U srijedu mi optima priključila telefon, a još samo čekam da mi spoje famozni Huawei. Pošto imam t-comov Elcon 2253 zanima me jel se može nekako podesit da preko njega idem na internet za vrijeme dok mi Optima ne donese svoj uređaj?
Imam davatelja usluge, to je sad Optima. Dobio sam korisničke podatke za spajanje i sve to. Koliko sam informiran ADSL je na mojoj liniji u pogonu samo što mi fali njihov modem. Zato sam mislio iskoristit ovaj Elcon dok Huawei ne dođe. Iz SZK su mi rekli da optima ne podržava t-comove modeme, ali negdje sam čuo da se to ipak može napravit.
EDIT: Nisam raskinuo ugovor sa t-com-om jer je istekao u 6-om mjesecu
teoretski gledano, modem je samo komad opreme koji bi trebao raditi bez obzira preko koga...
E pa to i ja mislim, ali ne raspolažem vještinom i znanjem kako to osposobiti. Imaš kakvu ideju?
mislim da nećeš moć jer optima navodi ovo na svojoj stranici:
link: http://www.optima.hr/EasyWeb.aspx?pcpid=14Code:11. Do sada sam koristio ADSL usluge drugih operatora i već posjedujem vlastiti ADSL modem. Mogu li postati korisnik OptiDSL usluge bez kupovine novog ADSL modema? Modemi unutar OptiDSL ponude su ANEX A modemi i po svojim specifikacijama drugačiji od ADSL modema koje nude drugi operatori (ANEX B modemii). Upravo radi toga ADSL modemi drugih operatora nisu pogodni za korištenje OptiDSL usluge.
(zadnja rubrika, optidsl)
Da, baš sam to htio sad spomenuti. Zvao sam Optimu i lik iz SZK mi kaže za taj Anex B i Anex A, tako da korištenje Elcona izgleda otpada. Koji bi ruter bio najbolji i da sigurno radi na optimi pa da ga kupim? Tako i tako je ovaj modem od optime teško smeće, a i pitanje je kad će mi ga priključit.
Ne znam zašto misliš da je modem od optime smeće. Imam ga par mjeseci u router modu i ama baš nikakvih problema. Nije mi se zblokao nikad, ni kod skidanja torrenta ni inače, uključen je od 0-24. Uglavnom, 20 puta bolji modem od kasde, mana je što ima samo jedan ethernet port, ali obavlja savršeno ono za što je namijenjen.
Ma dobro, nemoraš sve doslovno shvaćat, to je zapravo mišljenje ljudi koji su imali prilike ga koristiti, a koji su mi rekli da je u rangu sa Kasdom, Elcononom ili Zyxelom, a pošto ja imam Elcona i znam dosta ljudi koji imaju Kasdu i snjima stalno neki problemi, onda sukladno tome sam i rekao da nevalja.
Evo došli danas meštri o' Optime i donijeli Huawei. Sve radi savršeno, brzina je i veća od one koju sam tražio ( nekih 2750 mbit) ali svakih par minuta puca veza. Ako se dobro sjećam pričalo se o tome da se to događalo drugima pa su tražili preko SZK da im smanje malo brzinu i da se sve stabiliziralo? Jel to istina?
Tako je, kad se ulogiraš u router možeš vidjeti koja ti je brzina puštena preko parice (pustili su ti max kolko ide) (http://192.168.1.1/SystStatusFrame.html). Vjerojatno ti parica ne može podnijeti tu brzinu, a da bude stabilna veza pa nazovi szk da ti smanje, samo se probaj dogovoriti da ti ne spuste na 6mbita (na tolko su spuštali svima) jer ćeš onda imat manju brzinu ako ćeš koristiti optima blast uslugu, nego nek ti smanje tolko kolko treba da ti veza bude stabilna. Ali za početak pogledaj koja ti je brzina linije trenutno puštena.
Ja sam jučer probao taj Blast, brzina downloada je bila oko 11 mbita (po speedtestu i carnetu). Ko bi reko da ćemo doći u takvu situaciju da moramo tražit da nam smanje brzinu. Naravno, oni ružičasti gadovi uvijek zakidaju ljude. Neopisivo sam sretan što nemam s njima više nikakve veze.
Pa izgleda, ali kad idem na speedtest ili carnet bandwidth metar onda mi download bude izmjeren oko 2.2 mbita, a upload bude oko 470 kbita. Dok nisu to čačkali po liniji pokrenuo sam Optima blast, download je bio 11 mbita. Sad neznam koliko bi bilo, a i neda mi se provjeravat, kažem, zadovoljan sam i sa ovim jer konačno je to brzina kak spada, ak me kužiš...
Bookmarks