ATA je Advanced Technology Attachment standard razvijen 80-tih godina koji je dostigao vrhunac svog razvoja sa maksimalnom brzinom prijenosa podataka od 133MB/sec. Riječ je o paralelnom ATA uređaju. Ovo sucelje muce tehnoloski repovi dugi dvadesetak godina. Svako je novo PATA sucelje moralo biti kompatibilno s onim prije njega pa je to rezultiralo problemima kao sto je interferencija signala te terminacija napona.
SATA Serial Advanced Technology Attachment i dalje se u osnovi bazira na ATA standardu, ali ovdje je riječ o serijskoj inačici ATA uređaja. Omogućava veće brzine prijenosa podataka. Koristi nizi radni napon, ne stvara interferencije, ima manje vodova, te ima razne dodatne mogućnosti koje ATA standard nije imao.
Fizička razlika je vidljiva po različitim konektorima za napajanje i transfer podataka.
Ova matična ima dva ATA konektora, tako da se SATA disk na nju ne može spojiti. Čitao sam nešto o konektorima ATA -> SATA, ali nisam se sa njima susretao i ne znam da li postoje na našem tržištu.

Odgovori uz citat
. Znaci neman sanse za satu. Cuo sam i ja o tim konektorima, idem malo to potrazit.

Bookmarks