Je li moguće u ijednom dućanu u Zagrebu uzeti fotić u ruke i okinuti koju sliku, znaci da mi stave baterije u njega i da ga upalim?
Uopće ne kuzim zašto je to tako veliki problem?
Pa prodaju ih na tisuće i da ne mogu imati od svakog modela po jedan komad na kojem ekipa može pogledat kako taj stroj radi.
Zanimljivo je kakve sve isprike daju zašto se ne može upalit, nakon nekoliko ti stvarno bude već smješno.
Još te gledaju kao šta ti hočeš? Još nisam vidio da je netko kupio TV bez da ga je upalio ili zvučnike bez da ih je poslušao...
Ako netko zna gdje bi mogao malo pogledat Canonove modele i isprobat bio bi mu zahvalan.
Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.
Ne znam za Zagreb, ali mi iz Slavonije možemo otiću Slavonski Brod, u novu prodavaonicu Pevec i probati gotovo svaki model! Ima jedno 30-40 modela fotoaparata i 15-20 kamera, A što je najveća fora-SVE SU UPALJENE ZA TESTIRANJE!!! Uzmeš je fino u ruku i probaš slikati, zumirati, okretati ili već šta te je volja!
![]()
UM CARUJE DOK SNAGA NE POPIZDI
U Vemilu na Vrbanima, sam dobio odgovor "ne možemo ga upalit jer kad ostane taj zadnji kako ćemo ga prodat?"
U Tehnomaxu u king crossu je lik rekao da ne smije, ali da ima litijsku bateriju bi mogao (gledao sam canon S5 koji ima normalne bat), ali ovako ne može... kakve su to fore?
Otici cu do Peveca na Žitnjaku, pa ću pogledat ako tamo daju.
kakva šugava firma..Ve-mil..nikada nisam kupovao tamo niti neću ali znam dosta nekoliko ljudi koji su bili spaljeni od iste..
kako im nije neugodno dati ovakvu izjavu s obzirom da se radi o dobrostojećoj firmi.... teško im je žrtvovati jedan ušljivi fotoaparat da ga pojedinci pogledati prije nego ga kupe..zamisli, propast će tbog njega..
Sve u svemu, pljuc na ovu nazovimo ju firmu
Just like the curse, just like the stray...you feed it once and now it stays!
...stvar je do prodavača - ali i do šefa prodavaonice...
...ja osobno npr. pokušam pokazati ljudima ono što će kupiti (ako kupe), ali jedino ako je šef dobre volje ili ako ga nema...jer:
1. to oduzima dosta vremena, pogotovo ako u prodavaonici ima puno ljudi, a rade dvojica ili si sam...a još ako, uz to, imaš ostalog posla...
2. koliko sam upućen - nigdje nije naznačeno da se uređaj MORA UPALITI I ISPROBATI prije prodaje/kupnje - to je stvar do trgovine i prodavača - zato se daje rok povratka robe u slučaju da je neispravna - da se kod kuće isprobaju funkcije i PROČITAJU upute...
3. što ako kojim slučajem uređaj ispadne potencijalnom kupcu - ajde dokaži da ga je kupac prije toga držao i rukovao s njim a ne prodavač
...mislim, ima dosta toga s čime se srećeš i znam da, kao kupac, rado bih također nešto isprobao prije kupnje...ali postoje eto bar ta tri min. razloga zašto prodavači i šefovi brane u nekim trgovinama isprobavanje aparata...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
@boy, slažem se s tobom u potpunosti ali jedan ili dva uređaja mislim da si jedna takva firma smije dozvoliti, u najmanju ruku da ih i bace na kraju ne bi niti osjetili to....
Pogledajte samo naše operatere, dođeš u dućan i tamo imaš dosta telefona za isprobavanje, što oni rade s njima na kraju? zicer ih ne daju na reparaturu..![]()
...a gle - veća firma - više zaposlenika - više vremena...tak da ona vemil izjava nikak ne stoji - totalno neprofesionalno...
...a što se tiče opstaloga - sve se to osjeti...kad pogledaš - oni su dobavljači manjim trgovinama kao što je moja, ali opet pokušavaju biti što manje u gubitku i ne žele si stvarati fuš/ostatak/kvar ako ne moraju - a ako i naprave tako nešto - stvar je u tome što takve aparate dalje prosljeđuju i onda nastradamo mi - manji prodavači...tako da ti je to jedan veliki lanac - netko uvijek dobije po brnji...
Ne branim ja dućanu da ima svoju politiku, ali da smatram da im je glupa, smatram.
Uvijek im ostaje opcija da se proda kao izlozbeni primjerak za nesto manju lovu ako je ostecen...
Ma to samo kod nas tako funkcionira, vani je normalno da se prije kupnje nes isproba... zato i postoje oni pultovi gdje je roba uštekana i na lancu. Bas kao i kod nas u shopovima mobilnih operatera. U svakom mozes doc i pogledat/isprobat mobitel.
Ako mi netko kaze da mogu vratit fotic za 5 dana, ako mi se ne svidja i da ce mi vratit lovu onda je takav pristup isto OK, ali ni toga nema kod nas...
Osuđeni smo na kupnju mačke u vreći ili traženje prijatelja koji su to već napravili![]()
@bkdidi, mislim da si ovim postom rekao sve što je bitno ovdje..![]()
Kao što već rekoh:
Pevec u Slavonskom Brod ima popriličan broj aparata i kamera na "lancu" i uključeni u struju pa se mogu isprobati! Ja sam osobno isprobao zumirati i slikati na Sonyu H7 i H9. Probao sam Oly 510, ali mi je jako žao što nisu imalo Oly SP560 (jer je on bio moj favorit)!
E da, još nakon 10-tak min dođe prodavač i pita: "Želite li možda neki drugi da uključim"!?
UM CARUJE DOK SNAGA NE POPIZDI
To je prvenstveno stvar uprave i poslovne politike naših dućana koji se vole zvati centrom svega i svačega a usluga im je riječ koju nisu još uspjeli shvatiti. Ne zamjeram prodavačima jer moraju dati ljudima "razlog" tj. ne smiju reći ne smijem vam pokazati jer je šef tako rekao.
Naime, postoji u ne tako dalekoj Austriji dućan imenom Mediamarkt u kojem se može isporobati apsolutno sve izloženo, uključujući i printere. A što se tiče ispadanja - to se riješi s fotićima kao i kod mobitela - fotić se spoji trakom na izvlačenje s pultom i nitko ga ne može ukrasti niti može pasti kupcu iz ruke na pod, (a inače to ne može biti opravdanje dućanu koji prodaje tisuće komada elektroničke robe da će se možda koji od izložbenih uređaja slomit - pa čemu služe onda izložbeni primjerci - osim što lijepo izgledaju posloženi u staklenoj vitrini). Imaju to u nekim našim dućanima ali često nešto nije spojeno, prazna baterija i slične aljkavosti zbog čega je pola fotića nemoguće probati iako su izloženi na taj način s tom namjerom. A što se tiče oduzimanja dosta vremena - pa koja je smisao prodaje u dućanu te njegovih zaposlenika nego da pruže uslugu i informacije kupcu, što, naravno oduzima vrijeme za što su isti plaćeni. Činjenica da naši trgovci(mislim na tvrtke ne prodavače) svoj posao shvaćaju na način da kupac treba ući u dućan i nakon što mu, ukoliko mu se stigne posvetit 2 minute jer na 500 kvadrata prodajnog prostora radi 1 osoba, trgovac preporuči određeni model mora jednostavno otići na blagajnu i platiti robu, a da li mu to treba ili zadovoljava njegove potrebe je pitanje kojim se samo budale zamaraju. Idealna varijanta je kupac koji bi ušetao i direktno otišao na blagajnu, naručio robu i iskeširao novac - no takvih je manji dio, i ako ne žele opipati i probati robu koju kupuju sigurno će je kupiti u web-shopu jeftinije - Vani, ne kod nas, razumljivo, a U Hrvatskoj smo još uvijek osuđeni na kupovinu kao na sajmištu koja se odvija u lijepo uređenom prostoru.
Budući da fotoaparati nisu tablete za pranje suđa ili nešto drugo od špeceraja, itekako je važno probati prije kupnje uređaj, jer se iako po navedenim osnovnim tehničkim karakteristikama slični ili isti, uređaji i te kako razlikuju. Kad za nešto plaćam 1000kn ili više, logično je da hoću vidjeti kako radi u praksi, jer garancija je samo za tehničku neispravnost a ne za jednostavnost korištenja, kvalitetu izvršavanja pojedinih funkcija, brzinu i slično, ne isprobavaju ljudi fotoaparat ili drugu potrošačku elektroniku (barem nije primarni razlog) prilikom kupnje da vide da li je ispravan, nego da li zadovoljava njihove zahtjeve.
I da završim - postoji i takav dućan koji će dopustiti isprobavanje (barem je bilo tako dok sam kupovao fotić) iako na prodajnom mjestu nisu imali uopće izložene fotoaparate. Zaboravio sam ime, ali dućan je negdje blizu remize, te iako su prvenstveno veleprodaja i nisu uopće imali izložene gotovo nijedan od modela koje prodaju, donijeli su mi na probu iz skladišta 3 modela između kojih sam se dvoumio i omogućili uz asistenciju njihovog zaposlenika da isprobam fotiće.
...blueled - istina...
...tako je to - ali za jednog zaposlenika sam mislio u trgovinama kao što je moja jer u ovom području stvarno je malo trgovina koje omogućuju isprobavanje prije kupnje - a ja pokušavam pomoći ako imam vremena i mogućnosti...jer 4h radim i u trgovini i u servisu i jednostavno nemam vremena pokazivati ljudima uređaje...a vjeruj mi da bih htio...
Odnos prema kupcu u nasim techno store - ovima je opcenito los.
Vecina robe je u staklu i nije dostupna kupcu prilikom kupnje.
Iznimka od ovoga su sudio i video uredjaji koji su vecinom izlozeni i "pod naponom" tako da ih je moguce dozivjeti i izvan kutije. Neke audio konfiguracije je uz narudzbu moguce i poslusati u audio sobi ducana.
Foto oprema je jos uvijek prilicno nedostupna za probu, pogotovo u mega store - ovima. Donekle i raumijem ovakvu politiku velikih prodavaonica kroz koje dnevno promarsira ogroman broj ljudi. Od toga proja prilican postotak otpada na balavce koji tamo zalaze tlaciti prodavace s glupostima i raditi guzvu oko mjesta na kojima se nesto moze oprobati "u zivo". Vjerujem da bi isto tako bilo i kod pulta na kojemu bi bili izlozeni foto aparati.
Na zalost, radi toga pate i oni ozbiljni kupci, koji bi diosta zeljeli oprobati uredjaj prije nego ga kupe. Ipak, ozbiljniji ducani foto opreme, uvijek ce izicu u susret kupcu i drage ce mu volje dati da isproba svaki komad opreme prije nego li ga kupi. Navedeno funkcionira, jer takve prodavaonice posjecuje manji broj ljudi, ozbiljnih i zainteresiranih kupaca, koji dolaze kupiti proizvod, ako zadovolji njihove zahtjeve.
Par ducana za koje sam siguran da cete moci probati sve sto kupujete:
1. Bratulic (www.bratulic.hr)
2. Fototeh (www.fototeh.hr)
3. Prizma foto (www.prizma-foto.hr)
4. Poletti (www.poletti.hr)
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Za ova prva tri mogu potvrditi da je točno. Kod polettija nisam bio pa ne mogu reći niti da niti ne.
S napomenom da Przima često nema nešto na lageru, a prodaju. Ali ako imaju nije problem isprobati. Čak kod kupaca-ponavljača, uz zalog npr. osobne, ti daju objektiv na dva-tri sata da odeš van i pofotkaš.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
lol..pa upavo tako...ali ja ipak nisam imao takvih slučajeva,često kupujem u hgspotu (mtk),i što god upitam,onako,da vidim daju mi...
Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.
u technomaxu u splitu imaju moja procjena 50ak aparata za slobodno isprobavanje spojeni sa policom sa nekom zicom koju ako izvadiš ide alarm
tako da mi je čudno to da u zagrabu u tm nije tako,,,
Bookmarks