Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5
    Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

sRGB ili Adobe RGB?

Može li mi neko dati savjet na koju postavku postaviti aparat (Pentax K10d): sRGB ili Adobe RGB? Kamera je po defaultu postavljena na sRGB. U uputama šturo stoji da je Adobe sistem za "industriju", ispise, itd... a da je za prikaz na računarima pogodniji sRGB. Te, također, da ukoliko je odabrana adobe-postavka fotografije na računaru mogu izgledati blijedo. No, je li to doista tako, kakva su vaša iskustva i što bi bila preporuka?

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Nino_SA Pregledaj post
    Može li mi neko dati savjet na koju postavku postaviti aparat (Pentax K10d): sRGB ili Adobe RGB? Kamera je po defaultu postavljena na sRGB. U uputama šturo stoji da je Adobe sistem za "industriju", ispise, itd... a da je za prikaz na računarima pogodniji sRGB. Te, također, da ukoliko je odabrana adobe-postavka fotografije na računaru mogu izgledati blijedo. No, je li to doista tako, kakva su vaša iskustva i što bi bila preporuka?
    sRGB format je najcesce prilagodjen raznim aplikacijama za doradu i obradu fotografija, koje proizvidjaci foto aparata isporucuju sa foto aparatima. Adobe RGB je format koji je u potpunosti prilagodjen Adobe - ovim alatima za obradu fotografija i pripreme za tisak i sl.

Sto ces koristiti, prema mojim iskustvima, prilicno je svejedno. Photoshop CS2 ili CS3 ti omogucavaju rad i sa sRGB i Adobe RGB formatom, tako da u naknadnoj obradi neces ostati zakinut, a posto govorimo o sirovim formatima, svaki od navedena dva, ce ostaviti dovoljno slobode u naknadnoj obradi, da dobijes zeljene rezultate.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Meni zapravo nije bitna obrada. Ne koristim ništa za naknadnu obradu, meni su sasvim dovoljne postavke koje imam na raspolaganju prilikom raw--->jpg konverzije. Bitnije mi je kasnije kod onih fotografija koje ću si dati tiskati da mi sa bojama sve štima.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Nino_SA Pregledaj post
    Meni zapravo nije bitna obrada. Ne koristim ništa za naknadnu obradu, meni su sasvim dovoljne postavke koje imam na raspolaganju prilikom raw--->jpg konverzije. Bitnije mi je kasnije kod onih fotografija koje ću si dati tiskati da mi sa bojama sve štima.
    Razlog vise da ti bude svejedno koji ces od ova dva formata koristiti, jer ce kod tiskanja fotografija posredstvom digitalnih masina ili plotera, rezultat ponajvise ovisiti o postavkama masine ili trudu onoga koji sa doticnom radi.

Neki vrlo profesionalni foto studiji znaju dijeliti kalibracijske tablice, prema kojima su kalibrirani monitori na njihovim masinama i same masine, pa to nije lose uzeti, ako se nudi, cisto da mozete komparirati sa onim sto vas monitor doma pokazuje. Takve sitnice mogu biti puno bitnije od odabira vrste raw formata.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    Razlog vise da ti bude svejedno koji ces od ova dva formata koristiti, jer ce kod tiskanja fotografija posredstvom digitalnih masina ili plotera, rezultat ponajvise ovisiti o postavkama masine ili trudu onoga koji sa doticnom radi.

Neki vrlo profesionalni foto studiji znaju dijeliti kalibracijske tablice, prema kojima su kalibrirani monitori na njihovim masinama i same masine, pa to nije lose uzeti, ako se nudi, cisto da mozete komparirati sa onim sto vas monitor doma pokazuje. Takve sitnice mogu biti puno bitnije od odabira vrste raw formata.
    Thanks, Bimbi! Od pomoći kao i uvijek

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Adobe Reader za k800?
    By -TOT- in forum Općenito
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 30-05-2007, 22:59
  2. adobe reader za N70 ???
    By irmascher in forum Symbian aplikacije (software)
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 16-03-2007, 00:16
  3. Adobe Photoshop CS2 problem
    By Lorry-Brzi in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 13-01-2007, 18:31
  4. adobe photoshop cs
    By gordana_rijeka in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 8
    Posljednji post: 07-06-2006, 18:18
  5. Adobe Photochop CS
    By Babaa in forum Aplikacije