pa kao imaju love, wireless..
A jedino što ti ometa tu mrežu je armirani beton ja mislim
A i može se kabelom, mislim da je brže..
Znači dva mi prijatelj žele spojiti kompove a žive 50 metara udaljeni jedan od drugog
no problem je što se nalaze u starom gradu trogira znači imaju kamene prepreke a ja se baš i ne razumjem u ovo pa treba odlučiti što se više isplati
žicom ili wlanom i koja da se oprema nabavi
Znam da ima tema spajenje 2 kompa ali da vam bolje upadne u oko
pa kao imaju love, wireless..
A jedino što ti ometa tu mrežu je armirani beton ja mislim
A i može se kabelom, mislim da je brže..
a armirani beton se bas i ne razlikuje puno od dalmatinskog kamena....![]()
After all...
obojica max 300 kn daju (svaki po 300)
E pa ja mislim da onda mogu wireless ako im ne smeta ništa između.
Mislim da ima kupit tih uređaja od oko 200kn..
Ako im nije problem provest kabel neka ga provedu jer wireless ce mozda radit mozda nece ovo im je puno sigurnije i brze a i jeftinije..
Ukoliko imaju mogućnosti svakako neka provuku kabel, brže je cca 5 puta, a pouzdanije još više. Oprema je jeftina (50m kabla, cca 100Kn) + 2 konvertera = 3-4Kn i posudit od nekog kliješta za zakrimpati kabel = besplatno.
+ po 2 lan huba (ako nemaj una matičnoj)
sve skupa = 300 kn
Kakav lan hub? Trebaju im dvije mrežne kartice koje se mogu nabaviti i za 30-ak kuna po komadu...
jebalo te mene priajtelj uvjerava da trebaju neki hubovi a ja govorim mrežne kartice i on meni da neki link di piše da trebaju hubovi
izgleda da je link bio u krivu a kaldili se u 50 kn ja i on
a ja bio izgubio idem sutra po povrat novca mamu mu ima mi dat 50 mojih i još 50 za okladu sve skupa 100 kn
P.S. koji točno kabel treba
Treba ti UTP kabel.
Ako misliš direktno povezati (bez switcheva, hubova, routera) onda crossover
Ako spajaš samo 2 računala trebaju ti samo 2 mrežne kartice, a konektore na UTP kabel trebaš staviti tako da dobiješ tzv. cross-over kabel. Tako se zove jer su žice sa receive i transmit obrnute na drugom kraju jer one žice na koje računalo s jedne strane šalje podatke, na drugom se koriste za primanje i obrnuto.
Preusmjeravači prometa (prije su se koristili hub-ovi, a danas su ih u potpunosti skoro skroz zamijenili switchevi koji su puno pametniji i propusniji) se koriste kada želite spojiti više od jednog 2 računala u mrežu.
S obzirom da većna novih switcheva ima auto-sensing portove u njih obično možeš uštekati i cross-over i tzv. patch kabel.
Kao što sam gore napisao, kabel je uvijek isti i samo moraš tražiti UTP/mrežni kabel, onaj koji tebi treba obično na sebi ima oznaku CAT5E.
znači ja bi to trebao spojiti ovako
jeli i na drugu stranu ništa ne okrićat ili
Ako misliš sam krimpati, raspored žica ti je tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/TIA/EIA-568-B#Wiring
Ako trebaš crossover onda na jednu stranu ide T568A, a na drugu T568B dok za patch kabel s obje strane ide T568B raspored žica
ako neki slučajno krivo spojim neće bit ništa opasno jel da nemore ništa eksplodirat
e da a na male udaljenosti (1-2 metra) može se kupiti već napravljeni kabel ili se mora raditi opet ovo
Zadnji uredio OuttaControl : 19-02-2007 u 16:00
Ja sam u sobi spoio 2 kompa sa onim kabelom sto sam dobio za DSL
- too risky to do drunk...to precious to be drugged -
hvala puno
imaš gore kako možeš sama napraviti, pa ako ti se radi
ja mogu nabaviti besplatno koliko oću kabela![]()
Ako nemoze kabl i mora biti wireless a "kamenje" smeta tako, da imate spor i nestabilan link ovo ce sigurno pomoci:
2x AWUS036H (http://dplanet.biz/alfa.com/product_...roducts_id=377)
te
2x sektorsku antenu sa barem 10 dBi. Ako treba biti jeftino kupi kod ebay-a, napr.:
http://cgi.ebay.de/14dBi-optimierteW...QQcmdZViewItem
Snaga zracenja te kombinacije je izuzetno "efektivna". WLAN adapter salje 27 dBm (cca. 500 mW) u antenu i prima sa osjetljivosti od -96 dB-a. Sektorska antena to usmjereno pojaciva sa vise od 10 dBi. Nije preporucljivo montirati tako, da ti se antena nalazi 20cm ispred lica :-)
Sa tom kombinacijom realizirali smo stabilan link sa 48 MBit-a kroz tri debele bentonske deke (armirani beton, nova zgrada), t.j. iz drugog kata u podrum.![]()
bolje ti ja sa kablom imaces vecu brzinu i jeftinije ti je !!!!!!!!!![]()
a svi kompijuteri koji su stari 2god imaju na maticni mreznu karticu zato da nemoras je kupovat!!!!:throw:
gdje ste cure prodao sam kravu)-:-)
Respect
neka kupe accespoint stave ga na neko mjesto i wireles lan i uspjet ce nego da vuku kabl po trogiru
Bookmarks