Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4
    Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran250 Experience Points10000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2006
    Mobitel
    MT11i
    Operater
    BHmobile
    Godina
    35
    Bodovi
    13.540
    Nivo
    27
    Bodovi: 13.540, Nivo: 27
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

[N93] Otisao flat kabel, zvucnik ili nesto drugo?

Danas sam pomnije uocio nove probleme sa svojim N93. Iako sam u vezi njega otvorio cak dvije teme, ipak ovo pitanje ne mogu tamo da uvrstim. Dakle, otisao sam danas da uzmem neke slusalice za Nokiu, posto ja imam HS-31, a sestra nema nijedne slusalice (ona ima 6280). I tada lik sto prodaje rece daj telefon da vidim hoce li raditi, ja mu dam i on poslusa, okrene emergency call, i kaze: "Slusalice su ok, ali je tebi otisao flat kabel". Sada, slusalice rade, cuje se muzika, ali se cuje kvrckanje iz slusalica. Takodjer, kada zaklopim telefon cuje se kratki zvuk prekida koji traje pola sekunde otprilike, ali muzika konstantno svira. Dalje, desavalo mi se da se nakon preklapanja telefona srusi Symbian, i citao sam da je to do softvera, i da se tom prilikom restartuje tel. Medjutim kod mene se zamrzne ekran, ugasi pozadinsko osvjetljenje i slika polako nestane s ekrana i ugasi se, ali se ne restarta. Onda ga upalim i opet normalno radi. Onda, kod zvuka zvona sam primjetio takodjer krcanje, i zvuk iz tog zvucnika mi nekako cudno zvuci, kao da se neko dere iz sve snage pa odzvanja u usima. I takodjer mi se cini da je veoma tih zvuk, no ako ukljucim media player, odvrnem EQ do daske i Volume i minimiziram ga, onda bude zvuk jaci, i onda se ta galama jos vise osjeti i to krcanje. Te slusalice su neka kineska kopija, ali na 6280 nisam primjetio to krcanje, ali je na njemu i tisi zvuk, takodjer krci i na HS-31, ali se osjeti samo ako je EQ do kraja. Citao sam da N93 ima 3 flat kabela, a moram napomenuti da sve ostalo besprijekorno radi, ekran se rotira bez problema u svim pravcima, kamera je ispravna, takodjer i zvucnik za razgovore, mikrofon, miniSD ulaz prepoznaje karticu, itd.
    Do cega bi moglo biti? Veoma sam zabrinut, s obzirom da sam odusevljen mogucnostima ovoga telefona. Mijenjao sam ga samo zato sto nisam mogao da lanjski P990i ikome prodam niti je ko zelio zamjenu.

Faca Cafe Mobil foruma Postignuća:
    VeteranOverdriveSocial50000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2005
    Mobitel
    SE K550i, Nokia 3310
    Operater
    091, 095
    Godina
    44
    Bodovi
    73.835
    Nivo
    66
    Bodovi: 73.835, Nivo: 66
    Bodovi: 73.835, Nivo: 66
    Mentioned
    18 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zvuči više sofverski nego kao hardverski problem.
    Čisto sumnjam da je otišao flat jer bi to i sam osjetio i vidio.
    Jesi li pokušao staviti novi (ili isti) firmware u N93?
    Zašto priključuješ jeftinjake made in China na tvoj mob?
    Što se slušalica tiče, moguće je da one ne rade na svim modelima isto. Postoje nekakve frekvencije izlazne snage (?) i ostale gluposti. Ugl. ako rade perfektno na jednoj Nokiji, ne moraju nužno isto raditi i na tvojoj.
    Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
    U Mobisu!

Datum registracije
    Aug 2006
    Mobitel
    MT11i
    Operater
    BHmobile
    Godina
    35
    Bodovi
    13.540
    Nivo
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Software je zadnji, 20.0.058 (21-10-06), kako kaze NSU, i na nokijinoj stranici nakon unosenja koda s naljepnice telefona. Probacu sa reflashom pa javim ima li rezultata. Sto se slusalica tice, nebitno sto su chinese, i prije njih sam rabio HS-31, koje sam koristio na N73. Ima vec dugo otkad sam mijenjao taj telefon, pa se ne sjecam kakav je zvuk bio na njima. Mislim da si u pravu sto se freq tice, da je kod N93 prevelika izlazna freq, cak i veca nego na N73, pa zbog toga i krci, sudeci po zvuku na slusalicama. Ipak se to da ispeglati na slusalicama, prckanjem po postavkama EQ. Hvala ti na pomoci, ali neka i drugi kazu u cemu bi mogao biti problem, pa da vidim sta cu dalje sa njim (software sam ionako kontao nabaciti opet).
    EDIT: Bilo je do mene, HS-31 uopce ne krce, cak ni na max pojacanom EQ i glasnoci. Znaci, to je do kineskih slusalica i otpada mogucnost da je otisao audio chip ili flat kabl, znaci moguce je samo da je zvucnik otisao ili nije? Takodjer oni prekidi se javljaju samo kod zaklapanja telefona i otklapanja, dakle kod prebacivanja izmedju externog i internog displaya. Ne javljaju se kod rotiranja ekrana.
    Zadnji uredio Ico86 : 14-12-2008 u 11:15

Datum registracije
    Aug 2006
    Mobitel
    MT11i
    Operater
    BHmobile
    Godina
    35
    Bodovi
    13.540
    Nivo
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ipak je zvucnik riknuo. Lik mi u servisu zamjeni, i uradi mi dzaba jer kaze ne primjeti razliku. Ja taman da se obradujem, ne nacinim ni 10 koraka i vidim malo primjetnu liniju na externom ekranu, iznad sata, nije neki velik to problem, ali eto kad vec je telefon izhaban, makar da je hardverski potpuno okej. Nista drugo kaze da mi ne moze zamjeniti-niti zglob niti masku (za nju kaze da to ne radi, ne bavi se tim). Likovi po servisima nece da uzmu taj tel. u racun za N73, ma koliko ja njima doplate nudio, kazu da je glomazan i ne mogu ga prodati, pa me hladno odbise. Ima li neko upute za rastavljanje n93? Uzecu dijelove sa ebaya, pa cu ga sam sklopiti, jer se n73ici ne bih vratio, posto je ovo daleko bolji telefon, koji je ispunio sva moja ocekivanja i em je jos symbian i em je nokia.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. [6120] otisao zvucnik > restart > lock code?
    By Spok in forum Symbian S60 3rd edition
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 02-03-2008, 21:53
  2. E550 zvucnik ili flat?
    By Pacman in forum Motorola
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 22-07-2007, 23:52
  3. n73 ili nešto drugo?
    By vario in forum Usporedbe Modela
    Odgovora: 27
    Posljednji post: 30-05-2007, 14:15
  4. Nlite ili nešto drugo ?