formatiranje ide ovako:
prvi puta treba potpuno ju isprazniti da se mob ugasi sam zatim ga treba staaviti na punjenje 16h bez prestanka i tako 3x s takvim formiranjem baterija će raditi izvrsno
Eto vidite,ovo me najviše i zbunjuje... Jedni govore da treba puniti 12-15 sati,drugi da ne treba,nego samo dok se napuni... Svuda su mišljenja tako podijeljena...![]()
A ne znam,razmislit ću još šta ću napravit,ako ništa drugo,bacat ću novčić,pa kako ispadne,ispadne![]()
formatiranje ide ovako:
prvi puta treba potpuno ju isprazniti da se mob ugasi sam zatim ga treba staaviti na punjenje 16h bez prestanka i tako 3x s takvim formiranjem baterija će raditi izvrsno
★★★★★
glupost....nije potrebno na današnjim baterijama
neznamja sam cuo da na k800 nije potrebno na jednom sam tako radio na jednom nisam i osjeti se razlika bar 1 dan...(da sdd me smogi nebi tu nemora bit da si ga isto koristio) uz isto korištenje oba dva zredjaja su bila kod mene na korištenju u jednakim uvjetima(mp3,sms,poziv)..tak da....
★★★★★
Istina. Valjalo bi bateriju barem 3 puta po 12 sati formirati.
Do sada sam na dva mobitela pokušao s ne-formiranjem (radilo se o jeftinjacima, K320i i N6080) i kod oba je baterija osjetno manje trajala. Npr. kod 6080 mi je držala po 2 dana (uz razgovore do 60 minuta dnevno i par SMS-a), a čitam na mobilnom svetu da baterija može držati do 5 dana.
Sada sam si kupio E65 i odradio sam već prvo formiranje (16 sati). Ostala dva puta ću je držati 12 sati jer ipak ne mogu 17 sati držati isključen mob.
Ovo o ne-formiranju baterije su vjerojatno lansirali iz "viših institucija", kako bi pospiješili prodaju baterija.
Kako god bilo, odradi barem to prvo formiranje.
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
OK,hvala svima na odgovorima
Ostavit ću ju preko noći da se puni,a i ujutro sam u školi pa će se punit taman nekih 16ak sati,dok ne dođem iz škole
EDIT: zaboravio sam pitati treba li se čekati dok se mob ugasi sam ili da ga stavim punit kad javi da je baterija prazna?
Kad se sam isključi. Možeš ga malo masirati, igrati igre ili surfati da ubrzaš pražnjenje baterije.
Znači kad se sam isključi, onda ga prikopčaj i puni cca 16 sati.
U Mobisu!
OK,tnxTako ću napravit pa ću vidjet...
![]()
Kako volim ovakve koji pametuju, a pojma nemaju....
Lithium baterije nije potrebno formirati!!
Ako zelis sto duzi vijek baterije u mobitelu procitaj si malo ovo i odrzavaj bateriju na nacin koji pise u tekstu..
http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm
Imas tu hrpu inforacija vezanih za baterije, pa si uzmi malo vremena i procitaj..
Smiješno je šta neki govore o formatiranju umjesto formiranju tj dva forumaša su se malo zeknula.
Edit: eto i član koji je otvorio temu se je zeknuo.
Dobro svi znamo o čemu se radi.
Eto ja sebi baterije uvijek za svaki slučaj formiram jer tko zna koliko je stajalo dok nije došlo do krajnjeg kupca i uvijek mi baterije drže dobro.
Ma dobro, zeknuo ili ne, kužimo što je pjesnik htio reći, ne?
Inače, kako god okreneš bilo bi dobro bar prvi put držati mob malo dulje na punjaču.
Mislim, ne želim da tu ikome solim pamet jer ni ja ne znam sto posto, ali naveo sam vam dva primjera gdje baterije nisu baš dobro radile jer nisu niti bile formirane.
Izgleda da će ostati slobodna volja pojedinca.
Sjetite se pred npr. 5 godina, osim NiMH baterija, bilo je i onih s Li-Ion i Li-Poly baterijama (npr. Ericsson T28), ali nitko nije govorio-to nisu NiMH, njih nemojte puniti po 12 sati tri puta.
Jel tako?
U Mobisu!
O formiranju baterija je već bilo riječi ne tako davno ovdje na forumu. Sve ono što je rečeno u tim temama važi i dalje.
Za one kojima se neda tražiti samo ukratko. Današnje baterije ne pate od memorijskog efekta i već dolaze formirane zajedno s mobitelom. Da nisu formirane ne bi mogli uopće uključiti mobitel. Oni koji prodaju mobitele, uz rijetke izuzetke, nisu tehnički obrazovani i ko papige ponavljaju ono što su davno naučili. Nitko im nije službeno rekao da to više nije potrebno.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
OBAVIJEST:
Dosadašnje teme o formiranju spojene su u jednu temu.
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Nisi baš spojio sve teme u kojima se o tome pričalo, tako da je ovo spajanje ispalo malo čudno. Ako bolje pogledaš dno stranice vidjet ćeš da postoje i druge teme u kojima se detaljnije o tome govorilo.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Blah...ja ne formiram svoju osim što ju prvih par puta treba ispraznit do kraja prije nego se počne puniti (iako to po meni nema nikakvog smisla). Uglavnom, prvi put praznim, pa napunim do kraja (uređaj isključen), pa opet ispraznim do kraja i napunim. I onda što češće punim bateriju da se ne isprazni do kraja jer su Li-Ionske optimizirane na češćem punjenju i preferira se da se nikad Li-Ionske baterije ne pune i prazne do kraja. A i to danas proizvođač treba napraviti...
Tko se ljuti, uvalim mu kruti...
a jel treba prvi puta po 12 sati mob biti ugašen? ili sljedečih 2 puta, jel se treba gasiti ili biti upaljen?
kupio sam E50, punio preko 12 sati ali upaljenog, s time da sam i prvih 3-4 sata punjenja prčkao po njemu i zasada mi baterija nakon 48 sati pokazuje 2 crtice- što mi je čudno pošto svi pišu da baterija super radi na tom mobu
Bookmarks