Nije da ti SAR s mobitela nešto znači za život i da ćeš biti zdraviji ako je manji SAR.
Čisto ono friendly, ali zamaraš se glupostima.
pozdrav znalcima (i onima koji će to (u)skoro postati), imam (za sada) samo jedno pitanje, zanima me kupnja smartphone-a do cca 1000-1200kn sa najmanjim/što manjim zračenjem/SAR-om.
ako znate, eto meni dobrih informacija (koje (zdraviji) život znače)...![]()
Nije da ti SAR s mobitela nešto znači za život i da ćeš biti zdraviji ako je manji SAR.
Čisto ono friendly, ali zamaraš se glupostima.
podjednako, na prvo mjesto stavljam i što manji SAR i pristojnu cijenu, sa razlogom ne volim SAR koji je oko 1, radije preferiram onaj oko 0,5 (i manji) zbog tumora koji imam.
Lumia 635 ima prilično nizak SAR i relativno nisku cijenu.
EDIT: Sad gledam, moja Lumia 920 ima SAR EU = 0.70 W/kg (head)
ako se ne varam, to je nokia, koliko sam vidio/čuo nisu loše, SAR mi je o.k. ima li niže/bolje?
A mozes reci zasto ti je toliko SAR bitan?
Zanima me stvarno.
Imaš Samsung Note 2 s gotovo zanemarivim SAR-om.
Yager, napisao je da ima bolest. Razumno je da se brine za zdravlje. Iskreno, i ja sam uvijek zaobilazio one modele koji imaju preko 1.00.
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Nisam skuzio taj dio, pobjeglo mi preko tapatalka, isprike.
Al sve to je nezamarivo.
Tako i onako najvece zracenje se odvija kad se mobitel spaja na baznu postaju i prima/salje podatke.
Te brojke koje proizvodjaci definiraju su bas nis. Definiraju ih jer ih moraju.
osim što je logički gledano bolje imati telefon koji ima manji SAR. isto tako se preporuča da kod telefoniranja se ne koristi jedna te ista strana glave
nego da malo na ljevoj, pa malo na desnoj strani prislanjaš telefon.
Pa, možda bi se i našao. Nije to više high end mob, a na oglasima se ionako pregovara oko cijene.
U Mobisu!
čisto friendly, ne verujem da možeš shvatiti/razumjeti da sam nako prve operacije doslovce morao učiti samostalno hodati i razgovjetno govoriti, stranu glave ne mogu birati jer na desno uho ne čujem i na desno oko ne vidim. i zato, čisto friendly, budi prpošan/ponosan što si zdrav ne moraš zato imati takav nadmeni ton/stav.
poznajem par ljudi/imam dva prijatelja koji se daleko više razumiju u mobitele od mene i pozdravljaju moju želju/odluku.
čisto friendly, mob. kupujem za sina osnovnoškolca.
čisto friendly, to bi bilo to.
Ja ti se ispričavam ako sam te uvrijedio! Naime, nije mi bila nakana, pogotovo čovjeku koji je prebolio tešku bolest išta podmetati.
Imaš pravo, ne znam kako je to.
U Mobisu!
Iako efekti zračenja još nisu sasvim poznati i priznati, slažem se da ne može škoditi pripaziti na to. Međutim također se slažem da podatke koji dolaze od proizvođača treba uzeti s rezervom jer nisu nužno nepristrani i točni. Umjesto fokusiranja na sirove brojke, preporučio bi (i tebi i sinu i svima drugima koje brine zračenje) korištenje hands-free opcija što je češće moguće, bežičnih ili (možda još bolje) žičanih, naravno ako obzirom na uvjete postoji mogućnost za to. Ako ne, potraži nepristrane testove zračenja raznih uređaja pa odluči na osnovu toga.
Tvoje riječi/tvoj stav prouzročili su tek blago okrznuće, viđao/čuo/doživljavao sam situacije koje su normalnom/razumnom čovjeku ne mogu biti normalne/razumne i ljudske.
Jako rijetko dobivamo upite kao što su tvoji pa nekad malo prenaglo reagiramo bez da znamo ostatak priče, nipošto ne želimo da se osjećaš neugodno ovdje!
Ako nije problem daj nam onda još malo informacija - jel tražiš novi uređaj ili može i polovno/iz oglasa, koji operativni sustav preferiraš, koji si mobitel do sad imao?
Samsung note N7000 jer mrvicu lošiji od Note 2, a isto ima vrlo nizak SAR
http://www.gsmarena.com/samsung_gala...n7000-4135.php
a može se kupiti za soma kuna.![]()
pogledao sam karakteristike samsung-a n7000 i n7100 note2, definitivno nisu loši, točno je da sar brojevi koje navodi proizvođač tih uređaja svašta znače i ne treba im 100% vjerovati, ali ipak preferiram(o) što niži sar, konkretno tražim(o) os android (navodno je bolji od windows-a, da li su kompatibilna ta dva os-a ne znam(o)), više vjerujemo novome (zbog garancije) mada se servisi ponekad "prljavo" ponašaju, fotić od 3 do 5 mpix je o.k., prednja kamera nije (za sada) bitna, blic je poželjan, ekran(čić) od 3-4 inch-a sasvim je dovoljan. i svakako ne smije (pre)puno koštati. u stvari, ni polovni ne bi bio tako loš (za uporabu)...![]()
Žao mi je što si u takvom stanju i u potpunosti te razumijem. Ja sam zdrav pa također pazim na ta zračenja okolo, čisto preventivno, jer razgovaram po 2-3 h dnevno. Međutim, mene SAR ne brine toliko jer ionako stalno razgovaram na žičane slušalice, mob imam u "pederuši" ili na stolu i još sam u njega stavio NESU karticu iako mislim da je to više marketing nego što nešto pomaže, ali što je, tu je, bez posebne opreme to ne možemo znati. Iz mog iskustva, ranije me glava počela boljeti već nakon 5-10 min razgovora bez slušalica i cijela ta strana glave gdje je mob mi se užarila tako da te skroz podržavam. U početku je teško s tim žicama od slušalica, ali navikneš se. Od bluetootha sam odustao jer je to propala tehnologija, ima više minusa nego pluseva.
"Nedavno sam naletio na prodavače Orgonskih pločica za mobitele i pokušao im objasniti da ih upotreba istih na mobitelu može samo još više ozračiti. Nije bilo uspjeha. Tvrdili su da ONI ne žele da ljudi znaju da njihov proizvod radi. Kada sam ih pitao tko su to ONI, samo su značajno odgovorili ONI. U tom trenu sam odustao od razgovora. Njih nije bilo briga što svojim "proizvodom" štete ljudima, jer u njihovim očima to nije tako.
Ako ste na svoj mobitel zalijepili ikakvu zaštitu od zračenja odmah ju maknite. To je ukratko poruka ove kolumne. Mobitel je uređaj koji služi za komunikaciju elektromagnetskim valovima čija je frekvencija u području koje zovemo mikrovalovi. Mobitel je i odašiljač i antena za prijem, a komunikacija se obavlja preko baznih stanica. Dakle, to je uređaj koji radi na dobro poznatim fizikalnim principima i po zakonima fizike koji su ušli u industrijsku i tehničku primjenu u zadnjih stotinjak godina. Mobitel nikako nije uređaj koji poruke razmjenjuje koristeći telepatsko spajanje sa globalnom svijesti pomoću nepoznatog zračenja. Naravno da se zafrkavam u zadnjoj rečenici jer želim naglasiti da nema nikakve egzotike u tom uređaju. Problem koji postoji i za koji svi u znanstvenoj zajednici znaju odnosi se na područje elektromagnetskog spektra u kojem mobiteli rade..
Zadnji puta kada ste zagrijavali nešto u mikrovalnoj pećnici ili pekli kokice mogli ste se uvjeriti u efekte mikrovalova. Voda je dipolna molekula. Dipol je u fizici nešto što ima pozitivni naboj na jednom svom kraju, negativni naboj na drugom, te su ti naboji na konstantnoj udaljenosti jedan od drugog. Slika 1 nam pokazuje molekulu vode. Mikrovalovi imaju svojstvo da se nalaze u rezonanci s dipolom molekule vode. Oni mogu maksimalno prenijeti svoju energiju u mehaničku energiju titranja molekula vode, te time vodi povećati temperaturu vode. Jednako tako će povećati temperaturu svemu što sadrži vodu.
Slika 1
Duži razgovor na mobitel sigurno će vam zagrijati glavu. Srećom, strujanjem krvi glava se može ohladiti, ali jedan njen dio ne može. Rožnica se u dužim razgovorima može zagrijati i do 41 °C. To je definitivni i sigurni efekt korištenja mobitela. Sada se pitate kako smanjiti taj efekt. Prvo razgovarajte kraće ili koristite slušalice. Drugo budite sigurni da pričate u području gdje je signal dobar jer će tada antena mobitela koristiti najmanju snagu da odašilje signal. Ako ste ikada razgovarali na mobitel u području slabog signala vjerojatno ste primijetili da vam baterija traje jako kratko jer antena mobitela mora raditi punom snagom. I u tome leži zamka tzv. uređaja za zaštitu od zračenja. Što god smanji signal koji prima, mobitel natjerati će ga od odašilje većom snagom. Plus, obično su to neke pločice koje sadrže metal i onda će vam se zbog toga dobar dio tog zračenja reflektirati prema glavi. To vam je mogao potvrditi fizičar H. Hertz još prije 150 godina
Oni koji koriste takve zaštite nalaze se u apsurdnoj situaciji. Platili su ponekad i do više stotina kuna da bi se zaštitili, a zapravo si rade još veću štetu. Pošteno sam se nasmijao kada sam vidio reklamu na web-u za jedan takav uređaj (prodajne vrijednosti 570 HRK). Dobar dio teksta koji ga opisuje je pun besmislica, npr. da proizvod eliminira 99.73% zračenja.Da eliminirate toliko zračenja vaš mobitel ne bi radio. Nikoga ne bi mogli nazvati. Napravite test koji će vas koštati par lipa. Zamotajte vaš mobitel u aluminijsku foliju i eliminirate zračenje koje dolazi do vašeg mobitela i ono koje će vaš mobitel odašiljati, a onda s drugog mobitela pokušajte dobiti vaš broj.
Slika 2
Slika 2 pokazuje razliku u temperaturi glave nakon razgovora mobitelom i prije razgovora. Razlika je očita. Primijetite da u ovoj kolumni nismo razglabali o tome da li mobiteli uzrokuju išta svojim zračenjem, nego nešto jednostavnije; kako se ne izložiti većoj količini zračenja nego što je potrebno. Danas zbilja ne možemo sa sigurnošću reći da li ima drastičnih efekata na zdravlje korištenje mobilnih telefona. Nisam biofizičar, biolog ili medicinar pa da stručno mogu nešto reći o toj temi, za one koji su zainteresirani na kraju dajem link na Wikipedia članak. No ono što mogu reći je da, ako ste pažljivo pročitali ovu kolumnu, će vam biti jasno zašto se ne preporučuje korištenje mobitela u automobilu (naravno kao suvozač) ako nemate vanjsku antenu. U automobilu ste okruženi metalom i poprilično je smanjen signal bazne stanice i vaš mobitel će morati odašiljati većom snagom. Zato ne razgovarajte u automobilu ili bilo kakvom javnom prijevoznom sredstvu predugo. Niti nemojte trošiti novce na sumnjive proizvode koje bi zapravo trebalo maknuti s tržišta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_radiation_and_health"
eto, ovo sam dobio od poznate ruke kojoj vjerujem, a vjerujem i tekstu.
Mogao si onda linkati da se vide i slike...
http://www.fotosofia.info/fotokolumna/Post.aspx?id=30
Bookmarks