ma to nije moguće![]()
sad će sandinisti reć da se uključuju motori unatrag, pa oni i koče...
fak krila , ko ih uopće treba, osim tica. albatrosa...
stavi i anketu, pomoću motora ili pomoću kotača, ono trće nemoj, nema smisla.
Evo, potaknut threadom o avionu na pokretnoj pisti, da pitam jedno, možda glupo pitanje.
Naime, dosta često letim avionom i znam kad sleti da za zaustavljanje prvotno koristi motore, odn. "koči" motorima (otud ona buka motora čim sleti na pistu).
E, sad, jednom sam sjedio u Airbusu, do prozora i imao predivan pogled na desni motor. Mislim da je bilo u prvome redu.
Baš sam buljio u onaj rotor motora kad je sletio nadajući se da će se okrenuti u suprotnom smjeru. Ali rotor se okretao u istome smjeru kao i kad avion ide naprijed.![]()
Sad... što mi je promaknulo...![]()
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
ma to nije moguće![]()
sad će sandinisti reć da se uključuju motori unatrag, pa oni i koče...
fak krila , ko ih uopće treba, osim tica. albatrosa...
stavi i anketu, pomoću motora ili pomoću kotača, ono trće nemoj, nema smisla.
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
U Mobisu!
bufde maxtheboss![]()
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
ja mislim da se avion najbrže zaustavlja protuavioncem sa zemelje, ili tempiranim C4 drito iz zraka(cca 20 dkg)al stvarno
![]()
Vjerojatno na sličnom principu kao i što se koči motorom kada se vozi auto. Isto ima neka caka....fora...
Horsepower is the force determined by how fast u hit the wall.
Torque is the force determined by how far u push the wall when u hit it.....
možda ima nekoliko velikih kočnica na onim kotačima
zaustavlja se na tom principu da krilca od aviona (mislim motora) promjene kut.......
a ima i način da su u motoru kao krilca koja mjenjaju smjer kretanja( probaj puhat u svoju ruku edit:savijenu pa ćeš vidit na šta mislim)
i to se događa u većini slučajeva
ali najviše zaustavljaju kočnice
Kočnice na kotačima ga zaustavljaju, a zakrilca mu stvaraju downforce
Ima on kočnice na kotačima, ali ne može kočiti pri brzini od 300km/h jer bi polomio stajni trap. Tek negdje na manje od 100km/h se mogu upotrebljavati kočnice na kotačima.
Prije nekih 6 mjeseci u Australiji su na Boeingu 737 otkazale kočnice na stajnom trapu i avion su piloti zaustavili samo koristeći motore.
U Mobisu!
pročitajte što sam ja napisao i trebalobi vam biti jasno
ima dobar ABS![]()
Ček, kaj ne izbaci on one padobrane?!?!?![]()
ma koji padobrani samo se nosom zabije u pistu.......
A kaje sa pijeskom...a fak...![]()
Ja sam kao klinac mislio da avioni slijeću prvo nosom pa onda ostatkom. LOL
Ali zanimljivo, dosta mojih frendova je isto ili slično mislilo.
U Mobisu!
ja san uvjek dobro mislio jer svakodnevno gledan kako avioni sljeću jer mi je aerodrom blizu kuće
nekad ja i stric brojimo priko lita i rekord je bio 12 aviona u pola sata (subota navečer)
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
kočnicama... tj abs-om...u biti, točnije rečeno bi bilo diferencijalnim kočenjem
kad bi odjednom zakočio, to bi bilo preveliko opterećenje za trap. ali, kočenje "u obrocima" ga polako i sigurno zaustavlja.
i da, takve stvari se ne rade od materijala koji bi pukao kod kočenja pri 300 na sat.
motori nemaju veze s kočenjem... bar ne mlazni...
Zaustavlja se tak da sleti na pistu...ili sve modernija metoda slijetanja u neki objekt...twinse,pentagon,i sl.
Nista ti nije promaknulo!
Kako je netko ovdje vec i spomenuo jet motorima opremljeni zrakoplovi ne koriste iste pri kocenju. Jet (dakle mlazni) motor nema mogucnosti promjene, niti smjera, niti koraka turbina unutar motora. To sto si vidio jedna je od turbina unutar motora. Na ulazu u jet motor, odmah nakon difuzora, nalazi se skupina aksijalnih kompresora koja ima za svrhu sto vise stlaciti zrak kuji u motor ulazi kroz difuzor (svrha difuzora je ista kao i svrha kompresora). Turbine dolaze tek nakon centralnoga dijela motora u kojem se desava mijesanje komprimiranoga zraka i smjese goriva. Turbine su najkompleksniji i najskuplji dijelovi jet motora zrakoplova i pravo olicenje majstorstva izrade i izdrzljivosti (radna temperatura turbina je cca 1100 stupnjeva celzijusovih). Cijeli taj slozeni kompleks vrti se samo u jednome smjeru i to onome koji ce zrakplov naprijed. Jedini nacin da dobijes suprotan smjer snage iz jet motora jest da ga okranes za 180 stupnjeva.
Upravo iz navedenoga razloga zrakoplovi nemaju mogucnost kretanja unatrag, vec se sa "prometnijih" stajanki ili onih satelitima za opslugu putnika, opremljenih pomocu posebnih vozila izguruju da vozne staze.
Kocenje zrakoplov obavlja na dva nacina:
- oko 15% snage kocenja vecih putnickih zrakoplova potjece iz negativnih strujanja zraka uzrokovanih otvaranjem i spustanjem flapsova (taj efekat ovako jednostavno objasnjen se zove aerodinamicko kocenje)
- sva ostala snaga kocenja generirana je u kocionim sustavima smjestenima na stajnome trapu aviona. Sam sustav je slicnoga djelovanja onome automobilskom kocionom sustavu sa diskovima. Dakle pritisak fluida stisce kocione plocice, te time izazivaju kocenje silom trenja izmedju plocica i kocionoga diska, a kineticku energiju kretanja zrakoplova pretvaraju u toplinu, te njenu disipaciju vrse u okolinu. Ovi sustavo su vrlo sofosticirani i izuzetno skupi. Radna temperatura im se krece oko 150 - 200 stupnjeva celzijusovih. Materijali su za sada u vecini slucajeva karbon, iako neki zrakoplovi koriste i nove, aliminijske slitine koje nude pouzdanije rijesenje na visim temperaturama kocenja.
Prilikom touchdowna, te nakon sto avion izvrsi slijetanje (dakle i sa nosnim kotacem dotakne tlo), snaga motora se smanjuje na min (throtle to min), te se pocinje sa aerodinamickim kocenjem i umjerenom uporabom mehanickih kocionih sustava.
Na put kocenja zrakoplova utjecu mnogi faktori...najbitniji su nagib uzletno sletne staze i utjecaj vjetra...
Nadam se da je dovoljno detaljno!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
mislim da ti je čovjek gore sve i više nego lijepo objasnio
Bookmarks