Baš sam pogledao detaljno opis i jako mi se sviđa. Daj, molim te, iskreno reci koliko drži baterija, jer se specifikacije graniče sa fantastikom, 20 sati razgovora i mjesec dana stand-by, teško mi je povjerovati?
HTC Desire X je u rasponu između low-level Desire C modela i srednjeg smartphonea One V. HTC Desire X odlikuje 4 inčni WVGA 480 x 800 točaka razlučivosti super LCD , uz optičku laminaciju obrade kao kod One X modela, Qualcomm MSM8225, dual-core, 1GHz Snapdragon S4 procesor izgrađen na ARM Cortex-A5, 768MB RAM-a i 4 GB interne memorije od čega je samo 1 GB korisnički dostupno, proširive microSD karticom.
HTC Desire X također dolazi s nekoliko poboljšanja za 5 MP kameru koja su prvi put uvedeni u liniju One, uključujući HTC-ov ImageChip, af/2.0, 28 mm širokokutni objektiv, BSI senzor, HDR način snimanja i automatski podesivim bljeskalicom. Kapacitet baterije iznosi 1600 mAh. Ne smijemo zaboraviti niti Beats Audio zvučni sustav. Smartphone je prilično tanak sa svojih 9,69 mm i dostupan je u dvije boje: bijela i crna.
Izvor: racunalo.com
Specifikacija na: gsmarena.com
Ja ga posjedujem nekih 2 mjeseca, ali još nisam skužio sve komande. Što se tiče snimanja fotografija ili videa, mogu reči da su fantastične! Dojmila mi se činjenica da se mogu koristit naša slova kod slanja sms-a i na WhatsApp-u, kao i na e-mailu! Za sada sam zadovoljan s njim.
------------------------------------------------------
Kratki savjeti:
Kako upravljati s kontaktima?
Ako imate isti kontakt iz više raznih izvora (telefon, SIM kartica, poruke, e-mail, socijalne mreže itd.), spojite njihove kontaktne informacije, kako u adresaru ne bi imali dupliciteta.
Objašnjenje je u Korisničkom priručniku na str. 59, "Ljudi" (u mobu piše "Kontakti"):
![]()
-------------------------------------------------------
Izmjena tipkovnice iz qwerty u qwertz:
Popstavke ---> Jezik i tipkovnica ---> HTC Sense Input ---> Odabir tipkovnice i tu klikni na njemački jezik.
![]()
------------------------------------------------------
Mjenjanje tipkovnice iz full-size (30+ tipki) na numeričku ( 1 = abc, 2 = def itd):
Postavke --> Jezik i tipkovnica --> HTC sense input --> Napredne postavke --> Vrste tipkovnica --> Telefon
-----------------------------------------------------
Ne čuje se glasovno navođenje navigacije kod uključenog Bluetooth-a:
Postavke ---> Blutooth ---> Kliknuti na upareni uređaj ,sl. 1 (u mojem slučaju NISSAN CONNECT) ---> isključiti Zvuk medija, sl. 2 i to je to!
sl. 1sl. 2
-----------------------------------------------------
Kako napraviti Print Screen zaslona?
Drži pritisnuto tipku ON / OFF (neznam zašto u priručniku na str. 4 piše: NAPAJANJE!!??) te pritisni tipku Početna (Home).
Zadnji uredio hrc50 : 13-02-2013 u 11:23
I optimisti i pesimisti doprinose razvitku našega društva. Optimisti su izumili zrakoplov, a pesimisti padobran.
Baš sam pogledao detaljno opis i jako mi se sviđa. Daj, molim te, iskreno reci koliko drži baterija, jer se specifikacije graniče sa fantastikom, 20 sati razgovora i mjesec dana stand-by, teško mi je povjerovati?
Nisam ga testirao, ali mislim da drži dulje nego Nokia 97 mini koju sam imao dosad. Baterija izdrži oko 4-5 dana, s tim da sam jako puno na WhatsApp-u, čitam e-mailove na njemu, dosta snimam video i fotografije. Najmanje 16 h dnevno je priključen na internet, dosta sam povezan i na bluetooth u automobilu. Uglavnom, prezadovoljan sam.
Zadnji uredio hrc50 : 12-01-2013 u 19:35
I optimisti i pesimisti doprinose razvitku našega društva. Optimisti su izumili zrakoplov, a pesimisti padobran.
Evo sad si već neko vrijeme ponosni vlasnik DX-a, ako ti nije teško, napiši koju o svojim dosadašnjim iskustvima. Hvala unaprijed!
Koga mogu udaviti s par pitanja vezano za Desire X?? Naime, vlasnik sam "dotičnoga" tek 3-4 dana no neke opcije nikako da pronađem a sve jako banalne stvari tipa izmjena tipkovnice iz qwerty u qwertz, gašenje zvuka (gdje je, dovraga opcija za gašenje zvuka - vibration only?!?) i još par podjednako glupih pitanja?!?
Sve je to u postavkama.
Tipkovnica je language & keyboard-htc sense input i unutra ima keyboard type(tj ne sjecam jel ima na ICSu, ako nema onda jezik tipkovnice stavi na njemacki i promijenit ce se).
Zvuk, stiasces tipke za glasnocu prema dolje. Ili u postavkama zvuka odaberes.
Koliko vidim, za sada postoji samo ICS za Desire X, ne nudi mi opciju nadogradnje androida na JB.
Ovo za prebacivanje na njemački jezik za tipkovnicu je dobar savjet, nisam se toga sjetio. Hrvatske znakove ionako ne koristim u tipkanju.
Za gašenje zvuka sam konkretno mislio na neki widget (kao oni za paljenje/gašenje wirelessa, GPS-a itd itd).
Power toggles
https://play.google.com/store/apps/d...Dpower+toggles
Sto se tice aplikacija ima cijeli podforum za njih, neke od tema su u mom potpisu.
HTC desire x - iskustva
HTC Desire X ima 4 GB interne memorije, od čega je samo 1,09 GB korisnički dostupno. Nije previše, ali dovoljno za više desetaka albuma i bezbroj aplikacije. Ako želite više memorije, možete kupiti SD karticu do 32 GB. Ja sam je proširio sa SD ckarticom od 16 GB. Za mene dovoljno.
Ima 4-inčni super LCD zaslon s rezolucijom od 480x800 piksela.
Ima 5 megapikselnu kameru. Fotografije izgledaju oštre i jasne i nije teško napraviti dobru sliku. Fokusiranje je razmjerno brzo u svim uvjetima. Fotografije su živih boja, prilično vjerne, a najsitniji detalji prikazani su korektno. Kamera također ima Burst mod koji omogućuje brzo snimanje više fotografija za redom. Baš zgodno!
Pogledajte slike i video napravljen sa HTC Desire X:
![]()
Video napravljen sa HTC Desire X
Na dnu HTC Desire X imamo tri hardverske tipke, koje su osjetljive na dodir. Lijeva tipka je za povratak, sa srednjom se vraćate na početni zaslon, a desnom tipkom može se brzo prebacivati između vaših nedavno korištenih aplikacija.
HTC Desire X gotovo nikad ne kasni u pokretanju aplikacije. Učitavanje web stranica je brzo i stranice se ispravno prikazuju.
Bluetooth radi ispravno, bez ikakvih šumova, naročito kod telefonskih poziva u automobilu.
Zahvaljujući ugrađenom GPS sustavu, GPS vas locira u manje od 25 sekundi. Imam instaliranu Sygic Auro i Navigon i obje navigacije rade precizno i korektno.
Ima dosta glasan zvučnik i nje potrebno imati zvuk na maksimumu. Vibracija je dosta jaka.
Ipak imam jednu primjedbu na Bluetooth. Još nisam otkrio dal' je do mobitela ili navigacije. Naime kad prilikom vožnje imam uključeno Navigon navigaciju i Bluetooth, ne čuje se glasovna navigacija. Kad isključim Bluetooth, glasovna navigacija je u redu. Pokušavao sam svašta, ali bez rezultata.
Zna li tko rješenje???
Plus:
lijep dizajn
zaslon osjetljiv na lagan dodir
brz
lagan za korištenje
Minus:
nedovoljno interne memorije
mora koristiti SD karticu
Nema prednju kameru za video poziv
Jednostavno klikni na postavke, tamo imaš zvuk.
Za tipkovnicu probaj: postavke--->jezik i tipkovnica--->HTC sense input i tu biraj šta hoćeš!
Ako dosad nisi na internetu tražio i pronašao "HTC Desire X Upute za uporabu", imaš ga u prvom postu, u privitku!
Zadnji uredio hrc50 : 09-02-2013 u 14:55
Očito se nismo baš razumjeli. Poanta je u tome da mi ovo nije prvi android telefon tako da već imam iskustva s korištenjem i postavkama istih. Za HTC sense input odaberem hrvatski jezik i opet mi ostane qwerty tipkovnica, widget za on/off zvuka po defaultu ne postoji, kako stvari stoje. Tako da...nije da nisam gledao niti da se uopće ne snalazim nego jednostavno ne nalazim. Pa čistom logikom išao provjeriti kod ljudi koji duže vremena koriste isti aparat ako se te opcije nalaze na nekom atipičnom i dobro skrivenom mjestu.
Dobro sam ti ja napisao. Opcije uopće nisu na skrivenom mjestu. Bio si na dobrom putu, samo si još pored hrvatskog, morao selektirati i njemački jezik jer on koristi QWERTZ tipkovnicu! Trebao si probati i neki drugi jezik, osim hrvatskog.
Znači ovako: Popstavke ---> Jezik i tipkovnica ---> HTC Sense Input ---> Odabir tipkovnice i tu klikni na njemački jezik i evo je!!!
![]()
Poslije biraš između HR i DE![]()
Zadnji uredio hrc50 : 10-02-2013 u 14:14 Razlog: ubačeni screenshotovi tipkovnice
Yager je u prijašnjem postu (thanks, Yager) isto to predložio (njemački jezik) i stvarno funkcionira. Ali, čisto informacije radi, zar ne bi trebala i HR tipkovnica po layoutu tipki biti - qwertz formata?!? On/off sound widgeta nema osim ako se ne skine preko neke 3rd party aplikacije.
Sad još ostaje problem kod samog telefoniranja (obavljanja poziva) a problem je u tome što, kada odem na ikonu za telefoniranje (ona zelena slušalica po defaultu) lista kontakata mi je poduplana tj. prikazuje mi baš svaki kontakt 2 puta (jedan iz memorije mobitela i drugi iz same sim kartice). Ne nalazim nigdje opciju prikazivanja samo npr. kontakata iz memorije telefona. Ostaje mi jedino brisanje ili svih sim kontakata ili kontakata iz memorije telefona...a to mi nema nikakvoga smisla.
Još jedno pitanje: kod tipkanja sms-a, postoji li opcija mjenjanja tipkovnice iz full-size (30+ tipki) na onu numeričku ( 1 = abc, 2 = def itd) jer..niti to ne nalazim.
Uf, jako puno pitanja. Ali sretni smo što postoji teta Google! Što bi mi bez nje?
Objašnjenje je u Korisničkom priručniku na str. 59, "Ljudi" (u mobu piše "Kontakti"):
![]()
Napravi po tome i svi zadovoljni!
Ako si mislio na ovu tipkovnicu:
onda uradi slijedeće:
Postavke --> Jezik i tipkovnica --> HTC sense input --> Napredne postavke --> Vrste tipkovnica --> Telefon i to je to!
Da ne zaboravim. Još moraš kliknuti na zelenu tipku!!!
Dobro je rekao forumaš Vader: Postoji razlika između "znati put" i "hodati po putu".![]()
Zadnji uredio hrc50 : 13-02-2013 u 00:35
Zahvaljujem na strpljenju i informacijama. Više-manje su sve dileme i postavke riješene osim opet tih duplih kontakata. Naime, po tvojoj slici imenika,, stavio sam kvačicu samo na telefonski imenik, sim i ostali kontakti su mi odznačeni. I opet, kod slanja poziva (ikona zelene slušalice) mi prikazuje kontakte i sa sim-a i sa mobitela
Ako ispadam glup, neka...ali mi i dalje ne ide u glavu.
Makni kvacicu sa SIMa ako si sve kontakte prebacio na uredjaj, zato ih dupla.
Ili sinkroniziraj imenik s gmail accountom i samo kod njega ostavi kvacicu(sinkronizira se u postavkama, postavke-racuni i sibkronizacija-tapni na google, na svoj racun i sinkroniziraj kontakte).
Kontakti su kopirani sa sim-a na memoriju telefona no pod opcijama imenika je kvačica stavljena samo na kontakte u mobitelu (sa sim-a je kvačica maknuta) i - opet se duplaju.
Sinkronizacija sa google računom - rješava problem. Zahvaljujem još jednom.
Da ti ne ide možda audio na neku bluetooth slušalicu? Ili možda sam auto?
Sve sam probao, ali nema rezultata. Slušalice uključivao i isključivao. Baš taj bluetooth HTC-->auto mi stvara problem! Probat ću sutra još opcije iz "HTC Car". Tamo sam vidio neke opcije, ali nisam isprobao još u autu.
Sad sam naštelao na "Standardni glasovni poziv" preko autoradia, "Standardni audio izlaz" preko autoradia i Standardna navigacija preko HTC-a, pa ćemo vidjeti.
Mislim da tu leži caka. Tu moram uključivati i isključivati, pa ću valjda nešto i pogoditi.
EDIT 1:
Ova opcija ne šljaka! Idem nešto drugo probat, pa javim.
EDIT 2:
Probao sam onemogućiti brzo pokretanje u podešavanje snage, ali nije uspjelo:
Postavke ---> Napajanje ---> Brzo podizanje sustava (isključiti)
Neke aplikacije imaju problem kod pokretanja i u radu ako je uključeno brzo pokretanje.
EDIT 3:
Problem solved!
Postavke ---> Blutooth ---> Kliknuti na upareni uređaj (u mojem slučaju NISSAN CONNECT) ---> isključiti Zvuk medija i to je to!
![]()
![]()
Zadnji uredio hrc50 : 13-02-2013 u 00:38 Razlog: editirano
Još jedan upit....posljednji - nadam se
Opcija da se umjesto predefiniranih zvukova stavi vlastiti zvuk (melodija, efekt) za "notifications" (tj. zvukovi pristiglih sms-ova, mms-ova, mailova itd) - postoji li to kod Desire X-a?? Kod biranja melodije zvona mi daje opciju odabira vlastitog zvuka ali kod notification-a samo zvukove koji su došli sa samim uređajem.
Dodaj melodiju koju želiš u Notifcations folder na memorijskoj kartici.
Kako vam se sviđa telefon što se tiče brzine itd,dali trokira sa palikacijama ili ne.Dali se da napravit update na jb?![]()
Danas sam instalirao dvije aplikacije: runtastic Running & Fitness. Dobro došla pri šetnji, trčanju itd.![]()
I libelu. Uvijek pri ruci!
![]()
Obje aplikacije rade odlično. S tim da runtastic Running & Fitness radi na osnovi GPS-a. Znači kod pokretanja aplikacije, treba biti uključen GPS!
Meni se Desire X prije svega svidio dizajnom. To mi je jedan od ljepše dizajniranih smartphonea i super leži u ruci. Nije prevelik ni premali.
Što se performansi tiče sasvim je solidan, a kad bi ga HTC nadogradio na Jelly Bean bio bi još bolji.
Šteta što nisu stavili bolju kameru (ne snima HD), a ni prednja ne bi bila na odmet.
Ako se nekome čita detaljnije pročitajte i pogledajte u domaćoj recenziji ovdje.
Sad kad napokon riješih sve zavrzlame vezane za određene postavke mobitela, mogu otvoreno reći da sam zadovoljan samim uređajem i performansama. 4-inchni ekran u (gledajući dimenzije) relativno malom tijelu je, meni osobno, veliki plus.
Jelly Bean za Desire X - ne znam zašto HTC tu radi probleme. Mobitel sa dual core procesorom i 768MB radne memorije sigurno zadovoljava hardware-ske uvjete za pristojno upogoniti JB. Kojim čudom onda toliko no-name tableta vrte na sebi JB uz single core i 512MB rama?!?
I samo još jedan osvrt na prvi post u temi i svrstavanje Desire X-a u low level kategoriju uređaja (nije baš tim riječima rečeno no to se da zaključiti iz konteksta).
Ne bih se složio. Low level smartphone-i su, gledajući tehničku stranu slabiji i po pitanju procesora, radne memorije pa i samoga ekrana (rezolucije, dijagonale itd).
Dakle, Desire X je po svemu ipak nekakav mainstream/zlatna sredina mobitel.
Dovahkiin
Bookmarks