u svakom slučaju čes sad majstora manje platit nego ljeti kad je gužva.... a što se tiće akcija...to sve osvisi o proizvođačima...ima i zimi i ljeti....
Kad bi bilo najisplativije kupiti klimu (pošto se bliži ljeto) pa si već razmišljam upecati neku![]()
E sad, sad imam lovu, dal da kupim sad ili da pričekam sezonu jer možda budu neki popusti...
Razmišljao sam si uzeti neku do 2k kuna max
Unaprijed hvala na savjetima![]()
http://www.justbeonline.net @ web katalog
jel bitno??!?
u svakom slučaju čes sad majstora manje platit nego ljeti kad je gužva.... a što se tiće akcija...to sve osvisi o proizvođačima...ima i zimi i ljeti....
After all...
bolje sada, sto prije.
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
Gle nebudeš pogriješio niti da ju sada kupiš niti da ju kupiš za par mjeseci jel klime više nisu skupe ko prije,a još kada bi ju znal i sam ugraditi,dosta bi ionda uštedil.
tuborg green(zajg) The lord of the drinks!!!
pa logično bi bilo sad bože
Seriously?
nece majstora manje platit, nego ce mu majstor priej doc na vrata (vjerovatno kroz dan-dva, a u sezoni se ceka i po 2-3 tjedna
tesko da sam moze ugradit klimu. jedino ako ima prikladan alat, jer nemoze svaki kucni majstor koji ima doma busilicu i sarafciger montirat klimu (ne kazem da je puno komplicirano, al nije standardni alat)
btw. bolje ti je uzet (tj. ugradit) preko jeseni ili proljeca, jer onda je montazerima manja guzva i prije ce ti bit montirano.
kekec_kompleks:: A ti si ka ono....luđa ekipa, a?
_ebeš ti to stvorenje koje krvari 7 dana u mjesecu pa ne crkne !
hehe, hvala na savjetima
Alat naravno imam jer sam u kući(imam malenu radionicu za osobne potrebe)
Mislim da ću poslje Uskrsa naručit nekakvu i to si mislim sam postavit dok malo proučim. Ako baš ne skužim sve...zovem majstora![]()
jel bitno??!?
kakav alat je potreban (osim standardnog) za ugradnju klime te kakvo znanje je potrebno?
u biti bilo bi zgodno da netko tko zna, ukratko opise kako monirati klimu...
Kao prvo moras zanti od koliko kilovata ces kupiti klimu ( sukladno velicini prostora kojeg mislis hladiti/grijati ).Kada si to obavio, trebas znati gdje ces klimu staviti ( vanjsku i unutrasnju jedinicu ).Moras paziti da ti cijevi budu sto krace ladi lakseg ciscenja.Od alata ti ne treba puno..najbitnije je jaka busilica koja moze primati dugacke i debele punte ( neznam kako se u ostalim djelovima hrvatske to zove).Visoke skale ( lojtre )i dva krsna momka koja ce to postavljati i drzati.Obavezno pazi gdje busis da ne bi zakacio instalaciju od struje.I najbitnije od svega treba imati boce sa plinom kojim ces kada klimu montiras istu napuniti kako bi mogla raditi.Znaci najjednostavnije je nazvati majstora da ti to i postavi.Inace ako je stavljas sam bez ovlastenog mojstora gubis garnaciju
![]()
Zadnji uredio RAUL : 31-03-2007 u 08:07
Tko rano rani, zajebo je pjetla
http://www.forum.hr/archive/index.php/t-60318.html
Ipak neke stvari se prepuštaju profesionalcima jer nije važan monter nego njegov žig u papirima da je klima legalno i s njegovom garancijom montirana!!!
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
i kao zadnje zaboravi sve ovo gore navedeno
od alata ti treba. veelika busilica sa borerom za kamec promjera minimum 55 mm (cijena jednog takvog je cca. 2000 kn). jedna manja busilica za manje rupe ( 12, 8 i 6 mm). terba ti alat za pravljenje konusa na bakrenim cijevima, aparat za vakumiranje cijevi, sa pripadajucim crijevima jer svaka klima nema isti prikljucak. ovisno o plinu, jel freon 22 ili 407 ili 410C
ako je veca udaljenost treba ti PVC kana min. 4x7 cm za stavit cijevi unutra i kondezat od vode i kabel za međuvezu klima (5x1,5 PGP). treba ti mali nakal za spustit kabel od napajanja (16x16 mm) a kabel ti ide 3x1,5 PGP/L) i jos dosta alata.
i najvaznije treba ti (ako ces sam radit) min. 4 sata (toliko majstoru treba ako je sam) teskog posla, bez minute stajanja. a nakon svega toga nema garanciju da ce ti to radit i mozes sjebat sve. ako ti je stalo do 300-400 kn razlike koju ces ustedit i garancije koju ces izgubit onda samo ajde, al mislim da ti je jednostavnije dat 900 kn (do 3 metra instalacija. svaki daljnji metar +100 kn) mestru koji je ovlasten za to i od kojeg ces dobit ovjerenu i pecatiranu garanciju. ako uzimas u brodomerkur-a oni imaju popis svoj ovlastenih montazera i automatski ti daju popis s njihovim brojevima
da ne nabrajam jos, pusti svakome nek radi svoj posao![]()
ili je još bolje, uzeti klimu kad je na akciji s besplatnom montažom
Eto kekec ti je sve rekao.Najbolje ti je pogledati klimu u kojoj je uključena i montaža,a negdje se prodaju i klime sa cijevima,ja mislim do 3metra,koje su već pod tlakom(vakumom).Znači trebaš izmjeriti kolko ti je udaljena vanjska i unutarnja jedinica,pa kupiti vanjske kozole(nosače) gdje češ staviti klimu,mislim,ima tu dosta posla,a ako si neiskusan,bolje nemoj sam montirati.
tuborg green(zajg) The lord of the drinks!!!
Vanjska i unutarnja jedinica bi bile udaljene za debljinu zida. Raspitao sam se kod ovlaštenog servisera i reko mi je 1000kn za montažu (što mi je malo visoka cijena). Kolko sam čuo, ako je udaljenost vanjske i unutarnje jedinice manja od 1m da ne treba vakumirat cijevi...sad ne znam kad se ne bavim tim
S Quadrovim klimama se odmah dobije i materijal kolko sam upoznat. Izgleda da ću baš pozvati majstora, ali prije ću se još raspitati u okolici ko ima klime da čujem ko im je montirao, cijena, kakva je usluga (znači da ne naprave nered kao da je pala atomska bomba).
E da, mislim klimatizirat nekih 17 kvadrata za što mislim da je sasvim dovoljna klima od 2.5kW.
Lijep pozdrav
jel bitno??!?
najbolje da ju montiras sam. Znaci ovaj nestrucni dio (boranje i vjesanje klime i priredis majstoru sve da samo dodje i izvakumira cijevi. Za to ti nebi smio uzet vise od 200 kuna. Ja sam sebi i nekima montirao sam klimu i sreca je sto jos uvijek radi.
Postoji mogucnost da je klima u kvaru kao nova i ako ju sam montiras onda si popusio garanciju. Nemoj majstore niti pitati koliko bi ti uzeli ako ti odradis onu vecinu posla nego to napravi sam i nazovi i pitaj hoce li ti to napraviti za 200 kn ako nece ima drugih servisa.
dobar grah daleko se čuje
ja mislio da cu ipak majstoru prepustit posao (kad nabavim klimu) a dobra stvar je sto ce udaljenost izmedju vanjske i unutarnje jedinice biti manja od 1m.
neznam zasto al sumnjicav sam prema klima uredjajima koji su na akciji i uz koje je montaza besplatna...? u cemu je caka? da nije cijena montiranja vec uracunata u cijenu uredjaja?
jel bitno??!?
cijevi treba vakumirati uvijek. makar bilo 15 cm cijevi, jer u unutarnjoj i u vanjskoj jedinici isto imas cijevi (kad skines filtere vidis)
s quadro klimama se dobije 3 m cijevi al konus na njima je lose izveden, tako da se treba radit novi.
2.5 kW ce ti bit dosta
cijevi nemogu bit vakumirane ako nisu spojene. jer nema sto drzato vakum.
cijena od 1000 kn je malo, al malo velika. meni (tj. mom ocu za kojeg radim) je cijena 900 kn do 3 m instalacija. svaki daljnji metar + 100 kn (razlika u materijalu). za to dobijes pecat i njegov potpis i imas garanciju od 3 godine (ima ugovor s brodomerkurom) nije potreban nikakav servis da se produzuje garancija (sto je potrebno kod LG zastupnika).
najbolje (mozda ne i najjeftinije, al nije velika razlika (cca. 200kn)) uzet klimu za koju imas servis u gradu di zivis, i kod nekog koji ima ovlastene montazere i servisere.
tako je u splitu. uzmes kod brodomerkura DeLonghi klimu, ovlasteni servis je u splitu, i imas 10 ovlastenih montazera (i ja radim za jednog).
i stvarno ti NE preporucam da to radis sam, jer treba iskustva (to je najbitnije). ja dosad imam preko 300 klima "u nogama" i bilo je jebenih situacija. od onih gdje namirise kabel u zidu, koji bi ja sigurno probija (a onda si tek najeba) i željeza promjera 16 mm kojeg treba uru vremena s veeelikom busilicom izbijat, pa do penjanja na nekih 6-7 m sa vanjskom klimom (cca. 50 kg) na ramenu. nekazem da je tvoja takva, al svakako treba prakse.
eto ako ikad otiđes do šolte u nečujam tako sam ja montirao 50-ak klima u apartmanskom naselju
![]()
Zadnji uredio kekec : 31-03-2007 u 14:36
Kupih Samsung AQ12FA 3,6kW, klima lijepo izgleda sad samo treba vidjet kako radi kad se montira![]()
jel bitno??!?
Vidim da ovdje ima eksperata sto se klima uredjaja tice, pa imam ar pitanja, bio bi zahvalan ako netko tko se razumije u doticnu tematiku moze odgovoriti!
Uzeo bi klimu za stan. Stan je jos u gradnji, tako da bi sada samo uzeo uredjaj, a montirao bi po zavrsetku izgradnje. Uzimam sada jer se ne zelim uvaliti u sranja saa cekanjima po dva, tri tjedna, em uredjaja, em majstora, kada krene ono ludilo po ljeti.
U stanu imam pripremu za klimu napravljenu (tako sam trazio pri kupnji, u gradnji). Dakle podzbukno mi je provicena cijev fi 70 mm, od mjesta na koje bi pozicionirao unutarnju jedinicu, do mjesta na koje bi smjestio vanjsku.
Kupujem mono split sustav, snage 4,5 kW ili vise (max 5,5 kW).
Imam iskustava do sada sa Samsung klima uredjajima i Mitshubishi. Mitsubishi je vrlo pouzdan i radi besprijekorno, evo vec petu godinu (uz redcovno odrzavanje jednom godisnje od strane servisera). Samsung svake godine ima barem jednu intervenciju, zbog raznih kvarova. Istina je da su tu Samsung klimu montirali neki pametnjakovici koji prije podne peku burek, a popodne montiraju klime.
Jesu li Samsung klime inace tako nepouzdane ako ih postavljaju kvalificirani ljudi?
Sto mozete preporuciti za moje potrebe (Samsung, Panasonic, LG).
Samsung mi je najpovoljniji cijenom (imam ponudu za 5,3 kW combo bez invertera, za 4000kn bez montaze).
Lg i Panasonic istih performansi su cijene cca 5000-5500 kn.
Vanjska jedinisa locirana je na terasi u blizini spavace sobe, tako da bi bilo pozeljno da je sto tisa (postoji li uopce razlika u jacini buke medju raznim proizvodjacima, ako govorimo o uredjajima iste snage?).
Hvala na eventualnim odgovorima.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Razlika u Db ti postoji, mislim da Mitshubishi ima najtise vanjeske jednice.Ako zelis kvalitetan klima uredja pogledaj neki model od Daikina.
http://www.daikin.hr/default.jsp
Tko rano rani, zajebo je pjetla
brišite ovo
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
I sto je tu cudno? Jesi se zapitao jeli ima di drugog mjesta za montirati?
- too risky to do drunk...to precious to be drugged -
Bookmarks