Oukitel k6000
Davnog dana 26.10.2015, iskočivši pop-up reklama negdje, nekog našeg sitea, kako se na tržištu pojavljuje telefon sa velikim kapacitetom baterije i povoljnom cijenom za prvih nekoliko kupaca svakog dana, odlučio sam bez puno razmišljanja uzeti taj model.
Ondašnja cijena 109 $ i specifikacije bile su dovoljan podražaj.
Početak isporuke je bio predviđen poslije 20.11., po podacima sa trackinga pošiljke paket je otpremljen 25.11, stigao na carinu 4.12, a isporučen 15.12, ali bitno mi je bilo da dođe do Božića, jer je to poklon.
Ako nekog zanimaju pojedinosti, ukratko, Everbuying, plaćeno Paypalom 113$, (109$+ 4$ osiguranje pošiljke) isporučen preko Hungary Post, PDV i manipulativni trošak naplaćen kod prijema 229,60kn, i da trebalo je dodatnu dokumentaciju na Carinarnicu poslati (primaju fax, email ili osobno ), dokumenti? Dao sam im narudžbenicu sa online trgovine i paypal potvrdu transfera i potpisao njihovu izjavu.
Otvaranje kutije:
Narančasta kutija proizvođača bila je upakirana u popup papirnu kuvertu (ja tako zovem ono pakiranje sa balončićima jer ih dam klincima da ih istiskajupa to pucketa)
Cijela ta koverta je bila još jednom omotana u plastičnu foliju.
Unutar pakiranja prvo dolazi pladanj s mobitelom, mobitel također upakiran u popup foliju, ispod pladnja ostatak opreme: punjač 9V-2A, usb kabel, OTG kabel, slušalice, upute, alat-igla za umetanje sim kartica, i jamstveni list,
Pregled uređaja:
Uređaj je dosta težak u ruci, ali ništa dramatično u odnosu na veličinu, ima metalni obrub i zadnji poklopac (ali se ne otvara). Utor za sim kartice s lijeve strane, izgledom identično Iphone4, identično se otvara i alat-igla u paketu su identični. Jedino je otvor malčice veći i prima dvije mini sim kartice. Ovisno o konfiguraciji SIM+SIM ili SD + SIM
Na ekranu tvornički stavljena zaštitna folija + folija sa logom OUKITEL, nemam primjedbi na lijepljenje, nema balona ili sličnih tragova lošeg postavljanja zaštitne folije .
Foliju sa logom sam skinuo, zaštitnu sam ostavio, jer sam i inače fan zaštitnih folija na staklu.
Paljenje uređaja:
Po paljenju uređaja pojavljuje se logo Oukitel i primjećujem da je uređaj bio prije paljen, jer je izostao uobičajeni početni wizard za postavljanje uređaja. Kako je baterija pokazivala 4% odlučio sam prvo napuniti uređaj.
Punjenje je trajalo nekih 4h, uređaj se kod punjenja ugrije. Punio sam ga na njegovom quick punjaču 9V-2A, drugi puta ću ga isprobati sa klasičnim punjačem 5V-2A od mog tableta.
Drugo paljenje:
Po završetku punjenja, factory reset. Nakon reseta pojavljuje se uobičajeni početni wizard za jezik, wifi itd (Hrvatski ima). Po odabiru wi-fi mreže pop-up obavijest o ažuriranju softvera, neka zakrpa od 33MB, naravno odmah sam je instalirao pa ponovni restart. Android kojem vire iznutrice brzo je završio i uređaj je bio spreman za rad.
Android OS 5.1:
Ikone u 2 boje, valjda je to sada trend, meni se ne sviđaju nikako, kao i na PC-u Metro sučelje. Ali što se može. Uređaj NIJE root-an. Od posebnih aplikacija imaju samo Facebook, Twiter, Whatsapp i Youtube.
Sučelje je fluidno, nema trzanja, štekanja, sve funkcionira kako ja mislim da bi trebalo (ovo je ipak moje subjektivno mišljenje o mobitelu)
Android 5.1, ne znam što bi posebno rekao o tome, mislim da nije dorađivan, launcher je neki launcher3, ništa posebno, ništa se ne da posebno uređivati samo premještati ikone i widgeti, od postavki samo pozadina i widgeti, ikone ostalih programa se nizaju na ekranu, nisu u nekom podizborniku kao na androidima 4. Prvi ekran je ujedno i Home ekran.
Performanse po AnTuTu 6 su oko 24800 bodova (najveći score na 3 mjerenja 24806)
Ima opciju fast boot, a android ima neki widget na ekranu kao neki brzobir (floatgesture) ali za funkcije gestura, nisam to baš probavio, srećom se da isključiti. Gesture za otključavanje dobro rade, u postavkama su predefinirana slova C,E,O,W,Z,V i S. Njima se mogu pridružiti aplikacije koje će upaliti kad pojedino slovo otkližete na zaključanom uređaju.
Hrvatski je na mjestima loše preveden, npr: provjera nadogradnji – odgovor: vaš softver je u tijeku
OS ima jednu particiju, sa nekih >12 gb slobodnog prostora
Kontrole i konektori:
S desne strane vol + i -, power tipka, na prednjoj strani 3 kapacitativne tipke, menu, home i back.
Tipke nisu osvijetljene, ali iako sam radio u mraku nje mi ni falilo, ekran je dovoljno širok da se ne možeš puno zeznuti, osim ako nisi do sada bio korisnik nekog uređaja sa rasporedom „back, home, menu“ kao jedan moj prastari Sony.
Odozgora lijevo utor za slušalice, dolje u sredini micro USB.
Ekran
Veliki 5,5“, dovoljno sjajan, po meni fenomenalnu sliku daje,
(i do sada sam koristio mobitel sa led IPS ekranom) ali na ovom uređaju odmaram oči. Postavke svijetla na maksimumu inače ubijaju oči, ali kako ima automatsko podešavanje, držim ga na automatici. Za sada nemam primjedbi na to. Iako ima zaštitnu foliju, ekran prima naredbe dobro i laganim dodirom. Ima moj plus.
Zakrivljenost ili 2,5D. Ne znam jel to šala ili marketing. Ekran je na rubovima 1mm niži od površine i teško da to možemo zvati zakrivljenost. Mislim je on zakrivljen, ali računajte kao i da nije. Više je zakrivljen otpozadi nego naprijed.
Zvuk:
Kod gledanja videa dovoljno glasan, za moj ukus, držim ga na 70%. Kod 100% nisam primijetio nikakve distorzije, zvuk je čist, jest da fali bas-a, ali ne u tolikoj mjeri kao na mom philips monitoru. Zvuk nije nešto močan, ali se čuje. U uredu za susjednim stolom, moj kolega je uredno pjevušio i rekao da se čuje dobro dok sam vrtio neke pjesme. Slušalice ne koristim pa nisam niti probao.
Zvuk kod razgovora:
Jasan, razgovijetan
Spajanje:
A što reći, Plug`N`Play. Uštekao i radi. Win10 mi uredno pokazuje i stanje baterije.
Wifi bez problema, tethering ima i radi.
Kamera:
Slike oštre i zrnate (šum) čak i na danjem svjetlu uz nizak ISO. Boje vjerodostojne. Možda malo pojačava crvenu.
Postavke fotoaparata i kamere zadovoljavajuće, manualni ISO, stabilizacija slike kod videa i slikanja, HDR itd.
Bljeskalica je sa dvije boje hladnom i nekom žućkastom, srednje jačine. Slabija nego na nekim Samsung modelima, ali opet jača nego kod nekih kineza
Slike u mraku sa dosta šuma, ali dovoljno upotrjebljive, u mraku je intenzivnija žuta boja
GPS:
Testirao sam samo GPS testom. Našao je 6 satelita u manje od 10sec.
Dojam + baterija:
Dao sam klincu da igra neke igre, grijao se neznatno, tek toliko da znas da je radio, dok se kod punjenja dobro ugrijao. (upaljen u standby)
nakon 60h od punjenja ostalo mi 4% baterije
upotreba:
mirovanje 64%, upotreba 33%, android OS 5%, način čekanja 5%, sustav android 4%,
wifi 4%, 3 igre 2% + 1% +1%, 2 serije po 40min, oko 2h muzike, 10min razgovora
mobilni internet 51min (212mb)
(podaci iz "podešenja-baterija)
40fotografija i 5 videa ukupne dužine 5min, (snima u 3gp formatu)
nisam primjetio problem sa postocima baterije da bi naglo padali ili sl.
nakon 10% uključio se "power save" i promjenio je početni zaslon,
na način da ima samo pozive i poruke i zatamljen ekran
Spec:
Main Features:
Display: 5.5 inch 1280 x 720 HD Screen
CPU: MTK6735 64bit Quad Core 1.0GHz
GPU: Mali-T720
System: Android 5.1
RAM + ROM: 2GB RAM + 16GB ROM
Camera: Back camera 8.0MP ( Interpolation to 13.0MP ) with flashlight and auto focus
front camera 2.0MP ( Interpolation to 5.0MP )
Battery: 6000mAh large capacity built-in battery
Reverse charging: Can charge other decives at the same time by the dedicated line
Sensor: Gravity sensor, Proximity sensor, Light sensor
Bluetooth: 4.0
Features: GPS, GPRS, OTG
SIM Card: Dual SIM dual standby, Dual Micro SIM
Network:
2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
3G: WCDMA 900/2100MHz
4G: FDD-LTE 800/1800/2100/2600MHz
Zadnji uredio ErrAseR : 20-12-2015 u 11:43
Sve opišeš osim onoga što ga najviše krasi, a to je baterija.Koliko dugo traje? Raspiši i te detalje, web surf, gledanje filmova itd. Isto tako, pokazuje li stanje baterije kako treba od 100 do 0%? Budući da sam imao THL 5000, dosta dugo vremena je trebalo da izbace patch koji to rješava.
Ono sto mi se svidja je da konacno neki "kinez" podrzava 800mhz LTE band.
I ajd stvarno testiraj tu bateriju....![]()
i meni je prije neki dan stigao K6000
javim i ja rezultate. ali imao sam i homtom HT6 koji ima 6250mAh bateriju i o njemu ću napisati koju riječ![]()
dakle , 16.12 skinut sa punjača u 21h, 17 pisao recenzijuIzvorno postao ErrAseR
jutros 19.12. ima 48% baterije
meni predobro,
do sada sam pogledao 2 serije po 40min, jedno 2h svirala muzika,
4g aktivan, gmail u pozadini,
i prvi puta pišem recenziju,
kad bude više informacija, bit će "update recenzije"
molim za strpljenje, i slobodno pitajte...
Update 1:
OS ima jednu particiju, ako koga zanima,
Update 2
nakon 60h od punjenja ostalo mi 4% baterije
upotreba:
mirovanje 64%
upotreba 33%
android OS 5%
način čekanja 5%
sustav android 4%
wifi 4% (2.19gb -- jer serije vučem iz kompa, shared folder)
3 igre 2% + 1% +1%
2 serije po 40min
oko 2h muzike
10min razgovora
mobilni internet 51min (212mb)
(podaci iz "podešenja-baterija)
40fotografija i 5 videa ukupne dužine 5min, (snima u 3gp formatu)
nisam primjetio problem sa postocima baterije da bi naglo pala i sl.
nakon 10% uključio se "power save" i promjenio je početni zaslon,
na način da ima samo pozive i poruke i zatamljen ekran
Zadnji uredio ErrAseR : 20-12-2015 u 11:41
Nije lose.dva i pol dana na prvom punjenju.nadam se da ce bit jos bolja.
mislim da 72h koristenja i 10h sot ne bi trebao bit problem...
Pa i nije nešto impresivno, toliko mi je držao i THL 5000 s FHD ekranom. Treba to još softverski optimizirati da izdrži tjedan dana normalne upotrebe. Koliki SoT si sad imao?
Eh, sad sam se razočaral što nema 2 Sim + SD.
Moj je baš danas došao u Međarsku. Baš me zanima koliko će meni trajati baterija.
Stigao i moj danas, sa 48% baterije i odma mi ponudio nadogradnju nekakvu V3.0_20151127
Trenutna mi je V1.0_20151113
Evo da prijavim utiske nakon 10 dana. Možda će nekoga zanimati.
48 % baterija sam sprašio u 2 dana na podešavanja i istraživanje.
18. sam ga skinuo sa punjača, 24-og sam ga ugasio i stavio na punjač u 23,30 sa još 5% baterije. 6 dana.
Uz 6 sati upaljenog ekrana i 2,5 sati razgovora kroz to vrijeme - najbolji mobitel koji sam do sad imao.
Sve radi kako bi trebalo. Ništa ne ždere bateriju u pozadini, Nema kineskog smeća.
Kamera kao na većini kineza, ništa spektakularno.
Jutros sam odradio ono ažuriranje, sve prošlo bez problema.
Uopće ne vidim što su to popravili, jer je i do sad sve radilo kak treba.
6 dana baterija,haha!svaka cast.to je baterija...![]()
Pa ja sam očekivao i više, jer sa ViewSonicom V500 koji ima 2500 mAh bateriju, ostvarujem do 3 dana,
pod istim režimom korištenja. Ali ovo je tek drugo punjenje, pa ću vidit za kojih par mjeseci, kad se sve stabilizira.
Bilo kako bilo, ja sam zadovoljan, jer me koštao malo više od ViewSonica, a dobio sam puno više.
Da, gesture rade savršeno. Potez gore ga pali, dupli tap na home tipku gasi a tako i ostale ....
6 dana koristenja i 6h sot.to je jednostavno predobro...
kad bi moj mob ostvarit polovinu toga bio bi sretan![]()
Bookmarks