mislim da ti je prvi mobitel sa mp3 bio siemens sl45.. čak mislim da je to prvi sa memorijskom karticom..
Pozdrav ljudi,
moram napraviti predavanje o mobilnim telefonima i povezati mobitele s multimedijom. Planiram napraviti razvoj mobitela kroz povijest. Moram se sjetiti nekih detalja, a mislim da ovdje ima ljudi koji mi mogu pomoći.
Osim samog pregleda mobitela, napravit ću i pregled značajnih mobitela po Markama.
Mobitel&slika
prvi mobitel s ekranom u boji?
3 boje Siemens s25
256 boja Ericsson T68
4096 boja Siemens S55
65k boja
256k boja
16M boja Panasonic
Mobitel&zvuk
prvi polifoni mobitel?
prvi MP3 mobitel?
Mobitel&kamera
prvi mobitel s fotoaparatom?
prvi VGA mobitel?
Povijest mobitela
prvi mobitel uopće?
prva Nokia
prvi Siemens
prvi Ericsson
prva Motorola
Nadopunjujte, ispravljajte...
HVALA PUNO
PS. Podatke sam tražio na Ggsmareni, ali im tražilica baš nije sjajna za stare mobitele. Znate li još takvih stranica gdje mogu pretraživati? Hvala
I'M SUPERMAN!
mislim da ti je prvi mobitel sa mp3 bio siemens sl45.. čak mislim da je to prvi sa memorijskom karticom..
Prvi mobitel sa slikovnim porukama (crno-bjelo) Nokia 3210 koliko se sjecam. a davno sam imao 099 mob Nokia 540 i neki Benefon.
što se same povjesti mobitela tiće , nazovi tehnički muzej u zagrebu .. ne znam koji je točno kustos za tu zbirku nadležan ( mislim da je željko staklarević)
www.vss.hr http://www.fkit.hr/ www.mdc.hr/tehnicki/
moja tehnikalija: toshiba satelite pro a300-21a, motorola V8 , DSLR Pentak K100d Super.. itd...
ako misliš da će ti pomoči, moj seminarski rad o symbianu...isto puno korisnih informacija, javi se na msn
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
prvi s mp3-om sony MZ-5, bar ja mislim (to je jedini sony s mp3 valjda), ali gsmarena kaze da je sl45 stariji
najstariji sony: Sony CM-DX 2000
najstariji ericsson: Ericsson GF 337
najstariji SE (): Sony Ericsson T68i
prvi s kamerom: e sad, t68 je imao nastavak kao kamericu, jel se to racuna, ako nije, mozda je prvi SE T610, nisam siguran
prvi s 4 boje: Nokia 9000 Communicator 1998.g... koliko sam ja uspio vidit na GSMareni, mada sam nasao dosta gresaka za te stare modele, kao npr ericsson t20e je imao 4 boje, iako za njega pise da nije, pa je tako moguce da su previdili jos takvih gresaka!!
Zadnji uredio cvita : 08-11-2007 u 02:16
cvita
Ova tvrdnja je potpuno netočna jer Siemens S55 ima 256 boja ne 4096.
Tako kaže gsmarena >>> http://www.gsmarena.com/siemens_s55-343.php
EDIT:
Brijem da je prvi fon s VGA kamerom SE P800, ali nije podržavao snimanje videa.
I koliko znam Siemens U15 je prvi s dvije kamere.
Brijem da je prvi fon s 65k boja Siemens SX45 tj to je PDA i mobilni telefon zajedno.
Zadnji uredio DJ X2 : 08-11-2007 u 02:19 Razlog: nadopunjavanje
prvi mobitel sa tri boje na ekranu je Siemens SL 10,sa 256 Trium Mondo,sa 4096 Samsung T100.
prvi polifoni mobitel Samsung X620,a sa mp3 Samsung M100,sa fotoaparatom Ericsson T68, sa integriranom kamerom Nokia 7250.
Jel nije s integriranom kamerom bio prvi 7650?
prvi s wapom kolko se sječam je simens s35
A KAJ SAD TI GLEDAS�
prva sa WAP-om je Nokia 7110.
7650 je prvi symbian telefon, a da Nokia 7110 (legenda) prva sa WAP-om.
The first handheld mobile phone to become commercially available to the US market was the Motorola DynaTAC 8000X, which received approval in 1983. Mobile phones began to proliferate through the 1980s with the introduction of "cellular" phones based on cellular networks with multiple base stations located relatively close to each other, and protocols for the automated "handover" between two cells when a phone moved from one cell to the other. At this time analog transmission was in use in all systems. Mobile phones were somewhat larger than current ones, and at first, all were designed for permanent installation in vehicles (hence the term car phone). Soon, some of these bulky units were converted for use as "transportable" phones the size of a briefcase. Motorola introduced the first truly portable, handheld phone.
Znači Motorola DynaTAC 8000X je prvi mobitel...
evo i slika tog čuda http://xataka.com/images/motorola_dynatac.jpg
Nokia had been producing commercial and military mobile radio communications technology since the 1960s and later began developing mobile phones for the Nordic Mobile Telephone (NMT) network standard that went online in the 1980s.
In 1982, Nokia (then Mobira) introduced its first car phone, the Mobira Senator for NMT 450 networks. The Mobira Talkman, launched in 1984, was the world's first transportable phone. In 1987, Nokia introduced the world's first handheld phone, the Mobira Cityman 900. When the Mobira Senator of 1982 had weighed 9.8 kg (21.6 lb), and the Talkman just under 5 kg (11 lb), the Mobira Cityman weighed only 800 g (28 oz) with the battery and had a price tag of 24,000 Finnish marks (approximately EUR 4,560).[13] Despite the high price, the first phones were almost snatched from the sales assistants’ hands. Initially, the mobile phone was a ‘yuppie’ product and a status symbol.
Znači prvi nokin je ovaj boldani...
preuzeto sa wikipedie...![]()
...HTC Desire->Sensation->One (M7)->Note 3->LG G2-> S6 SM-G920F
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
jedini mobitel u matrixu je bila banana ili nokia 8110
a za slikovne poruke je bio 3210...
a za povijest ako može... moj prvi mob je nokia 5110![]()
Bookmarks