To bi ti trebao moci napraviti svaki elektricar a uz malo dobre volje i ti sam samo moras pazit da dok radis sa zicama da te netko ne nazove jer te moze malo stresti..![]()
Znači ovako! Slučajno sam pokupio "žnjoru" od telefona - tj. od onoga kabela s kojim je spojen telefon, dok je telefon bio u drugoj sobi i iz zida sam ištekao cijelu napravu - znači konektore koji su u zidu!
E, sada me zanima, koga moram zvati i preporučite mi nekoga iz Rijeke tko to može napraviti, znači ponovno pospajati konektore koji su u zidu, jer je pola "žičica" popucalo!
Unaprijed hvala!
To bi ti trebao moci napraviti svaki elektricar a uz malo dobre volje i ti sam samo moras pazit da dok radis sa zicama da te netko ne nazove jer te moze malo stresti..![]()
ma to nije ništ teško ...a kaj se tiče struje ..ona je max. 5mA tak da ti ništ nemože bit!
Bilo kojeg muskarca koji drzi do sebe.
Ne sramoti nam rod ovakvim pitanjima! Da elektricara... lol
ako slucajno spojim krivo, što se može desiti?
e, sad, imam ja neki mini-telefon sa crvenim LED-osvjetljenjem (LED-ica = 3V) i ja sam stavio plave i sad je to sve puno ljepše
Sad mi nije jasno - kako samo 2 žice daju telefonski "kontakt" i napon?
samo su 2 žice spojene! Ima li neka dodatna baterija ili neki vrag?
ako nema - pa onda mogu imati besplatnu struju od 3V ili? Kako se onda ta struja naplacuje?
Hvala!
Ne možeš krivo spojiti. A za ovo drugo pitanje, nema dodatne baterije i ne možeš imati besplatnu struju. A odgovor zašto i kako malo je predug, ali ako te baš zanima, reci pa ću onda pisati.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Skraćena verzija bi bila:
Telefonska linija ima napon oko 40 V. Kad dineš slušalicu, telefon povuće struju i napon pade na par volti, to je centrali indikacija da si dignuo slušalicu. Postoji mala struja koju možeš vući bez da centrala detektira dizanje slušalice, ali je jako mala i gotovo beskorisna. Ako vućeš veću struju, nakon nekog vremena, kako nisi nikoga nazvao, centrala misli da je došlo da kvara na liniji i isključuje napon.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Kad spajas te zice,i da pogrijesis nece nista izgorit. Stavis slusalicu na uho i kombiniras dok ne proradi. U vecini slucajeva,samo dvije zice igraju ulogu,a boje zica ne govore nista (bar kod nas) jer nikad neznas sta su oni spajali po njihovim ormaricima...
...ili jednostavno prijavi kvar i dođu ti monteri a ti onda sve svali na susjedovog cucka...
Zadnji uredio dmi : 25-05-2007 u 02:02.
Bookmarks