Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14
    Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

O šumu na slici digitalnih aparata (moje viđenje)

Ovaj tekst pišem radi toga što sam htio ukazati na neke pogreške kod početnika i onih koji odlučuju koji aparat kupiti. Naime i ja sam jednom radio iste pogreške. No sada vidim da im nema svrhe niti cilja.
    Radi se o šumu koji je prisutan u određenoj mjeri kod svih digitalnih aparata.
    Kada kupujemo aparat gledamo na mnoge parametre uređaja, a među njima jedna od značajnih je i kvaliteta same slike. Šum postoji, on je neizbježan i treba ga imati što manje na slici. Velika većina noise reduction sustava ubija šum, ali ubija i detalje. Dakle trebate naći kompromis između oštrine slike i detalja na slici.
    Što je zapravo pogreška?
    Svi mi uzimamo sliku i pravimo njezine cropove u 100% veličini kako bi vidjeli koliko šuma ima. No pogreška je što šum tražimo. I onda smo razočarani. Realnost je sasvim drugačija. Ako uzmete u obzir da je slika proizvod aparata, onda se tako i ponašajte. Otiđite u radnju i razvijte slike. Šum će biti drastično manje izražen jer je ogromna slika (svi već danas imaju minimalno 5 MP) smanjena na 15*10 cm. To vam je isto kao da ste i odzumirali sliku na monitoru i divili se kako je oštra "onako malena".
    Ja sam kupio FZ50. Ako otiđete na Panasonicov forum svi pričaju o brdu šuma na ISO 100, i o užasno jakom noise reduction sustavu koji mrlja detalje. Slažem se, ima istine, Panasonic je daleko od bešumnog aparata ( a niti je takvim napravljen). No kada otiđem i razvijem sliku od 8.5 MP (u omjeru 1,5:1) u formatu 15*10 cm, dobijem kristal sliku, i vrlo oštru sliku. A to je ono upravo što svi mi i tražimo.
    Da ne bi bilo zabune, ne kažem ja da sada svi trebamo prihvatiti sve tipove šuma i brdo šuma na slici. Ne, zato imamo izbor aparata i proizvođača. Sa ovim tekstom vam želim skrenuti pažnju da sliku promatrate onakvom kakva će biti u konačnici, a ne da je stavite na monitor i kažete : ovo nije slika nego je šum.
    Isto tako niti svaki šum nije jednako vidljiv na slici, što svakako znaju i proizvođači. Stoga rade sliku na način da kada se smanji na 15*10 šum daje prividnu oštrinu, a ne gubitak detalja.
    Vid je lako zavarati, nemojmo ga varati još više 
    Zadnji uredio pepi_31 : 18-08-2007 u 15:16
    Camera Obscura - the best camera ever :)

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sve što si napisao stoji, ali što je sa onima koji nemaju namjeru izrađivati fotke nego ih koriste u 'elektronskom obliku'?

Moram priznati da sam očekivao neki savjet kako prilikom fotkanja suzbiti (bar malo) onu predodređenu količinu šuma.. Pogotovo kod kompaktnih digitalaca uz koje bi proizvođači trebali besplatno dijeliti software za manipulaciju zrnom Ako netko ima kakav savjet, rado ću poslušati.
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nisam namjerno htio pisati o tome kako suzbiti šum. Za to postoji brdo programa, ja ih osobno koristim sve manje, jer unatoč tome što smanje šum često "ispeglaju" fotku, pa je recimo lice "voštano i sjajno". Radije ostavim šum, ali onda i imam "ljudsko lice"
    A ako netko želi ostaviti sliku u elektronskom obliku neka to i napravi. To je već neka druga priča.

Banned
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ja mislim da si ti razočaran kvalitetom slika koju dobivaš..pa se na ovaj način opravdavaš...

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ima programa koji minimalno "mrljaju detalje" jer imaju dobre algoritme uzorkovanja i sasvim pristojno smanjuju šum.
    Na samim aparatima ne bih nikome preporučio korištenje integriranih sustava za smanjenje šuma...ako je moguće to se isključi.

Slike se dorađuju na kompu...to svi znaju.

Što se tiče izrade fotografija...hmm...to je po meni zastarilo. Bar kod mene.
    Imam tisuće i tisuće fotografija. to spržim na dvd i pregledamo ih na TV-u ili kompu. Gdje bih bio kad bih printao fotografije na onaj stari ušljivi 10x15 cm papir.
    Uvijek ako baš moram printam na 13x18 ali to je zaista jako rijetko jer nema smisla...pucam dosta fotografija pa je to neisplativo.
    Svi sada imaju bar DVD player koji otvara .jpg bar.

Šum je na svima aparatima izražen zbog nesavršenosti senzora.
    Kod DSLR aparata to je daaaaleeekooo manje izraženo.
    Kako i zašto ne bih sada ovdje jer mogu napisati referat o tome.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao kentor Pregledaj post
    ja mislim da si ti razočaran kvalitetom slika koju dobivaš..pa se na ovaj način opravdavaš...
    Tvoje pravo i tvoje mišljenje, samo ti želim da ti budeš "razočaran" kako sam i ja "razočaran".

Observeru, i ja imam mnoštvo slika, no to ne znači da one koje su mi posebno drage neću razviti kao običnu fotografiju. Malo je "zastarjelo tvoje razmišljanje" jer za prikazivati sliku na ekranu televizije ili na nekom LCD ili plazma ekranu ne trebaš niti mnogo MP-a, a niti neka kvaliteta. A o šumu ne moraš voditi brige jer se on ionako ne vidi. Digitalna fotografija je unijela promjenu jer se krati vrijeme od trenutka kada je slika napravljena dok je ne vidimo. Ali dio koji se odnosi na razvijanje u fotoradnji mislim da neće nikada umrijeti. Jer fotografija je na kraju krajeva dokument koji podsjeća.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ha gle. Shvaćam ja tebe. Shvaćam i što misliš kad kažeš za kvalitetu kod prikaza na TV-u i LCD-u...primjerice ja osobno imam qtek 9000 sa VGA ekranom i na njemu nosim mnogo fotografija koje volim sa vremena na vrijeme pokazati određenim ljudima. Može se komotno reći da nosim sa sobom cijeli obiteljski album i još mnogo toga. Stoga mi papirnata izdanja fotografija zaista ne trebaju i samo mi kupe prašinu. Na kraju, malo tko se često zaleti i pregleda te fotografije koje je isprintao.

A što se tiče šuma, ha gle...on se ne vidi kada sliku prikažeš na TV-u ili na LCD-u...sve dok ne koristiš zoom, zar ne. Ne gledaju ljudi fotografije preko DVD playera samo tako da ih puknu na ekran a da ne koriste druge funkcije.

Kod obrade isto tako...malo zoomiraš, malo prepravljaš...
    Pogotovo ako ti se ne svidi kako je kadrirano pa s odlučiš na lagano cropanje.
    Onda vidiš da te tu i tamo pokoji pixel bode u oko.

Tu određeni noise reduction programi pomažu dosta ako ih se zna koristiti. A za ono što se ne može ispraviti ha Bože moj...što je tu je.
    Nemojte se previše brinuti oko toga "šuma", kod komercijalnih aparata on će uvijek biti prisutan.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ti i ja smo "različiti" tipovi osoba. Kako sam rekao i ja imam brdo slika, ali ipka one najdraže razvijem: odem slikati nekog klinca, priredbu ili nešto i razvijem pokoju sliku: ne nosim sprave kako ih ti nosiš: a nešto moram pokazati. Isto tako tu i tamo prodam koju sliku: pa se zaradi koja kuna
    Ali nemoj misliti da sam sada nešto kontra tvoje izjave: ona itekako stoji: Htio sam odavno kupiti onaj LCD ektronski album

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Eto moram reci da se u potpunosti slazem s pepi_31, a pri tome nemam namjeru kontrirati observer-u. Isti tako imam brdo slika a najdraze razvijem. Na kraju krajeva fotografiju sam zavolio preko fotografije a ne monitora ili lcd-a. Najdraze su mi na zidu. Dakako da koristim i DVD za prikaz fotki, ma volim tehniku do jaja.
    Na kraju krajeva svima smeta taj ebeni shum...nekom vise, a nekom manje. meni osobno smeta ali ne u velikoj mjeri.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja sam gledao mnoštvo aparata i jako malo ih ima maleni šum. I oni su vrlo skupi (ima ih i normalnih po cijeni ali po ostalim karakteristima na zadovoljavaju moje potrebe).
    E sada kako nemam para kupiti vrlo skupi aparat (barem dok se ovaj ne otplati svojim radom) onda uzmeš ono što ima dobar odnos kvalitete fotke i šuma.
    Sljedeći aparat je definitivno DSLR i tu nema pogovora

No htio sam samo reći /skrenuti pažnju da seciranje šuma baš nema nekog prevelikog smisla ako ćete razvijati sličice 15*10. Ponekad taj šum daje i oštriju sliku (to sam se osobno uvjerio na jednom Canonu)
    Šum je tu, kako je i zrno na fotofilmu tu: pa se nitko radi toga ne uzbuđuje.
    Nemojte secirati slike: uživajte u njima i fotkajte sa dušom!

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    U potpunosti sam razumio sto si htio reci jos u prvom postu. a sto se tice aparata i to je vrlo jednostavno za razumjeti...koliko love, toliko glazbe..pa tko voli nek izvoli. DSLR je prava stvar, ali kad pomioslim na kupvinu objektiva i popratnih stvarcica onda mi shum uopce ne smeta .

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Slažem se sa tobom: kupovina objektiva i inih stvari je svakako bitna novčana stavka: ali što je tu je: ako to želiš onda to i platiš: ionako se svaki gušt plaća: pa tko voli neka izvoli

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pepi otvorio sam tvoju WWW stranicu, ima dobrih slikica

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Velike su rasprave i cjepidlačenje oko šuma, broja piksela, izrade ili ne fotki na papiru ....

Ovak. Moj stav i mišljenje.

Šum ima SVAKI aparat. Samo je pitanje koliko, ali isto tako koliko ga i tražimo. On je povezan sa veličinom senzora, temperaturom, i ono što zapravo malo ljudi je svjesno, rezolucijom. Zapravo veličina senzora u kombinaciji sa rezolucijom najviše utiče na šum (ako zanemarimo softverske manipulacije). Mali senzor sa puno pixela ima taj pixel jako mali i kada je malo svjetla, ono nema i neku površinu gdje bi se registriralo. Današnji kompakti su već svi preko 8Mpix, često 10Mpix i zadnji su 12Mpix. Sve to na senzoru 1/2.5" ili 1/2.7". To je senzorić od par milimetara. Tu je točka ispod 2pikometara, za razliku od, recimo, 6Mpix, APS-C veličine senzora (23x16mm) gdje je više od 8pikometara. Aparati od prije koju godinu su imali bolju sliku nego današnji. To možete vidjeti ovdje. Zato bih, da sada biram aparat odabrao onaj s manje pixela i većim optičkim zoomom.

Što se tiče izrade slika na papiru. Držanje slika u elektronskom obliku je jako zgodno. Pitanje je samo pouzdanosti i trajnosti. Većina drži slike na hardu, eventualno neki to i zaprže na CD/DVD. Posebice mlađi naraštaji. I onda nešto krepa. Adio sve slike. A čak i da imaš kopiju na CD/DVD, po Murphyju baš taj koji ti treba će biti izgreban ili će ti pasti na pod kada ga vadiš iz kutije. Opekao sam se jednom i od onda pušem na hladno. Osnovni pristup je da one fotke koje bi htio da mi i unuci vide, idu u foto studio, na foto papir (ne vjerujem ispisu na printerima glede trajnosti ispisa). Sve ostale idu prvo iz aparata (copy) na disk, pa onda opet copy na fizički drugi disk i tek se onda briše kartica (uvijek format na aparatu). Nakon toga slijedi prženje na CD i tek onda selekcija što će ostati na disku do daljnjega, pa selekcija za ispis. U prosjeku na svakih 1500 odškljicanih ide 40 slika na papir (za jedan albumčić).

Linkove ću postaviti kasnije, jer je trenutno server pao
    Zadnji uredio zbozic : 31-08-2007 u 09:47
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Popusti za gotovinu pri kupnji digitalnih fotoaparata?
    By franky in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 08-07-2007, 13:50
  2. Set leća za kameru PDA / GSM aparata
    By The Doctor in forum Općenito
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 13-02-2006, 23:43
  3. Odgovora: 4
    Posljednji post: 29-04-2005, 01:36

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme