Mislim da ne moraš ništa platiti, a da sve obaviš kod jadnog bilježnika. Najbolje ti je nazvati jednog i pitati.
Zanima me koja je procedura ako ja netko meni pokloni auto?? Dal to ide prek darovnice, ili moram nekakav porez nakraju platiti...
I dali ako ga dobijem na poklon mogu zamjeniti tablice ili ostaju iste??
IF YOU CAN DREAM IT, YOU CAN DO IT..... LIFE IS LIKE A BOX OF CHOCOLATE ....
Mislim da ne moraš ništa platiti, a da sve obaviš kod jadnog bilježnika. Najbolje ti je nazvati jednog i pitati.
You can only be young once. But you can always be immature. What I look forward to is continued immaturity followed by death. [Dave Barry]
čekaj, ali ako auto dobijem odd nekog to podrazumijeva i odlazak na policiju kako bi promjenio prometnu dozvolu...
Ako je moguće prenesi isto tako i pločice vozila tako da i osiguranje ti vrijedi na vozilo ako ti nije isteklo!
Tako ti ostaje menje izdataka još neko vrijeme!
Svakako da moraš mjenjati prometnu dozvolu zbog adrese i imena vlasnika!!!![]()
Pitanje plaćanja poreza na promet (kupoprodaja, darovanje) ili drugi način stjecanja upotrebljavanih automobila regulirano je Zakonom o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove ("Narodne novine" broj: 139/97, 105/99. i 55/2000.). Prema članku 7. stavku 2. ovog Zakona, od plaćanja ovog poreza oslobođeni su daroprimatelji koji su u odnosu prema ostavitelju u prvom nasljednom redu. Kako, prema propisima o nasljeđivanju, roditelji u odnosu prema svojoj djeci ne spadaju u prvi nasljedni red, te proizlazi da se za slučaj darovanja osobnog automobila roditelju ne može primijeniti ovo porezno oslobođenje. Prema tome, kod ovog darovanja plaća se ovaj posebni porez i to po stopi od 5% na poreznu osnovicu koju čini tržna vrijednost automobila u trenutku njegovog stjecanja po osnovi darovnog ugovora. Napominjem da ovaj ugovor o darovanju prethodno valja ovjeriti kod javnog bilježnika.
što znači, ako ga otac prepiše na mene nema poreza
Kad sam ja kupio auto,s dotadasnjim vlasnikom sam sastavio kupoprodajni ugovor,u kojem sam naveo cijenu od 5000kn. Auto sam platio 10,ali sa ovih 5 sam htio malo umanjit porez,al to na kraju nije bilo potrebno,jer se porez racuna po kataloskoj vrijednosti automobila (godina proizvodnje,snaga...) Nakon sto sam kod javnog biljeznika ovjerio s vlasnikom taj ugovor,platio porez,napravio nove knjizice i to je to. Vidim da ti otac poklanja auto,pa ti savjetujem da nista ne poduzimas glede toga,jer nemas nikakvog efekta u prebacivanju papira na sebe,s obzirom da se radi o tvom ocu. Da je vlasnik tog auta netko drugi,onda svakako moras,ali ovako mislim da nije potrebno...
Gledano s druge strane,ako prebacis auto na sebe,s tim ide i nova polica osiguranja na tvoje ime,kad stara istekne. Vidim da je tvoj stari vlasnik jos par auta u obitelji,i to stvara popuste u osiguravajucim kucama,a za Mercedes bi tebe ko tebe dosla polica preko 3000kn,a dok je auto na oca,duplo manje. Inace kod ugovora o darivanju,ti placas porez bez obzira jel ti otac ili nije,a sto se tice tablica,u kupoprodajnom ili u darovnom ugovoru imas mjesto za napisat napomenu. U to mjesto napises kako prodavatelj/darovatelj ostavlja kupcu registarske plocice u trajno vlasnistvo,naravno ako ste se tako dogovorili. Sad je sve na tebi,ali shvatio si sto ti savjetujem... Ostavi sve kako je i gotovo... POZZ!
ma znam razumijem ja to, cisto orjentacijski i informativno pitam. I meni se cini kako to nije potrebno... ali ne plaća se porez prema zakonu ako roditelj daruje auto djetetu...
i ovo znam, kad se rabljeni auto kupuje nema veze cijena u ugovoru jer sve ide po kataloškoj vrijednosti
Ne placas porez, ali se radi kupoprodajni ugovor ( darovni ugovor u ovom slucaju ), koji se ovjerava kod javnog biljeznika, jednu kopiju moras dostaviti poreznoj upravi sukladno mjestu prebivalista.
Tko rano rani, zajebo je pjetla
Bookmarks