih će uvijek bit...a mi tome nismo krivi...niti možemo šta ispravit

31 days registered

Datum registracije
    Nov 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Alienware Pregledaj post
    Jedno glupo pitanje ,koja je poanta ove teme o zakonitosti unlock-a mobitela,dam pare za mobitel,znači moj,mogu radit s njim šta hoću pljunem sitnu lovu za unlock i to je to,briga me jel to legalno ili ne,mobitel je moj i nitko mi neće govorit šta da radim s njim
    Poanta je u tome da iako je to "sitna" lova (50-100kn ?), ukoliko je protiv zakona zakljucavati mobitel, onda je ta sitna lova krađa (ma koliko sitna bila).

(a opet, mozda i nije tako sitna... recimo... 1 mobitel godisnje, po 100kn, po 4,000,000 građana = 400,000,000 mil kn...)
    Opet, nije malo, ha?

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience PointsTagger Second Class

Datum registracije
    Dec 2006
    Bodovi
    15.494
    Nivo
    30
    Bodovi: 15.494, Nivo: 30
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jel znate zasto operateri zakljucavaju svoje uredjaje?

Pa uvijek ima kupiti posebno uredjaj i u paketu, u paketu dobijes za sitnu lovu, mislim nije sitna...ali dosta primjetna od ovoga samog uredjaja...pa zato i zakljucavaju, jer tak kao prisatajes biti na njihovoj mrezi (kupujes njihov broj[paket])....eto zato..

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao avantgard Pregledaj post
    Jel znate zasto operateri zakljucavaju svoje uredjaje?

Pa uvijek ima kupiti posebno uredjaj i u paketu, u paketu dobijes za sitnu lovu, mislim nije sitna...ali dosta primjetna od ovoga samog uredjaja...pa zato i zakljucavaju, jer tak kao prisatajes biti na njihovoj mrezi (kupujes njihov broj[paket])....eto zato..
    A dobro,ima i tu logike nekakve....Ali ako kupuješ uredjaj na slobodno,on nema u sebi npr.T-Mobile-ov soft,nego neki sasvim drugi,kužš? A ako kupuješ paket,dobijaš uredjaj sa T-mobilovim softom,u tom je razlika....zato mu stave lock...

Veteran10000 Experience PointsTagger Second Class

Datum registracije
    Dec 2006
    Bodovi
    15.494
    Nivo
    30
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    a to je ok...ali oni po mojem oni nebi smjeli uopce mjenjati na mobitelu od kada su ga uvezli u hrvatsku iz bilo koje zemlje, nebi smjeli mjenjati ni modove, ni packove (ikonice...i ta sranja)...ali normalno da su nasli caku kao sto sam i rekao vec: posebno uredjaj i vip (simpa...) paket...na taj nacin oni su napravili to sto jesu... posebno uredjaj nesmije biti ni brendiran ni zakljucan, a posto se ti "obvezujes" kada kupujes njihov paket, to se kao podrazumijeva da ces ti i njih i koristiti...a to oni jos zaseru taj mobitel tim njihov sugavim ikonicama i tim sranjima da se po necemu razlikuje od "posebnog uredjaja"

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    a to je ok...ali oni po mojem oni nebi smjeli uopce mjenjati na mobitelu od kada su ga uvezli u hrvatsku iz bilo koje zemlje, nebi smjeli mjenjati ni modove, ni packove (ikonice...i ta sranja)...ali normalno da su nasli caku kao sto sam i rekao vec: posebno uredjaj i vip (simpa...) paket...na taj nacin oni su napravili to sto jesu... posebno uredjaj nesmije biti ni brendiran ni zakljucan, a posto se ti "obvezujes" kada kupujes njihov paket, to se kao podrazumijeva da ces ti i njih i koristiti...a to oni jos zaseru taj mobitel tim njihov sugavim ikonicama i tim sranjima da se po necemu razlikuje od "posebnog uredjaja"
    A hbga,to ti je ,nažalost,današnjica...21 stoljeće
    to je tek početak,šta još svega bude....

Najforumaš 2011. Postignuća:

Datum registracije
    Jun 2007
    Mobitel
    1+3T
    Operater
    tomato
    Godina
    36
    Bodovi
    22.432
    Nivo
    36
    Bodovi: 22.432, Nivo: 36
    Bodovi: 22.432, Nivo: 36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Točno,a i nije to jedini razlog zašto stavljaju svoj soft.. Evo recimo kada sam imao K850 brandiran na vodafone,on je na onoj desnoj touch tipki imao link za vodafone live portal umjesto da ta tipka ide u kontakte kao na normalnom.. Zatim nisi uopće mogao normalno otvorit browser i upisat neku stranicu,nego si prvo morao otići na,pogađate,vodafone live portal pa tek od tamo možeš upisat stranicu... A vrhunac gluposti je po meni bilo "sljubljivanje" sms i mms poruka,odnosno nisi mogao pisat posebno sms ili mms,nego je sve to bilo u jednom i onda se to automatski prebacivalo... Tako se prebacilo u mms i ako dodate one animacije (smajliće),što inače ide u običan sms...

A sve to,naravno,kako bi mi potrošaći potrošili koju kunu više,a oni zaradili koji milijun više...

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Godina
    48
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Sniper Pregledaj post
    Točno,a i nije to jedini razlog zašto stavljaju svoj soft.. Evo recimo kada sam imao K850 brandiran na vodafone,on je na onoj desnoj touch tipki imao link za vodafone live portal umjesto da ta tipka ide u kontakte kao na normalnom.. Zatim nisi uopće mogao normalno otvorit browser i upisat neku stranicu,nego si prvo morao otići na,pogađate,vodafone live portal pa tek od tamo možeš upisat stranicu... A vrhunac gluposti je po meni bilo "sljubljivanje" sms i mms poruka,odnosno nisi mogao pisat posebno sms ili mms,nego je sve to bilo u jednom i onda se to automatski prebacivalo... Tako se prebacilo u mms i ako dodate one animacije (smajliće),što inače ide u običan sms...

A sve to,naravno,kako bi mi potrošaći potrošili koju kunu više,a oni zaradili koji milijun više...
    Nažalost.....Logika

31 days registered

Datum registracije
    Nov 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Malo o tome što kažu druge zemlje:

http://en.wikipedia.org/wiki/SIM_lock

For example, in Poland, the law states that providers cannot word their customer contracts so that they forbid the removal of SIM locks, and the process is entirely legal providing that the IMEI number of the phone is not changed during the unlocking process

In the Netherlands unlocking is legal provided that the process does not overwrite the handset's flash memory with a (modified) copy of copyrighted firmware, since this would be a breach of copyright retained by the manufacturer. However, unlocking a handset may void its warranty.

Pitanje još uvijek stoji:
    Da li u slučaju "SIM locka" u Hrvatskoj:
    1. Operator krši zakon ukoliko uopće zaključa mobitel
    2. Da li je obvezan "otključati" ga (besplatno) na zahtjev korisnika
    ili
    3. Ništa nije regulirano i svako može raditi sto hoce?

31 days registered

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    N79
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    nama je uvijek jeftinije i lakše kupiti mobitel u najbližem npr. T-centru i normalno da je on lockan, po meni je to najlogičnija stvar. Brandiraju mobitele, stavljaju svoj logo na njih, mjenjaju ikone, sve je to poslovna politika

ako imamo para možemo platiti 500kn više i uzeti mob u zagrebu od uvoznika...

e pa sad ko kaže da mi nemamo izbora? uvijek je tako bilo, kolko para tolko muzike
    After all...

+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 2 1 2 PosljednjiPosljednji

Slične teme

1. Goran Milić - serijali "Idemo na sjever" i "Idemo u Ameriku"
    By Inovator in forum Mobil Internet c@fé
    Odgovora: 59
    Posljednji post: 11-02-2012, 17:48
  2. Odgovora: 96
    Posljednji post: 18-08-2008, 00:38
  3. Prijedlog: spajanje foruma "DECT telefoni" sa "Fiksni operateri"
    By Compov in forum Pravila / Obavijesti / Prijedlozi