wlan karticu za svako računalo i jedan access point... that's it... (ako su samo 2 kompa, može i samo 2 wlan kartice u adhoc mreži)
Zbog prenamjene prostorije kroz koju mi ide kabel za modem moram ga maknuti a da ne bušim zidove(jer su 90cm debeli-starija kuća) razmišljao sam o bežičnom spajanju pa me zanima koje komponente trebam?
Ako netko zna,zahvaljujem na odgovorima.
P.S.Htio sam kupiti Panasonicov bežični ISDN telefon sa USB-om na slušalici ali me cijena od 1100 kn "malo odbila".
Zadnji uredio sms freak : 01-04-2005 u 00:24
wlan karticu za svako računalo i jedan access point... that's it... (ako su samo 2 kompa, može i samo 2 wlan kartice u adhoc mreži)
Koliko ja vidim, on nema dva kompa. Riješenje je ADSL router, to je ono što nude kao wirelles opciju kada uzimaš dsl, probaj ih nazvati i pitaj možeš li zamijeniti svoj ADSL modem za "bežični"...
Kakav modem imaš? 56k? DSL? Cable? ISDN?
Ako misliš dizat WLAN kroz 2 x 90cm debela zida, savjet je da ipak nabaviš dobru bušilicu.Radit će i bežično, al slabo. A žica je žica.
Ak mora WLAN, možeš slobodno na "b" opremu ciljat (2x 90cm zida će smanjit signal ispod -65dBm potrebnih za G, vrlo vjerojatno). Preporuka ti je neki ACX100 chipset, star, provjeren i vrlo osjetljiv (osjetljivost je pozitivna stvar), a radi i u b+ modu (22MBit/s).
Druga fora je da pogledaš ponudu USB WLAN adaptera te ga takav spojiš na komp. Razlog je u mogućnosti korištenja 10tak metara dugog USB kabela, što će ti poprilično olakšat pozicioniranje WLAN stika (odnosno antene u njemu). Fora provjereno radi na 14m dužine USB kabela i Canyon WF518 stickom.
Eto, par ideja.
Imam 56k modem(kojeg ganjam kroz ISDN) i unutarnji zidovi su "normalni"(jedan 15,drugi cca.40cm) pa bi išlo.
Tamo di sam prištekan je samo ISDN "naprava" i ništa drugo.
Već sam pogledao neke access pointove i PCI kartice,naći će se za manje od 600 kn komplet.
Zadnji uredio sms freak : 04-04-2005 u 05:22
Dobro, 15cm i 40cm su već prihvatljivije dimenzije. Pazi na chipsete u WLAN uređajima. Neka bude isti i u APu i u kartici. Ako ćeš na G, Atheros je preporuka, al sumnjam da ćeš G progurat kroz zidove.
S druge strane, kako misliš to sve spojit bez rutera? Tebi treba nešto što će dić vezu s internetom i onda proslijedit do kompa. A to nešto bi trebao biti ISDN ili analogni ruter. Ne kužim baš više situaciju.![]()
aha, mislim da sam ja skužio - nije riječ o shareanju neta prek 2 kompa (da, gog, sporo shvaćam) nego kako premostit zrakom od telefona do kompa..
freak - ovaj zadnji post je ono kaj ti treba - ISDN modem + AP a to ćeš malo teško brijem pronaći u toj kombinaciji... hm.. imaš zeznutu situaciju, ovo se može najlakše riješit dsl-om (sad je akcija uvođenja za 1 kunu +99 kuna za WLAN, samo ak surfaš tak da ti se to isplati)... inače malo banana... sve ostalo bi bilo jedno veliko kompliciranje koje bi uključivalo dva kompa i tako tome slično.. radije ti oko cijele kuće razvuci 350 metara telefonskog kabela![]()
Najjeftinije ti je naći nekog tko sada misli zeti adsl i zamolit ga da uzme wlan opciju i kada mu stigne zamijenite se, ti njemu adsl modem i 200 kuna, a on tebi adsl/wlan router i wlan karticu (možeš birati PCI ili USB)...
Ja bi još uvijek najradije kabel vuko. Bilo UTP, bilo tel. paricu. Žica je žica.
P.S. Kidam natrag na predavanje.
P.S.S. A i jeftinije ti je nekom platit da ti zbuši rupe neg kupovat WLAN opremu.
P.S.S.S. ... osim ako nemaš skrivenih ideja tipa hodat laptopom po stanu i surfat. Ne-daj-bože chatat dok si na WCu.![]()
P.S.S.S.S. zapan, ispravi bug kod otvaranja "More Smilies" prozora (posting.tpl)
P.S.S.S.S.S. Sad već kasnim.![]()
zna netko racunati proracune kod WLANa?
Huh? Proračune čega?Izvorno postao khideg
Bookmarks