Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8
    Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2007
    Mobitel
    Nokia 6120 Classic
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nikon D40 sa 18-55 mm, preporuka nekog drugog aparata

Ovako, razmisljam o kupnji nekakvog SLR-a, za oko mi je zapeo navedeni uredaj u kitu (na http://www.fotoaparati.net/ 4550 kn, nisam provjerio da li ih ima na "lageru")
    Slikao bih stvarno sve i svasta, no najvise od svega auto-utrke te aute u statici...
    Napominjem da sam pocetnik sto se tice fotografije, no imam puno zelje za uciti..
    Procitao sam skoro sve thread-ove na forumu i ostao jos vise zbunjen nego prije :throw:

Uglavnom, interesiraju me uredaji koji se vrte negdje oko te cijene, eventualno malo vise..
    Pa dajte nekakve preporuke
    Hvala

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Robi 1 Kenobi Pregledaj post
    Procitao sam skoro sve thread-ove na forumu i ostao jos vise zbunjen nego prije :throw:
    Ovo je jednostavno nemoguce... ...pored sve ove jasnoce i razgovijetnosti kojom pisemo na forumu ostati jos zbunjeniji

Ti se moras najorije odluciti kakav bi ti aparat, s obzirom na cinjenicu da mi se cinis prilicno neodlucan i kao da ne znas sto trazis.

Dakle, bi li ti svoju kupnju realizirao u SLR klasi digitalnih foto aparata ili bi radje trazio rijesenje u vidu nekoga od ultra zoom ili prosumer modela?

Odluka definitivno nije lagana, ali nit vodilja je ljudima obicno da 4500 kn koliko si naveo za D40 ima vrlo malo izgleda da ostane i samo 4500 kn. SLR klasa je uvijek bila onaj segment fotografije koji je i najskrtije navlacio da potrose i vise nego su namjeravali na opremu i sitnicarije. Tako da moras uzeti u obzir i tu cinjenicu daljnjih ulaganja.

Znas li dovoljno da znas li sto kupujes? Mozes li povuci paralelu izmedju onoga sto ti moze ponuditi neki od prosumer modela u odnosu na recimo D40 i suprotno?

Budi malo detaljniji oko svojih dvojbi da znam o cemu da ti pricam a da ne ostanes jos zbunjeniji

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2007
    Mobitel
    Nokia 6120 Classic
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    Ovo je jednostavno nemoguce... ...pored sve ove jasnoce i razgovijetnosti kojom pisemo na forumu ostati jos zbunjeniji

Ti se moras najorije odluciti kakav bi ti aparat, s obzirom na cinjenicu da mi se cinis prilicno neodlucan i kao da ne znas sto trazis.

Dakle, bi li ti svoju kupnju realizirao u SLR klasi digitalnih foto aparata ili bi radje trazio rijesenje u vidu nekoga od ultra zoom ili prosumer modela?

Odluka definitivno nije lagana, ali nit vodilja je ljudima obicno da 4500 kn koliko si naveo za D40 ima vrlo malo izgleda da ostane i samo 4500 kn. SLR klasa je uvijek bila onaj segment fotografije koji je i najskrtije navlacio da potrose i vise nego su namjeravali na opremu i sitnicarije. Tako da moras uzeti u obzir i tu cinjenicu daljnjih ulaganja.

Znas li dovoljno da znas li sto kupujes? Mozes li povuci paralelu izmedju onoga sto ti moze ponuditi neki od prosumer modela u odnosu na recimo D40 i suprotno?

Budi malo detaljniji oko svojih dvojbi da znam o cemu da ti pricam a da ne ostanes jos zbunjeniji
    ovih 4500 kn sam uzeo za start, nisam skrt, daleko od toga... samo kaj sad nisam pri nekoj vecoj lovi, tako da bih isao recimo do 5500 kn za aparat s objektivom... ostalu opremu bih naravno naknadno kupovao...
    definitivno bih uzeo SLR-a, jer poznajem sebe, da uzmem nesto iz prosumer klase bilo bi mi katastrofalno zao za par mjeseci, prodao bih ga i kupio nekakvog slr-a...

ajmo onda ovako postavit stvari...
    entry level SLR, naravno bilo koji od kvalitetnih brandova... fotkao bih prirodu, pejzaze, ali najvise aute i auto utrke...

uzeo sam i R1 u obzir, ali sam procitao da mu je fokus prespor pa ne moze pratiti npr. auto u pokretu i sl.

tako da je SLR pretpostavljam bolji izbor?

za daljnja ulaganja u opremu ne brini, naravno da necu skrtariti, ali naravno od nekud treba poceti...

valjda sam sad malo bolje obrazlozio o cemu se radi, ako je jos nejasno reci pa cu pojasniti

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2007
    Mobitel
    Nokia 6120 Classic
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa iskreno, nazalost ne znam

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa iskreno, nazalost ne znam
    Cijenim iskrenost...uostalom nitko se nije rodio i znao...svi smo mi to putem naucili!

Jasno mi je sto trazis (i nisam te dozivio skrtim...to nije bilo osobno upuceno vec vise onako komparacije radi), ali evo skoro sam zaspao za kompom...pa cemo neki odgovor sutra napisati!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2007
    Mobitel
    Nokia 6120 Classic
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Cijenim iskrenost...uostalom nitko se nije rodio i znao...svi smo mi to putem naucili!

Jasno mi je sto trazis (i nisam te dozivio skrtim...to nije bilo osobno upuceno vec vise onako komparacije radi), ali evo skoro sam zaspao za kompom...pa cemo neki odgovor sutra napisati!
    ma vec nekoliko godina namjeravam kupiti digitalca, a na konfekciju ne namjeravam baciti novce , radije slikam Nokijom 6630
    imam puno volje i zelje, vec sam u nabavci knjiga i namjeravam se malo ozbiljnije posvetiti amaterskoj fotografiji, ono, za gust

EDIT: btw nisam ja to osobno ni shvatio
    uostalom svi znamo kakvo je stanje u drzavi, nisu ljudi skrti nego jednostavno nemaju

veselim se odgovoru i jedva ga cekam
    hvala na trudu i strpljenju i naravno na tome sto si voljan podijeliti znanje i iskustvo!!!!! svaka cast

uostalom, koliko sam ja pohvatao stvari, mozda je (meni osobno) i bolje uzeti nekakvog slr-a bez objektiva u kitu i uzeti solidan objektiv koji bi pokrivao dovoljan spektar kuteva, s tim da bi trebalo naci zlatnu sredinu da ne bi bio prespor... da li sam u pravu?:throw:
    Zadnji uredio Robi 1 Kenobi : 06-03-2007 u 02:03

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala na trudu i strpljenju i naravno na tome sto si voljan podijeliti znanje i iskustvo!!!!! svaka cast

uostalom, koliko sam ja pohvatao stvari, mozda je (meni osobno) i bolje uzeti nekakvog slr-a bez objektiva u kitu i uzeti solidan objektiv koji bi pokrivao dovoljan spektar kuteva, s tim da bi trebalo naci zlatnu sredinu da ne bi bio prespor... da li sam u pravu?:throw:
    Drago mi je ako mogu pomoci!

E sad...cu ja tebi svasta nabacati u ovaj post, a ti procitaj ono sto ti je korisno ili ti se tako cini, a ono sto te ne zanima preskoci!

Dvojba SLR - ultra zoom ili SLR - prosumer, vrlo je cesta u zadnje vrijeme, sto nije bez razloga. Afiniteti ljudi su drugaciji kao i trezenja prema aparatima. Granica je vrlo fina i doista treba imati cvrst i dobar razlog da bi se nepokolebljivo odlucilo za SLR model...svi ostali, ce vagati.

Bilo je price o ovome na forumu (znam da opet izgleda kao odjeb sa linkovima ali smatram da sam u temama koje cu navesti u linku rekao sve o ovoj tematici i to najbolje sto sam mogao) pa navodim linkove na teme u kojima se malo dublje zadire u ovu problematiku. Vec sam razmislio napisati kakav tekst o ovome pa ga priloziti negdje tamo uz upute kako kupiti digitalni foto aparat, ali morati ce pricekati bolja vremena. Dakle obratiti paznju na:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=35874

A sada osvrt na ovo zadnje sto si napisao...rijesenje koje si naveo bilo bi idelano za tebe kao pocetnika i to iz vise razloga. Ponajprije uvijek je lijepo imati objektiv koji ima dovoljan raspon da nam omogucuje slobodu i kreativnost u radu. Pocetnicima je cesto najbitnije da imaju polivalentan objektiv koji je prilicno postojan u svim uvjetima fotografiranja, koji nema neke velike amplitude u ponasanju za cije bi zaobilazenje trebalo vece teoretsko znanje. Pored toga bitna je i cinjenica da ce ovakav objektiv kao izdatak u pocetku uzrokovati nesto vece materijalne troskove, ali ce svojom zarisnom duljinom i iskoristivosti u konacnici biti vrlo isplativa kupnja.

E sad posto sam nedavno savjetovao jedne vrlo drage poznate mi ljude oko ovoga, postati cu dio poruke koju sam njima napisao, a koja govori bas o ovoj istoj problematici:

Sto se dodatnoga objektiva tice dogovorili smo se da bi trazili nekakvo kompletno rijesenje, odnosno objektiv koji bi zadovoljio vase potrebe u 95% fotografskih situacija u kojima bi se mogli naci. Upravo iz toga razloga, a i s obzirom na cinjenicu da ovaj objektiv koji idei u kitu uz aparat i nije nekih vrhunskih performansi, ja sam savjetovao neki objektiv vece zarisne duljine i konstantnih performansi duz cijele zarisne duljine, koja bi trebala poktivati distancu od sirokokutnih vrijednosti (dakle donja granica min 24-28 mm) pa sve do respektabilnijih tele vrijednosti (200-300 mm). Pri ovim procjenama treba uzeti u obzir i FLM vasega aparata koji iznosi 1,5 sto takodjer daje tezinu duljim objektivima koji se uz ovakav FLM pretvaraju u prave tele zoom lece. Ovakav objektiv olaksao bi vam i rad sa aparatom jer ne bi trebalo biti cestih izmjena objektiva da bi pokrili sve objekte, i naravno minimizirali necistoce i nezeljene artefakte koji bi se na fotografijama mogli naci radi necistoca koji se nakupljaju na senzoru dok je tijelo „otvoreno“ najcesce je to u situacijama izmjena objektiva.

Sto se trenutne ponude u navedenomu segmentu tice izdvojio bih tri proizvodjaca. Tu su naravno, originalni Nikon objektivi. Osim Nikona skrenuo bih vam paznju jos i na Sigmu i Tamrona. Postoje jos neki alternativni proizvodjaci, ali je kvaliteta njihovih objektiva na razini koja nije vrijedna paznje, tako da njih nisam ozbiljno niti uzimao u obzir.

Sigma i Tamron su tvrtke koje se bave proizvodnjom objektiva za zvucne SLR brandove vec dugi niz godina i na trziste plasiraju sve bolje i bolje proizvode. Tako da bi ako se odlucite na kupnju Sigma ili Tamron objektiva mogli dobiti vrlo, vrlo slicne performanse Canonovu ekvivalentu, te jednaku kompatibilnost sa opcijama komunikacije izmedju aparata i objektiva i njihovu punu funkcionalnost, a za 25-30% manje ulozenoga novca.

Moji su prijedlozi:

Nikon

18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX Zoom-Nikkor

- objektiv idealan za D40, vrlo, vrlo dobrih performansi i zarisne duljina, nazalost i prilicno skup

18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor

- takodjer dobar objektiv nesto manje zarisne duljine i nesto manje kvalitete izrade, uz vrlo dobre fotografske rezultate

Vise o dva nevedena objektiva ovdje:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?p=526723#post526723

Sigma

http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...05&navigator=2
    http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...02&navigator=6
    http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...70&navigator=2
    http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...88&navigator=6

- gore su moje preporuke za objektive kada se tice Sigme...slozeni su redoslijedom kojim bi ih ja preporucio

http://www.sigmaphoto.com/lenses/

- na gore navedenom linku mozete pronaci cjelokupnu ponudu Sigma objektiva

Tamron

http://www.tamron.com/lenses/prod/18250_diII.asp
    http://www.tamron.com/lenses/prod/18200_diII.asp

- tamron preporuke takodjer redoslijedom kojim bi ih ja preporucio

Eto, toliko za sada!

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2007
    Mobitel
    Nokia 6120 Classic
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    puno hvala na pomoci!

ako cu ikad imati priliku, placam pivu/colu/insert_something