bolesno svaaka čast
daj još fotki molim te!
Ako moderatori smatraju da je ovo krivo mjesto za ovaj thread nega ga prebace gdje žele (ovo je ipak neka vrsta savjeta)
Razmišljao sam kako napraviti makro leću za moj Panasonic FZ50. Nakon dosta razmišljanja i pokusa utvrdio sam da je objektiv dalekozora idealna stvar za to.
Odmah da kažem da morate slikati sa stativa i da bi bilo jako poželjno da aparat ima manualni fokus. Isto tako sama konstrukcija je jako ružna i nije za javnostali radi svoj posao.
Dakle uzmete objektiv od dalekozora, naštelite ga na sredinu, postavite zoom na maximum seloteipom zaljepite leću.
Snimanje vršite tako da na displeju dobijete poprilično oštru sliku koju onda dodatno zumirate sa manulanim ringom jer sam primjetio izuzetno malenu dubinsku oštrinu. I naravno F postavite na najmanje 9 ili više.
Evo kako to izgleda
Rezultat
![]()
Zadnji uredio pepi_31 : 14-06-2007 u 09:02
Camera Obscura - the best camera ever :)
bolesno svaaka čast
daj još fotki molim te!
Seriously?
Vjerujem da si mislio "sa stativa"?!
Prebacio sam ovo u opremu za digitalne foto aparate...nekako mi ipak na opremu lici
Majstor si...nema sto, svaka cast, finalni proizvod je diosta gadan do zla boga, ali ako daje zeljene rezultate i sluzi svrsi...koga briga.
Zao mi je sto nemam objektiv, namjenjen bas za macro fotografitanja, koji sam osobno slozio od tri objektiva i upotrebljavao uz razne adaptere (koje mi je izradjivao jedan vodoinstalater od plasticnih cijevi) na filmasima (Praktika i Nikon FM2 i F90).
Davao je odlicne rezultate a bio je sastavljen od mahom najjeftinijih Zarl Zeiss objektiva koji su dolazili uz Praktike i jednoga Nikorra.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Hvala što si primijetio grešku, ispravio sam je
Da, ideja mi je pala na pamet, a sada ćemo žrtvovati jednu leću ili možda čak i drugu dok ne dobijemo koji je minimum potreban za uspješno a i sigurno fotkanje.
A onda ću napraviti nekakav adapter i stvar riješena. Inače leća je iz dalekozora 7*50 (koštao je nekih 100 kuna u nekoj prodavaonici igračaka, marke koju nikada nisam čuo, ali je leća staklena i ima anti refleksivni premaz.
Sve u svemu i više nego li uspješan eksperiment![]()
Evo još parnovih
![]()
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Pepi svaka čast, ovo se rijetko viđa.
Rezultati su odlični.
Sama konstrukcija tako smontirana nije baš za "javnu uporabu"ali odlično služi svrsi...podsjeća me na moje eksperimentiranje sa bljeskalicom, pravljenje bouncera od kartona itd.
Svaka čast, samo nastavi tako.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Dugo vremena sam šutio ali sada sam usavršio leću do neke krajnje granice i ne vjerujem da će pomaka biti. Stoga predstavljam zadnje rezultate. Sada još da uhvatim priliku da pu prirodu: uvijek ima buba i mravi raspoloženih za fotkanje
Dotad, uživajte
![]()
Zadnji uredio pepi_31 : 13-09-2007 u 23:29
Bookmarks