trebao bi moci... stavi cd od XP-a, u biosu stavi da boota s cd/dvd-a i onda odaberes kad dodje do instalacije da instalira XP na neku drugu particiju (vjerojatno d: zato sto je (pretpostavljam) vista na c![]()
Dobio sam novi laptop na kojem je instalirana Vista.
Dali ja mogu instalirati i XP (da mogu oba OS-a koristit) a da ne brisem vistu???
Molio bih vas ako netko zna kako da javi.
trebao bi moci... stavi cd od XP-a, u biosu stavi da boota s cd/dvd-a i onda odaberes kad dodje do instalacije da instalira XP na neku drugu particiju (vjerojatno d: zato sto je (pretpostavljam) vista na c![]()
"...I kad nemas nista, imas oci za plakanje..."
mislim da mozesna drugu particiju instaliras XP i imat ces dualboot...ja sam imala XP instaliran i onda sam stavila vistu na drugu particiju i sve je normalno funkcioniralo
ne znam zasto ne bi i obrnuto...
Toše hajde da napravimo zvjezdano nebo...budi najsjajnija zvijezda na njemu a ja ću biti tvoj odsjaj u jezeru suza!
R.I.P.-16.10.2007.
...ili virtualiziraj tj emuliraj XP ako nemaš dodatnu particiju ili ti se ne da zezati s tim...
Nabavi si negdje VMware Workstation (ima toga na netu sa serial/crack-om) instaliraj ga i pokreni - dalje te on vodi - naravno treba ti i instalacija XP-a...
Po meni ovo je zakon jer prebaciješ stvari sa jednog OS-a na drugi samo povlačenjem...
možeš kako društvo veli,imam vistu na c i stavio xp na drugu particiju i kod bootanja riješi ovime
http://www.vistabootpro.org/
za nas koji nismo experti ovo mi se čini najjednostavnije![]()
Mi6 Black
Ali ja imam samo jednu particiju na kojoj je vista, a nebi se htjeo zezat sa Partition magicom i slicnim alatima zato sto imam losa iskustva...
@ dmi - kako se to virtualizira XP??? Sta je to uopce???
...u biti u tvom slučaju bi prvo pokrenuo komp - podigla bi se Vista - onda pokretanjem VMware Workstation - prebaciješ se u neku vrstu virtualnog računala na kojem je instaliran XP (po pokretanju VW i odabirom OS-a - da možeš ih naslagati koliko hočeš zajedno sa Linux distribucijama i inim stvarima - prelaziš na korištanje tog virtualnog računala)...
Na ovaj način dobiješ neku vrstu računala na računalu...
Pri instalaciji samo treba voditi računa o količini virtualnog RAM-a (ipak se dio procesa Viste vrte na istom kompu)...
I da kod virtualizacije ti je virtualni stroj kao novo računalo - znači trebaju mu svi programi koje misliš koristiti i naravno zaštita AV te FW -u biti sve...
Više na linku:
http://www.vmware.com/products/ws/
...naravno ako ti treba cjeli program za linkove se čujemo preko PM-a...
VmWare se koristi više u svrhe testiranja nego real life primjene. jer nemožeš očekivati od njega potpunu funkcionalnost kao sistema instaliranog izvan VM-a. ima pomaka glede primjene virtualizacije, ali to je več druga priča.
ako si več krenuo u virtualne vode, imaš i alternativu u VirtualPC-u, tj. alatu kojeg sada razvija Microsoft, vrlo je jednostavan i besplatan.
daleko najbolje riješenje je izbrisati vistu, napraviti particije, instalirati xp, zatim vistu i to je to.
...stvar kod Virtual PC-a je taj što u konačnici ne podržava USB stickove i dobar dio periferije...
Sve je pitanje za što ti treba XP...
A slusajte ovo.
Imate linux koji je posve siguran od svih virusa, spama i onih windows sranja (nestabilnost, pusti procesi...). Zatim pomocu VMware virtualizirate windows (samo zbog nekih programa i slicno, iako skoro sve ima na linuxu) i imate killer mašin
Ovo je malo off ali ovo je zakon
znam da i linux ima nekih gresaka danas ali kad se isprobaju razlicite distribucije i kad se nađe ono najidealnije za određenog korisnika sve radi OK.
A da ne govorim da su te greske zanemarive prema onima windowsovim i sve se daju rijesiti. I ako ti komp ne sluzi za zabavu tipa igranje 100 na sat onda je tu linux car
naravno, to potpisujem, samo kazem da ni linux nije postedjen gamadi i idealan, al se slazem da je to zanemarivo naspram widowsa.
Odlucio sam sa partition magicom podjelit pariciju i na jednu Vistu, a na drugu xp.
Sad me zanima dali s emoze napraviti da instaliram neki program i da ga mgu koristiti i na XP i Vista, znaci da nemoram na svaki OS posebno instalirat???
Kad budem palio racunalo oce li mi se automatski kod prvog paljenja ponudit mogucnost biranja OS-a ili moram nesto napmjestit???
trebao bi ti automatski ponuditi biranje OSa![]()
Toše hajde da napravimo zvjezdano nebo...budi najsjajnija zvijezda na njemu a ja ću biti tvoj odsjaj u jezeru suza!
R.I.P.-16.10.2007.
Za što ti uopće treba XP? Ako ti je laptop došao s Vistom, sigurno ima sve drivere koji trebaju i sve je dobro podešeno, pa ako nemaš neki program koji baš traži XP i ne radi s Vistom, nema razloga dodatno instalirati XP.
Govorim iz iskustva, isto imam laptop s Vistom, i nemam nikakvih problema, svi programi koje sam probao rade, čak i oni stariji.
Ja sam upravo napravio jos jednu particiju i htjeo na nju instalirat XP, no kad bootam sa cd-a i ocu instalirat javi mi poruku da nemam hard disk u kompu te da provjerim jel dobro spojen, a Vistu normalno boota i na visti imam tu particiju.
Zna li netko u cemu je problem???
Vjerojatno je u laptopu SATA disk, a Windows XP nema driver na instalacijskom CD-u za SATA kontroler.
Rješenje:
1. ako laptop ima floppy disk snimiti driver na njega i ubaciti ga prilikom instalacije (malo vjerojatno ako je noviji laptop)
2. ako u BIOSu od laptopa ima opcija da detektira SATA disk kao PATA uključiti to (isto tako malo vjerojatno, to imaju samo BIOSi od običnih kompova)
3. napraviti novi instalacijski CD za Windows XP s potrebnim driverom
Program za integriranje drivera na instalacijski CD: http://www.nliteos.com/
I ne trebaju driveri za hard, nego za kontroler. Pogledaj na Visti u Device manageru koji kontroler imaš pa za njega potraži na netu. Ako imaš laptop neke poznatije firme (HP, IBM, ...) vjerojatno ga možeš naći na njihovim support stranicama.
Ja fakat nemogu naci drajvere.
Molio bih vas ako netko moze da mi nadje.
Ja sam nasao nesto (neki .exe fajl) koji trebam instalirati , ali to nije to, meni treba nekakav .OEM i .INF fajl.
Molim vas ako mozete da mi nadjete treba mi to hitno.
Znaci hard je Hitachi 160 GB SATA, a kontroler Intel ICH8M SATA AHCI Controller.
Taj .exe fajl je upravo ono što ti treba. Treba ga samo pokrenuti iz command prompta ovako: "iata75_enu.exe -a -pc:\intel" i onda ćeš u direktoriju c:\intel\Drivers dobiti te .oem i .inf fajlove koji ti trebaju.
Uostalom sve to piše u readme fajlu na intelovim stranicama.![]()
Bookmarks