= Citat = Izvorno postao stas Pregledaj post
Nakon ugodnog visesatnog druzenja s EOS-om 400D i Canon EF 50mm 1.8 II objektivom tijekom ovog vikenda otpali su svi planovi za zamjenu s5700 s s6500fd i skupljaju se novci za prelazak na dSLR...
Posto mi financije ne ostavljaju previse slobode odabira izbor mi je takodjer suzen na ova dva fotoaparata.
Najveca prednost 350-tke mi je EF 50mm 1.8 II objektiv koji me jednostavno odusevio kako mogucnostima tako i cijenom(novi 600-700kn, rabljeni oko 300kn) a K100D me privlaci koristenjem SD kartica i punjivih AA baterija koje vec posjedujem.
Kao i ajvl-a zanima me kvaliteta izrade, servisi i softver te me posebno zanima postoji li za Pentax cijenovni ekvavilent canonovoj 50-tki...
Za pocetak bih uzeo 18-55 kit i 50-tku a kasnije neki rabljeni Sigma 70-300.
Ponesto sam se na Pentax osvrnuo u navedenoj temi:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=49194

NinoSA je, kako se u temi i vidi kupio K10D pa je covjek sigurno najpozvaniji da ti kaze kakvu informaciju iz prve ruke. Osobno u ovoj bi dvojbi nekako tezio kupiti doticni Pentax, jer smatram da nudi vise za ulozeni novac. Po meni optimalan odabir i smjer u kojemu bi ja gledao da sam u slicnoj dvojbi jest Canonov model 400D. Dakle, za nevedeni model nije potrebno izdvojiti toliko veci iznos u odnosu na model 350D, a aparat je koji korisniku nudi osjetno vise, novijega je datuma i ocjenjen je kao bolji u svakoj relevantnoj recenziji. Pored navedenoga i iz prve ruke mogu zamjetnu prednost 400D modela nad prethodnikom modelmo 350D.

Sto se optike i opreme tice, Canon prednjaci, u DSLR svijetu. Njihova gama objektiva i dodatne opreme za foto aparate je daleko najsire i najpolivalentnija. Proizvodne serije koje su trzisno segmentirane ostavljeju mogucnost odabira pokrivanja razlicitih zarisnih duljina, kako profesionalcima, po visokim cijenama, tako i korisnicima pocetnicima, po vrlo prihvatljivim cijenama, naravno uz nize karakteristike.

Pentax nema alternativu kao canon u smislu da ima trenutnu proizvodnu liniji koje se i izbliza moze mjeriti sa onime sto Canon producira. Ipak M42 mount daje mogucnosti kombinacije i vrlo povoljne nabavke rabljenih objektiva, odlicnih performansi koji imaju mogucnost rada sa Pentax - ovim tijelom. Naravno potreban je adapter, ali adapteri, upravo zbog jednostavnosti M42 mounta, postoje i vrlo su dobavljivi (po prilicno niskim cijenama). Ima i starijih Pentaxovih objektiva koji se daju natjerati da rade sa digitalnim Pentax tijelima. Tu su i stari Carl Zeissovi i Praktice (koji su na nasemu trzistu prilicno prisutni jer su ih upotrebljavali i ruski modeli razvijani po uzoru na Nikon tijela 70 ih i 80 ih godina prosloga stoljeca, a koji su koristili navedene objektive).