Za pocetak, zelio bih natuknuti samo par stvari za koje mislim da si ih propustio.
Ponajprije, s obzirom na cinjenicu da sam imao prilike vidjeti na sto u fotografiji ciljas, i kakve fotografije zelis fotografirati, smatram kako ce ti prelazak u SLR klasu osigurati sve ono sto do sada sa svojim ultra zoom primjerkom nisi mogao imati.
Nadalje, smatram kako bi ti u prvome planu pri odabiru nove opreme trebala biti optika, odnosno objektivi. Naime, losa optika na bilo kojemu od tri navedena modela aparata, nece zadovoljiti ono sto trazis.
Model 40D nasljednik je prilicna Canon - ovog promasaja, modela 30D. Taj aparat polucio je vrlo lose prodajne rezultate, premda sam model ne zasluzuje takav tretman kupaca. Nakon doticnoga modela (govorimo o onim vise pozicioniranim SLR primjercima) Canon izdaje 5D. Model koji, da se tako izrazim "puca visoko" ali u mnogim osvrtima biva prilicno prizemljen zbog izrazito visoke cijane. 40D je nesto sto pokusava pomiriti karakteristike dva prethodno navedena modela i biti konkurentniji cijenom. U odnosu na 400D ozbiljniji pristup izradi kucista, vece dimenzije i masa...prednosti svakako ima, ne zelim vec sad u detalje...razviti ce se vec ova rasprava
Smatram da je puno ozbiljniji takmac modelu 40D navedeni Nikon D80, iako onda govorimo ali onda govorimo i o nabavci Nikon kompatibilne opreme.
Opcenito, cinjenica, koliko nastavno na kupnju aparata mislite ulagati u opremu, vrlo utjece i na samo odluku o kupnji tijela. Premda Sigma i Tamron, razvijaju i izbacuju modele na trziste brze i masovnije nego ikad (i to za sve moguce i nemoguce mount - ove) optika maticnih proizvodjaca cesto je prvi izbor mnogih.
U slucaju, dakle, da zelite vise izdvajati za dodatnu opremu nakon kupnje tijela, savjetujem da se odlucite za Canon. Canon nudi siru i bogatiju gamu objektiva, po ipak povoljnijim cijenama od Nikon/Nikkor kombinacije (tu ne govorimo o zamjenskim proizvodjacima).
I za kraj jos jedna napomena...ne valja zaboraviti niti Olympus digitalne SLR sustave. Bez obzira na zaseban sustav, sve su cesca odluka fotografa amatera.

Kod gornjih dilema zanimaju me vaši opći dojmovi o ovim aparatima, a što se mene osobno tiče prije svega me interesira cb fotografija, pa da možda malo i na to obratite pozornost. Hvala svima unaprijed, shvatite me, nisu ovo lake odluke

.gif)

Bookmarks