Bok
novi tjedan nova recenzija
ovoga puta za telefon Asus ZenFone 5
Pa idemo vidjeti kako se je Asus pokazao na testiranju.
Prvo što bih želio pokazati, to su bitnije teh. specifikacije:
Intel Atom Z2560 1.6GHz
PowerVR SGX544
Android 4.3 - uskoro dolazi update na Android 4.4 KitKat putem ASUS ZenUI
1GB Ram
8 GB Rom + proširiva sa microsd karticom maks 64gb
Ekran: 5 inča HD
GPS
WIFI
Glavna kamera: 8.0 MP
Prednja kamera: 2.0 MP
Baterija: ugrađena Lithium 2110 mAh
Kao što možete vidjeti radi se o mid-range telefonu sa nešto malo drugačijim hardverom.
Sadržaj paketa
Baš me je zanimalo što ću dobiti sve od dodatne opreme, očekivao sam da bi moglo biti više od prosjeka ali nažalost nije. Pa ćete dobiti uobičajeno: punjač, usb kabel, zaštitnu foliju za ekran i kratke upute. Znači čisti standard.
Dizajn i kvaliteta izrade
Asus se je odlučio na opciju da kod kupovine Zenfona možete odabrati boju između nekoliko mogućih boja, a to su: charcoal black, pearl white, cherry red, twilight purple i champagne gold. Ja sam odabrao charcoal black ili crnu jer više volim tamnije boje pa prevše razmišljanja oko toga nije bilo. Mobitel izgleda jako lijepo, ima stvarno lijep dizajn, podsjeća me na nekoliko drugih popularnih modela. Ima zaobljenje rubove, te također poklopac nije skroz ravan nego je isto malo zaobljen. Iako ima ugrađenu bateriju, poklopac se može otvoriti iz razloga da bi mogli staviti sim kartice i memorijsku karticu. A kad govorimo o kvaliteti izrade mogu samo reći da su posao odlično odradili jer je mobitel baš vrhunski napravljen iako je kompletno od glatke plastike. U cijeloj konstrukciji mi jedino smeta to što na istu stranu su stavili gumbe za power i volume.
Ekran
ASUS ZenFone 5 ima ekran veličine 5 inča sa HD rezolucijom koji je zaštićen sa Corning Gorilla Glass 3. Nakon detaljnog testiranja mogu bez ikakvog problema reći da je ekran jako dobar, ima dovoljno jak kontrast, boje su vrlo prirodne i kut gledanja je vrlo dobar. Kaj se tiče ekrana nemam nekih zamjerki.
Hardware
Ako ste malo pogledali specke mogli ste uočiti da je Zenfone 5 malo drugačiji od svoje konkurencije. Asus se je odlučio na intelov procesor Intel Atom Z2560 1.6GHz. To je dvojezgreni procesor, 32 nm. Uz to ima 1GB rama, te za grafiku se brine PowerVR SGX544. Čisto dobra kombinacija sa kojom ćete moći raditi u principu što god poželite od gledanja filmova pa do igranja igrica. Naravno neke zahtjevnije aplikacije ili radnje će se možda sporije učitavit ili sl. ali u večini slučaja će biti ok. Odvrtio sam nekoliko benchmark testiranja, rezultati nisu niti loši toliko. Odigrao nekoliko igrica, sve su radile osim što me je povremeno znao bez ikakvog razloga izbaciti iz GTA...
Benchmarks rezultati
Antutu: 19311
AnTuTu Benchmark X: 22880
Quadrant: 8803
Vellamo: 1726 - 621
Kamera
S obzirom da je sve što sam do sada probao bilo super na ovom mobaču, nadao sam se da će biti i s kamerom tako. Zenfone 5 ima glavnu kameru 8 mega piksela sa led bljeskalicom, auto focus, F2.0 aperture itd... Sve zvuči jako dobro na papiru ali nažalost u stvarnosti nije baš tako. Čak mislim da je ovo jedina mana ovog telefona. Kada sam krenuo fotkati uočio sam da u večini slučajeva ne uspije izoštrit sliku do kraja, pa uvijek ostane jedan manji dio slike mutan. Te katkad barem po mojem mišljenju ne pogodi boje. Ukupno gledajući dajem ocijenu 3 od 5.
GPS
Intel je odradio dobar posao sa chipsetom pa GPS radi bez greške. unutar 10 sekundi je locirao satelite i spojio se na njih.
Baterija
ASUS ZenFone 5 ima ugrađenu Lithium bateriju kapaciteta 2110 mAh. Koja prema tehničkim detaljima može izdržati 353 sati u stanju mirovanja i oko 18.5 sati razgovora.
Zaključak
Asus je napravio jako dobar posao sa telefonom ASUS ZenFone 5. Željeli su proizvesti telefon sa snažnim hardverom, lijepim dizajnom po pristupačnoj cijeni. I u tome su uspijeli. Po meni osobno jedini nedostatak je nešto lošija glavna kamera.
Cijena ovog telefona varira i iznosi cca 160$ kao npr.. kod Merimobilasa.
Izvor recenzije: [link]
Sva pitanja su dobrodošla
Hvala
Još fotki:
![]()
Fotke napravljene sa kamerom:
![]()
Vidio sam da postoji i verzija sa 2GB RAM-a,to je super..
Da li podrzava 900mhz frekvenciju?
Baterija?nekako mi mrsavo tih 2100mAh...
Da, postoji i jača verzija sa 2gb rama i jačim procom.
što se tiče 900mhz, da podržava
evo točan podatak:
UMTS/WCDMA
HSPA+ UL:5.76 Mbps/DL:42 Mbps
DC-HSPA+ UL:5.76 Mbps/DL:42 Mbps
3G :
UMTS :
850/900/1900/2100
2G :
EDGE/GPRS/GSM : 850/900/1800/1900
a kaj se tiče baterije, u principu drži jedan dan uz prosječno korištenje.
Koliko citam zbog Intela neke aplikacije ne rade na ZenFonu?!
Valjda nije veci broj aplikacija u pitanju jer napalio sam se na ZenFone 6....
I da li ga je moguce kupiti u nekom EU warehouse-u?
Imaš Asusove mobove na Mobicityu.
ZenFone 4 i 5 osim u dvije Intel varijante dolaze i u S400 varijanti. Šestica zasad ne.
ja nisam previše isprobavao aplikacije, ali sve koje sam probao su radile normalno. osim Gta San Adreasa, on je dva puta
u radnom time bez ikakvog razloga izašao i prestao raditi. prvi put odmah kod loadanja, drugi put nakon 5min igranja.
A mene bas zanima Zen6 2GB.Ima ga na to2c za 240$,ali volio bi ga kupiti u EU...
@Chief
Samo da mi radi ono sto ja koristim i to je to...
Pretpostavljam da onda S400 varijanta radi kako spada?
Radi. Možda na IFA-i Asus predstavi i Snapdragon verziju šestice te flagship.
ZenFone 5 je dobio također video recenziju
Bookmarks