Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17
    Pravi forumaš
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    nokia 5300
    Operater
    t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

fuji finepix s5700

upravo naletih na ovu kameru i u ovom trenutku sam skoro siguran da ću je naručit od bratića iz njemačke da mi ju dofura. nema puno podataka o njoj, osim da je nasljednik od s5600 i manji brat od 6500, al ima nešto što ova dva nemaju, naime stabilizator slike. naletio sam na nekoj francuskoj stranici na usporedbu s olympusom sp550 i kolko sam uspio razumjet (a francuski jako slabo znam), olympus pobjeđuje po opremljenosti (ima 18x zoom, fuji 10x), no fuji ga navodno dere u kvaliteti slika, a to se i vidi na usporednom testu fotografija.
    sad me zanima vaš (prvenstveno bimbijev) savjet, i ako možda uočite nešto u specifikacijama što ja nisam a moglo bi bit problematično (http://www.fujifilm.com/products/dig...00/index.html). da, cijena je ono što me doista i privuklo: 200 eura, a to je duplo jeftinije od olympusa.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao ajvl Pregledaj post
    upravo naletih na ovu kameru i u ovom trenutku sam skoro siguran da ću je naručit od bratića iz njemačke da mi ju dofura. nema puno podataka o njoj, osim da je nasljednik od s5600 i manji brat od 6500, al ima nešto što ova dva nemaju, naime stabilizator slike. naletio sam na nekoj francuskoj stranici na usporedbu s olympusom sp550 i kolko sam uspio razumjet (a francuski jako slabo znam), olympus pobjeđuje po opremljenosti (ima 18x zoom, fuji 10x), no fuji ga navodno dere u kvaliteti slika, a to se i vidi na usporednom testu fotografija.
    sad me zanima vaš (prvenstveno bimbijev) savjet, i ako možda uočite nešto u specifikacijama što ja nisam a moglo bi bit problematično (http://www.fujifilm.com/products/digital/lineup/s5700/index.html). da, cijena je ono što me doista i privuklo: 200 eura, a to je duplo jeftinije od olympusa.
    Ponajprije, Fuji S5700 nema sustav stabilizacije slike (IS sustav).

S5700 ima nesto sti se zove IS mode. Dakle, prilikom fotografiranja, korisnik moze birati izmedju vise predefiniranih modova fotografiranja. Takva ponuda vlada, danas, na svakome digitalnome foto aparatu. Tako mozete birati obicno izmedju portrait moda, landscape moda, night moda... Kod Fuji S5700 mozete izabrati i Image stabilization mode. To je mod u kojemu su postavke fotografiranja podesene tako da maksimalno anuliraju mogucnost pomaka aparata (odnosno vasega tijela neposredno) prilikom fotografiranja. Dakle, u tome modu je otvor blende podesen na sto manju mogucu vrijednost (sto manji f broj), a ekspozicija je najkraca moguca.

Ovakvo "software" rijesenje IS sustava nije niti do koljena pravim mehanickim IS sustavima koji se ugradjuju u optiku ili na podnozje chipova kod dogotalnih foto aparata koji su njime opremljeni.

Ostalo bi trebalo biti vrlo zadovoljavajuce. Naime S5700 je nasljednik hvaljenoga i nagradjivanoga modela S5600, koji je proslavljen mnogim nagradama i priznanjima (cak je proglasen i digitalnim foto aparatom godine u ultra zoom range - u). S5700 se bazira na platformi i ideju S5600 modela, sa nekim poboljsanjima. Naime, nacinjeni su zahvati na samome dizajnu i ergonomiji aparata, tako da ime nesto kvalitetnije uzveden grip, koji odaje bolji i postojaniji dojam. Sam senzor je veci i podrzava veci ISO raspon od onoga koji se ugradjivao u S5600. Veci i rezolucijom bolji display, takodjer je jedan od karakteristika kojom se Fuji nada privuci korisnike svoje S seriji da prijedju na S5700.

Ipak, koliko sam imao prilike procitati u nekom stranim casopisima, podosta se recenzenata zalilo na velike kolicine kromatskih aberacija, pogotovo na vrijednostima optickoga zooma 5x +. Zamjerali su mu i nedostatak sirovoga formata, sa kojim je prethodnik S5600 bio opremljen.

Kakav sam ja dojam stekao...sasvim pristojam model. S obzirom na svoju cijenu, vjerujem da ce se dobro plasirati na trzistu.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Registered User Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    Realme GT 5G 12/256 GB
    Operater
    Svi
    Bodovi
    20.013
    Nivo
    34
    Bodovi: 20.013, Nivo: 34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Imam S5600.

Letimicno sam "preletio" specifikacije S5700 modela.
    Sto se mene tice, S5700 nisu ni trebali proizvoditi jer nema gotovo nista sto bi se moglo nazvati bitnim unapredjenjem u odnosu na prethodnika.

Pohvalno je sto su se napokon sjetili da se slike mogu spremati i na ponesto drugo osim "jeftine" xD kartice.

Zamjerke koje ja imam na svoj S5600 su uglavnom softverske prirode. U Fujifilmu, medjutim, ne osjecaju potrebu da bi mogli napraviti firmware update za njega. Zato je tu S5700.

Vise vrijednosti ISO-a zaboravi. To je apsolutno neupotrebljivo. Rekao bih da je maximum maximuma sto se upotrebljivosti tice na ovim aparatima ISO 800.

(Mehanicka) stabilizacija slike definitivno bi pomogla. Iako, mislim da bi se i softverski dalo nesto napraviti kad bi, jasno, postojao drugi firmware osim v1.0 (nadam se da ce situacija s S5700 na tom polju biti bolja).

Ovo za izostanak podrske za snimanje u RAW-u na S5700 nisam znao, ali ako je istina, onda je to poveci korak unatrag jer je to jedini nacin da se isprave neke softverske pogreske (npr. agresivno "peglanje" suma, bar na mom modelu).

Ukratko, S5700 je sitna nadogradnja S5600 modela pa cu ukratko napisati s cim sam zadovoljan na S5600, a s cim nisam:

+ izuzetna kvaliteta izrade, cvrstoca i konstrukcija kucista, koristeni materijali, zasticen objektiv, SLR-like dizajn
    + izuzetno brz, brzo fokusiranje i kratak shot to shot i power on to shot delay.
    + dugo trajanje baterija (4xAA)
    + vrlo dobre fotografije u dobrim svjetlosnim uvjetima
    + podrska za RAW
    + solidan eyefinder (tj. koristeni lcd), vanjski lcd malo losiji.
    + solidan dinamicki raspon (s obzirom na klasu aparata/objektiva)
    + povoljna cijena (u vrijeme kad sam ja kupovao, jasno :-))

- aparat je povelik (ako to smeta)
    - nelogican softver (puno "klikanja" kroz menije zbog ponegdje cudnog rasporeda funkcija u meniju)
    - F broj (otvor blende) mogao bi imati i veci raspon
    - u slabijim svjetlosnim uvjetima automatske postavke losije odrade posao - potrebno mukotrpno namjestanje manualnih postavki za optimalne rezultate + stativ; tako ostvaren konacni rezultat je dobar.
    - blitz nedovoljno snazan
    - manualno fokusiranje lose odradjeno (zbog loseg softvera...)
    - macro bi mogao biti bolji (minimum je, mislim, 10 cm od objekta)
    - standardne kromatske aberacije (opet s obzirom na klasu aparata/objektiva)
    - povremeno "sprzi" svjetlije dijelove kadra (takodjer standardno)
    - agresivan noise reduction (nekom plus, meni je to minus)
    - izostanak mehanicke stabilizacije
    - koristi iskljucivo xD kartice
    - siroki kut (ekv. 38 mm - ipak, vecina ultrazoom aparata polazi od 35-38 mm)

Dosta ovih minusa se moze ispraviti novom revizijom firmwarea (koja se, medjutim, vjerojatno nikad nece pojaviti).

Sad pogledaj sto je od ovih minusa u S5700 ispravljeno i to je to.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    nokia 5300
    Operater
    t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala na opširnim postovima i vrlo dobrim odgovorima. sad me opet dosta razočaralo ne postojanje OIS-a i ne kužim zašto naglašavaju tu stabilizaciju vezanu oz ovaj fotić na sav glas kad postoje bolje i naprednije stvari od toga i još su me uspjeli zbunit jer reko ne mora se to svugdi zvat optički stabilizator ko kod recimo panasonica, a na kraju se ispostavilo da ipak to nije to. druga stvar, koja me još više nervira je ta, da je fotić od jučer do danas kod amazona poskupio s 201 na 230 eura iz koznakojih razloga!

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    Realme GT 5G 12/256 GB
    Operater
    Svi
    Bodovi
    20.013
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala na opširnim postovima i vrlo dobrim odgovorima. sad me opet dosta razočaralo ne postojanje OIS-a i ne kužim zašto naglašavaju tu stabilizaciju vezanu oz ovaj fotić na sav glas kad postoje bolje i naprednije stvari od toga i još su me uspjeli zbunit jer reko ne mora se to svugdi zvat optički stabilizator ko kod recimo panasonica, a na kraju se ispostavilo da ipak to nije to. druga stvar, koja me još više nervira je ta, da je fotić od jučer do danas kod amazona poskupio s 201 na 230 eura iz koznakojih razloga!
    Marketing... a stvarni OIS kosta. Zato se gura ovaj "softverski" oblik stabilizacije kao neka satro alternativa pod raznim nazivima, ovisno o proizvodjacu. Na kraju, svi ce prije ili kasnije imati OIS kao dio "standardne opreme". Fujifilm ce, eto, OIS uvesti u svoju ultrazoom kategoriju aparata medju posljednjima...

Ovo sto ima taj "lazni OIS" je samo odredjena kombinacija postavki brzine zatvaraca, otvora blende i narocito iso vrijednosti koja omogucava dobivanje dovoljno "osvijetljenih" fotografija u losim svjetlosnim uvjetima i to "iz ruke"
    (prelistaj neku knjigu o osnovama fotografije ako ti nista nije jasno).

Naravno, to se ne moze postici na toj velici senzora bez drasticnog povecanja suma, tj. pada kvalitete fotografije. Tako da, na kraju, sve se svodi na kompromis koji mozes proizvesti i sam rucnim igranjem s postavkama. Samo, eto, to umjesto tebe obavlja taj "specijalni" OIS mod.

A savjetujem ti da ne gledas cijene na tim mjestima, samo ces se izivcirati (kao sto vec jesi ). Naime, jamstvo je ipak garancija, i obratno.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    nokia 5300
    Operater
    t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao FlowBlow Pregledaj post
    Ovo sto ima taj "lazni OIS" je samo odredjena kombinacija postavki brzine zatvaraca, otvora blende i narocito iso vrijednosti koja omogucava dobivanje dovoljno "osvijetljenih" fotografija u losim svjetlosnim uvjetima i to "iz ruke"
    (prelistaj neku knjigu o osnovama fotografije ako ti nista nije jasno).
    shvaćam razliku između ovoga i pravog ois-a, zato ovo ni ne smatram u konačnici nečim hvalevrijednim, jer uvijek možeš i sam stavit na shutter priority, veliki iso i uz malo sreće da ti ne zadrhti previše ruka dobit vjerojatno isti rezultat. a pošto imam iskustva s fotićem koji nema stabilizator, onda mi je jedan od prioriteta da ima upravo to, jer sam iskusio kolko je razočaranje kad misliš da si snimio solidne fotke, a onda dođeš doma i vidiš da su sve mutne jer nije bilo dovoljno svjetla, jer ruke nisu bile mirne, jer je okidao užasno sporo...

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    Realme GT 5G 12/256 GB
    Operater
    Svi
    Bodovi
    20.013
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    shvaćam razliku između ovoga i pravog ois-a, zato ovo ni ne smatram u konačnici nečim hvalevrijednim, jer uvijek možeš i sam stavit na shutter priority, veliki iso i uz malo sreće da ti ne zadrhti previše ruka dobit vjerojatno isti rezultat. a pošto imam iskustva s fotićem koji nema stabilizator, onda mi je jedan od prioriteta da ima upravo to, jer sam iskusio kolko je razočaranje kad misliš da si snimio solidne fotke, a onda dođeš doma i vidiš da su sve mutne jer nije bilo dovoljno svjetla, jer ruke nisu bile mirne, jer je okidao užasno sporo...
    Onda ovaj S5700 svakako otpada... Iako ni taj OIS nije cudo koje moze izvuci svaku fotografiju. Mada u predvecerje (s kojim se moj S5600 muci), dobro bi dosao.

Uzmi u obzir da OIS takodjer djeluje negativno na trajanje baterija.

I ovi ostali modeli s OIS-om imaju milion drugih nedostataka.

Razmotri Panasonicove modele (FZx serija - najefektniji OIS, odlican Leica objektiv, ali "sumovite" fotografije), Canonove Sx (mozda najsigurnija kupnja, ali i najskuplja, a cujem da je S3 vec tesko pronaci novog) i Sonyjeve (Hx serija).
    Olympus SP-550 navodno je razocarao, a stariji SP-510 nema OIS.
    Tu je jos i Panasonic TZ3 koji je kompaktnija/jeftinija varijanta FZ serije.

U svakom slucaju, tezak izbor.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    nokia 5300
    Operater
    t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    upoznat sam sa svime ovime i, pošto za skuplje opcije ionako nemam para, a imao sam prilike upoznati se s panasonicom fz7 i bio oduševljen njime usprkos šumu, koji ipak nije u tolikoj mjeri izražen kolko ga prati negativna reputacija i koji mi se definitivno čini kao manje zlo u usporedbi s mutnim slikama, budući da ipak ne namjeravam radit velike printove, postere il nešto slično (EDIT: tu sad fali ostatak rečenice u kojem bi trebo napisat kak ću uzet njega, al neću iz nekih svojih osobnih (emocionalnih) razloga). gledao sam već i tz1 (2, 3), ni on mi se ne čini loš. e sad, savršeni fotić očito nebum našo, a da takav još bude i prihvatljive cijene je čista iluzija. s druge strane nisam ni ja neki profić, jednostavno me zanima fotografija i volio bih imat fotić na kojem ću nešto naučit, isprobat, pa onda jednog dana uzet slr i znat ga "primit u ruke". po svemu sudeći morat ću još malo promislit pa se onda upustit u kupnju. da nisam perfekcionist kakav jesam, vjerojatno bi već kupio nešto (naravno, i da imam više para, a ne da tražim nemoguće za 2000 kn), ovako stalno dvojim, razmišljam, al sam s druge strane i dosta naučio u zadnje vrijeme, pa ću na kraju pokušat složit neku računicu sam sa sobom.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Namjeravam kupiti S5700 pa me zanima dali netko ima iskustva s korištenjem ovog fotoaparata. Posebno me zanima dali postoji razlika u brzini snimanja na karticu između xD i SD kartica…
    Fotoaparat bih nosio sa sobom na planinarenje te na koncerte, a glavni razlog zašto razmišljam o ovom modelu su manualne kontrole(amater sam koji bi htio naučiti malo više o fotografiranju), relativno male dimenzije za ultrazoom te cijena…

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    nokia 5300
    Operater
    t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao stas Pregledaj post
    Namjeravam kupiti S5700 pa me zanima dali netko ima iskustva s korištenjem ovog fotoaparata. Posebno me zanima dali postoji razlika u brzini snimanja na karticu između xD i SD kartica…
    Fotoaparat bih nosio sa sobom na planinarenje te na koncerte, a glavni razlog zašto razmišljam o ovom modelu su manualne kontrole(amater sam koji bi htio naučiti malo više o fotografiranju), relativno male dimenzije za ultrazoom te cijena…
    ne bih reko da ima neka bitna razlika, sve to ide jako brzo.
    ja sam na kraju kupio s5600 i jako sam zadovoljan njime. za to što trebaš je i više nego dobar, a pogotovo za učenje, zbog čega sam i ja svoj kupio i uživam u njemu.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na odgovoru, danas sam naručio s57000 u kombinaciji s SD karticama…
    Dvoumio sam se između nje, panasonica dmc-fz8, sony dsc-h7 i olympusa sp550 ali sam zaključio da nema smisla potrošiti 500 eura na fotoaparat i opremu kad S5700 zadovoljava sve moje potrebe za cijenu od nekih 270 eura(s dvije 1gb SD kartice, punjačem i dva kompleta baterija)…
    Zadnji uredio stas : 08-08-2007 u 16:23

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    nokia 5300
    Operater
    t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pametno
    bilo bi super kad bi napiso neki reviewčić kad ga dobiješ i stavio par slika, da vidim šta je bolje/lošije neg na 5600.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    S5700 je stigao ovaj vikend pa evo prvih dojmova:

- fotoaparat je dosta kompaktan i relativno lagan ali je ergonomija odlična i fotoaparat jako dobro leži u ruci…
    - kvaliteta izrade je vrlo solidna, plastika je vrlo kvalitetna
    - LCD ekran od 2.5'' je odličan, slika je oštra i čitljiva
    - kontrole su poprilično intuitivno smještene, meniji su logični i jednostavni za korištenje…
    - vrijeme trajanja baterija je odlično…

Fotoaparat sam za sada koristio samo sa automatskim postavkama, kvaliteta slike je vrlo dobra(pogotovo u usporedbi s Benq-ovim kompaktom koji sam imao do sad), jedini nedostatak je duže vrijeme fokusiranja kod slabijeg osvjetljenja i dosta slab blic…

S obzirom na cijenu S5700 me vrlo pozitivno iznenadio, kad ulovim malo više vremena da se poigram s manualnim postavkama probat ću napisati detaljniji review i postati par slika (ovaj vikend sam većinom slikao pijano društvo na koncertu tako da slike nisu za postanje:-))

Forumaš sa iskustvom Postignuća:

Datum registracije
    Nov 2006
    Mobitel
    E51
    Operater
    le VIP
    Bodovi
    10.887
    Nivo
    25
    Bodovi: 10.887, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    jer ima par fotke da se vide ????
    mene isto zanima,imam 5600 i hteo bi malo vidjet razliku u slikama...

Moj stari nick je bio: nokman

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo par slika:

Forumaš sa iskustvom Postignuća:

Datum registracije
    Nov 2006
    Mobitel
    E51
    Operater
    le VIP
    Bodovi
    10.887
    Nivo
    25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    slike su u "normalnom" dosta dobre...po meni se splati kameu za te novce kupit...jedino "makro" slika nije mi dosta ostra,ali u obliku da nije bas nekakvi objektiv,je i ta fotka za "dosta" prihvacena..
    Moj stari nick je bio: nokman

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao nokman Pregledaj post
    slike su u "normalnom" dosta dobre...po meni se splati kameu za te novce kupit...jedino "makro" slika nije mi dosta ostra,ali u obliku da nije bas nekakvi objektiv,je i ta fotka za "dosta" prihvacena..
    "Makro" je okinut u auto umjesto makro modu, a oštrina je više moj problem nego problem foticha (godišnji, feša manje više svaki dan = trešnja ruku)...

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. FUJI FinePix S6500fd Zoom vs. Cannon Powershot S3 IS
    By esential in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 09-04-2007, 23:19
  2. PanasonicDMC-FZ5EG-S ili Fuji FinePix S5600
    By dac 1 in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 06-08-2006, 15:26
  3. Problemi s Fuji digitalcima (Fuji S2Pro , Finepix A303, F410 i F700)
    By cook22 in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 05-10-2005, 10:50
  4. Fuji Finepix S5000 vs Olympus C750
    By marijo in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 16
    Posljednji post: 22-03-2004, 23:13

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke