Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 22 od 22
    Tek rođen Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience PointsOverdrive
    Nagrade:
    Activity Award

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    iPhone 16 Pro
    Operater
    HT
    Bodovi
    63.496
    Nivo
    61
    Bodovi: 63.496, Nivo: 61
    Bodovi: 63.496, Nivo: 61
    Ukupna aktivnost: 100,0%
    Ukupna aktivnost: 100,0%
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Moje viđenje Androida (v4+) kroz Galaxy Nexus

…da, da napišem ukratko moje viđenja Androida (v4+) koristeći Galaxy Nexus. Kako početi?

Još davne za Android pojmove 2009 isprobao sam i u manjoj mjeri na mahove koristio Android uređaj. Bio je to HTC Hero na Androidu 1.5, kasnije službeni upgrade na 1.6 i kasnije root na 2.2 ili 2.3. To iskustvo je bilo sačuvaj…. da ne kažem što. A pričalo se o Hero kao o iPhone killer uređaju i Androidu kao savršenom mobilnom OS-u. Možda je to i bio? Ali meni svakako nije Force close svako malo, pa bla , bla, bla, fluidnost na -1 itd. Sve skupa neupotrebljivo. Što je u vrijeme 2009 i pojave Hero uređaja bio sam vrh Android ponude, nešto kasnije je izašao HTC Desire koji ga je pomeo, ali Hero + Android katastrofa. Ubiti cijeli Android u 2+ inačici.

Naravno, pratio sam što se dešava u Androidu, možda ne u mjeri, kao što sam do 2009 i pojave Androida pratio Symbian i WM platformu, ali tu sam bio, hvatao ono bitno. Tako sam nekako shvatio, a i ponovo priželjkivao isprobati Android, ali isključivo u njegovoj najnovijoj inačici, Android v4.0 (pa na više). Nisam nešto puno trebao dumati oko uređaja, gledano financijski dio i onaj hardversk. Uvjet je bio najnoviji Android, NFC (budućnost) te min 1GB RAM-a te neki jači procesor (tipa +1 GHz Dual-core) te ne preveliki ekran, do nekih 4.5“ Tako je izbor pao na Samsung Galaxy Nexus. Naravno, HTC sam kao brend izbacio iz tražilice. Ubiti tražio sam čisti Google ili ti Android, što je linija Nexus uređaja. LG Nexus 4 mi je bio preskup, nisam u mogućnosti toliko izdvojiti za uređaj i prošla su vremena kada sam izdvajao po 4000+ Kn za Nokie... Tako da sada vrtim službeno najnoviju Android inačicu na svom Galaxy Nexus, Android 4.2.2 i ono najbitnije zadovoljan sam.

Sam Android u v4+ varijanti ima svoju upotrebljivost, ima fluidnost, radi sve glatko, perfektno, hardver 5+ Priznajem zadovoljan sam što uređajem i mogućnostima, što samim Androidom. Topla preporuka, pogotovo onima koji se se razočarali u Android, kao i ja u prijašnjim izdanjima.

Probao sam nekako ukratko opisati moj korisnički povratak u Android svijet. Ako imam preporuku to je svakako Android 4+ ispod toga ne uzimati, postoje problemi, a ima i drugih mobilnih platformi. I naravno, što se tiče hardvera mislim da od sada pa na dalje gledam čisti google Android, Nexus liniju ili ovo novo o čemu se priča, Google Phone X.

HC4L

Forumaš Postignuća:
    1000 Experience PointsVeteran

Datum registracije
    Aug 2011
    Bodovi
    4.311
    Nivo
    15
    Bodovi: 4.311, Nivo: 15
    Bodovi: 4.311, Nivo: 15
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Stariji post, al da dodam svoje iskustvo; prije 6 mjeseci sam dobio Samsung Captivate Glide (slično kao Galaxy S2), imao sam ga neko vrijeme na androidu 2.3.6, pa sam ga stavio na 4.0.4 (ne ide na više od toga).

Prvo, android mi se dosta svidio. Sustav je ok, i svašta se može na njemu, iako nije svemoguć. Nije 100% otvoren sustav, i ipak se ne može baš sve konfigurirati (a tako se priča za Android kad se uspoređuju moderni sustavi). Čak sam eksperimentirao s modanim romovima (cyanogenmod, AOKP), no ni tamo nisam nasao postavke za "baš sve".

Drugo, ima male razlike između 2.3.6 i 4.0.4, al nema bitnih razlika. Čak me smeta što na 4.0.4 "troši" 30-tak posto više rama, i sve mi se čini malkice sporije. Neću vraćati na 2.3.6 jer mi se ne da cjepidlačiti, pa nek sad ostane ovako.

Poanta je da ako vam sve radi, onda ja ne savjetujem upgrade na 4.+ . Samo ćete se nazajebavat s vraćanjem postavki na "vaše", pa backup kontakata, kalendara, programa...

EDIT:
    PS: na verziji 4.0.4 rade 2-3 igrice koje na 2.3.6 ne rade, ako je to nekome bitno..
    Zadnji uredio BrziJoe : 10-06-2013 u 12:46

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2009
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    4.909
    Nivo
    16
    Bodovi: 4.909, Nivo: 16
    Bodovi: 4.909, Nivo: 16
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Re: Moje viđenje Androida (v4+) kroz Galaxy Nexus

Iz iskustva mogu reci da se ne isplati update-ati mobitel na Android 4+ ukoliko imate single core procesor na uredjaju. Koliko god prednosti nudio ipak ne radi fluidno kao android 2.x.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    May 2012
    Mobitel
    RN7
    Operater
    HT
    Bodovi
    7.897
    Nivo
    21
    Bodovi: 7.897, Nivo: 21
    Bodovi: 7.897, Nivo: 21
    Ukupna aktivnost: 62,0%
    Ukupna aktivnost: 62,0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao 2happy2beu Pregledaj post
    Iz iskustva mogu reci da se ne isplati update-ati mobitel na Android 4+ ukoliko imate single core procesor na uredjaju. Koliko god prednosti nudio ipak ne radi fluidno kao android 2.x.
    Ne radi kao 2.3, ali nije ni tako loš. Ja ga imam na Huaweiu G300 i sasvim sam zadovoljan. bude tu i tamo laga, kod dužeg surfanja mu treba par sekundi da se oporavi (dok oslobodi rame) ali procesor za sada radi ok. Prilično sam uvjeren da bi radioo bet ikakvih problema samo da ima 1GB rama, ovih 512MB je stvarno knap.

Faca Cafe Mobil foruma Postignuća:
    VeteranOverdriveSocial50000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2005
    Mobitel
    SE K550i, Nokia 3310
    Operater
    091, 095
    Godina
    44
    Bodovi
    73.835
    Nivo
    66
    Bodovi: 73.835, Nivo: 66
    Mentioned
    18 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da i ja prozborim riječ-dvije o Android uređajima.
    Do listopada 2012. sam Android gledao preko smartphonea kod raznih kolega i prijatelja. Nisam imao nekakav WOW doživljaj jer mi je Symbian Belle bila sasma dovoljna.
    Eto, prvi moj uređaj je Bio Samsung Galaxy mini 2, "dobiven" za produljenje ADSL-a kod T-Coma. E, kada sam uspio instalirati GTA3 na njega i odigrati je, rekao sam-Nokia i Symbian su prošlost.
    Trenutno imam Xperiju T, mobitel kupljen čim je došao u T-Centar i mogu reći da sam dosta zadovoljan. Updateao sam je na 4.1.2, RAM mi je redovno 70% iskorišten iako ne koristim previše aplikacija.
    Ne znam kako se pravilno izjasniti-zadovoljan sam Androidom, ali daleko je to od oduševljenja, npr. kada je Nokia prije 5 godina izbacivala nove modele. Po meni, radi se o copy-paste OS-u, jako sličnom na SONY uređajima, Samsungu, LG-ju, Huawei-ju... Vidiš jedan Android, vidio si sve Androide uz nekakve minimalne preinake.
    Tako da, nije baš ono najbolje, ali je jedino što se danas koristi kao hvale vrijedan OS. WP i iOS nisam nikada niti proučavao jer me baš ne zanimaju.
    Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
    U Mobisu!

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2008
    Mobitel
    Samsung Galaxy S3
    Operater
    Tele2
    Bodovi
    8.212
    Nivo
    21
    Bodovi: 8.212, Nivo: 21
    Bodovi: 8.212, Nivo: 21
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim da nije bit sustava da ostavi toliki wow efekt.Naravno,kada se predstavlja neki novi mobitel onda sve vristi sa nekim super funkcijama koje vjerojatno nikada neces koristit, no ono sto je bitno je kako se mobitel nosi sa svakidasnjim zadacima.Nisam bas previse upucen u iOs ali moram priznati da uvijek dobro izgleda i da stvarno sve to ide jako glatko.Odite u ducan i isprobajte recimo iPad i neki Android tablet.Kod Apple-a sve to ide kao podmazano i super izgleda.Ali ono sto meni daje tu neku sigurnost i car kod Androida je to da ako mi se nesto ne svida,ako nesto steka,ako nesto ne valja imam dosta mogucnosti da to optimiziram.Ukoliko volite dizajn i unaprijed postvljene parametre onda definitvno iOs,no ukoliko ste oni smartphone geek koji je spreman potrosit i nekoliko dana/tjedana da mobitel prilagodi u potpunosti sebi (sto se performansi tice a i dizajna sucelja kao npr. widgeti i romovi) onda si ubodite malo jaci Android.Mislim da ostali sustavi kao Windows,Symbian (nikad vise) itd. trenutno jos previse kaskaju da bi se usporedili sa Androidom i iOs-om.

7. 'Hvala' kaže:

Forum Admin Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience PointsOverdrive

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    DynaTAC 8000X
    Godina
    44
    Bodovi
    146.836
    Nivo
    92
    Bodovi: 146.836, Nivo: 92
    Bodovi: 146.836, Nivo: 92
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    WP8 definitivno ne kaska za Androidom, upravo naprotiv. Puno je bolje optimiziran i nema problem fragmentacije kao Android. Kako je krenulo za normalan rad KLP-a ce trebati 4GB RAM memorije.
    A recimo jedna od najbitnijih osobina JB-a je Project Butter koji nije uopce implementiran na svim distribucijama (proizvodjaci).

Datum registracije
    Jul 2005
    Mobitel
    SE K550i, Nokia 3310
    Operater
    091, 095
    Godina
    44
    Bodovi
    73.835
    Nivo
    66
    Mentioned
    18 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Inovator Pregledaj post
    WP8 definitivno ne kaska za Androidom, upravo naprotiv. Puno je bolje optimiziran i nema problem fragmentacije kao Android. Kako je krenulo za normalan rad KLP-a ce trebati 4GB RAM memorije.
    A recimo jedna od najbitnijih osobina JB-a je Project Butter koji nije uopce implementiran na svim distribucijama (proizvodjaci).
    Da, u pravu si. Dosta često se pitam, jel stvarno moguće da mi telefon vuće više RAM-a od laptopa? Nažalost, tu su negdje s razlikom da na Androidu imam par widgetsa i notifikacija i to je sve.
    U Mobisu!

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nemoj uspoređivati Android s PC-em jer ne rade po istom principu kada je upravljanje memorijom u pitanju. Na Androidu je u interesu da procesi ostaju u memoriji nakon što ih "ugasiš" jer time ti i mob kasnije bude responzivniji. Problem je što potreba za memorijom raste i onda jedan mob s 512MB radi "lošije" od nekog s 1GB+.
    Keep calm and fastboot oem unlock.

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Mudrolija sa spremanjem aplikacija u RAM postoji još od Symbiana, tako da tu Android nije izmislio ništa novo. Ima to i WM, samo možeš u postavkama birati zatvaranje i minimiziranje. I sve je to OK, ali da mobitelu treba 1 GB RAM-a da se ne "vuče"!?!
    Pa cijeli punokrvni OS ( XP npr.) "leti" na 1 GB RAM-a tako da se meni čini da je "efikasnost" Androida postignuta brutalnom silom , a ne kvalitetom OS-a.
    Ako moj WM sa 128 MB RAM-a radi bez zastoja ( ne gledam cjelovečernje filmove) onda od OS koji ima 1 GB RAM-a očekujem da "pere i pegla", ako to nije u stanju onda ne vrijedi ni pišljiva boba. Kad mi netko potvrdi da je Android to u stanju, prijeći ću na njega. Do tada je WP8 puno izglednija opcija.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

12. 'Hvala' kažu:

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2008
    Mobitel
    Asus Zenfone 3
    Operater
    Bonbon
    Bodovi
    19.680
    Nivo
    34
    Bodovi: 19.680, Nivo: 34
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Meni radi ok android xperia ray ics 4.0.4 root i cwm. Ima 1ghz, 512mb rama, 1gb prostora /korisnička cca 400mb. Nema laga, ok je surfanje, tapatalk, navigon, copilot, igrice, office app, bankarstvo..hd video, gledanje filmova i serija, max tv to go.. Ništa se ne vuče. Vuče se kad je fejs na njemu, google maps i ostali crapware. A ništa manje nisam imao ni na x10mini - 128mb rama i 600mhz. Copilot je radio, ofice, tapatalk, gledanje serija, bankarstvo. Radio ok. Nije se vuklo.

Pretpostavljam da je na slabijim uređajima problem crapware koji uguši telefon. Što manje app to bolje - a 80 obrisanih app smeća je puno bolje! Čak i jači uređaj će zagušiti loše aplikacije.
    Ali tu je prednost androida-obriši što ti nevalja i stavi nešto bolje. Npr quickpic vs stock galerija je očit primjer poboljšanja!

Problem je u lošim aplikacijama. Android je svakim izdanjem sve bolji!

A custom romovi i kernel - onda je još bolji..leti i leti..

Datum registracije
    Jul 2005
    Mobitel
    SE K550i, Nokia 3310
    Operater
    091, 095
    Godina
    44
    Bodovi
    73.835
    Nivo
    66
    Mentioned
    18 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mudro zbori Sljaka! Ja na Xperiji T imam 808MB free (iako bi trebala imati 1GB), ali RAM je stalno napunjen do cca 70%.
    Imam nekoliko widgetsa koji se stalno nadopunjuju, drugi launcher, 4 maila koji se sinkroniziraju svakih 30min, FB i to bi to bilo. 600MB je potrebno da bi sve to šljakalo kako treba. Naravno, tu je i čitava armija programčića za koje nemam pojma što rade, ali ih sam OS otvara.
    Surfanje mobitelom nikada nisam volio, pa tako izuzetak nije ni Xperia T. Igru nemam niti jednu.
    U Mobisu!

Najforumaš 2011. Postignuća:

Datum registracije
    Jun 2007
    Mobitel
    1+3T
    Operater
    tomato
    Godina
    36
    Bodovi
    22.432
    Nivo
    36
    Bodovi: 22.432, Nivo: 36
    Bodovi: 22.432, Nivo: 36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vidim da se stalno žališ na to da ti je RAM pun i samo spominješ brojke, ali ne vidim da si napisao da imaš problema zbog toga (tipa da ti je spor ili nešto šteka)?
    Osobno mislim da bi taj podatak o iskorištenosti RAMa trebalo izbaciti za prosječne korisnike jer ih samo navede na krivi trag (vide da im je zauzeto 60-70% RAMa, što kad se dogodi na kompu na windowsima u pravilu znači da ti komp počinje štekat i onda misle da će se isto događati i na androidu).

16. 'Hvala' kaže:

mod_se Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience PointsOverdrive
    Nagrade:
    Discussion Ender

Datum registracije
    Dec 2004
    Bodovi
    36.153
    Nivo
    46
    Bodovi: 36.153, Nivo: 46
    Bodovi: 36.153, Nivo: 46
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovo stoji. Ljudi nikako da shvate da mobitel NIJE desktop računalo i niti ih se može niti ih se ima smisla uspoređivati.

Forum Admin Postignuća:
    SocialYour first GroupVeteranTagger First ClassOverdrive

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Nokia 8, Xperia X Compact
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sljaka, WinXP je iz 2001 godine, tada je malo koji komp imao više od 128MB RAMa
    Uspoređuj Win7/Win8 ili neki drugi noviji OS (ako baš mora biti desktop) jer WinXP je pregazilo vrijeme.

S druge strane, free RAM is wasted RAM, ne vidim nigdje problem ako mi je zauzeto i 1023MB od 1GB RAMa ako mi mob radi brzo i ako se keširane aplikacije brže pale.

A kad smo već kod Windowsa:

Ista stvar kao i kod Androida (iako manje agresivna)

Datum registracije
    Feb 2008
    Mobitel
    Asus Zenfone 3
    Operater
    Bonbon
    Bodovi
    19.680
    Nivo
    34
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Free ram je wejsted ram, ali kad je pun onda treba vremena da se oslobodi za tu app koju si pokrenio. Tako da treba dodati: but leave 20% free ram!

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    S6 edge
    Operater
    V)(P
    Godina
    38
    Bodovi
    22.149
    Nivo
    36
    Bodovi: 22.149, Nivo: 36
    Bodovi: 22.149, Nivo: 36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Moje viđenje Androida (v4+) kroz Galaxy Nexus

Sve Android uređaje do S3 koje sa isprobao su imali probleme sa lagom, stekanjem, brzim trosenjem baterije...sve je to jos tada bilo 1ghz ili dual core sa 512 rama a opet nije bilo glatko...jednostavno nije tako ispolirano i softver uskladjen sa hardverom ka iOS i sada wp8 koji jača ( kojeg bas ne preferiram najvise zbog ui-a i izgleda opcenito ali je funkcionalan i brz, treba poraditi i bit ce odlican)
    Ja sam objektivan i svaki os ima svoje vrline i naravno da cemo spominjat XP jer je to komp OS koji i dalje bolje i slozenije i funkcionalnije izgleda od nekog mob OS-a...makar se nemoze skroz usporedjivat sa androidom...i za kraj...znaci prvi android koji je (po mojim malo prezahtjevnim) po mojim potrebama glatko i skoro bez greske radio je bio s3...quad core od 1.4ghz 1gb rama...a po svemu mi isto tako radi i s4 sa quad 1.9mhz i 2gb ram...i svi oni su radili isto glatko ili cak 10% "teze" nego i5 dual core 1.2 1gb ram.
    Jednostavno mi taj android kao da je "pretezak", previse nepotrebnih operacija i jos k tome 38484 razlicitih proizvodjaca i hardvera i neznas cemu prilagodit android i polirat..
    Ps: volim sve os-ove i ne preferiram nista, cak mislim opet jednom otic na android ili isprobat wp8...kad docu bolji financijski dani
    Horsepower is the force determined by how fast u hit the wall.
    Torque is the force determined by how far u push the wall when u hit it.....

Hardcore forumaš Postignuća:

Datum registracije
    Apr 2003
    Bodovi
    18.317
    Nivo
    32
    Bodovi: 18.317, Nivo: 32
    Bodovi: 18.317, Nivo: 32
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo, i S4 je do prvog updatea štekao, a on je quadcore 1.9 GHz i 2 Gb RAMa. OK, gore je TouchWiz i hrpa Samsung appova, ali svejedno, mogli su to bolje složiti odmah...

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Mario92 Pregledaj post
    Sljaka, WinXP je iz 2001 godine, tada je malo koji komp imao više od 128MB RAMa
    Uspoređuj Win7/Win8 ili neki drugi noviji OS (ako baš mora biti desktop) jer WinXP je pregazilo vrijeme.

S druge strane, free RAM is wasted RAM, ne vidim nigdje problem ako mi je zauzeto i 1023MB od 1GB RAMa ako mi mob radi brzo i ako se keširane aplikacije brže pale.

A kad smo već kod Windowsa:

Ista stvar kao i kod Androida (iako manje agresivna)
    OK, pustimo XP, star je. Krenimo od OS od kojeg je Android nastao, krenimo od linuxa. Desktop distribucije linuxa imaju manje hardverske zahtjeve nego Android za pouzdan i stabilan rad. I što sad? Android je ipak, usprkos svemu napravljen kako treba!?

Nisu se pouzdali u sirovu snagu, nego su pametno i optimalno iskoristili hardverske komponente koje su imali na raspolaganju?

Dok su drugi nastojali iskoristiti mogućnosti hardvera, Google je progurao Android na snagu. Pametno na prvu ruku, ali što kad drugi uspiju optimalno iskoristiti taj isti hardver, a Android i dalje bude igrao na snagu? Hoće li doživiti sudbinu Symbiana ili će ga stići ispolirati i spasiti?
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovako, nisam Linux eskpert i ne znam točno kako funkcionira Linux na nivou kernela ali mislim da je ovdje nekoliko stvari igra ulogu.

Prvo, ARM procesori u clock-to-clock usporedbi nisu snažni kao x86 procesori. Znači, ARM na (bubam bezveze) 2GHZ će raditi jednako brzo kao x86 na 1,4GHz.
    Moja teorija zašto Android treba hardverski veće zahtjeve nego neka lightweight desktop distra je upravo u tome.

Druga stvar, Android je jako stabilan, pogotovo u svojoj AOSP verziji. Probleme stvaraju aplikacije i prčkanja korisnika koji nemaju iskustva sa takvom OS-om i njegovim mogućnostima. Moj otac koristi Wildfire sa CM7 i u 2 mjeseca nije doživio niti jedan crash ili freeze. Nema ništa posebno instalirano osim navigacije.

Memorija - evo, Android 4.2.2 na mojoj Xperiji S trenutno zauzima 320 megabajta RAMa. Imam oko 400MB slobodne RAM memorije od kojih je oko 300MB zauzeto kao cache. Po meni relativno efikasno korištenje memorije, uzevši u obzir da mi je u pokrenutim (dakle, ne keširanim) procesima aktivan music player (38mb), Google Play (18mb), Greenify (5,6mb), Viber (23mb), IncrediControl (2,3mb), mailovi 28mb) i Settings (29mb). System uptime: 55h.

Isto tako uzmi u obzir da ljudi u Android svijetu brkaju pojmove - lag i stuttering (trzanje). Ako animacije nemaju 60fps-ova ljudi misle da Android lagga i da je spor. Lag != animacije! Za razliku od Windows Phone-a i iOS-a SystemUI.apk ima normal priority (za razliku od ekvivalentnih procesa u WP/iOS koji imaju realtime priority) što omogućuje punokrvni multitasking (naspram suspeniranja aplikacija kod ostalih) što pak za nedostatak donosi veću potrošnju baterije i trzanje animacija.

Opet, ako se vraćamo u prošlost, Android je prvotno bio zamišljen kao OS za Blackberry-like uređaje, bez touchscreena. Štoviše, inicijalne verzije Androida bile su zamišljene kao OS za fotoaparate!

EDIT: Symbian je bio iznimno loš OS za developere koji nisu imali low-lever hardverski pristup za svoje aplikacije zbog čega su 3rd party aplikacije bile redovito sporije od nativnih. Isto tako moderni OS-evi vrte većinu procesa u user mode-u dok je Symbian puno toga držao u kernel mode-u što je kao rezultat donosilo veću opasnost od crashanja u slučaju nekog buga.

Ispravite me ako griješim, ovo je sve na temelju mog razumijevanja rada operativnih sustava koje sam proučavao na netu
    Zadnji uredio Mario92 : 21-06-2013 u 00:41

24. 'Hvala' kaže:

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Dobro si ti to sumirao, ali ajmo još jednom usporediti Android i neki desktop OS
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    X, koliko god imali različitu namjenu postoji dovoljno zajedničkih točaka radi kojih je usporedba moguća, pogotovo uzevši u obzir hardverske specifikacije današnjih smartphoneova koji su skoro pa jači od mog stolnog kompa

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Odgovora: 386
    Posljednji post: 03-04-2013, 08:40
  2. samsung galaxy nexus spajanje na wifi
    By deni_91 in forum Samsung
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 26-08-2012, 12:25
  3. Galaxy Nexus ili One X
    By -->Cionn<-- in forum Usporedbe Modela
    Odgovora: 15
    Posljednji post: 24-05-2012, 21:48
  4. Odgovora: 3
    Posljednji post: 27-11-2009, 01:19
  5. O šumu na slici digitalnih aparata (moje viđenje)
    By pepi_31 in forum Fotografiranje # Softverska obrada # Foto radnje # Foto materijal
    Odgovora: 13
    Posljednji post: 31-08-2007, 09:41

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove