daj prvo fino lijepo formatiraj disk/ove... i onda napravi si particije ako hos ako nes nemoras... i onda lijepo pokusaj ponovno... ako nece onda si kupi novi CD sa WinXP i pokusaj... jer tu meni nesto smrdi hoce sve samo nece XP... smrdi tu nesto
več nekoliko sati pokušavam instalirati XP na Acer TravelMate 5320, i moj problem je što svaki put kada pokrene instalacijski cd izbaci mi da ne može naći HD.
Inicajalo su bile dvije particije na kojima su bile datoteke za insalaciju linuxa (koji nisam uspio instalirati).
Uspješno sam instalirao win milenium i vistu, a xp neće.
daj prvo fino lijepo formatiraj disk/ove... i onda napravi si particije ako hos ako nes nemoras... i onda lijepo pokusaj ponovno... ako nece onda si kupi novi CD sa WinXP i pokusaj... jer tu meni nesto smrdi hoce sve samo nece XP... smrdi tu nesto
###1410989180026
Mora to ic. Jednostavno mora! Mislim da je to zbog neuspjesno instaliranog Linuxa,jer on ima neki svoj Linux native file system. Zato formatiraj hdd i sve bi trebalo stimat!
pa da to sam mu i ja reko... jesi li formatirao???
###1410989180026
Da bi se formatiralo u xp-u mora doći do tog stupnja u instalaciji, kako to nije išlo pokušavao sam s mileniuom kod kojeg se može formatirati u "dos-u". Tako da DA formatirao sam u fat32 i instalirao milenium, pkušao xp i xp izbaci da ne može naći HD, stavim vistu nakon toga vista kaže da ne može instalirati na fat32 i formatira na ntfs. Ja sav sretan što sam dobio ntfs pokušam insalaciju xp-a i ništa.
Probaj instalirat milennium,i kad bude gotovo. Instaliraj tj napravi upgrade na Xp,al ne na nacin da restartas komp i das mu da boota s CD-a,vec iz milenniuma umlati CD i napravi upgrade. Ako to ne upali,onda neznam koji je to quratz...
To mi je sada plan, ali kada sam to napravio prošli put na starom kompu, sporo mi se dizao sustav.
Stvarno ne znam što je, formatirao samo x računala i nikada sličnih problema.
Nema se sustav zasto sporo dizat ako je upgrade u pitanju... To da su u pitanju dva OS-a pa ajde,al ovako ne bi smjelo bit problema...
Isto tako nema razloga žašto ne ide xp, pa ne ide.
javim rez
Zadnji uredio debeliz : 05-01-2008 u 21:46
Evo odnio ga čovjek na servis i nstalirali mu xp, problem je bio u driveru za disk (SATA) koji je on uklopio u instalacijski disk XP-a.
Da li netko zna o čemu se radi?
Da, jucer sam imao takav problem na HP NX modelu.. rijesio sam ulaskom u BIOS, advanced options, i nekakva opcija vezana za SATA disk..
uglavnom, bilo je ENABLE, promijenio sam na disable i to je to.
Malo prosvrljaj u BIOS-u, naci ces !
Forumaš godine :)
nisam dobro citao, sad vidim da je problem rijesen, al eto, znate i kako
![]()
Forumaš godine :)
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Ja u BIOS-u nisam našao nikakve opcije za HD.
A u servisu tvrde da su uklopili driver za HD u instalacijski CD, samo me zanima da li to drži vodu?
Dobiti ću laptop i instalacijski cd pa ću provjeriti.
Taj cd kopiraj i pohrani na sigurno, ako se dobiveni ošteti da imaš drugi.
Opcije za HD imaš 100% u BIOS-u, samo nisi pažljivo gledao.
I zar nisi nikad kod instalacije XP-a vidio ono Press F2 if you want...(ostatak otkri sam, tu je bilo rješenje tvog problema)
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
tako je, upravo to, ali to je samo kod HP-ovih modela. drugi imaju različitu opciju, ovisi od proizvođaća.
da, to drži vodu, imaš gro tih programa za sklapanje svoje verzije windowsa, izmeđuostalog, integriranje SP-ova, vlastitih drivera, programa koje koristiš itd.
U ovo nisam 100 % siguran, niti ja nisam na nekima (čitaj dosta njih) uspio naći.
Ne, tu nije rješenje njegovog problema jer ga traži bootanje preko floppy A, koji vjerujem da ne postoji, jer noviji laptopi nemaju floppy.
bit svega je upravo ovo zadnje kako su oni u servisu i riješili; uzeli su laptop, na drugom račinalu su našli drivere za sata disk jer ni oni u biosu vjerojatno nisu mogli nači opciju za prebacit dis u paralelni mod što se kod hp-a riješi u 15 sekundi, uzeli program (recimo ovaj ) i pomoću njega ubacili skinuti driver u svoje windowse, bilo kakve, pokrenuli bootanje, stisnuli F6 da bootaju driver za SATA disk, kopirali drivere (automatski) i voila, došli do onog svima znanog prozora gdje se vidi SATA disk i dalje je lako.
Zadnji uredio zerobravo : 07-01-2008 u 15:40
Sve je sada jasno kako su instalirali XP.
Ali mi nije jasno zašto je išla Vista i milenium?
Odgovor ti se sam nameće. Vista u sebi sadrži drivere za SATA diskove. XP do sada nije imao, ali i to će biti jer izlazi nova verzija sa driverima.
Inače driveri se ubacuju u image windowsa preko nLite programa i instaliraju na SATA diskove. Kod HP notebooka se može kao što je kolega naletio, u biosu disable serial ata native mode. Kod Toshiba, Acera, IBM moraš editirat image windowsa .... kako sam malo prije rekao.
Bookmarks