Zanima me jedna stvar: svaki digitalac kojeg sam imao je imao kompenzaciju ekspozicije sa eV od -2 do +2 u koracima od 0.3 eV.
No može li se ista stvar postići i sa mijenjanjem predložene ekspozicije od strane fotoaparata?
Ako uzmemo -0.3eV, to znači da smo smanjili napon koji generira CCD kada na njega padne svjetlo: isto to dobivamo sa kraćom ekspozicijom (barem ja tako mislim)
Da li sam u pravu?
Camera Obscura - the best camera ever :)
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Kvaka je Bimbi osim u vratimai u sljedećoj stvari: zašto uopće postoji korektura ekspozicije (pomoću eV) ako imamo mogućnost reguliranja iste (podešavanje brzine)?
Dakle čemu eV kompezacija kada jednostavno možemo malo smanjiti ili produljiti ekspoziciju i stvar je riješena. Vidim da je eV kao opcija puno dostupniji i vrlo lako i vrlo brzo možemo promijeniti vrijednost, dok sa ekspozicijom i nije baš tako (bar ne na svim aparatima).
Zašto sam postavio ovo pitanje: zato što je korektura sa eV opcija koju sam definitivno najmanje koristio na bilo kojem aparatu. Koliko je često vi koristite?
Mislim da čovjek u stvari pita koja je korisnost EV kompenzacije, kad se ista stvar može teoretski postići sa promjenom dužine ekspozicije...
EDIT: kasnim malo, vidim da je već sam dao objašnjenje...![]()
I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
Baš tako: čemu ta opcija?
Ali valjda je netko mislio da je dobro imati više rješenja za istu stvar![]()
Takve kompenzacije ti dobro dođu kada radiš sa sinkroniziranima bljeskalicama.
Tada kompenzacije na ovaj način možeš raditi i na aparatu i na samim bljeskalicama ako ti ne odgovara ono što je namješteno po defaultu u određenim situacijama (naravno mislim na SLR aparate i pripadajuće im bljeskalice)
Takodjer u studijskum uvjetima izuzetno dobro dodje, jer je aparat u auto modovima sklon s obzirom na kontrolirane uvjete uvijek odmjeravati iste vrijednosti AE, tako da kompenzacija eV na AE vrijednost omogucava dodatnu intervenciju korisnika.
Osim toga...ova je opcija dusu dala za burst mode ili seriju od par fotki sa razlicitom regulacijom osvjetljenja, jer npr., koristis mod u kojemu ti aparat po okidanju puca tri fotke.Jedna je sa defaultnim AE, jedna je za prepodeseni korak podeksponirana, a jedna preeksponirana. Ovo ne bi funkcioniralo bez eV kompenzacija, odnosno bi ali mnogo sporije.
Zasto? Zato jer kada foto aparata jednom fokusira i odredi AE, nema mogucnost dodjele nove AE vrijednosti prije okidanja bez novoga fokusiranja (osim ako koristimo AF lock sto je poseban slucaj). Tu uskace eV, jer aparat samo jednom nacini fokusiranje i odredi AE, opali tu fotku i onda bez gubljenja vremena na nova fokusiranja i odredjivanja AE - a, opali jos dvije sa istim postavkama, samo obavi eV redukciju.
Bila mi je i jos jedna prednost pala na pamet...ali sam umoran, pa zaboravio...idam spavat!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Hvala
To je onaj bracketling (ili kako se već piše).
Ići ću se malo igrati ovih dana sa eV opcijom
Ionako je na dugmić, vrlo dostupna![]()
Bookmarks